GÜNDEM

 
Mısır Üreticisi Fiyattan Memnun Değil

Türkiye mısır üretiminin yüzde 50'sini üreten Çukurova'da üretici bu hasat sezonunda umduğu taban fiyatı alamamanın hayal kırıklığını yaşıyor. Yıllık 3 milyon 3 bin ton mısırın tüketildiği ülkemizde 2 milyon 3 yüz bin ton mısırın üretilmesine karşılık 1 milyon ton ithal ediliyor. Ülke üretiminin yarıya yakınının üretildiği Çukurova'da üretici, ithal ürünün zamanlamasında yanlışlık yapıldığına dikkat çekiyor.
Adana Çiftçi Birliği Başkanı Cumali Doğru, tarım ürünlerinde ithalatın bir takviminin olması gerektiğini ifade ederek, ülke üreticisinin malının korunması gerektiğinin altını çizdi.
Doğru, ürün çıkmasına rağmen dışarıdan ithal ürün getirilerek malın değerini düşürmenin çiftçiyi bitireceğini söyledi.
Hasat sonrası borçlarını ödeyerek yüzlerinin gülmesi gereken bir dönem yaşamaları gerektiğini belirten Adana'nın merkez Yüreğir ilçesi Çine Köyünden çiftçi Gökhan Başkan da taban fiyatlarının önemli olduğunu belirterek bunun hasat dönemindeki son şansları olduğunu ifade etti.

Daha önceleri çiftçinin hasat zamanları 'hasat bayramları' yaptığına işaret eden Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Ayhan Barut da, artık çiftçinin taban fiyatları açıklandığında ağladığını belirtti.

'Sorun tarım politikasında'
Çiftçi Birliği Başkanı Cumali Doğru, bu işin Türkiye'de tek açmazının izlenen yanlış tarım politikası olduğunu ifade etti. Türkiye'de mısır hasadı öncesi mısır ithalıtında uygulanan fonun yüzde 35 'ten yüzde 20'ye çekilmesi ve ithalatın cazip duruma sokulmasının siyasi iktidarların en büyük yanlışı oldunu vurgulayan Cumali Doğru, “biz ithalata karşı değiliz ama bu kadar verimli topraklarda bu ürün üretiliyorsa önce bizim ürünümüz değerlendirilsin, bunun karşısında bir politika güdülüyorsa bu düşünce ülke tarımına ihanettir” diye konuştu.

 
Kendinizi Mail listemize ekleyin sitemiz ve sektörle ilgili gelişmelerden sizide haberdar edelim.

 

GÜNDEM

>> Mısır üreticisi fiyattan memnun değil

>> Mısıra prim desteği geliyor

>> Ege pamuğunda fiyat arttı

>> Şekerde pazar savaşı

>> Avrupalı çiftçilerin keyfi kaçtı

>> İhraçlık fındık bulunamıyor

>> Bin köye bin tarımcı

>> Türkiye'nin ürün deseni yanlış


 

ANA SAYFAYA DÖN
 


Copyright©1996-2000 Cine-Tarım A.Ş. Her hakkı saklıdır.
Cine-Tarım A.Ş.'nin yazılı izni olmaksızın hiçbir yazılı ve görsel malzeme kısmen ya da bütünüyle kullanılamaz.