GÜNDEM

 
Ege Pamuğunda Fiyat Arttı

Pamuk denilince akla ilk gelen yörelerden birisi de hiç kuşkusuz Ege Bölgesi ve Söke Ovası gelir. Her yaz, bu bölgeyi beyaza boyayayan pamuk cefalı bir ürün olarak da bilinir üreticilerin arasında. Dikiminden, toplanmasına kadarki süreçte üretici hep diken üstündedir. Fidanların ekiminde yağmur yağmazsa üretim düşer, kozalar açmaya başladığında yağmur yağarsa da kalite düşer. Pamuklar tarladan toplanmaya başladığında ise Egeli'nin gözü kulağı Tariş'e döner. Açıklayacağı fiyatla bütçesini hazırlar yeni sezon için. Bu yıl geçen yıllardan daha uzun süre bekledi Egeli üretici. Tariş, fiyatları açıklarken, dünya ve iç piyasalardaki rekabet şartlarına baktı. Ancak açıklanan rakam üretici için tam bir hayal kırıklığı oldu.

Tariş Pamuk Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Cavit Ancın, fiyat tespitinde “Ege pamuğunun Türk tarımı ve ihracatındaki önemi sanayi ürünü olması nedeniyle daha dikkatli olmamızı gerektirmektedir”i ısrarla vurguladı.

Cavit Ancın, “Ege pamuğunun üretim maliyeti iç ve dış piyasa fiyatlarının üzerinde olduğunu biliyorsunuz. Piyasa fiyatları ile maliyet fiyatları arasındaki farkın dünyadaki örneklerine uygun olarak prim ile desteklenmesini istiyoruz. Bu pirimin belirlenmesi ve zaman geçirilmeden ödenmesi için Tariş Pamuk Birliği olarak her türlü gayretin içinde olacağız. Amerika Birleşik Devletleri'nde pamuk üretici 2002-2003 iş yılında lif pamuk için 48.509 cent/kg, karşılığı pamuk için ise 19.40 cent/kg primle desteklenmektedir.”

Ancın, Tariş olarak kütlü pamuk alım avans fiyatını 900 bin lira olarak açıkladı. Tariş, geçen yıl fiyatı 800 bin lira olarak ilan etmişti...

Yüksek prim beklentisi
Yıllardır pamuk üretim maliyetinin dünya ve iç piyasadaki fiyatların üzerinde olduğunu bilen üretici her yıl olduğu gibi bu yıl da açıklanacak prime odaklandı. Ancak öncelikli olarak Türkiye'nin pamuk ithalatındaki hızlı artışına dikkat çekmekte yarar var. Öyle ki, 2001/2002 sezonunda Türkiye pamuk ithalatı için 571 milyon dolar harcadı. İthalatın önemli bir bölümü yaklaşık yüzde 65'i- ABD ve Yunanistan'dan gerçekleştirildi.

İşte bu iki ülkedeki pamuk üreticisi ile Türk pamuk üreticisini desteklemede karşılaştırırsak, arada büyük farkların olduğu net bir şekilde ortaya çıkıyor. Geçen yıl ABD'de 18, Yunanistan'da 36 cent olan kiloda destekleme Türkiye'de 4.4 cent olarak gerçekleşti. Hem düşük fiyat politikası, hem de düşük primle karşılaşan pamuk üreticisi bu yüzden büyük sıkıntı içine girdi. Hükümetin hala 2002 primlerini tam anlamıyla ödememesi de üreticinin sıkıntı çektiği diğer konu.

Şimdiki beklentiler ise daha da büyümüş durumda... Manisa Ziraat Odası Başkanı Nuri Sorman, Tariş'in son yıllarda açıkladığı fiyatın dolar bazında aynı olduğuna dikkat çekti. Üreticinin pamuğu bir milyon yüz bin liraya mal ettiğine dikkat çeken Sorman, “Maliyetin altında bir fiyatla yine karşı karşıyayız. Yapılacak çok şey yok. Biz bir buçuk milyon lira fiyat bekliyorduk. Şimdi bu üretim maliyetinin altındaki fiyatın hükümetin vereceği destekle kara döndürülmesi lazım. Bu yüzden en az 28 cent prim bekliyoruz. Bu bir nebze olsun bizi rahatlatacak, ürününün sürekliliğini sağlaya-caktır” diyor.

Demirtaş: “primler en kısa sürede ödenmeli”
İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş' ta, rekabet gücünü koruyacak primlerin açıklanmasını ve en kısa sürede de ödenmesi gerektiğini dile getiriyor.

Demirtaş, “Ancak bir gerçek var ki o da ekonomi yönetimi uyguladığı sıkı para politikasından vazgeçmek niyetinde değil. 2004 yılı bütçe ödeneklerinin bu yıla göre yüzde 12,5 oranında arttırılması öngörülüyor. Kısaca Bakanlar Kurulu Kararı alınıncaya kadar Bakanlıklar arasında sıkı pazarlıklar yapılacak. Terazinin bir kefesinde ekonomik istikrar için uygulanan sıkı para politikaları. Diğer kefesinde üretmek ile üretmemek arasındaki ince çizgide yer alan üretici.Terazinin dengesinin mümkün olduğunca iki tarafı da mağdur etmeyecek noktada sağlanması gerektiği düşüncesindeyiz. Ancak her yıl ithalat için harcamış olduğumuz milyon dolarlar da gözardı edilmemeli. İthalat için harcanan bu miktarların bir bölümünün üreticiye verilmesi halinde hem üreticimizin hem de ülkemiz ekonomisinin karlı çıkacağı unutulmamalı” görüşünde.

Bir tarafta son yıllarda hızla artan pamuk ithalatı, diğer tarafta uygulanan ekonomik politikalar nedeniyle dünyanın en kaliteli pamuğunun üretildiği bölgede gerileyen rekolte rakamları. Türkiye'nin önümüzdeki 10 yıllık süreçte bir sanayi ürünü olan pamukta dışa bağımlı hale gelmemesi için desteklemenin artık dünya standartlarında yapılması kaçınılmaz görünüyor.

Tariş'in açıkladığı fiyatla bir anlamda hüsrana uğrayan üreticinin gözü artık Ankara'da. Açıklanacak prim, ya pamuk üretiminin devamını ya da altarnatif ürünleri kaçışı hızlandıracakmış gibi görünüyor.

Özer: “Kaynak sıkıntısı yok”
TARİŞ Genel Müdürü Ayhan Özer ise kaynak sıkıntısı bulunmadığını açıklayarak, özerkleşme çalışmaları süren Tariş'in 4 birliğine kredi takviyesi yapıldığını anlattı. Hızlı pazarlama yöntemleriyle finansman sağlandığını da kaydeden Özer, “Üreticinin parasını hızlı ve zamanında alabilmesi için çalışıyoruz. Finansman açısından sorunumuz yok” diye konuştu.

Özer, bölge dışından pamuk gelişinin yasayla yasak olduğunu, bu konuda geçmişte olduğu gibi çalışmaların sürdürüleceğini söyledi. Geçen yıl 350 bin ton pamuk alımı yapıldığına işaret eden Özer, hava şartlarının da uygun olması halinde iyi bir alım sezonu geçirmeyi beklediklerini kaydetti.
Özer, Tariş'in 16 Haziran 2000 tarihinde başlayan özerkleşme sürecinden bugüne geçen zaman içinde hızla yükselen bir grafik çizdiğine işaret ederek, “İç ve dış piyasa şartlarını değerlendirerek hareket eden Tariş tekstil sanayicisi ve ihracatçısına Türkiye'nin en büyük tedarikçisi olarak hizmet veriyor” dedi.

Çukobirlik, pamuk bedellerini ödemeye başladı
Çukobirlik Genel Müdürü Yakup Şahin, kütlü pamuk bedellerinin ödenmesine başlandığını belirterek, ''İlk etapta 6,4 trilyon lira ödenecek ve borsalardaki yükseliş fiyatlara yansıtılacak'' dedi. Yakup Şahin, yazılı açıklamasında, 15 Eylül tarihine kadar kuruma pamuk teslim eden ortaklara ödeme yapmaya başlandığını, uygulamanın 15'er günlük periyotlar halinde sürdürüleceğini belirtti.

Piyasalardaki pamuk fiyatlarını sürekli takip ettiklerini belirten Şahin, şunları açıkladı:
''Bu sezon avans alım fiyatı belirledik. Yani fiyatlar yükseldiğinde alım fiyatı da yukarı çekilmekte ve kuruma daha önce ürün teslim eden tüm ortaklar da bundan yararlandırıl-maktadır. Bu konuda ortaklarımızın endişesi bulunmasın, Çukobirlik'e gönül rahatlığı içinde ürünlerini teslim etsinler.

Ortaklarımıza hizmeti en iyi şekilde ulaştırılması ve ürünlerin piyasa şartlarında en iyi şekilde değerlendirilmesi için gereken tedbirleri almış bulunuyoruz. İlk etapta 6,4 trilyon lira ödenecek ve borsalardaki yükseliş fiyatlara yansıtılacak. Periyotlar halinde gerçekleştireceğimiz uygulama ürün bedelleri tamamen sıfır-lanıncaya kadar sürecek.''

 
Kendinizi Mail listemize ekleyin sitemiz ve sektörle ilgili gelişmelerden sizide haberdar edelim.

 

GÜNDEM

>> Mısır üreticisi fiyattan memnun değil

>> Mısıra prim desteği geliyor

>> Ege pamuğunda fiyat arttı

>> Şekerde pazar savaşı

>> Avrupalı çiftçilerin keyfi kaçtı

>> İhraçlık fındık bulunamıyor

>> Bin köye bin tarımcı

>> Türkiye'nin ürün deseni yanlış


 

ANA SAYFAYA DÖN
 


Copyright©1996-2000 Cine-Tarım A.Ş. Her hakkı saklıdır.
Cine-Tarım A.Ş.'nin yazılı izni olmaksızın hiçbir yazılı ve görsel malzeme kısmen ya da bütünüyle kullanılamaz.