SEKTÖREL
Gıda
Sanayinde Hammedde Sıkıntısı
SUTHER Başkanı Necati Göksu, tarımsal üretimin hızla
gelişen Türkiye Gıda Sanayiinin ihtiyaçlarını karşılamakta zorlandığını
söyledi.
Kısa adı SUTHER olan Susam Tahin Helva ve Reçel Sanayicileri
DerneğiBaşkanı Necati Göksu, tarımsal üretimin gıda sanayiinin
ihtiyaçlarını karşılamakta zorlandığını söyledi. Hızla gelişen
Türkiye gıda sanayiinin bir çok konuda tarımsal girdi sıkıntısı
çektiğini öne süren Göksu, konu hakkında şu görüşlere yer verdi:
Gıda sanayi güçlendi
"Türkiye gıda sanayii son yıllarda yapılan yatırımlarla güçlendi.Gıda
sanayiinin güçlenmesine paralel olarak makine imalat sanayiimizde
de olumlu gelişmeler oldu. Bugün yerli sanayii, gıda sanayiinin
ihtiyaç duyduğu pek çok makineyi imal edebiliyor. Ancak tarımsal
girdi konusundaki sıkıntılarımız maalesef çözülmüyor."
Gıda sanayiinin pek çok konuda yeterli miktarda, makul fiyatlarla,
uygun kalitede hammadde temin etmekte zorlandığını belirten Necati
Göksu, "Örneğin, Türkiye'nin susam üretimi, ihtiyacı karşılamadığı
için Sudan ve Hindistan'dan susam ithal etmek zorunda kalıyoruz.
Türkiye hem sanayiinin ihtiyacını karşılamak hem de ihracat yapmak
için susam üretimini arttırmalı. Susam üretimi artarsa, Türkiye
ihracattan çok para kazanır" dedi.
Moldova' dan ceviz geliyor
Suther Başkanı Necati Göksu, tarımsal ürünler konusunda Türk üreticilerin
yönlendirilmesi ve teşvik edilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Türkiye'de
ceviz üretimi ihtiyacı karşılamadığı için Moldovya, İran, Ukranya
ve Kazakistan'dan ceviz ithal ediliyor. İhtiyacın karşılanması
için yüzlerce dönümlük ceviz bahçeleri kurumalı. Hatta dağlarda
ceviz ormanları oluşturulmalı. Son yıllarda kapama ceviz bahçesi
kuranların sayısı artıyor. Bu çok sevindirici bir gelişme"
şeklinde konuştu.
Diğer taraftan vişne üretimi konusunda da ihtiyacın karşılanmadığını,
vişne fiyatlarının diğer ürünlerden daha yüksek olduğunu, dolayısıyla
da vişne reçelini diğer reçellerden daha pahalı yediğimizi söyleyen
Göksu, "Köylerde bahçe kenarlarında yetişen üç beş vişne
ağacı gıda sanayiinin ihtiyacını karşılamıyor. Reçel ve meyve
suyu fabrikaları vişne sıkıntısı çekiyor. Bu nedenle Dimes Gıda,
Tokat'ta 900 dönüm araziye 60 bin vişne fidanı dikti. Bifa Bisküvi,
Karaman'da yeni elma çeşitleri ile 300 dönümlük bahçesini kurdu.
Bu tür girişimlerin desteklenmesi ve çoğalması gerekiyor"
dedi.
Yeni çeşitler gerekli
Susam Tahin Helva ve Reçel Sanayicileri Derneği Başkanı Necati
Göksu, tarımsal alanda yeni çeşit ürünlere gereklilik olduğunu
önemle belirtti. Göksu;"Yurtdışından büyük bir kestane ve
kestane şekeri talebi var. Kestane sıkıntısı nedeniyle bu talep
karşılanamıyor. Pahalı olduğu için halkımız 'kestane kebap' yiyemiyor.
Kestane ormanları yetiştirerek depolarımızda bekleyen, ihtiyaç
fazlası şekerlerle kestane şekeri yapmalı. Japonya ve Avrupa'ya
kestane şekeri ihraç etmeliyiz. Böylece hem çiftçimiz hem de gıda
sanayii para kazanır. Türkiye'de üretilen meyve çeşitleri genellikle
sofralık çeşitler. Gıda sanayiinin ihtiyacı olan sanayii tipi
meyve çeşitleri yetiştirilmiyor. Gıda sanayiinin istediği çeşitlerde
meyve yetiştirmek üzere 50-100-200 dönümlük meyve bahçeleri kurulmalı.
Tarım ve Orman Bakanlığı, çam ormanlarının yanı sıra ceviz, ıhlamur
ve kestane ormanları da yetiştirmeli. Bu tip çeşitlerde ormanlar
kurarsak hem gıda sanayiimiz güçlenir hem de mobilya sanayiimiz
gelişir. Tarımsal üretim, gıda sanayiinin ihtiyaçlarını karşılayacak
miktar ve kalite düzeyine gelirse, gıda sanayiinin istediği çeşitler
yetiştirilirse, Türkiye'nin işlenmiş gıda ihracatı 10 milyar dolara
çıkar" şeklinde görüşlerini belirtti.
|
SEKTÖREL
>>
Dünya
pazarında Türk narenciyesi
>>
Turunçgil
sektörünün sorunları
>>
Üretici örgütleri
>>
AB'de üretici birlikleri
>>
Gıda sanayinde hammadde sıkıntısı
>>
Gezici laboratuvarlar projesi
>>
Koyunculuk

ANA
SAYFAYA DÖN

|