ÜLKEMÝZDE MISIR
Ülkemiz
mýsýr üretim alaný 570-600 bin hektar arasýnda
deðiþmektedir. Bu üretim alanýnýn %50-60'ýnda
hibrit tohum kullanýlmaktadýr. Yýllýk üretim ise
yaklaþýk 2.5 milyon ton civarýndadýr.
Türkiye'nin
üretimi tüketimini karþýlayamadýðýndan her yýl
bir milyon ton civarýnda mýsýr ithal edilmektedir.
Bu nedenle mýsýr ülkemiz için vazgeçilmez bir
üründür. Üretimi arttýrmak için hibrit mýsýr üretimi
yapýlan alanlarý arttýrmak zorundayýz. Bunun için
yeni mýsýr üretim alanlarýnýn bulunmasý önem arzetmektedir.
Ülkemizde onlarca tohum firmasýnýn çoðu mýsýr
tohumluðu iþiyle uðraþmaktadýr.
Özel
sektörün mýsýr tohumluðuna ilgi duymasýnýn sebeplerini
þöyle sýralamak mümkündür.
1-
Hibrit olduðu için her yýl tohumluðun satýnalýnma
zorunluluðu.
2-Her
yýl artma zorunda olan aktif bir pazarýn oluþu.
3- Birim fiyat yönünden buðday, pamuk ve soya'ya
göre daha pahalý olmasý.
Yani
yükte hafif pahada aðýr oluþu. Serbest rekabet
koþullarýnda yarýþan firmalarýn artmasý
1-
Kalite
2- Fiyat konularýnda tüketici lehine geliþmeler
saðlayacaktýr.
Bu
nedenlerden dolayý HAZERA TOROS TOHUMCULUK A.Þ.
olarak mýsýr tohumculuðu konusunda Amerikan GOLDEN
WEST firmasý ile üreticilerimize yeni alternatifler
sunmak amacýyla baþlattýðýmýz çalýþmalar sonucunda
KORDUNA mýsýr çeþidini kullanýma sunmuþ bulunuyoruz.
Bu çeþidimiz 1999 yýlýnda Tarým Bakanlýðý Tescil
denemelerine giren 22 çeþit arasýnda birinci sýrayý
almýþtýr. Böyle bir çeþidi Türk üreticilerinin
hizmetine sunmaktan mutluyuz.
KORDUNA
-
Adaptasyon kabiliyeti yüksek - Düþük sýcaklýkta
da iyi çýkýþ saðlar - Kuraða dayanýklýdýr - Olumdan
sonra dane nemi hýzlý düþer - Yatmaya çok dayanýklýdýr
- Makýnalý hasada uygundur - Derin kök sistemine
sahiptir - Ýstikrarlý ürün kalitesine sahiptir
- Verim potansiyeli çok yüksektir - Karadeniz,
Marmara ve Trakya da ana ürün, Ege ve Akdeniz
bölgelerinde hem ana hemde II. ürün,GAP bölgesinde
ise II. olarak ekilebilir - Silaja uygundur
ÖZELLÝKLERÝ:
Erken çýkýþ : Mükemmel Bitki boyu : Orta Sap mukavemeti
: Çok iyi Kök mukavemeti : Mükemmel Koçan uzunluðu
: 24-26 cm Dane kuruma : Çok hýzlý Dane rengi
: Sarý Hastalýklara mukavemet : Çok iyi Ekim sýklýðý
: 8000-8500 Tohum/Dekar Yetiþme süresi : FAO 680
KONSUR
- Her türlü topraða çok iyi adaptasyon yeteneði
vardýr - Hýzlý ve saðlýklý ilk geliþme gösterir
- Kuraða dayanýklýdýr - Olumdan sonra dane nemini
hýzla kaybeder - Yatmaya karþý çok dayanýklýdýr
- Tarlada üniformitesi yüksektir - Makinalý hasada
uygundur - Çok yüksek verim potansiyeli vardýr
- Ürün kalitesi istikrarlýdýr -Ege, Akdeniz ve
GAP bölgelerinde II. ürün diðer bölgelerde ana
ürün olarak ekilir
ÖZELLÝKLERÝ:
Çýkýþ : Çok iyi Bitki boyu : Orta Sap mukavemeti
: Çok iyi Kök mukavemeti : Mükemmel Koçan uzunluðu
: 20-22 cm Dane kuruma : Çok hýzlý Dane rengi
: Portakal sarýsý Hastalýklara mukavemet : Çok
iyi Ekim sýklýðý : 8000-8500 Tohum/Dekar Yetiþme
süresi : 640 FAO
MISIR
TARIMINDA ÖNEMLÝ HATIRLATMALAR
ÝKLÝM VE SU ÝSTEÐÝ
Mýsýr
dünya'da çok deðiþik iklim koþullarýnda yetiþebilme
özelliðine sahiptir. 58 derece kuzey, 40 derece
güney enlemleri arasýnda deniz seviyesinden daha
düþük yerlerle yüksekliði 4000 metreye varan yerlerde
yetiþebilmektedir. 125 günlük bir mýsýrýn tükettiði
toplam su miktarý iklime baðlý olarak 400-800
mm arasýnda deðiþir. Mýsýr'ýn en iyi geliþebildiði
sýcaklýklar ortamdaki su miktarýna göre deðiþiklikler
gösterir.
Mýsýr
üretimi için ideal hava; gündüzleri 24-32 derece
sýcaklýk ve güneþli günler, 13-14 dereceye kadar
düþen serin geceler, genelde yetiþme süresince
ve özellikle tozlanma zamaný %50'nin üzerinde
nisbi nem. Mýsýr oldukça geniþ PH sýnýrlarý arasýnda
(PH=5.5-8.0) yetiþebilir. Optimum toprak PH'sý
6.0-6.5 dir. Mýsýr çimlenme döneminde tuzluluða
dayanýklýdýr. Bununla beraber tuza ve tuzlu sulama
suyuna hassas bitkiler grubundandýr. Mýsýr bitkisi
geçirgenliði iyi fazla su tutmayan topraklarý
tercih eder.
Bunlar
genellikle kil içeriði fazla olmayan siltli topraklardýr.
Bununla beraber drenajý ve tesviyesi iyi sulamadan
sonra yüzey suyu kalmayan killi topraklarda da
yetiþir.
TOPRAK
HAZIRLIÐI
Mýsýrda
toprak hazýrlýðýný ana ve II. ürün bazýnda ayrý
ayrý düþünmek zorundayýz. Ana üründe toprak hazýrlýðý
geleneksel pamuk tarýmýndaki toprak hazýrlýðýndan
önemli bir farklýlýk göstermez. Marmara ve Karadeniz
bölgeleri dýþýnda kalan diðer bölgelerde yoðun
olarak yapýlan II. ürün mýsýr tarýmýndaki toprak
hazýrlýðý þu konularda önem arzetmektedir. 1-
Zamandan kazanmak için birim zamanda fazla alan
iþlemek. 2- Toprak iþleme girdilerini minimuma
indirmek 3- Ýyi bir tohum yataðý hazýrlamak. II.
ürün mýsýr tarýmýnda zaman çok önemlidir. Ekim
zamanýnda kaybedeceðimiz gün sayýlarý hasada misli
yansýyarak gecikmelere veya dane rutubetinin yüksek
kalmasýna neden olmaktadýr.
EKÝM
ZAMANI
Mýsýr tarýmýnda ekim zamaný verimi önemli derecede
etkileyen faktörlerden biridir. Tohum yataðý seviyesindeki
toprak sýcaklýðý 10 dereceden aþaðý olduðu zaman
mýsýr tohumu normal çimlenemez. Normal çimlenme
toprak sýcaklýðýnýn 14 derece ve daha fazla olduðu
zaman meydana gelmektedir. Bu nedenle çok erken
ekimlerden kaçýnmalýyýz.
ANA
ÜRÜN MISIRDA ERKEN EKÝMÝN RÝSKLERÝ
1-
Soðuk ve ýslak toprakta çýkýþ zayýflar, istenilen
bitki sýklýðý saðlanamaz. 2- Toprak iþleme zorlaþýr,
yabancý ot kontrolu iyi olmaz. 3- Ýlkbaharýn son
donlarýndan zarar görebilir. BÝTKÝ SIKLIÐI Hibrid
mýsýr yetiþtiriciliðinde bitki sýklýðý çok önemlidir.
Bitki sýklýðý kullanýlan çeþide, gübre miktarýna,
iklim ve toprak yapýsýna baðlýdýr. Çýkýþta istenilen
bitki saðlanamazsa daha sonra yapýlacak uygulamalar
bu eksikliðin neden olacaðý verim düþmesini ortadan
kaldýramaz. Bunun için dekardan hasat etmeyi düþündüðümüz
bitki sayýsýnýn %15-20 fazlasý sayýda tohum ekmemiz
gerekmektedir.
GÜBRE
KULLANIMI VE UYGULAMA ZAMANI
Mýsýr
diðer tahýllara göre daha fazla bitki besin maddesi
özellikle azot tüketen bir bitkidir. Dekardan
1000 kg. ve üzeri verim bekleniyorsa bitkinin
topraktan almasý gereken gübre miktarlarý saf
madde olarak 24-26 kg. azot 8 kg. fosfor ve 8
kg. potas olmalýdýr.
Bunlardan
fosfor ve potas'ýn tamamý ile azotun bir kýsmý
ekimle, azotun geri kalaný bitkiler dizboyu olunca
verilmelidir. Gübre hesabý yapýlýrken tarla kayýplarý
gözönünde bulundurulmalýdýr. Mýsýrýn Büyüme Dönemleri
(Gün) ve Gübre kullaným oranlarý 0-25 26-50 51-75
76-100 101-115 Büyüme ve Geliþme Dönemi Çiçek
dön. Dane dol. Olgunlaþma Azot (%) 8 35 31 20
6 Fosfor (%) 4 27 36 25 8 Potas (%) 9 44 31 14
2 Tablodan da anlaþýlacaðý gibi mýsýr bitkisinin
besin maddeleri yönünden en kritik dönemi çiçeklenme
baþlangýcýdýr.
Bu
devrede bitki toprakta yeteri kadar besin maddesi
ve su ister. Bu dönemde yapýlacak bir uygulama
hatasý verimin tahmin edilemeyecek ölçülerde düþmesine
neden olabilir.
YABANCI
OT KONTROLU
Mýsýr
bitkisi çýkýþ ve ilk geliþme döneminde yabancý
otlarla mücadele etmesi zayýftýr. Bu nedenle tarlanýn
yabancý otlardan en kýsa zamanda temizlenmesi
gerekmektedir. Geleneksel çapalama (el ve traktör)
yöntemi ile çok kýsa zamanda yabancý otlarý tarladan
kaldýrmak mümkün deðildir. Mýsýr geliþmesinin
ilk 30-35 gününü atlatýnca yabancý otlardan çok
az etkilenir. Yabancý otlarýn mýsýr ile rekabeti
su, ýþýk ve besin maddeleri yönünden olmaktadýr.
Su
mýsýr verimini sýnýrlayan önemli bir faktördür.
Bunun yanýsýra yabancý otlarda mýsýrdan daha fazla
suya ihtiyaç duyarlar. Yabancý otlar 1 kg. kuru
madde üretimi için yaklaþýk ortalama 500 litre
suya ihtiyaç duyarlarken mýsýr 400 litre suya
ihtiyaç duymaktadýr.
Birçok
yabancý ot mýsýrdan daha fazla besin maddesi depo
ederler. Örneðin: Chenopodium sp. (sirken) mýsýrdan
2 kat fazla azot, 3 kat fazla fosfor ve mýsýr
kadar potas depo eder. Bu nedenlerden dolayý rekabet
ortamýný mýsýr lehine en kýsa zamanda çevirmek
lazýmdýr.
Bu
anlamda herbisit kullanýmý önem arzetmektedir.
Mýsýr + Yabancý otlu gün sayýsý % Verim düþüþü
10 20 20 23 30 28 40 30 80 40 Yukarda verilen
araþtýrma sonuçlarý mýsýr bitkisinin yabancý otlarla
beraber tarlada geçirdikleri günlere göre verim
azalmasýný göstermektedir.
SULAMA
Sulamada
dikkat edilecek en önemli konularýn baþýnda zamanýnda
sulama ve sulama suyunun özellikle sýcak havalarda
en geç 8 saat içinde tarladan ayrýlmasýný saðlamak
gelmektedir.
HASTALIK
VE ZARARLILAR
Mýsýr
bitkisinin mücadele gerektiren bir hastalýðý yoktur.
Ancak çeþitlerin belli baþlý hastalýklara dayanýklý
olmasý gerekmektedir. Bunlardan bazýlarý kök çürüklüðü,
fusarium ve rastýktýr. Mýsýrda önemli olan zararlýlardýr.
Bunlar koçan kurdu, sap kurdu, yeþil kurt,afit,kýrmýzý
örümcek,karadrina ve nezera(kokulu böcek) dýr.
Bunlarýn yanýsýra toprakaltý zararlýlarýda önemlidir.
Tüm bu zararlýlarla zamanýnda ve etkin mücadele
yüksek verimin vazgeçilmez þartýdýr.
MISIRIN
OLGUNLAÞMA SÜRELERÝYLE ÝLGÝLÝ DÜNYADA KULLANILAN
DEÐÝÞÝK SÝSTEMLERÝN KARÞILAÞTIRILMASI
GÜN SAYISI FAO GGD (ABD) 70 100 1650 75 1750 80
200 1850 85 1950 90 300 2050 95 2150 100 400 2250
105 2350 110 500 2450 115 2550 120 600 2650 125
2750 130 700 2850 135 2950 140 800 3050
NOT:
Her 10 güne 100 FAO ve her 1 güne 20 GGD karþýlýk
gelmektedir.
BU HABERLE ÝLGÝLÝ DÝÐER
GELÝÞMELER
Haber
listemize üye olup tarým sektöründeki haberlere,
geliþtirici herkese açýk tartýþma platfomlarýna
katýlabilirsiniz.
.
|
Mail
adresinizi sol aþaðýya yazýn ve "Listeye
Gir" butonuna týklayýn. |
|
Karþýnýza
gelecek sayfadaki formu eksiksiz doldurun. |
|