ÜLKEMÝZDE MISIR

Ülkemiz mýsýr üretim alaný 570-600 bin hektar arasýnda deðiþmektedir. Bu üretim alanýnýn %50-60'ýnda hibrit tohum kullanýlmaktadýr. Yýllýk üretim ise yaklaþýk 2.5 milyon ton civarýndadýr.

Türkiye'nin üretimi tüketimini karþýlayamadýðýndan her yýl bir milyon ton civarýnda mýsýr ithal edilmektedir. Bu nedenle mýsýr ülkemiz için vazgeçilmez bir üründür. Üretimi arttýrmak için hibrit mýsýr üretimi yapýlan alanlarý arttýrmak zorundayýz. Bunun için yeni mýsýr üretim alanlarýnýn bulunmasý önem arzetmektedir. Ülkemizde onlarca tohum firmasýnýn çoðu mýsýr tohumluðu iþiyle uðraþmaktadýr.

Özel sektörün mýsýr tohumluðuna ilgi duymasýnýn sebeplerini þöyle sýralamak mümkündür.

1- Hibrit olduðu için her yýl tohumluðun satýnalýnma zorunluluðu.
2-Her yýl artma zorunda olan aktif bir pazarýn oluþu.
3- Birim fiyat yönünden buðday, pamuk ve soya'ya göre daha pahalý olmasý.

Yani yükte hafif pahada aðýr oluþu. Serbest rekabet koþullarýnda yarýþan firmalarýn artmasý

1- Kalite
2- Fiyat konularýnda tüketici lehine geliþmeler saðlayacaktýr.

Bu nedenlerden dolayý HAZERA TOROS TOHUMCULUK A.Þ. olarak mýsýr tohumculuðu konusunda Amerikan GOLDEN WEST firmasý ile üreticilerimize yeni alternatifler sunmak amacýyla baþlattýðýmýz çalýþmalar sonucunda KORDUNA mýsýr çeþidini kullanýma sunmuþ bulunuyoruz. Bu çeþidimiz 1999 yýlýnda Tarým Bakanlýðý Tescil denemelerine giren 22 çeþit arasýnda birinci sýrayý almýþtýr. Böyle bir çeþidi Türk üreticilerinin hizmetine sunmaktan mutluyuz.

KORDUNA

- Adaptasyon kabiliyeti yüksek - Düþük sýcaklýkta da iyi çýkýþ saðlar - Kuraða dayanýklýdýr - Olumdan sonra dane nemi hýzlý düþer - Yatmaya çok dayanýklýdýr - Makýnalý hasada uygundur - Derin kök sistemine sahiptir - Ýstikrarlý ürün kalitesine sahiptir - Verim potansiyeli çok yüksektir - Karadeniz, Marmara ve Trakya da ana ürün, Ege ve Akdeniz bölgelerinde hem ana hemde II. ürün,GAP bölgesinde ise II. olarak ekilebilir - Silaja uygundur

ÖZELLÝKLERÝ: Erken çýkýþ : Mükemmel Bitki boyu : Orta Sap mukavemeti : Çok iyi Kök mukavemeti : Mükemmel Koçan uzunluðu : 24-26 cm Dane kuruma : Çok hýzlý Dane rengi : Sarý Hastalýklara mukavemet : Çok iyi Ekim sýklýðý : 8000-8500 Tohum/Dekar Yetiþme süresi : FAO 680

KONSUR

- Her türlü topraða çok iyi adaptasyon yeteneði vardýr - Hýzlý ve saðlýklý ilk geliþme gösterir - Kuraða dayanýklýdýr - Olumdan sonra dane nemini hýzla kaybeder - Yatmaya karþý çok dayanýklýdýr - Tarlada üniformitesi yüksektir - Makinalý hasada uygundur - Çok yüksek verim potansiyeli vardýr - Ürün kalitesi istikrarlýdýr -Ege, Akdeniz ve GAP bölgelerinde II. ürün diðer bölgelerde ana ürün olarak ekilir

ÖZELLÝKLERÝ: Çýkýþ : Çok iyi Bitki boyu : Orta Sap mukavemeti : Çok iyi Kök mukavemeti : Mükemmel Koçan uzunluðu : 20-22 cm Dane kuruma : Çok hýzlý Dane rengi : Portakal sarýsý Hastalýklara mukavemet : Çok iyi Ekim sýklýðý : 8000-8500 Tohum/Dekar Yetiþme süresi : 640 FAO

MISIR TARIMINDA ÖNEMLÝ HATIRLATMALAR

ÝKLÝM VE SU ÝSTEÐÝ

Mýsýr dünya'da çok deðiþik iklim koþullarýnda yetiþebilme özelliðine sahiptir. 58 derece kuzey, 40 derece güney enlemleri arasýnda deniz seviyesinden daha düþük yerlerle yüksekliði 4000 metreye varan yerlerde yetiþebilmektedir. 125 günlük bir mýsýrýn tükettiði toplam su miktarý iklime baðlý olarak 400-800 mm arasýnda deðiþir. Mýsýr'ýn en iyi geliþebildiði sýcaklýklar ortamdaki su miktarýna göre deðiþiklikler gösterir.

Mýsýr üretimi için ideal hava; gündüzleri 24-32 derece sýcaklýk ve güneþli günler, 13-14 dereceye kadar düþen serin geceler, genelde yetiþme süresince ve özellikle tozlanma zamaný %50'nin üzerinde nisbi nem. Mýsýr oldukça geniþ PH sýnýrlarý arasýnda (PH=5.5-8.0) yetiþebilir. Optimum toprak PH'sý 6.0-6.5 dir. Mýsýr çimlenme döneminde tuzluluða dayanýklýdýr. Bununla beraber tuza ve tuzlu sulama suyuna hassas bitkiler grubundandýr. Mýsýr bitkisi geçirgenliði iyi fazla su tutmayan topraklarý tercih eder.

Bunlar genellikle kil içeriði fazla olmayan siltli topraklardýr. Bununla beraber drenajý ve tesviyesi iyi sulamadan sonra yüzey suyu kalmayan killi topraklarda da yetiþir.

TOPRAK HAZIRLIÐI

Mýsýrda toprak hazýrlýðýný ana ve II. ürün bazýnda ayrý ayrý düþünmek zorundayýz. Ana üründe toprak hazýrlýðý geleneksel pamuk tarýmýndaki toprak hazýrlýðýndan önemli bir farklýlýk göstermez. Marmara ve Karadeniz bölgeleri dýþýnda kalan diðer bölgelerde yoðun olarak yapýlan II. ürün mýsýr tarýmýndaki toprak hazýrlýðý þu konularda önem arzetmektedir. 1- Zamandan kazanmak için birim zamanda fazla alan iþlemek. 2- Toprak iþleme girdilerini minimuma indirmek 3- Ýyi bir tohum yataðý hazýrlamak. II. ürün mýsýr tarýmýnda zaman çok önemlidir. Ekim zamanýnda kaybedeceðimiz gün sayýlarý hasada misli yansýyarak gecikmelere veya dane rutubetinin yüksek kalmasýna neden olmaktadýr.

EKÝM ZAMANI

Mýsýr tarýmýnda ekim zamaný verimi önemli derecede etkileyen faktörlerden biridir. Tohum yataðý seviyesindeki toprak sýcaklýðý 10 dereceden aþaðý olduðu zaman mýsýr tohumu normal çimlenemez. Normal çimlenme toprak sýcaklýðýnýn 14 derece ve daha fazla olduðu zaman meydana gelmektedir. Bu nedenle çok erken ekimlerden kaçýnmalýyýz.

ANA ÜRÜN MISIRDA ERKEN EKÝMÝN RÝSKLERÝ

1- Soðuk ve ýslak toprakta çýkýþ zayýflar, istenilen bitki sýklýðý saðlanamaz. 2- Toprak iþleme zorlaþýr, yabancý ot kontrolu iyi olmaz. 3- Ýlkbaharýn son donlarýndan zarar görebilir. BÝTKÝ SIKLIÐI Hibrid mýsýr yetiþtiriciliðinde bitki sýklýðý çok önemlidir. Bitki sýklýðý kullanýlan çeþide, gübre miktarýna, iklim ve toprak yapýsýna baðlýdýr. Çýkýþta istenilen bitki saðlanamazsa daha sonra yapýlacak uygulamalar bu eksikliðin neden olacaðý verim düþmesini ortadan kaldýramaz. Bunun için dekardan hasat etmeyi düþündüðümüz bitki sayýsýnýn %15-20 fazlasý sayýda tohum ekmemiz gerekmektedir.

GÜBRE KULLANIMI VE UYGULAMA ZAMANI

Mýsýr diðer tahýllara göre daha fazla bitki besin maddesi özellikle azot tüketen bir bitkidir. Dekardan 1000 kg. ve üzeri verim bekleniyorsa bitkinin topraktan almasý gereken gübre miktarlarý saf madde olarak 24-26 kg. azot 8 kg. fosfor ve 8 kg. potas olmalýdýr.

Bunlardan fosfor ve potas'ýn tamamý ile azotun bir kýsmý ekimle, azotun geri kalaný bitkiler dizboyu olunca verilmelidir. Gübre hesabý yapýlýrken tarla kayýplarý gözönünde bulundurulmalýdýr. Mýsýrýn Büyüme Dönemleri (Gün) ve Gübre kullaným oranlarý 0-25 26-50 51-75 76-100 101-115 Büyüme ve Geliþme Dönemi Çiçek dön. Dane dol. Olgunlaþma Azot (%) 8 35 31 20 6 Fosfor (%) 4 27 36 25 8 Potas (%) 9 44 31 14 2 Tablodan da anlaþýlacaðý gibi mýsýr bitkisinin besin maddeleri yönünden en kritik dönemi çiçeklenme baþlangýcýdýr.

Bu devrede bitki toprakta yeteri kadar besin maddesi ve su ister. Bu dönemde yapýlacak bir uygulama hatasý verimin tahmin edilemeyecek ölçülerde düþmesine neden olabilir.

YABANCI OT KONTROLU

Mýsýr bitkisi çýkýþ ve ilk geliþme döneminde yabancý otlarla mücadele etmesi zayýftýr. Bu nedenle tarlanýn yabancý otlardan en kýsa zamanda temizlenmesi gerekmektedir. Geleneksel çapalama (el ve traktör) yöntemi ile çok kýsa zamanda yabancý otlarý tarladan kaldýrmak mümkün deðildir. Mýsýr geliþmesinin ilk 30-35 gününü atlatýnca yabancý otlardan çok az etkilenir. Yabancý otlarýn mýsýr ile rekabeti su, ýþýk ve besin maddeleri yönünden olmaktadýr.

Su mýsýr verimini sýnýrlayan önemli bir faktördür. Bunun yanýsýra yabancý otlarda mýsýrdan daha fazla suya ihtiyaç duyarlar. Yabancý otlar 1 kg. kuru madde üretimi için yaklaþýk ortalama 500 litre suya ihtiyaç duyarlarken mýsýr 400 litre suya ihtiyaç duymaktadýr.

Birçok yabancý ot mýsýrdan daha fazla besin maddesi depo ederler. Örneðin: Chenopodium sp. (sirken) mýsýrdan 2 kat fazla azot, 3 kat fazla fosfor ve mýsýr kadar potas depo eder. Bu nedenlerden dolayý rekabet ortamýný mýsýr lehine en kýsa zamanda çevirmek lazýmdýr.

Bu anlamda herbisit kullanýmý önem arzetmektedir. Mýsýr + Yabancý otlu gün sayýsý % Verim düþüþü 10 20 20 23 30 28 40 30 80 40 Yukarda verilen araþtýrma sonuçlarý mýsýr bitkisinin yabancý otlarla beraber tarlada geçirdikleri günlere göre verim azalmasýný göstermektedir.

SULAMA

Sulamada dikkat edilecek en önemli konularýn baþýnda zamanýnda sulama ve sulama suyunun özellikle sýcak havalarda en geç 8 saat içinde tarladan ayrýlmasýný saðlamak gelmektedir.

HASTALIK VE ZARARLILAR

Mýsýr bitkisinin mücadele gerektiren bir hastalýðý yoktur. Ancak çeþitlerin belli baþlý hastalýklara dayanýklý olmasý gerekmektedir. Bunlardan bazýlarý kök çürüklüðü, fusarium ve rastýktýr. Mýsýrda önemli olan zararlýlardýr. Bunlar koçan kurdu, sap kurdu, yeþil kurt,afit,kýrmýzý örümcek,karadrina ve nezera(kokulu böcek) dýr. Bunlarýn yanýsýra toprakaltý zararlýlarýda önemlidir. Tüm bu zararlýlarla zamanýnda ve etkin mücadele yüksek verimin vazgeçilmez þartýdýr.

MISIRIN OLGUNLAÞMA SÜRELERÝYLE ÝLGÝLÝ DÜNYADA KULLANILAN DEÐÝÞÝK SÝSTEMLERÝN KARÞILAÞTIRILMASI

GÜN SAYISI FAO GGD (ABD) 70 100 1650 75 1750 80 200 1850 85 1950 90 300 2050 95 2150 100 400 2250 105 2350 110 500 2450 115 2550 120 600 2650 125 2750 130 700 2850 135 2950 140 800 3050

NOT: Her 10 güne 100 FAO ve her 1 güne 20 GGD karþýlýk gelmektedir.


BU HABERLE ÝLGÝLÝ DÝÐER GELÝÞMELER

Haber listemize üye olup tarým sektöründeki haberlere, geliþtirici herkese açýk tartýþma platfomlarýna katýlabilirsiniz.
.
Mail adresinizi sol aþaðýya yazýn ve "Listeye Gir" butonuna týklayýn.
Karþýnýza gelecek sayfadaki formu eksiksiz doldurun.

Powered by ListBot

SEKTÖREL
>> Pamuk hasatýnda yeni bir soluk
>> Narenciye sýkýntýlý
>> Þeker pancarýnda kalite üzerine etkili faktörler nelerdir?
>> Ülkemizde mýsýr
>> Biyolojik mücadelede uzman kuruluþ
>> GAP Bölgesi'nde tarýmsal yayýn
>> Sýðýr yetiþtiriciliðinde týrnak bakýmý

>> Türkiye'de bir ilke yol açýlýyor




ANA SAYFAYA DÖN



 
 
Copyright©1996-2000 Cine-Tarým A.Þ. Her hakký saklýdýr. Cine-Tarým A.Þ.'nin yazýlý izni olmaksýzýn hiçbir yazýlý ve görsel malzeme kýsmen ya da bütünüyle kullanýlamaz.