GÜNDEM
Prof.
Dr. Erkan BENLİ
Ulusal Süt Konseyi
Tasarısı Yasalaşmayı Bekliyor
Sektörde haksız rekabet ortamının oluştuğunu kaydeden
Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SET-BİR) Genel
Sekreteri ve Süt Konseyi Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Erkan Benli,
sektörde yaşanan problemlerin önüne geçebilmek için bir “Süt Konseyi
Kanun Tasarısı” hazırlandığını ancak tasarının henüz yasal statüye
kavuşmadığını söyledi
Benli, modern tesislerin üretimden aldıkları payın yüzde 20 olduğunu
ve tüketicinin bilinçlendirilmediğini ifade ediyor. Bu nedenle
özellikle AB'de yürürlükte olan sütçülük sistemleri ve politikaları
dikkate alınarak, bu plan döneminde gerekli yasal ve yapısal düzenlemelere
hızla başlanması gerektiğini dile getirdi. Benli, bu gerekçeden
yola çıkarak Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel
Müdürlüğü'nce “Süt Konseyi Kanun Tasarısı” hasırlandığını anlattı.
Erkan Benli, bu kanunun 4.maddesi uyarınca Tarım ve Köyişleri
Bakanlığı, Devlet Planlama Teşkilatı, Hazine Müsteşarlığı, Dış
Ticaret Müsteşarlığı, Süt Kooperatifleri Birliği, Damızlık Sığır
Yetiştiricileri Birliği, Türkiye Ziraat Odaları Birliği, ve Süt
Sanayicileri'nin temsil edileceği, 21 asil ve21 yedek üyeden müteşekkil
bir “Ulusal Süt Konseyi” kurulmasının öngörüldüğünü söyledi.
Konsey üç toplantı yaptı
Ulusal Süt Konseyi'nin 57.hükümet döneminde bakanlık oluru ile
yasayı beklemeden kurulduğunu belirten Erkan Benli, konseyin çalışmalara
başladığını ve bugüne kadar üç toplantı yaparak konu hakkında
gerekli görüşmelerde bulunduklarını bildirdi. Benli “Tarım ve
Köyişleri Bakanlığı'nın hazırlanan eski yasa tasarısını tekrar
düzenleyerek ilgililerin görüşlerine sunması ve sonrasında oluşacak
nihai tasarıyı yasalaşmak üzere meclise sevketmesi gerekli. Bu
yasanın çıkması halinde bugün için süt sektöründe çözüm bekleyen
pekçok problem çözümlenmiş olacak.” Şeklinde konuştu. Konseyin
yasal bir statüye ulaştırılmadığı için yasada belirlenmiş görevleri
fiilen yürütme imkanına kavuşamadığına da değinen Benli 59'unucu
hükümet döneminde herhangi bir çalışmada bulunulmadığını söyledi.
Prof. Dr. Erkan Benli, Ulusal Süt Konseyi'nin kurulma amaçlarını
şöyle sıraladı:
“Ulusal hayvancılık politikalarını ve sütte fiyatlandırma sistemi
ve süt fonu oluşturularak, istikrar ortamı sağlanması ile hayvancılığı
sürdürülebilir hale getirmek. Türkiye hayvancılığını, sütçülüğünü
geliştirmek ve süt üretimini artırmak. Süt ve süt ürünlerini en
doğal haliyle hijyenik koşullarda hazırlatmak ve pratik, sağlıklı
ambalajlarda çevre sağlığını bozmadan tüketiciye sunmak için gereken
ileri teknolojinin benimsenmesini sağlamak. Çağdaş toplum olmanın
gerektirdiği miktarda ve kalitede bu ürünleri tükettirmek.”
Üretimde modern tesislerin payı yüzde 20
Türkiye'de süt ve süt mamulleri sanayiinin hammadde temininden
pazarlamaya kadar pekçok sorununa çözüm beklediğini belirten Benli,
“Bir tarafta AB standartlarında ve Codex Alimentarius'a uygun
nitelikte üretim yapmaya çalışan, gelişmiş teknolojileri kullanan
entegre tesisler üretim yaparken, diğer taraftan hijyenik hiçbir
koşula uymadan, en ilkel yöntemlerle üretim yapmaya çalışan kayıt
dışı mandıralar, tam bir çelişki görüntüsü veriyor” dedi. Türkiye'de
üretilen sütün, en iyimser tahminlerle ancak yüzde 20'sini modern
tesislerin işlediğini belirten Benli, devletin kontrol ve denetleme
yapma çabasını sürdürürken, diğer taraftan sokak sütçülüğü oluştuğunu
ve sektörün haksız rekabet koşullarında üretim yaptığını söyledi.
|
GÜNDEM
>>
Don,
sel, kuraklık; tarıma doğa darbesi
>>
II.
Tarım Şurası
>>
22 Kuruluştan Başbakan Erdoğan'a açık mektup
>>
Ekonomi büyüyor, tarım küçülüyor
>>
Ulusal Süt Konseyi tasarısı yasalaşmayı bekliyor
>>
Tarım, biyoteknoloji ve kalkınma
>>
Erozyon
>>
İklim değişikliği ozon tabakasını bozuyor

ANA
SAYFAYA DÖN

|