GÜNDEM

 

Dalgalı kur sistemi çiftçiyi kötü çarptı

Türk tarımı krizde

Şubat ayının son haftalarında Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve Başbakan Bülent Ecevit arasında geçen tartışma sonucunda felce uğrayan ülke ekonomisi herkesimi kötü şekilde etkilediği gibi en çok tarım kesimini vurdu.

Türk Lirası’nın dolar karşısında değer kaybetmesi, banka faizlerinin yükselmesi, borsanın alt üst olması çiftçinin bütün umutlarını yok etti. Girdi maliyetlerinin daha önceden de yüksek olmasından dolayı ürettiğinden kar edemeyen ancak girdi maliyetlerini başa baş karşılayan çiftçi, şimdi daha da çok batağa battı.

Doların 1milyon liralarda seyretmesi, petrole gelen son zamlardan sonra tarım kesimi perişan duruma düştü.

Tarlasını süremez, ektiği ürüne gübre atamaz durumda. Çıkmaza giren üretici, çiftçi artık ne yapacağını şaşırmış durumda.

Hükümetin ekonomik açıdan ortaya koymuş olduğu bu tutarsızlıkları tüm ülkeyi sıkıntıya sokarken, Tarım ve Köyişleri Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp , dövizde dalgalı kur sistemine geçilmesinin ardından gübre fiyatlarında yüzde 30'luk artış meydana geldini belirtti.

Gökalp, köylünün büyük bir gübre sıkıntısı ile karşı karşıya bulunduğunu, gübre üreticilerine Hazine tarafından üretim avansının ödenmesine karşın hâlâ çiftçiye gübre ulaştırılamadığını bildirdi. Gökalp, özelleştirme kapsamındaki fabrikaların fiyat artışı beklentisi nedeniyle depolarındaki gübreyi köylüye ulaştırmadığı duyumlarını aldıklarını söyledi.

Destekleme konusunda işlemlerde hata bulunan firmaları savcılığa verdiklerini kaydeden Gökalp, 8 aydır gübre fabrikalarının doğalgaz alamadığını, bunun da üretimi olumsuz etkilediğini, özelleştirme kapsamındaki fabrikaların ise depolarındaki gübrenin köylüye ulaştırılmadığının söylendiğini ifade etti.

Gökalp, şöyle devam etti: ''2001'de gübre sübvansiyonu için ayrılan para 105 trilyon lira. Gübrede yüzde 17'lik KDV yüzde 1'e indirildiğinde, elektrik, doğalgaz gibi diğer girdiler de düşürüldüğünde Hazine daha kârlı duruma geçer. Burada 40 trilyon liralık kâr mevzubahistir. Gübre, lüks tüketim maddesi değildir. Çiftçi ile tüm topluma yansıyacaktır. Geçen yıllarda sübvansiyon dalgalanmaları, gübre desteklemelerinde hatalar olduğunu bize gösteriyor. 2 yıl önce bir dağıtım firmasının bir hatası, bugünkü değerlerle 9 trilyon liradır. Bunlar sumen altında kalmayacak.''

Gökalp, IMF ile uyuşmazlık konusu olan 5 maddede, kendilerinin önerileri doğrultusunda uzlaşma noktasına gelindiğini bildirdi.

Yem fiyatlarına da zam geldi

Türkiye`de yaşanan ekonomik kriz nedeniyle Tekel ve akaryakıt ürünleri ile şeker ve telefonun konuşmasının ardından, yem fiyatları da zamlandı.

Kayseri`de, kanatlı ve büyükbaş hayvan yem fiyatları da yüzde 5 ile 38.6 arasında değişen oranlarda arttı.

Yem fiyatlarında en fazla artış, yüzde 38.6 ile devekuşu yeminde gözlenirken, küçük ve büyükbaş hayvan yemindeki artış ise yüzde 5 oranında oldu.

Zam yağmuru Tekel'le başladı

Dalgalı kura geçişle birlikte Türk Lirası'nın önemli ölçüde değer kaybetmesi nedeniyle beklenen zam yağmuru Tekel ürünleriyle başladı. Tekel ürünlerine, döviz kurlarındaki, hammadde, işçilik ve nakliye ücretlerindeki artışlar gerekçe gösterilerek yüzde 6.3 ile yüzde 10.3 oranları arasında zam yapıldı.

Tekel 2000 uzun sigarasının fiyatı yüzde 10.3 oranında artarken 70'lik Yeni Rakı ve 50'lik Tekirdağ Rakısı'nın fiyatı da yüzde 9 oranında yükseldi. Kısa Maltepe ve Samsun sigaralarının fiyatları da yüzde 8.3 oranında arttırıldı.

Birinci'nin fiyatı 250 bin lira, Votka 35 cl'nin fiyatı 1 milyon 900 bin lira, Votka 70 cl'nin fiyatı 3 milyon 300 bin lira, Sofra Şarabı'nın fiyatı 1 milyon lira olarak belirlendi.

Merkez Bankası ekonomiyi soğutmaya başladı

Merkez Bankası, piyasaları fonlayarak nakit gereksinimini karşılamaya başladı. Merkez Bankası, İMKB Tahvil ve Bono Piyasası repo, ters-repo pazarında aktif olarak taraf olacağını, repo işlemlerinde geri ödeme sorunları çıkmasına izin vermeyeceğini ve bankalara vereceği borç faiz oranlarını ilan edeceğini açıkladı. Repo faizleri yüzde 1000'leri aşkın düzeyinden yüzde 107'lere gerilerken Merkez Bankası işlemlerine göre TL'de değer yitimi yüzde 35 oldu. Serbest piyasada da dolar 880-900 bin liradan satıldı. Merkez Bankası'nın uygulamaları ve bankaların buna verdiği tepkiyle piyasada geçen haftaya göre soğuma başladı.

Merkez Bankası, hafta sonu bankalarla yapılan zirvenin ardından alınan kararları dün yürürlüğe koydu. Hükümet, dün de ekonomi zirvesini topladı.

Merkez Bankası'ndan yapılan yazılı açıklamada, son günlerde piyasalarda karşılaşılan TL ve döviz likiditesi ve takas işlemleri sorunlarının giderilmesi amacıyla uygulamaya konulan yöntemler şöyle açıklandı:

• Merkez Bankası, İMKB Tahvil ve Bono Piyasası repo işlemleri nedeniyle geri ödeme sorunları çıkmasına izin vermeyecektir. Nitekim 23 Şubat 2001 Cuma günü Takasbank'ta yaşanan problem bankamızca çözümlenmiştir.

• Bankamız İMKB Tahvil ve Bono Piyasası repo-ters repo pazarında aktif olarak taraf olacaktır.

• Bankamız nezdindeki bankalararası para piyasasında piyasa açılış saatinde borç verme faiz oranını ilan edecek ve işlemlere başlayacaktır.

• Piyasaların döviz ihtiyacı, teminat karşılığında Merkez Bankası'nca döviz deposu verilmek suretiyle ve ayrıca efektif talepleri de süratle karşılanacaktır.
 

BU HABERLE İLGİLİ DİĞER GELİŞMELER

Haber listemize üye olup tarım sektöründeki haberlere, geliştirici herkese açık tartışma platfomlarına katılabilirsiniz.
.
Mail adresinizi sol aşağıya yazın ve "Listeye Gir" butonuna tıklayın.
Karşınıza gelecek sayfadaki formu eksiksiz doldurun.

Powered by ListBot

GÜNDEM

>> Türk Tarımı krizde

>>
Türk - ABD ticari ve tarım işbirliği

>> Bölgesel ve sektörel olarak
>> TDA-Türkiye


>> Doğu Akdeniz Zeytin Üreticileri
>> Birliği 1. Kongresi yapıldı

 
>> Su ve toprak yoksa, bitkisel ve
>> hayvansal üretimde yok


>> Özlem bu yıl bitiyor

>> Çiftçi borçları ertelensin

>> TİGEM'in 10 işletmesi daha özel
>> sektörle işbirliğine açılıyor





 
ANA SAYFAYA DÖN
 


Şubat ayının son haftalarında Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve Başbakan Bülent Ecevit arasında geçen tartışma sonucunda felce uğrayan ülke ekonomisi herkesimi kötü şekilde etkilediği gibi en çok tarım kesimini vurdu.

Türk Lirası’nın dolar karşısında değer kaybetmesi, banka faizlerinin yükselmesi, borsanın alt üst olması çiftçinin bütün umutlarını yok etti. Girdi maliyetlerinin daha önceden de yüksek olmasından dolayı ürettiğinden kar edemeyen ancak girdi maliyetlerini başa baş karşılayan çiftçi, şimdi daha da çok batağa battı.


Copyright©1996-2000 Cine-Tarım A.Ş. Her hakkı saklıdır. Cine-Tarım A.Ş.'nin yazılı izni olmaksızın hiçbir yazılı ve görsel malzeme kısmen ya da bütünüyle kullanılamaz.