GÜNDEM

 

ABD Adana Konsolosu Greta Holtz Amerikalı Bürokratlarla Türk Sanayicileri ve Tarımcılarını bir araya getirdi...

 

Türk-ABD ticari ve tarım işbirliği

26 Şubat 2001 günü Adana Seyhan Oteli’nde yapılan toplantıya Amerika Birleşik Devletleri’nin Ticaret Servisi, Dış Tarım Servisi, Ticaret ve Kalkınma Kuruluşu, İhracat İthalat Bankası (ABD Exim Bank) ve Denizaşırı Özel Yatırım Şirketi (OPIC) yetkilileri ile Adana Valisi Oğuz Kağan Köksal, Adana Ticaret Odası Başkanı Fethi Kamışlı, Adana Sanayi Odası Başkanı Ümit Özgümüş, Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Cumali Doğru, Turunçgil Yetiştiricileri Derneği 2.Başkanı Mehmet Yaltır, bir çok sanayici, iş adamı ve tarım kesiminden üreticiler katıldı.

Günün anlam ve önemini belirten konuşmaların ardından ABD’li bürokratlar, sanayici ve tarım yetkilileriyle Türk bürokratları, sanayicileri ve tarım yetkilileri arasında birebir görüşmeler yapıldı.

Türk-ABD ilişkilerine büyük önem gösteren ve konuyu kendine misyon edinmiş ABD Adana Konsolosu Greta Holtz düzenlediği bu toplantıda günün anlam ve önemini şu sözleriyle dile getirdi:

“Türkiye’deki ABD misyonu adına ABD-Türkiye arasındaki ticaret ve yatırımı daha da geliştirmek, ABD Hükümeti’nin ticari ve finansal programlarını daha iyi tanıması amacı ile bu toplantıyı düzenledim. Biz Türkiye ile ilişkilerimize önem vermekteyiz. Bu nedenle aramızdaki ticaret hacmi gelişmeli. Türk sanayicisi ve çiftçileri Amerikalı ortak bularak Ortadoğu’da, Avrasya’da hatta Orta Asya’da daha iyi işler yapabilirler. Biz sizlere elimizden geldiği kadar yardımcı olacağız”

Adana Ticaret Odası Başkanı Fethi Kamışlı, Türkiye’nin coğrafi konum olarak dünyanın en önemli bir bölgesinde bulunduğunu ve Adana’nın da bu bağlamda çok önemli bir unsur olduğunu vurgulayarak yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Adana bölgenin merkezi konumundadır. Güney Doğu Anadolu Bölgesi’nin gelişmesi Adana’nın dünya ile bağlantısını daha da önemli kılmaktadır. Adana Tekstil Sanayisi ile Türkiye sanayi ve ticaretinin lokomotifi olmuştur. Adana’da her türlü potansiyel vardır. ABD ile ortak yatırımlara girmemiz bu bölgenin ortak çıkarıdır.”

Adana Valisi Oğuz Kağan Köksal, toplantıda ABD’li ve Türk yatırımcılara şu mesajları verdi:

“Adana 2 milyona yaklaşan nüfusu ile Türkiye’nin 4. Büyük şehridir. Marmara ve Ege Bölgesi’nden sonra 3. Büyük sanayi merkezidir. Adana bereketli ovası ile Türkiye’nin en çeşitli ve en gelişmiş tarımın yapıldığı yerdir. Bu potansiyeli daha iyi değerlendirmek gerekir. Değişen dünya şartlarına ayak uydurmak için ABD-Türkiye işbirliğinden iyi şeyler çıkartılmalıdır. Türkiye en büyük TIR filosuna sahip olan bir ülke. Bu şunu gösteriyor burası büyük bir potansiyel.”

ABD Ticaret Servisi adına ABD Ankara Büyük Elçisi Müsteşarı John Breidenstine toplantıda yaptığı konuşmada Türkiye-ABD ticari ilişkileri konusunda şunları dile getirdi:

“ABD Ticaret Servisi Birleşik Devletleri’nde 105 bürosu, Dünya ülkelerinin 150 şehrinde de temsilcilikleri bulunmaktadır. Türkiye’de Ankara, İstanbul, İzmir ve Adana’da konsolosluk bünyesinde görev yapmaktayız. Türkiye’nin 2000 yılında ABD’ye yaptığı toplam ihracat 3.08 milyar dolardır. ABD’nin Türkiye’ye dış satımı ise 3.72 milyar doları bulmuştur. Türkiye bizden uçak ve yedek parçası, makine, optik ve medikamant alır. Türkiye ise bize işlenmiş altın, tekstil ürünleri, maden, demir ve çelik satar. Bu ticari ilişkiler hala devam etmektedir. Bu ilişkileri daha da genişletmek ve büyütmek için bizler sizlere yatırımcı ortak bulmanıza yardımcı oluruz. Bunları yaparken de bizim ülkemizden alacağınız mallar konusunda da gereken kolay yolu gösteririz. Dünya çapında 1800 çalışanımız bu konularda eğitilmiş olup sizlere de istediğiniz konularda yardımcı olarak istediğiniz bilgileri sizlere ulaştıracaktır.”

Ankara ABD Büyük Elçiliği Hazar Finans Merkezi Sorumlusu ve Özel Yatırım Şirketi (OPIC) Müdürü Peter Ballinger’de programlarını açıklarken şu konulara temas etti:

“Benim bulunduğum servis Türkiye-ABD arasındaki büyük projeleri değerlendirir. Avrasya ülkelerinde Türkiye-ABD ortaklarını finanse etmek için varız. Çok önemli Türk iş adamları bölgede iş yapmak istiyorlarsa özellikle enerjiye dayalı konularda biz her türlü yardımı gösteririz. Ceyhan-Gürcistan-Bakü petrol hattında iş birliği yapabiliriz.”

Ankara ABD Büyük Elçiliği Hazar Finans Merkezi Türkiye ve Hazar Orta Asya Bölgesi için iş geliştirmeden sorumlu Ticaret ve Kalkınma Kuruluşu Direktörü Abaseh Mirvalli,”Bağımsız bir Amerikan hükümeti kuruluşu olan Ticaret ve Geliştirme Kurumu, gelişmekte olan ve orta gelirli ülkelerdeki belli başlı projeler için Amerikan firmalarının fizibilite çalışmalarına maddi yardım sağlar. Dünyanın her yerinde programlarımız var. 1980 lerin başında beri Türkiye’de de faaliyette bulunmaktayız. Türkiye’de enerji sektöründe projelerimiz var. Ayrıca belediyelerin yatırımlarını da desteklemekteyiz"

Türk-ABD ticari işbirliği toplantısında gündemin en önemli konularından biride hiç kuşkusuz tarımdı.

ABD Türkiye Tarım Ateşesi Russ Nicely kendi ülkesi ve Türkiye arasındaki tarım ilişkilerini ve yatırımları, yapılabilecek ortaklıkları şöyle dile getirdi:

“Türkiye, Azerbeycan ve Türkmenistan’ı içerisine alan ülkelerde 80 kişi ile ABD Tarım Ateşeliği’ni yürütür. ABD menşeli tarım ürünlerini Türkiye’nin satın alabilmesi için GSM kredileri kullandırılmasına yardımcı oluyoruz. Biz, Türkiye’ye yılda 600 milyon dolarlık tarım ürünü satılmaktadır. Türkiye’den de bizler yılda 300 milyon dolara yakın tarım ürünü almaktayız. Türkiye’nin bizden aldığı tarım ürünleri arasında pamuk, mısır, soya, soya unu ve tütün yer almaktadır. Bizler ise Türkiye’den tütün, sebze, , fıstık ve fındık alıyoruz.”

ABD Tarım Ateşesi Nicely Adana Çiftçiler Birliğini ziyaret etti

Amerika Birleşik Devletleri Tarım Ateşesi Mr. Nicely Adana Çiftçiler Birliği’ni ziyaret ederek, Çukurovalı üreticilerle tarım üzerine sohbet etti, fikir alış-verişinde bulundu.

ABD Tarım Ateşesi Nicely ile görüşen Çiftçiler Birliği Başkanı Cumali Doğru, görüşmeleri sonucunda özetle şunları söyledi:

“Çukurova’nın tarım dış satımı 1990 daki Körfez Krizi ile durdu. O yıldan beri biz özellikle de turunçgil satışlarımızda problem yaşanmaktadır. Bizim zararımız çok fazla, hala da devam etmektedir. Biz Suriye ve Irak üzerinden Arap ülkelerine mal satardık. Bunlar arasında Irak en büyük alıcılarımızdandı. Bugün bu ülkelere ürün satamıyoruz”

Diğer taraftan ABD tarım Ataşesi ile ayrıca görüşen TUYED Başkanı Uğur Paksoy ise Ataşeye dış pazarlar konusunda özellikle de narenciyede sıkıntı yaşadıklarını, Pazar problemleri olduğunu söylerken, bu problemlerin aşılması konusunda da üretici bazında birliklerin kurulması gerektiğini dile getirdi.


BU HABERLE İLGİLİ DİĞER GELİŞMELER

Haber listemize üye olup tarım sektöründeki haberlere, geliştirici herkese açık tartışma platfomlarına katılabilirsiniz.
.
Mail adresinizi sol aşağıya yazın ve "Listeye Gir" butonuna tıklayın.
Karşınıza gelecek sayfadaki formu eksiksiz doldurun.

Powered by ListBot

GÜNDEM

>> Türk Tarımı krizde

>>
Türk - ABD ticari ve tarım işbirliği

>> Bölgesel ve sektörel olarak
>> TDA-Türkiye


>> Doğu Akdeniz Zeytin Üreticileri
>> Birliği 1. Kongresi yapıldı

 
>> Su ve toprak yoksa, bitkisel ve
>> hayvansal üretimde yok


>> Özlem bu yıl bitiyor

>> Çiftçi borçları ertelensin

>> TİGEM'in 10 işletmesi daha özel
>> sektörle işbirliğine açılıyor




 
ANA SAYFAYA DÖN
 





ABD TArım Ateşesi
Russ NICELY

 
Copyright©1996-2000 Cine-Tarım A.Ş. Her hakkı saklıdır. Cine-Tarım A.Ş.'nin yazılı izni olmaksızın hiçbir yazılı ve görsel malzeme kısmen ya da bütünüyle kullanılamaz.