SEKTÖREL

Mersin'de 3. Yaş Meyve ve Sebze Sempozyumu

Mersin'de bu yıl üçüncüsü düzenlenen Yaş Meyve Sebze Sempozyumu'nda konuşan Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM) Başkanı Oğuz Satıcı, yöneticilerin tarım sektörünün sorunlarına daha fazla ağırlık vermesi gerektiği söyledi. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası(MTSO), Akdeniz İhracatçı Birlikleri(AKİB) ve Mersin Yaş Sebze Meyve İşletmecileri derneği tarafından ortaklaşa düzenlenen sempozyumda açılış konuşması yapan TİM Başkanı Satıcı, yaratılan tüm zenginliklerden ve tüm fiktif değerlerden vazgeçilebileceğini ancak, tarımdan vazgeçilemeyeceğini söyledi.

Tarım meselesinin tüm dünyada ekonomik modellerin üzerinde bir stratejik mesele olarak kavrandığını, büyük ülkelerin hiçbirinin üreticilerini desteklemeyi, liberal Pazar ekonomisinin moda kavramları için terk etmediklerinin bilinmesi gerektiğini ifade eden Satıcı “ Dünya ne kadar değişirse değişsin, genetik teknolojiler dahil olmak üzere teknoloji ne denli ilerlerse ilerlesin, ülkelerin tarımlarına verdikleri önem değişmiyor” dedi.

Uluslararası diyaloglarda konu tarıma geldiğinde işin renginin değiştiğine dikkat çene TİM Başkanı Satıcı “ Tarım söz konusu olduğu zaman işler zorlaşıyor, direnç artıyor. Bur yığın tarife dışı engel ortaya çıkıyor. ülkeler kendi üreticilerini ve tabi ki tüketicilerini korumak için son derece hassas davranıyor. Bu şartlar altında ihracatımız içindeki payı yüzde 1,5'ları bulan yaş sebze meyve ihracatımızı artırmak için daha fazla kafa yormalıyız. Mesele; konsantre, konsolide ve senkronize olmakla çözümlenir. üzerinde yaşadığımız bu sağlıklı beslenmenin, bereketin ve lezzetin markası olmaya adaydır. sektördeki Pazar payımızı artırmak için ticari fırsatları stratejik bir eksende değerlendirmeli ve bunu ulusal tarım politikamızın parçası haline getirmeliyiz” diye konuştu.

Türkiye Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birlikleri Ortak Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Kaçmaz, Türkiye'nin yaş meyve-sebze ihracatının bugünkü durumunu analiz ederken, özellikle teşvik verilirken sektör dışı kurumlardan alınan bilgi ve önerilerle uygulamanın hayata geçirilmesinin, yanlış sonuçlar doğurduğunu belirtti. Kaçmaz, teşvik verilmeden önce hükümet sektördeki kuruluşlarla yakın işbirliği içinde olması gerektiğini vurguladı.

Yıllık Yaş Meyve Sebze üretimi 41 milyon tondur
Toplantının ana amacının konulara, problemlere çözümler üretmek olduğunu belirten Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kadri Şaman, “Son yıllarda Türkiye'nin yaş meyve sebze dış satımındaki en büyük sorun ilaç kalıntılarıdır. Bu sorun 'ürün için ruhsat alınmamış ilaç kullanımı ve 'ilaç atımından sonra bekleme süresine dikkat edilmemesi ' olarak iki yönlüdür. Akdeniz İhracatçı Birlikleri'nden alınan sonuçlara göre, yıllık Yaş Meyve Sebze üretimi 41 bin tondur. Bunun yüzde 3'ünü ihracat ediyoruz, yüzde 97'sini ise biz yiyoruz” dedi.
Kadri Şaman “ Eurepgap Protokolü'nü yakında İngiltere'nin ardından herkes isteyecek. Temelde iyi tarım uygulamalarını destekleyen bir protokol. Çiftçinin ne yaptığını yazması ve faaliyetlerini kayıt altına alması gerekiyor. Fakat bu protokolün hayata geçmesi için bakanlık ile çiftçi ve ihracatçının el ele çalışması lazım. Tarımsal ilaç satışlarının reçeteye bağlanması ve ilaçlar gibi gübrelerinde satışının kontrol edilmesi lazım” şeklinde konuştu.


Katılımın oldukça yüksek olduğu sempozyumda konuşan Mersin Valisi Atilla Osmançelebioğlu ise kent nüfusunun yüzde 57.6 'sının tarım sektöründe istihdam edildiğini bunun da sektörde hala emek yoğun teknolojiler kullanıldığını gösterdiğini söyledi. Sektördeki sorunların malum olduğunu ve bu sorunların zaman geçirilmeden çözümlenmesi gerektiğini ifade eden Vali Osmançelebioğlu “ Valiliğimizin önderliğinde oluşturulan Mersin Yaş Sebze ve Meyve İl Koordinasyon Kurulu ile 'Akredite Gıda Laboratuarı' Tarım Bakanlığı, İl Özel İdaresi ve meslek kuruluşları işbirliği ile tamamlanmak üzeredir. Bu laboratuar ile etkin gıda kontrolünün yanı sıra ihracata yönelik tarımsal ürünlerin analizine de imkan sağlanacaktır” dedi.

AB Tarım Politikasının, AB'nin ilk ortak politikası olduğunu belirten Dünya Gazetesi Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım, “Bu politika 42 yıldır aralıksız devam eden ve çok başarılı olan bir politikadır. Tek pazar ilkesi, topluluk tercihi ilkesi ve ortak mali sorumluluk ilkesi AB Ortak Politikası'nın temel ilkelerindendir” dedi.
Ali Ekber Yıldırım, “Türkiye'nin ise, her bakan değiştiğinde değişen bir tarım politikası var. Bizde 'Biz üretelim biri gelip alsın' ya da 'Nasıl olsa bir alır' düşüncesi var. Bu nedenle tarım alanında çok fazla verimli olamıyoruz” diye konuştu.

Tarımına önem vermeyen ülkelerin geleceğinin karanlık olduğunu ifade eden Berlin Ticaret Müşaviri Cevdet Baykal, “Almanya'da tarım ürünleri sıkı denetime tabi tutuluyor. Ayrı bir Bakanlığı var. Bu bakanlığın tüketiciye yönelik binlerce tedbirleri bulunmakta. Türk Araştırma Merkezi'ne göre Almanlar ürün fiyatları ucuz olduğu için Türk bakkallarından alışveriş yapıyorlar” dedi.

Entegre Mücadelenin öneminden bahseden ZİMİD Yönetim Kurulu Başkanı Semih Dağ, “Bağda dört defa ilaç atımı yapmak yerine yumurta döneminde ve sadece bir defa ilaç yapabiliyorsak bu entegre mücadeledir. Bunu keşke herkes yapabilse. Tarım ilacı zehirlidir ama kullanılabilir kısmı vardır. Bugün sofra tuzunun insanı öldüren miktarı, tarım ilacındaki miktardan daha fazladır” diye konuştu.
Semih Dağ, “İzmir'de laboratuarlarda üretilen, içinde ilaç kalıntısı olmayan ürünlere yeşil nokta konularak üreticinin bu ürünü rahatlıkla alması için yeşil nokta diye bir proje üretildi fakat bu fikir gerçekleştirilemedi” dedi.

Tarım ilaçlarını reçete ile aldıklarını belirten Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Gökhan Günaydın, “ İnsan sağlığına zarar vermemek için ilaçları reçete ile alıyoruz. Tarım danışmanları tarlada, serada tespit ettiği hasara ait reçete yazıyor ve ilaçlar o reçete ile alınıyor” diye konuştu.
Gökhan Günaydın, “ Organik tarım, deli danaya karşı gelen bir üretim şeklidir. Organik besin tamamen doğaldır ve kolayca izlenebilir” dedi

Hektar başına kullanılan ilaç miktarı 0,5 gram
Pestisit kullanımının temel hedefini anlatan Prof. Dr. Halil Kumbur, “Pestisit kullanımının temel hedefi amaçlanan bölgedeki zararları kontrol etmektir. Ülkemizde hektar başına kullanılan ilaç miktarı 0,5 gram iken, Fransa ve Almanya'da 9, İtalya'da ise 15 gramdır. Türkiye'de diğer ülkelerin aksine karışık özellikte bir pestisit kullanımı ve birikimi var” dedi.
Mersin Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halil Kumbur, “Dünyada tarım ilacı üretimi yaklaşık yıllık 3,35 milyon tondur. Türkiye kullanılan tarım ilaçları miktarı ve değeri açısından dünya kullanımının yüzde 1 civarındadır. Türkiye'de ilaç kullanımı daha çok Akdeniz ve Ege'de yoğunlaşmaktadır. Yıllık ilaç tüketiminin yüzde 40'ı Adana, Mersin ve Antalya'da görülmektedir” diye konuştu.

Dünyada gıda sektöründe hızlı bir değişim olduğunu belirten AYMED Başkanı Levent Akay, “ Bilinçli tüketici, ürünün nerede ve nasıl üretildiğini, paketlemede kullanılan malzemenin geri dönüşümlü olup olmadığını kısaca ürünün güvenli olup olmadığını öğrenmek istiyor. Yeni şartlara göre, çiftçilerin kayıt altına alınması, kayıt altında olmayan çiftçilerin ürünlerinin ihracatına izin verilmemesi, turunçgil meyvelerinin mutlaka paketleme evlerinin kontrol edilmesi gerekmektedir” şeklinde konuştu.

Kazanlı Beldesi'nin Türkiye'nin en büyük sera bölgesi olduğunu vurgulayan Çukurova Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tayfun Ağar, “Mersin ili Türkiye'de turunçgil üretiminin 1/3'ünü karşılamaktadır. Türkiye'nin en büyük düşmanı bilinçsiz çiftçi ve yetersiz yayım teşkilatıdır” dedi.

Prof. Dr. Tayfun Ağar, “İzlenebilirlik, kayıt tutma, çeşitler ve anaçlar, gübre kullanımı, sulama ve hasat gibi faktörler EUREPGAP içeriklerin-dendir. Ürün için ilaç hazırlarken bunu belli bir yerde yapmak gerekir. İlaç sularının içme sularına karışmaması gerekir” diye konuştu.

 
Kendinizi Mail listemize ekleyin sitemiz ve sektörle ilgili gelişmelerden sizide haberdar edelim.

 

SEKTÖREL

>> İtalyanlar ve Türkler Adana'da buluştu

>> Dünya soya ve mısır fiyatları yükseldi

>> Mersin'de 3. yaş meyve ve sebze sempozyumu

>> Çilekte 18 yıllık deneyim

>> Devlerin gözü gıda sektöründe

>> Buğday hasadının önemi

>> New Holland Kervanı

>> Kavgaya değil, iş yapmaya geldik

>> Massey Ferguson

  ANA SAYFAYA DÖN
 

Copyright©1996-2000 Cine-Tarım A.Ş. Her hakkı saklıdır.
Cine-Tarım A.Ş.'nin yazılı izni olmaksızın hiçbir yazılı ve görsel malzeme kısmen ya da bütünüyle kullanılamaz.