GÜNDEM

 
Gübre Hammedde Fiyatları %60 Oranında Arttı

Gübre Üreticileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Esin Mete, gübre hammadde fiyatlarının yüzde 30 ile 60 arasında arttığını söyledi. Dünyada doğalgaz fiyatları ve gübre talebindeki artış ile ABD'deki amonyak üretiminin gübre hammadde fiyatlarını etkilediğini dile getiren Mete, artışın geçen yılın sonunda başladığını belirtti.

Mete, "Gübre hammadde fiyatlarındaki artış petrol fiyatları yükselmeden önce başladı. Geçen senenin sonlarından itibaren başlayan artışlar hala devam ediyor. 2003 yılına kıyasla hammadde fiyatlarında yüzde 30 ile 60 arasında artış kaydedildi" diye konuştu. Türkiye'de gübrenin yüzde 70'inin hammadde olarak kullanıldığı ve alım gücü düşük olan çiftçinin bu fiyatları karşılayamayacağını anlatan Mete, talepte azalma yaşanacabileceğine işaret etti.

Dampingli amonyum nitrat ithal ediliyor
Mete ayrıca, Rusya ve Ukrayna'dan Türkiye'ye düşük fiyatlı amonyum nitrat ithal edildiğine dikkat çekerek, "ABD ve Avrupa, Rusya ve Ukrayna menşeli ürünlere damping vergisi koyuyor. Türkiye'de İthalatta rekabetin korunması ile ilgili kanun var. Bu kanunun uygulanması için 1991 yılından beri dört kez Dış Ticaret Müsteşarlığı'na müracaatta bulunduk. Ancak soruşturma dahi yapılmadı. Hiçbir gelişme kaydedilmedi" diye konuştu.

Dampingli fiyatlar nedeniyle rekabet edemez duruma gelindiğini vurgulayan Mete, "Aynı kuyudan gazı Rusya'daki amonyum nitrat üreticisi 15-17 dolara alırken burada BOTAŞ'ın sattığı gaz 170 dolar. 17 dolar ile yaptığınız malın maliyeti, 170 dolara yaptığınız malın maliyeti on kat daha pahalı. 17 dolara aldığı gazı o maliyet ile satıyor. Bu fiyatla sattığı zaman rekabet etmek imkansızlaşıyor" dedi.

Amonyum nitratın geçen yıl İstanbul'da HSBC Bankası, İngiliz Konsolosluğu ve sinagoglara yapılan saldırılarda da patlayıcı olarak kullanıldığını hatırlatan Mete, amonyum nitratın dünyada gübre olarak kullanımı yasakken Türkiye'de bu yasağa uyulmadığını söyledi. Bugün hala terör olayları öncesi gibi amonyum nitratın serbest olarak satıldığını anlatan Mete, "Emniyet Müdürlüğü ile çalışmalar yaptık, Tarım Bakanlığı'na konuyu birkaç kez gönderdik. 15 Nisan 2004'ten itibaren AB ile uyum çerçevesinde amonyum nitrat ithalatında patlama testi yapma mecburiyeti getirildi. Ancak amonyum nitrat gübre satışı yasaklanmadı" dedi.

Rusya'dan gübre ithali sektörü karıştırdı
Rusya ve Ukrayna'dan ithal edilen amonyum nitrat gübreye anti damping uygulaması gerektiğini belirten Gübre Üreticileri Derneği ve Toros Gübre Yönetim Kurulu Başkanı Esin Mete'a sektörden sektörden tepki geldi. Dernek içinde fikir birliği olmadan başkanın bu yönde açıklama yapması eleştirilerek, gübre ihtiyacının amonyum nitratla karşılandığına dikkat çekildi. 2001'de 561 bin tonu aşan amonyum nitrat kullanımının, iki yıl sonrasında 775 bin tona ulaştığı ifade edildi.

Amonyum nitrat gübre üretiminin ve satışının hiçbir ülkede yasaklanmadığını kaydeden sektör temsilcileri, sadece amonyum nitrat gübresinin ana hammaddesi olan amonyak üretimi için doğalgaz tedarikini Rusya ve Ukrayna'dan yapan AB ülkelerinin bu gübrelerin ithalatında fon uyguladığını söyledi.

Türkiye'de de amonyum nitrat gübre ithalatına yüzde 6.5 gümrük vergisi ödendiğini vurgulayan yetkililer, çiftçinin nitratlı gübre ihtiyacının amonyum nitrat ile karşılandığını kaydetti. Amonyum nitratın kalsiyum amonyum nitrata rakip olması nedeniyle ithalatına sınırlama getirilmeye çalışıldığını savunan yetkililer, bu konuda dernek içinde fikir birliği olmadığı halde başkan sıfatıyla demeç verilmesinin ve görüş bildirilmesini doğru bulmadıklarını dile getiriyorlar.

Kullanımı artıyor
Bandırma Gübre Fabrikaları AŞ (BAGFAŞ) Yönetim Kurulu Başkanı ve Gübre Üreticileri Derneği eski Başkanı Kemal Gençer, Türkiye'de son yıllarda amonyum nitrat gübre kullanımının arttığını belirterek, bazı kesimlerin bunu önlemek amacıyla amonyum nitrat gübreye anti damping uygulaması istediğini söyledi.

Türkiye'de üretildiği halde ithal edilen gübreye anti damping uygulanmazken amonyum nitrat gübreye anti damping uygulanması istendiğine işaret eden Gençer, “Bir emtiayı kendiniz üretmiyorsanız o emtianın o ülkeye girmesini bugünkü global çağda yasaklayamazsınız. Türkiye'de amonyum nitrat gübresi üretilmediği halde anti damping uygulansın deniliyor. Eğer amonyum nitrat üretilseydi işin şekli biraz değişirdi. Ancak Türkiye'de üretilen gübrelere bile anti damping uygulanmazken amonyum nitrata istenilmesi yanlış”dedi.

Toros Gübre'nin amonyum nitratın bir derece düşük tenörlüsü olan 26'lık kalsiyum amonyum nitrat ürettiğini belirten Gençer, amonyum nitratın, kalsiyum amonyum nitrata rakip olduğuna dikkat çekti. Amonyum nitratın Türkiye'de olduğu gibi bütün dünyada patlama testine tabi tutulduğunu vurgulayan Gençer, “Bu testlere tabi tutulduktan sonra bunu yasaklanmasını istemenin ardında başka şeyler aramamak lazım”diye konuştu.

Piyasada fiyatları dengeliyor
Ege Gübre Sanayii AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Gençer de, amonyum nitrat gübresi ne üretimin ne de satışının dünyanın hiçbir ülkesinde yasaklanmadığını belirterek, sadece amonyum nitrat gübresinin ana hammaddesi olan amonyak üretimi için doğalgaz tedarikini Rusya ve Ukrayna'dan yapan AB ülkelerinin bu gübrelerin ithalatında fon uyguladığını söyledi. Gençer, Türkiye'de amonyum nitrat gübrenin ithalatına yüzde 6,5 gümrük vergisi ödendiğini açıkladı.

Türkiye'de çiftçinin nitratlı gübre ihtiyacını yeni özelleştirilen İGSAŞ, Gemlik Gübre ve Akdeniz Gübre tarafından karşılandığını belirten Gençer, “İGSAŞ bu ihtiyacı üre gübresi ve diğer iki üretici ise kalsiyum amonyum nitrat (CAN) 26 ile karşılıyor. CAN 26 gübresi üreten bu iki kuruluşun üretim kapasiteleri talebi karşılamıyor. Talep amonyum nitrat ithalatı ile gideriliyor” diye konuştu.

Amonyum nitrat gübresi ithalatının olmadığı yıllarda fiyatların bu iki kuruluş tarafından belirlendiğine işaret eden Gençer, “Şimdi ise ithalat ile dengeleniyor. Alım gücü düşük olan çiftçi hem uygun fiyatta hem de istediği zamanda mal bulabiliyor”dedi.

 
Kendinizi Mail listemize ekleyin sitemiz ve sektörle ilgili gelişmelerden sizide haberdar edelim.

 

GÜNDEM

>> En büyük gerilim tarımda

>> CLAM Antakya'da toplandı

>> Komisyonlar iş başında

>> Dünya tarımında iyimser rüzgarlar

>> Tarım ticaretinin liberalizasyonu kimin işine yarıyor

>> Gübre hammadde fiyatları yüzde 60 oranında arttı


 

ANA SAYFAYA DÖN
 


Copyright©1996-2000 Cine-Tarım A.Ş. Her hakkı saklıdır.
Cine-Tarım A.Ş.'nin yazılı izni olmaksızın hiçbir yazılı ve görsel malzeme kısmen ya da bütünüyle kullanılamaz.