GÜNDEM


M. Celal Civelek
Antakya Ziraat Odası Başkanı

2003 Şubat ve Mart aylarında yağan aşırı yağışlar Antakya ili sınırları içinde akan Asi Nehrini taşırarak su baskınlarına neden oldu. Buna paralel olarak 2002 yılında komşu ülke Suriye'de Asi Nehri üzerindeki barajların aşırı yüklenmesi sonucu yıkılan Zeyzung Barajının endişesini tekrar yaşamak istemeyen Suriye barajların tahliye su kapaklarını açarak nehrin su taşıma kapasitesini yükseltmiş buda dolaylı olarak Antakya ve ilçelerinden geçen Asi Nehri'nin taşmasına neden olmuştu.
Asi Nehri Şubat ayından itibaren taşmaya başlayarak bir haftada üst seviyeye ulaşan su baskını Altınözü, Reyhanlı ve Merkez İlçe Antakya'ya ait tüm köylerdeki tarım arazilerini sular altında bırakmıştı.
Antakya Ziraat Odası Başkanı ve Hatay Ziraat Odaları İl Koordinatörü M. Celal Civelek, yaptırdığı tespitlerde Antakya ve ilçelerinde zarar gören ilçe ve köyleri şu şekilde açıklıyor:
“Altınözü ve Sarıbük, Yolağzı, Hacıpaşa, Kansu köylerinde yaklaşık 12-14 bin dekar arazi. Reyhanlı ilçesi, Varışlı, Kurtuluş, Terzihöyük, Suluköy, köyleri 30 bin dönüm arazi. Merkez ilçe Antakya, Bohşin, Apaydın, Demirköprü, Melekli köyleri Afrin'nin aşması sonucu Saçaklı ve Suvatlı köylerinin tarım arazilerinde yaklaşık 33 bin dönüm arazi sular altında kalarak zarar görmüştür. Yaklaşık olarak 75 bin dekar arazi sular altında kalmıştır. Bu arazilerin yaklaşık olarak % 65-70'şinin buğday geriye kalan kısmında ise pamuk ekili arazilerdir”
Hala sular altında kalan arazilerin olduğunu vurgulayan Antakya Ziraat Odası Başkanı M. Celal Civelek, “Kesin zarar tespitini ancak sular tamamen çekildikten sonra yapabiliriz. Hatırlanacağı gibi Mayıs 2002 sonunda Suriye'nin Zeyzung Barajı yıkılmış ve o tarihte yaklaşık olarak 16,500-18,000 dekar ekili arazimiz sular altında kalmıştı. Pamuk ve sebze ekili araziler ve bu arazilerde oluşan zarar tespit edilmişti. Dönemin Dışişleri Bakanlığı ve Genelkurmay yetkililerinin de heyetle birlikte tespitte bulunmuştu. Tespit edilen yaklaşık 16 trilyon liralık üretici zararının tazminini talep etmiştik. Komşu ülke Suriye ile ilişkilerin gittikçe iyileştiğini ileri sürülerek, bu zararın komşu ülkeden talep edilmediği konusunda duyumlar aldık. El kesesinden lortluk yapılmaz. Suriye'den zararın taziminin istemiyorsanız, devlet olarak siz verin dedik. Ama yine bir sonuç alamadık Ama Suriye o taşkında kendi vatandaşının zararını ödediği şeklinde duyumlar aldık. Aynı ilgi ve duyarlılığı bizde kendi devletimizden bekliyoruz” dedi.

 

 
 E-MAIL LİSTESİ
Kendinizi Mail listemize ekleyin sitemiz ve sektörle ilgili gelişmelerden sizide haberdar edelim.
Ekle Sil

GÜNDEMDE NE VAR?

>> BASF Duett'i çiftciye tanıttı

>>
Güçlü ekonomik programı eleştirdi

>>
Umudumuz soya

>> Zararımızı kim ödeyecek


>>
Bilgi çağında ziraat mühendisliği eğitimi nasıl olmalıdır..


>>
Anadolu2 nun Bioenvaneteri çıkıyor.


>>
Dünya gıda üretiminde çin lider.

>> 2003 yılı yatırım yılı olacak.



 
ANA SAYFAYA DÖN
 


  
Copyright©1996-2000 Cine-Tarım A.Ş. Her hakkı saklıdır.
Cine-Tarım A.Ş.'nin yazılı izni olmaksızın hiçbir yazılı ve görsel malzeme kısmen ya da bütünüyle kullanılamaz.