GÜNDEM

 
Fındık Piyasasında Neler Oluyor

Fındık için 'uluslararası borsa' önerisi

Türkiye Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Gökhan Günaydın, Uluslararası Fındık Alım Satım Borsası kurulmasını önererek, bu şekilde Hamburg Borsası'nın dünya fiyatları üzerindeki spekülatif etkinliğinin kırılabileceğini söyledi.
Yanlış politikaların Türkiye'de fındık sektörünü çöküşe sürüklediğini anlatan Günaydın, "Şu anki iktidarı oluşturanlar 2002 ürünü fındık için 1 milyon 650 bin lira fiyat açıkladığı zaman seçim meydanlarında 2 milyonun üzerinde fiyat vereceklerini söylemişlerdi. Ama şimdi IMF ve Dünya Bankası destekli politikaların dışına çıkamıyorlar. Gerek enflasyonun altındaki artış, gerekse son 5 yılın en düşük düzeyinde gerçekleşen fındık rekoltesi sonucu üretici yoksulluğa göçe zorlanıyor" dedi.

Fındığın ülkenin yükü değil gücü olduğuna dikkat çeken Günaydın, şunları söyledi: "Fındık sektörünün sorunlarının temelinde siyasi iradenin kararları yatıyor. Ulusal tarım politikaları bağlamında oluşturulacak ve üretimde verim ve kalitenin artırılması, üreticilerin etkili örgütlenmesinin sağlanması, üretici gelirinin yükseltilmesi ve sürekli kılınması, iç ve dış pazarların geliştirilmesi, fiyatın desteklenmesi, üretim-işleme-ihracat boyutunda planlamaları içermelidir."

"İhracat, artırılmalı"
Dünya fındık ihracatının yüzde 73'ünün Türkiye tarafından gerçekleştirildiğini hatırlatan Günaydın, "Türkiye son 10 yılda ihraç ettiği 2.1 milyon ton fındıktan, 7.1 milyar dolarlık gelir elde etti. Sorun üretimin artmasından değil, ihracatın artırılamamasından kaynaklanıyor. Almanya, üretici olmamasına karşın fındık ihracatında üçüncü sırada. AB ülkeleri kendi üreticilerini korumak için fındık ihracatına çeşitli engeller koyuyorlar. Yeni pazarlar bulunması için tanıtım ve reklam çalışmaları hızlandırılmalı ve fındık ihracatı 1.5-2 milyar dolara çıkarılmalıdır" görüşünü savundu.
Batı Avrupa ülkelerinde kişi başına 1.5 kilogram fındık tüketimi düştüğünü söyleyen Günaydın, "Türkiye'de bu rakam yaklaşık 400 gram. İç pazarda, Türkiye'de üretilen fındığın ancak yüzde 10'u tüketiliyor. Fiskobirlik stoklarındaki fazla fındığın okullara ve askeri kurumlara hibe şeklinde dağıtımı yanında, kaliteli fındığın uygun fiyatla iç pazarda tüketimi de artırıl-malıdır. Arz-talebe uygun üretim oluşana kadar desteklemeler devam etmelidir. Sağlıklı rekolte tahminlerine dayalı olarak maliyet hesabı çıkarılmalı ve hasata başlamadan önce fındık taban fiyatı mutlaka açıklanmalıdır. Özellikle taban arazilerden fındık sökülmesi ve alternatif ürüne geçilmesi çalışmasında gereken önlemler alınmadan desteklemeler kaldırılmamalıdır" dedi.

Fındık taban fiyatı 2.2 milyon lira

Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Erdem, bugün yaptıkları toplantı sonrasında fındık taban fiyatını brüt 2.5 milyon lira olarak açıkladı. Net olarak üreticinin eline geçecek olan rakamın 2 milyon 200 bin lira olacağını söyleyen Erdem, alımların 10-15 eylül tarihleri arasında başlayacağını belirtti.

FİSKOBİRLİK Entegre Sosyal Tesisleri'nde Yönetim Kurulu üyeleri, FİSKOBİRLİK Genel Müdürü Cemal Öztürk, FİSKOBİRLİK'e bağlı 50 kooperatif başkanının katılımı ile yapılan toplantı sonrasında Ziraat Odası başkanları ile de görüşen Erdem, bu görüşmeden sonra fındık taban fiyatını açıkladı.
2.5 milyon lira olarak açıkladıkları fındık taban fiyatından üreticinin eline kiloda net olarak 2 milyon 200 bin lira geçeceğini kaydeden Erdem, alımlar için her türlü tedbiri aldıklarını söyleye-rek, “Alımlara 10-15 Eylül arasında başlaya-cağız. Henüz tam bir gün belirlemedik. Ziraat Odaları ile yaptığımız görüşmelerde bize en az 10 trilyon kaynak aktaracaklarını ifade ettiler” dedi.
Öztürk, fındık alımlarının 50 bölgede yapılaca-ğını belirterek, “Bu açıklanan fiyatla birlikte 800 milyon dolar ihracattan gelir elde edilecek” dedi.

''Ekim ayı sonuna kadar uzatılmalı''
TZOB Başkanı Bayraktar, Tarımsal Kredilerin Yeniden Yapılandırılmasına ilişkin kanunun çiftçileri hayal kırıklığına uğrattığını belirterek, çiftçilerin bir yıl içerisinde borçlarının yüzde 40'ını ödemelerinin mümkün olmadığını vurgu-ladı. Bayraktar, kanundan yararlanma süresinin uzatılmasını isteyerek, ''Kanun' dan kredi borcu takibe alınmış çiftçiler faydalanabilmektedir. Bu durumda borcunu düzenli ödeyen çiftçilerimiz cezalandırılmaktadır. Bilindiği üzere ülkemizde yoğun olarak üretilen hasat dönemi Ekim ayı sonuna kadar devam etmektedir. Bu yüzden kanuna başvuru süresinin Ekim ayı sonuna kadar uzatılması gerekmektedir'' diye konuştu. 2002 prim ödemelerinin de biran önce yapılmasını talep eden Bayraktar, çiftçilerin zarar etmemesi için prim seviyelerinin yükseltilmesi gerektiğini ifade etti. Çiftçilerin kuraklık ve ekonomik krizler nedeniyle Bağ-Kur borçlarını ödeyemediklerini de dile getiren Bayraktar, Bağ-Kur tarafından uygulanan cezaların ve gecikme faizlerinin kaldırılmasını da istedi.

 

 
Kendinizi Mail listemize ekleyin sitemiz ve sektörle ilgili gelişmelerden sizide haberdar edelim.

 

GÜNDEM

>> Üretici pamukta hayal kırıklığı istemiyor

>> Pamukta prim az, kayıp çok

>> Tarımı kur vurdu

>> Pamuk Adana'da çeyiz sandığıdır

>> Fındık piyasasında neler oluyor

>> Çiftçi de tarım da batıyor

>>
Ayçiçeğinde avans fiyatı 460 bin TL

>>
5. Soya Toplantısı

>> Üretici ve Eurogap

>> Konya Tarım Fuarı




 

ANA SAYFAYA DÖN
 


Copyright©1996-2000 Cine-Tarım A.Ş. Her hakkı saklıdır.
Cine-Tarım A.Ş.'nin yazılı izni olmaksızın hiçbir yazılı ve görsel malzeme kısmen ya da bütünüyle kullanılamaz.