GÜNDEM

 
Don, Sel, Kuraklık; Tarıma Doğa Darbesi

Don, soğuk hava, sel derken şimdide kuraklık tarımı olumsuz etkiledi. soğan, kayısı, fındık, zeytin, üzüm, ceviz, fıstık, şeftali ve buğday başta olmak üzere birçok ürünün don, sel ve kuraklık yüzünden olumsuz yönde etkilendiği belirtiliyor. Üreticilerin beklentisi ise hükümetten destek. Don nedeniyle tarım ürünlerinde fiyatların önemli ölçüde artması enflasyonu da olumsuz yönde etkiledi.

Tarım, Merkez Bankası'nın da enflasyon değerlendirmelerine dikkat çektiği konuların başında geliyor. Mart ayında yıllık enflasyon TEFE'de yüzde 8 olurken tarım dışı TEFE rakamı ise yüzde 5 olmuştu. Tarım fiyatları toptan eşya fiyatlarının yüzde 22,2'sini, gıda fiyatları ise tüketici fiyatlarının yüzde 26,8'ini etkiliyor. Enflasyonda en büyük ağırlığı tarım ve gıda fiyatları oluştururken tarım fiyatlarında yıllık artış Mart ayında yüzde 16,8 ile TEFE deki yüzde 8'lik artışın üzerinde bulunuyor. Gıda fiyatlarında yıllık artış ise aynı dönemde yüzde 8 seviyesinde kaldı.

Zarar büyük
Başta kış aylarında yaşanan don olayı olmak üzere elverişsiz hava koşulları tarımsal ürünlerde geniş ölçüde zarara yol açtı. 350-400 trilyonu sadece Bursa'da olmak üzere, Ege, Karadeniz, Akdeniz, İç Anadolu bölgelerinde öncelikle don, sel ve kuraklık nedeniyle tarımsal üründeki zararın 700-750 trilyon lirayı bulduğu iddia ediliyor.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Şemsi Bayraktar, fındık, zeytin, üzüm, ceviz, fıstık, kayısı, şeftali ve buğday üreticilerinin doğal afetler nedeniyle çok mağdur olduğunu belirterek, hükümetin üreticiyi desteklemesinin şart olduğunu vurguladı. Bursa Ziraat Odası Başkanı Fuat Sarı, Bursa'da yaşanan “don olaylarının” zeytinlikler ile o dönem yeni çiçek açmış meyve ağaçlarını kötü vurduğunu ifade etti. Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mücahit Fındıklı ile Manisa Ziraat Odası Başkanı Nuri Sorman illeri için afet bölgesi ilan edilmesi çağrısında bulundu.

Bursa Ziraat Odası Başkanı Fuat Sarı, Bursa'da yaşanan don olaylarının tarımsal ürüne büyük zarar verdiğini ve zeytinde yüzde 50, şeftalide yüzde 90, armutta da yüzde 80'ne varan zararın olduğunu belirtti. Sadece Bursa'da 350-400 trilyon lira dolayında zararın olduğunu vurgulayan Sarı, “Tüm Marmara Bölgesi hesaba katılırsa zarar 400-450 trilyona tırmanabilir. Şayet üreticiler uyarılsaydı, ürünün yüzde 20'si kurtulabilirdi”dedi.

Soğan da don zararı büyük.
Türkiye'nin soğan ambarı olarak nitelendirilen Bursa'nın Karacabey, Sakarya'nın Pamukova ilçelerinde toplam 20-30 bin dekarlık alanın da soğuk hava ve don olaylarından zarar gördüğü bildirildi. Karacabey İlçesi ve Pamukova İlçesi Ziraat Odaları Başkanları daha önceleri ilçelerinde toplam olarak 2003 yılında 45-50 bin dekar ekili soğan ekim alanlarının bu yıl 35-40 bin dekar alana düştüğünü belirtirken, ekim alanlarının 15-20 bin dekarlık bölümünün de soğuk hava ve dondan zarar gördüğünü dile getirdiler

Kayısıda 90 bin ton fire
Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mücahit Fındıklı, meydana gelen büyük felaketin 2004 yılı kayısı ve diğer tarımsal ürün hasadında büyük olumsuzluklar oluşturacağını belirterek, Malatya ilinin afet kapsamına alınması çağrısında bulundu. Fındıklı Başbakan R.Tayyip Erdoğan, Tarım ve Köyişleri Bakanı Sami Güçlü ve Malatya Milletvekillerine gönderdiği yazıda şu ifadelere yer verdi:
“İlimizde 5-6 Nisan tarihlerinde hava sıcaklığının aşırı derece düşmesi neticesinde çiçek açan 100 binlerce kayısı ağacı etkilenmiş, çiçekleri dalında yanmıştır. Her yıl ortalama olarak 100 bin ton kuru kayısı rekoltesine sahip olan ilimiz bu yıl tahmini 90 bin ton fire verecektir. Bu ekonomik anlamda çok büyük yıkımdır”.
Tarım Bakanı Sami Güçlü ise Fındıklı'ya gönderdiği mesajda ise, Malatya'nın durumunu Bakanlar Kurulu gündemine taşıyacakları ifade edildi.

Elmanın yüzde 80'ni zarar
Karaman Ziraat Odası Başkanı Ercüment Yılmaz, Türkiye'nin en önemli elma merkezi olan Karaman'da özellikle Nisan ayında sıcaklığın eksi 11 dereceye kadar düşmesi nedeniyle elma ağaçlarının yüzde 80'nin zarar gördüğünü söyledi. Meyve ağaçlarının yanı sıra hububatın da soğuktan etkilendiğini belirten Yılmaz, “Şu anda tespit çalışmalarımız sürüyor. İlk belirlemeler göre ekmeklik buğdaylarda ciddi oranda zarar görünüyor. Bu zarar ile birlikte ekmeklik buğdayda kalitenin düşeceği de bir gerçektir”diye konuştu.

Manisa'da kayıp 50 milyon dolar
Manisa Tarım İl Müdürü Osman Çelik, kötü hava koşullarının yüzde 30-35'lik bir üretim kaybına neden olabileceğini söyledi. Çelik, don olayından, filizlenme dönemindeki üzüm bağlarıyla kiraz ve erik ağaçlarının olumsuz etkilendiğini belirterek şunları söyledi: “Çiftçileri uyarmıştık. Bazı üreticiler bağlarda saman yakarak önlem almaya çalıştı. Ancak bazıları havaların iyi gitmesi nedeniyle don olabileceğine inanmadı. Eksi 3 dereceyi bulan hava sıcaklığı, poyraz rüzgarıyla birleşince etkisi büyüdü. Manisa'da 680 bin dekar olan bağların yarından fazlası dondan etkilendi. Tarlalarda yüzde 15'den 90'na varan etkilenme var. Bu da yüzde 30-35'lik ürün kaybı demektir. Kaba bir tahminle 50 milyon dolarlık bir kayıp var.” Manisa Ziraat Odası Başkanı Nuri Sorman ise, yaşanan don olayının bölgede afet etkisi yarattığını belirterek, zararın çok büyük olduğunu ifade etti.

Ege'de üzüm
İzmir Ticaret Borsası ve Ege İhracatçı Birlikleri tarafından üzüm bağlarındaki zararın tespit edilmesi için bölgeye gönderilen araştırma ve hasar tespit heyetinin çalışma sonuçlarının ne olacağını merakla beklediklerini ve bölgede yaşanan don olaylarının ve soğuk hava şartlarının tarımsal alanlarda çok büyük zararlar açtığını söylediler. Özellikle Menemen, Saruhanlı, Manisa, Turgutlu, Ahmetli, Salihli, Alaşehir ve Sarıgöl bölgelerinin don olaylarından en çok etkilenen yerler olduğu bu bölgelerde hasar tespit çalışmalarının yoğunluk kazandığını ifade ettiler.

Karadeniz'de fındığa darbe
Giresun Ziraat Odası Başkanı Özer Akbaş, 13 ilçeden 10'unda hasar tespit çalışmalarının tamamlandığını belirterek, “Bu bağlamda, il genelinde; fındık ve sebzede yüzde 50-55 oranında ürün kaybı. Rakımın 400 metreyi geçtiği yerlerde yüzde 100'lük bir ürün kaybı yaşandı”dedi. Ordu Ziraat Odası Başkanı Onur Şahin'in ürün kaybının fiyatları doğal olarak tırmandıracağını belirterek, “Bizim aldığımız resmi olmayan bilgilere göre, hasar yüzde 40'ın altında olmayacak”diye konuştu. Trabzon Ziraat Odası Başkanı Kamil Reis ise, yaptığı değerlendirmede, “250-500 metre rakımlar arasında yüzde 40-60, 500 metre rakımın üzerinde ise yüzde 70-80 zarar meydana gelmiştir” dedi.

Antalya'da sel, hortum ve don
Antalya Ziraat Odası Başkanı Halil Ordu, sel baskınlarının başta Altınova olmak üzere Antalya'da bu yıl 35-40 trilyonluk bir zarar verdiğini söyledi.

Ordu, “Özellikle salatalık, patlıcan ve biber ekili alanlar ile çiçek seralarında büyük kayıplar yaşandı. Antalya'da hızı 120 km varan hortum olayı da Antalya'da ki bir çok serayı yerle bir etti. Buda ciddi anlamda üreticiye çok zararlar açtı”

Ve kuraklık belası Çukurova'da 100 trilyon
zarar
Özellikle Çukurova ve Güneydoğu Bölgesi'nde yaşanan kuraklıktan tarımsal ürün kaybı yaşanacağından endişe ediliyor.

Adana Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ayhan Barut, tarımın çok ciddi yapısal sorunları olduğunu bu sorunlar çerçevesinde uygulanan yanlış ürün seçimleri üretici maddi anlamda etkilerken, son dönemlerde yaşanan kuraklığın ise özellikle hububat ekimi yapan üreticiyi olumsuz etkilediğini ifade etti.

Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Cumali Doğru, sorunun yağış değil, kuraklık olduğunu belirtti. Doğru, 'Ürün kaybımız yüzde 30' dur. 60 günden beri bir damla yağmur düşmediğini ve kuraklığın üreticiye açtığı zararın 100 trilyon olduğunu kaydetti.

Doğru, “Mevsim başlarında aşırı yağışlar nedeniyle ekili bulunan bir çok buğday çürüdü, daha sonrada arkasından yaşanan kuraklık ve sıcak nedeniyle de bir çok buğday tarlasında erken başaklanma oldu. Bu durumda bu yıl buğday rekoltesinde 1 milyon 200 bin ton olacağı tahmin ediliyordu ancak yaşanan bu olaylar karşısında buğday üretiminde yüzde 40'lara gerileyerek 800-900 binlere düşeceğini tahmin ediyoruz bu durumda toplam parasal kayıp 100 trilyon lirayı bulur”dedi.

Gaziantep Ziraat Odası Başkanı Zihni Kepkep, yaşanan kuraklık nedeniyle fıstıkta ve buğdayda ciddi boyutlarda ürün kaybı olacağını söyledi.
Türkiye Ziraat Odaları (TZO) Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Şemsi Bayraktar, bu yıl ülke genelinde yaşanan sel, don, kuraklık gibi doğal afetler karşısında çiftçinin mağdur olduğunu söyledi.
Don olayının başta Ordu ve Giresun olmak üzere tüm Karadeniz Bölgesi'nde fındık ağaçlarının etkilendiğini ve hasar tespit çalışmalarının devam ettiğini belirten Bayraktar, “Çanakkale, Balıkesir başta olmak üzere tüm Marmara Bölgesi'ni etkileyen don olayının zeytin bahçelerine verdiği hasar oranı yüzde 80'ne ulaştı Manisa'da bağ alanlarında don olayının neden olduğu hasarın tespit çalışmaları hala devam ediyor. Kilis'te ise bağ alanlarında ve fıstık, ceviz de yüzde 80-90 hasar var. Ege Bölgesi'nde üzüm ve zeytinde, Malatya'da kayısıda, Çukurova ve Konya bölgesinde buğdayda kuraklık nedeniyle ciddi oranda ürün kaybı var. Yani kısacası ortaya çıkan hasarın tarım sektörünün içinde olduğu riski, belirsizliği ve bunun karşısında üreticinin çaresizliğini bir kez daha gözler önüne serdiği bir gerçektir”dedi.

BAHAR UCUZLUK GETİRMEDİ
Kış aylarındaki aşırı yağış, baharda ise kuraklık nedeniyle oluşan zarar 1.5 katrilyon liraya ulaşırken, bunun etkileri şimdiden mutfak harcamalarına yansımaya başladı. Çiftçinin yaşadığı afetler nedeniyle piyasaya yeteri kadar sürülemeyen ürünlerin fiyatlarında hızlı artışlar yaşanıyor. Ekonomik istikrar programı nedeniyle uygulanan kemer sıkma politikasının alım gücünü düşürdüğü dar gelirlilerin mutfak harcamaları, bahar ayları yaşanmasına rağmen daha da artacak. Sel ve kuraklıktan zarar gören il ve ilçelerin ziraat odaları başkanları sorunlarını mektup yazarak hükümete iletirken, tüketiciye ise pahalı ürünü almaktan başka çare kalmıyor.


Örneğin bu yıl önemli kayıp veren kayısının fiyatı daha şimdiden 2 milyon lira arttı. Daha önce 1.5 milyon liraya satılan kayısı 3.5 milyon liraya yükseldi. 5.5 milyon lira ile 10 milyon lira arasında satılan antepfıstığı da soğuk havanın verdiği zararın ardından 2 milyon lira yükseldi. Bu yaz fıstıkta fiyatların 15 milyon liraya kadar yükselmesi bekleniyor.

Geçen yılın en pahalı ürünlerinden biri olan soğanın da fiyatında 500 bin liraya yakın artış olacağı öngörülüyor. Aynı artışın domates, biber, patlıcan, salatalık fasulye gibi temel ürünlerde de yaşanacağı belirtiliyor. Sebze-meyve fiyatlarındaki artışın tek haneli rakamlara indirilmek istenen enflasyonla mücadeleyi de olumsuz etkilemesinden korkuluyor.

Hasar tespiti yapıldı
Kötü hava koşullarından dolayı fındık üreticisi 400 trilyon lira, buğday üreticisi 100 trilyon lira zarara uğrarken, halen tespit çalışmaları süren üzüm üretiminde de durumun iç açıcı olmadığı kaydedildi.

Türkiye'deki toplam fındık üretiminin yüzde 50'den fazlasını karşılayan Ordu ve Giresun bölgesinde hasarın yüzde 40 civarında olduğunu belirten Ordu Ziraat Odası Başkanı Onur Şahin de zararlarının 400 trilyon liraya ulaştığını açıkladı.

Kuraklık yüzünden 100 trilyon lira kayıpları olduğunu belirten Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Cumali Doğru ise devletten yardım bekliyor. Türkiye'nin en verimli tarım merkezlerinden Çukurova'da üreticiler bu yıl adeta hayal kırıklığına uğradı. Çukurovalı üreticiler rekoltede yüzde 30'a varan düşüş bekliyor. Çukurova'daki zarar bununla da sınırlı değil. Hububattan meyveye kadar hemen her üründe kayıp var. Turfanda sebze-meyve üreticilerinin geçen yıl yaşadığı kayıpları telafi etmek için bu yıl piyasaya erken ürün sürme planları da bozuldu.

Köylüde hayal kırıklığı
Güneydoğu'da da özellikle fıstık üreticileri zarar gördü. Bölgede geçen hafta sadece iki gün etkili olan soğuk hava, çiftçinin umutla beklediği ürünleri alıp götürdü. İlk tespitlere göre, bölgede sadece fıstıktaki zararın 100 trilyon lirayı aştığı ifade ediliyor. Köylüler bu yılı nasıl geçireceklerini şimdiden kara kara düşünmeye başladı.

Malatya'nın tek ihraç ürünü olan kayısı rekoltesinde geçen yıla göre yüzde 90' lık bir kayıp var. Geçen yıl 100 bin ton üretilen kayısının bu yıl 10 bin ton civarında olması bekleniyor. Kayısıda zararın 200 trilyon lira olduğunu belirten üreticiler, kentin afet kapsamına alınması için Başbakan Tayyip Erdoğan'a mektup yazarak yardım istedi.


Yurdun iç ve batı kesimlerinde de durum farklı değil. Geçen yılın en pahalı ürünlerinden biri olan soğan bu yıl da ucuzlayacak gibi görünmüyor. Soğan ambarı olarak bilinen Bursa'nın Karacabey ilçesinde tarlalara ekilen ürünleri don vurdu. Kentte şeftali başta olmak üzere birçok üründe de büyük zarar var. Zararın 350-400 trilyon lira olduğu belirtiliyor. Akdeniz, İç Anadolu ve Güneydoğu'da şubattan beri yağış göremeyen üreticiler, yağmur duasına çıkıyor. Tarladaki zarar, yazla birlikte pazarda ucuzluk bekleyen dar gelirliler için de önümüzdeki ayların zor geçeceğini gösteriyor.

Öte yandan Adana'da düzenlenen ve kuraklık konusunun ele alındığı toplantıda, yağış olmaması nedeniyle buğday rekoltesinin düşük olacağı ifade edilerek çözüm bulunması gerektiği kaydedildi.

Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Cumali Doğru: Çukurovalı çiftçilerin derdi don değil kuraklık. 60 günden bu yana Çukurova'ya, Şanlıurfa'ya ve Konya Ovası'na yağmur yağmıyor. Kuraklıktan dolayı zararımız yüzde 30 civarında.

Sadece Çukurova'da 3 milyon dekar alana buğday ekmiştik. 1 milyon 200 bin ton buğday bekliyorduk. Ama şu anda rakamlar gösteriyor ki kuraklıktan dolayı 300 bin ton buğdayı eksik alacağız. Bunun da parasal değeri 100 trilyon liraya ulaşıyor.

'Ürün sigortası kanunu olmalı'
Manisa Ziraat Odası Başkanı Nuri Sorman: Kötü hava koşulları ve don nedeniyle üzüm rekoltesi yüzde 40 düştü. Geçen yıl da aynı şeyleri yaşamıştık. Türkiye'de normalde yılda 250 bin ton kuru üzüm üretilir. 2003 yılında bu rakam 95 bin ton civarındaydı. Bu yıl da en iyi ihtimalle 150 bin ton kuru üzüm üretimi bekliyoruz.

Zararımız 210 trilyon lira civarında. Zararın giderilmesi için Devlet Destekli Ürün Sigortası Kanunu'nun hemen çıkarılması lazım.

Fındığı don vurdu
Ordu Ziraat Odası Başkanı Onur Şahin: Ordu ve Giresun'da don nedeniyle sahil kesiminde yüzde 15-20 civarında olan zarar, iç kesimlerde yüzde 80'e kadar çıkıyor. Ordu ve Giresun Türkiye'deki fındık üretiminin yüzde 50'den fazlasını karşılar. Aslında biz bu yıldan çok umutluyduk. Çünkü geçen yıl kötü bir sezon yaşamıştık ve fiyatlarımız üretimdeki azalmaya paralel olarak yükselmişti. Türkiye'de yılda 600 bin ton iç fındık üretiliyor. Bu yıl don nedeniyle en az 150 bin tonluk zararımız var. Bunun da parasal değeri 400 trilyon lira civarında.

 
Kendinizi Mail listemize ekleyin sitemiz ve sektörle ilgili gelişmelerden sizide haberdar edelim.

 

GÜNDEM

>> Don, sel, kuraklık; tarıma doğa darbesi

>> II. Tarım Şurası

>> 22 Kuruluştan Başbakan Erdoğan'a açık mektup

>> Ekonomi büyüyor, tarım küçülüyor

>> Ulusal Süt Konseyi tasarısı yasalaşmayı bekliyor

>> Tarım, biyoteknoloji ve kalkınma

>> Erozyon

>> İklim değişikliği ozon tabakasını bozuyor


 

ANA SAYFAYA DÖN
 


Copyright©1996-2000 Cine-Tarım A.Ş. Her hakkı saklıdır.
Cine-Tarım A.Ş.'nin yazılı izni olmaksızın hiçbir yazılı ve görsel malzeme kısmen ya da bütünüyle kullanılamaz.