GÜNDEM

 
Pamukta Prim Az, Kayıp Çok

Tarım sanayilerinin yeterince geliştirilmesi, üreticilerin gerekli durumlarda desteklenmemesi ve Türkiye'ye dayatılan uluslararası tarım politikalarının etkisiyle avantajlı konumunu yitiren Türkiye, şimdide pamukta yanlış politikalar uygulanmasından dolayı uluslararası arenada rekabet edemez hala geldi. Bunun izleyen olgu ise pamuk ekim alanlarının daralması. “Oysa Türkiye'de hala 23 milyon kişi tarımdan geçiniyor. İstihdamın yüzde 40'ı GSMH'nın yüzde 14'ü tarımdan elde ediliyor. Tekstil ise ülkenin lokomotif sektörlerinden biri” diyen TARİŞ Genel Müdürü Ayhan Özer, son dönemlerde pamukta ciddi sıkıntıların gündeme geldiğini, üreticinin destekleme primi ile gerçekçi desteklenmediğini dile getirdi.
Dünya Bankası ve dolaylı olarak IMF'in Türkiye'den, destek primine kaynak ayrılmamasını isterken ABD ve AB ülkelerinde çeşitli adlarla üreticinin desteklendiğini anlatan Ayhan Özer, yerli pamuk üreticisinin dünya pazarlarında şansını arttırmak için önce koşulların eşitlenmesi gerektiğini dikkat çekti.

Yüzde 40'ı ABD'den
Üreticinin primle desteklenmesi gerektiğini anlatan Özer'e göre, 2002'de kütlü pamukta, koşullar göz önüne alındığında üreticinin bir kilogram pamuğun 28 sentle desteklenmesi şart. Oysa pamuk üreticisinin geçen yıl kilo başına aldığı prim desteği 85 bin lira yani 5 sent. Yeni miktar ise henüz belirlenmiş değil. Ayhan Özer'in verdiği bilgilere, bu durumun sonucunda ortaya çıkan tablo şöyle: Türkiye yılda 500 bin ton pamuk üretiyor. Ancak tüketimi 850-900 bin ton. Ortalama 350-400 bin ton açık var.
Bazı yıllar 600 bin ton ithal ettiği de oluyor. Ancak içerde açık olduğu halde, yerli üretici ülkede ABD ve Yunanistan pamuğu ile de rekabet etmek durumunda. Üreticisinin geçen yıl kilo başına 53 sent ile destekleyen ABD ve 169 sent ile destekleyen Yunanistan, tüccarına Türkiye'de hem düşü fiyatla, hemde uzun vade ile pamuk pazarlama olanağı kazandırıyor. Türkiye'ye ithal edilen pamuğun yüzde 40'dan fazlası ABD'den geliyor. Sonraki en büyük ihracatçı ise Yunanistan.
Ayhan Özer'e göre bu durum bir sihir değil. Dünya Bankası'nın Türkiye'den istediği özellikle prim desteğinin arttırılmaması gibi koşulların Türkiye'ye uymadığını belirterek şu bilgileri veriyor: “ Dünyada pamuktaki sübvansiyon tutarı 5 milyar dolar. Bunun yarıya yakını ABD tarafından veriliyor ABD'yi Ab ve Çin izliyor. Pamuk Konseyi, tüm sübvansiyonların kalması halinde dünya pamuk fiyatlarında yüzde 26 artış sağlanacağı saptamasını yapıyor. Ayrıca ABD, ürettiği pamuğun yalnız yüzde 40'nı ülke içinde tüketiyor. Zaten, söz konusu ülkelerde tarım ürünlerine ihracat oranları doğrultusunda prim desteği sağlanıyor.” Özer, Yunanistan'da pamuk yokken gerek AB'nin tarım politikaları gerekse Türkiye'de politikasızlıklardan dolayı Yunanistan'ın ciddi bir pamuk üreticisi konumuna geldiğini de sözlerine ekledi.

Pamuk primi en az 15 sent olmalı
Egeli çiftçiler Başbakan Erdoğan'a mektup yazdı
Ege Çiftçiler Derneği (EÇB) Yönetim Kurulu Başkanı Hulusi Tanman, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a bir mektup yazarak pamuk üreticisi için destek istedi.
Pamuk hasat döneminin başlamak üzere olduğunu hatırlatan Tanman, “İhracat gelirinin yüzde 40'nı sağlayan tekstilin hammaddesi pamuk, aynı zamanda dolaylı dolaysız 10 milyon kişiye istihdam olanağı sağlamakta ve yağ açığımızın kapatılmasına katkıda bulunmaktadır, ülkemiz açısından stratejik bir önemi olan pamuk üretiminin, son yıllarda dünya pamuk fiyatlarının düşmesi ve girdi maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle büyük bir ekonomik darbe yedi. Son aylarda yaşamakta olduğumuz kurlar nedeniyle de üretici pamuğunu geçen yılın fiyatının altında satma felaketi ile karşı karşıya kaldı” dedi.

Kendinizi Mail listemize ekleyin sitemiz ve sektörle ilgili gelişmelerden sizide haberdar edelim.

 

GÜNDEM

>> Üretici pamukta hayal kırıklığı istemiyor

>> Pamukta prim az, kayıp çok

>> Tarımı kur vurdu

>> Pamuk Adana'da çeyiz sandığı

>> Fındık piyasasında neler oluyor

>> Çiftçi de tarım da batıyor

>>
Ayçiçeğinde avans fiyatı 460 bin TL

>>
5. Soya Toplantısı

>> Üretici ve Eurogap

>> Konya Tarım Fuarı




 

ANA SAYFAYA DÖN
 


Copyright©1996-2000 Cine-Tarım A.Ş. Her hakkı saklıdır.
Cine-Tarım A.Ş.'nin yazılı izni olmaksızın hiçbir yazılı ve görsel malzeme kısmen ya da bütünüyle kullanılamaz.