SIÐIR YETÝÞTÝRÝCÝLÝÐÝNDE TIRNAK BAKIMI

Sýðýr yetiþtiricisinin "týrnaðý yoksa sýðýrda yok" sözü, çok önemli bir gerçeði iþaret etmektedir. Bir sýðýr ayaðýnda, týrnaklar, dikey pozisyonda vücut aðýrlýðýný taþýyabilecek kapasitede olmalýdýr (Þekil 1).

Týrnak tabaný dengeli ve eðimsiz olduðu takdirde yük ayaklara ve dolayýsýyla da týrnaklara eþit daðýlýr. Týrnak bakýmýnda amaç, vücut aðýrlýðýndan kaynaklanan basýncý dört ayaða eþit olarak daðýtmaktadýr. Þekil 1. Sýðýr týrnaðý yan (a), arka (b) görünüþü Pek çok faktör, mesela, genetik, barýnak tipi, ekseriz, mevsim, yaþ, gebelik ve laktasyon ile besleme koþullarý, ayak saðlýðý üzerinde etkilidir. Bu faktörlerin birisi veya birkaçý bir araya gelerek sürünün ayak saðlýðýný belirlemektedir.

Düzenli týrnak bakýmý ise diðer faktörlerin etkilerini en aza indirme etkisine sahip tek yoldur. Týrnakta vücutta bulunan diðer dokular gibi hastalanýr. Hem de çok deðiþik kýsýmlarda ve deðiþik þekillerde. Baþlýca ayak hastalýklarý (týrnak çatlaklarý, týrnak düþmesi ve týrnak kalýnlaþmasý), týrnak taban hastalýklarý (taban ezikliði, taban ülserleri ve ökçe aþýnmasý), týrnaklar arasýndaki deri kýsmýn hastalýklarý (laminitisler, kýl torbasý yangýlarý, týrnak arasý yaralar), eklem þiþmeleri, tendolarýn (ayak baðlarý) zedelenmesidir.

Ayak hastalýklarý, süt veriminin azalmasýna sebep olarak sütten elde edilen gelirin düþmesine ve hayvanýn yem yemesine engel olarak kilo kaybetmesine sebep olmaktadýr. Buna ek olarak tedavi ve veterinere ödenen para da ayrý bir masraf meydana getirmekte ve iþletme giderlerini arttýrmaktadýr.

Her bir topal sýðýr için ise yaklaþýk masraf 70 milyon (121 dolar) civarýndadýr. Üstelik tedavi edilmez ise uðranýlacak kaybýn miktarý artmaktadýr. Týrnak kesimi uzmanlýk ve tecrübe gerektiren bir iþtir. Usta bir týrnak bakýcýsý, özel aletleri (Þekil 2) kullanarak týrnak kesimi yapmaktadýr. Bugüne kadar geliþtirilmiþ çeþitli týrnak bakým aletleri bulunmakla birlikte hangi aletin kullanýlacaðý, tecrübe ve tercihe baðlý olarak deðiþmektedir.

Ancak, kullanýlan aletin çekme gücünü koldan veya bilekten alýyor olmasý, harcanacak enerjiyi ve gereken kuvveti deðiþtirebilmektedir. Genel olarak bir sýralama yapmak gerekirse önce týrnak kerpeteni veya týrnak makasý ile uzamýþ ön týrnak kýsmýný almak (Þekil 2) ve arkasýndan yontacakla þeklini verip en son töpü ile düzeltme yapýlmaktadýr.

Bu aletlerin týrnak bakýmý iþlemlerinde kullanýlma sýrasý, týrnaðýn uzunluðuna ve týrnaðýn durumuna göre deðiþir. Þekil 2. Týrnak Kesim ölçüleri ve kullanýlan aletler Týrnak bakýmýnda iþlem sýrasý genelde 3 aþamadýr. Ancak problem varsa bir veterinerin muayene etmesi hastalýðýn ayak saðlýðýnýn korunmasýnda çok önemlidir.

1- Ýç týrnak ön uzunluðunu 7.5 cm'ye kýsaltýn ve týrnak tabanýn yerden 5-7 mm yükseklikte olmalýdýr.
2-Dýþ ve iç týrnak mümkün olduðunca ayný uzunluk ve yükseklikte olmalýdýr.
3-Taban hafif eðimli olup bu þeklin korunmasý gerekir. Týrnak bakýmý yapýlýrken ayak tabaný ve týrnak arasýndaki hassas deri kýsmý ayrýca ve dikkatli bir þekilde kontrol edilmelidir. Bu kýsýmda iltihap, yara veya yabancý cisim batmasý gibi problemler olabilir.

Bunun dýþýnda, týrnaða alt taraftan bakýldýðýnda týrnaðýn arka kýsmýnda yer alan topuðun taban kýsmý vücut aðýrlýðýnýn büyük bir kýsmýný taþýdýðý için bu kýsmýn güçlendirilmesine dikkat edilmelidir. Ýki týrnak arasýnda yer alan kýlsýz deri kýsým ise kirli ahýr zemini ile sürekli temas halinde olduðu için havasýz ve ýslaktýr. Bu nedenle hastalýklara hassas olup kötü koku, yumuþaklýk veya iltihaplý durum olup olmadýðý kontrol edilmelidir.

Alýnabilecek önlemler, bir süt sýðýrcýlýðý iþletmesinde saðlam týrnaklý ineklerin seçimi ve sürü idaresi iþleri ayak hastalýklarýnýn minimuma indirilmesi mümkündür.

1.Barýnak ve zemin yapýmý: Ahýrda gezinti alanýnýn, mümkünse topraktan, deðilse pürüzlü ve oluklu bir þekilde hazýrlanmasý ve ahýr bölmelerinin mümkün olduðunca bir örnek yapýda olmasý; serbest ahýrda inek için kuru yer saðlayacak zemin düzenlemesi olmasýna dikkat edilmelidir.
2.Ayak banyosu temini: Her gün bakýr sülfatlý (göztaþý) veya creolin'le hazýrlanmýþ ayak banyolarýný dönüþümlü olarak kullanýmý,
3.Düzenli ve dengeli besleme ve yemleme programý uygulamak: Süt sýðýrý için hazýrlanan rasyon anahtar bir role sahip olup yüksek oranda kesif yem ve düþük oranda kaba yem içeren bir rasyonla besleme koþullarýnda, özellikle laktasyonun ilk dönemlerinde olan süt ineklerinde asidozis (arpalama, þiþme) sonucu laminitise (týrnakla derinin birleþim yeri iltihaplarý) sebep olacaktýr. Ayný þekilde þap hastalýðý sonucunda da laminitis görülmektedir.
4.Düzenli týrnak bakýmý: Yýlda en az iki kez týrnak bakýmý yapýlmalý ve kuruya çýkmadan önce de inekler týrnak kontrolünden geçirilmelidir.

Týrnak uzamasý özellikle bahar aylarýnda maksimum olup bu dönemde daha dikkatli olunmasý ayak saðlýðý konusunda baþarýyý artýrýr.


BU HABERLE ÝLGÝLÝ DÝÐER GELÝÞMELER

Haber listemize üye olup tarým sektöründeki haberlere, geliþtirici herkese açýk tartýþma platfomlarýna katýlabilirsiniz.
.
Mail adresinizi sol aþaðýya yazýn ve "Listeye Gir" butonuna týklayýn.
Karþýnýza gelecek sayfadaki formu eksiksiz doldurun.

Powered by ListBot

SEKTÖREL
>> Pamuk hasatýnda yeni bir soluk
>> Narenciye sýkýntýlý
>> Þeker pancarýnda kalite üzerine etkili faktörler nelerdir?
>> Ülkemizde mýsýr
>> Biyolojik mücadelede uzman kuruluþ
>> GAP Bölgesi'nde tarýmsal yayýn
>> Sýðýr yetiþtiriciliðinde týrnak bakýmý

>> Türkiye'de bir ilke yol açýlýyor




ANA SAYFAYA DÖN



 
 
Copyright©1996-2000 Cine-Tarým A.Þ. Her hakký saklýdýr. Cine-Tarým A.Þ.'nin yazýlý izni olmaksýzýn hiçbir yazýlý ve görsel malzeme kýsmen ya da bütünüyle kullanýlamaz.