GÜNDEM

 
Çiftçi de Tarım da Batıyor

Sökeli pamuk üreticileri hükümetin uyguladığı tarım politikaları sonucunda açlık sınırına mahkûm olduklarını söyledi. TARİŞ Genel Müdürü Ayhan Özer'le birlikte söke yakınların-daki bir pamuk tarlasında toplanan Söke köylüleri, "Sesimizi herkes duysun. Türk tarımını batırıyorlar. Çiftçi tefecinin eline düştü. Ekono-mik program diye tarıma vurulan darbeler, gelecek yıllarda ülkeyi tarım ürünlerinde dışa bağımlı hale getirecek ve o zaman da her şey için çok geç kalınmış olacak" dedi.
TARİŞ Genel Müdürü Ayhan Özer de, Türkiye'de bir tarım politikası olmadığını, özellikle stratejik bir ürün olan pamuk konusunda art arda ciddi hatalar yapıldığını belirterek, "Tüm dünya, Türk tarımının batışını seyrediyor" diye konuştu. Ayhan Özer, ABD ve Avrupa Birliği'nde (AB) pamuk üreticilerinin devlet tarafından ciddi biçimde desteklendiğini, Türk çiftçisinin ise hatalı politikalar sonucunda kendi kaderine terk edildiğini savundu. Ayhan Özer, 2002'de pamuk üreticisine dünyayla rekabet edebilmesi için 28 cent prim verilmesi gerekirken sadece 5 cent prim açıklandığını anlattı.
'Türk çiftçisinin rekabet gücü yok'
Geçen yıl mahlıç bazında pamuğa ABD'de 52.91 cent, Yunanistan'da 169.75 cent, İspanya'da ise 229.28 cent destek primi uygulanırken Türkiye'de bu rakamın 12.5 cent düzeyinde kaldığını hatırlatan Ayhan Özer, şöyle konuştu: "1999'da Türkiye'deki tarım desteği 7 milyar dolarken, 2002'de bu rakam 1.1 milyar dolara düştü. Böylelikle, tarım desteğinin GSMH içindeki payı yüzde 2'den binde 5'e gerilemiş oldu. Tarım üreticisinin mevcut koşullara dayanması mümkün değil. Amerika'yı yeniden keşfetmek gerekmiyor. AB'ye bakmamız ve çiftçimizi desteklememiz gerekli. Dünya, Türk tarımının batışını seyrediyor. Bizim yöneticilerimiz bunu görmüyor. Türk nüfusunun yüzde 50'ye varan kesiminin feryadını duymadan AB'ye entegre olmaya çalışıyoruz. Doğrudan Gelir Desteği geçmiş hükümetin, mazot desteği de bu hükümetin hatasıdır. Bu destekler, çözüm değildir. Uygulamalar, yanlış ve yetersizdir. Hükümet bu kararları alırken üretici kooperatiflerine de sormalıydı. Primle ilgili Ankara'da toplantı yapılacak. Ancak ne TARİŞ'ten, ne AntBirlik'ten ne de Çukobirlik'ten temsilci çağrıldı." Türkiye'nin en önemli pamuk deposunun Söke olduğunu belirten Özer, çiftçiye yapılacak küçük desteklerle üretimin artabileceğine, böylelikle pamuk ithalatının ekonomi üzerindeki ağır yükünden de kurtulmanın mümkün olacağına dikkat çekti. Hükümetin aldığı bazı kararları, hiçbir kooperatife danışmadan yerine getirmesinin sıkıntı yarattığını belirten TARİŞ Genel Müdürü Özer, Doğrudan Gelir Desteği uygulamasının geçmiş hükümetin hatası olduğunu, 58. hükümetin ise, mazot desteği uygulaması ile aynı hataya düştüğünü ifade etti.
Pamuk ithalatı giderek artıyor
Pamuk Birliği Başkanı Cavit Ancın da kütlü pamukta kilogram başına 300 bin liralık prim isteklerinde kararlı olduklarını ve bundan vazgeçmeyeceklerini açıkladı. Ancın, piyasada kütlü pamuğun 840 bin liradan satıldığını, bunun üreticiye maliyetinin ise 1 milyon 100 bin lira olduğunu söyledi. Hükümetin gerekli prim desteğini sağlamaması halinde, son yıllarda düşüşe geçen pamuk ekim alanlarının daha da daralacağını kaydeden Ancın, "Üreticinin sadece maliyetlerini karşılamak için bu prime ihtiyacı var. Hükümet, en geç ağustos sonuna kadar prim vereceğini ve miktarını açıklasın" diye konuştu. Geçtiğimiz yıl Türkiye'nin 550 bin ton pamuk ithalatı yaptığını söyleyen Ancın, "Bunun karşılığında 700 milyon dolar para dışarıya çıktı. Bu miktar, bu yıl 1 milyar dolara çıkacak" dedi.

İncir üreticisine 30 Eylül darbesi
TARİŞ Genel Müdürü Ayhan Özer, "İhracatçılar Birliği'nin almış olduğu karar yüzünden, inciri Avrupa pazarına sokamıyoruz" dedi. Özer, İhracatçılar Birliği'nin incirde 30 Eylül'e kadar işlem yapmama kararının incir üreticilerini zor durumda bıraktığını belirterek, şöyle konuştu:
"İhracatçılar Birliği'nin almış olduğu karar yüzünden, inciri Avrupa pazarına sokamıyoruz. Bu, çok anlamsız bir karar. Oysa TARİŞ, incirleri bir hafta önce almaya başladı. Alınan incirlerin bir an önce dünya pazarlarına girmesi lazım. İncir üreticileri ve dolayısıyla bizler bu karardan memnun değiliz."
Tariş İncir Birliği Başkanı Günercin Azbazdar ise, ihracatta ilk yüklemenin 30 Eylül'de yapılması kararının sadece ihracatçı tüccarın işine yaradığını, üreticinin büyük gelir kaybına uğradığını vurguladı. Dünyada incir üretiminin yüzde 80'inin Türkiye'nin elinde bulunduğunu hatırlatan Azbazdar, "İhracatçılar Birliği'nin aldığı karar, Türkiye'nin Avrupa'daki pazar payını kaçırmasına neden oldu. Ayrıca üretici üzerinde de fiyat baskısı oluştu. 30 Eylül'e kadar üreticinin elinde incir kalmayacak. Dolayısıyla üretici, emeğinin karşılığını alamayacak" diye konuştu.

 
Kendinizi Mail listemize ekleyin sitemiz ve sektörle ilgili gelişmelerden sizide haberdar edelim.

 

GÜNDEM

>> Üretici pamukta hayal kırıklığı istemiyor

>> Pamukta prim az, kayıp çok

>> Tarımı kur vurdu

>> Pamuk Adana'da çeyiz sandığı

>> Fındık piyasasında neler oluyor

>> Çiftçi de tarım da batıyor

>>
Ayçiçeğinde avans fiyatı 460 bin TL

>>
5. Soya Toplantısı

>> Üretici ve Eurogap

>> Konya Tarım Fuarı




 

ANA SAYFAYA DÖN
 


Copyright©1996-2000 Cine-Tarım A.Ş. Her hakkı saklıdır.
Cine-Tarım A.Ş.'nin yazılı izni olmaksızın hiçbir yazılı ve görsel malzeme kısmen ya da bütünüyle kullanılamaz.