PAMUK HASATINDA YENÝ BÝR SOLUK

Makine ile Pamuk Toplamanýn Ekonomisi Pamuk hasadýnda yeni bir soluk Dünyaca ünlü John Deere firmasý pamuk toplama makinalarýný, bu sezondan itibaren Türk tarýmýnýn hizmetine sunuyor.

Þanlýurfa, Adana ve Aydýn'da yeni ürünleri 9970-70 cm Special'i tanýtan, John Deere yetkilileri makinayla pamuk toplamanýn daha ekonomik olduðunu belirtiyorlar. Tip olarak 4 veya 5 sýralý olarak satýþa sunulan bu makine ile, 70 cm. ve bunun yaný sýra 76 ve 86 cm sýra aralýðýnda ekilmiþ pamuk tarlalarýnda toplama yapabilmektedir.

Bir toplama mesafesi aralýðýndan diðerine geçiþ, raylý krank sistemi sayesinde 5 dakika gibi çok kýsa bir sürede yapabilen bu makine ile kütlü verimine ve diðer bazý þartlara baðlý olarak günde 40 ton kadar pamuk toplanabilmektedir.

Bir iþçinin günde ortalama 80 kg kütlü pamuk toplayabileceðini vurgulayan John Deere yetkilileri, makine ile pamuk toplamanýn ekonomisini iki çiftçi kardeþ arasýndaki 5 yýllýk hasat öyküsü ile dile getiriyorlar.

Beþ yýllýk hasatýn öyküsü ise þöyle: Ahmet ve Mehmet kardeþler babalarýndan kalan arazide her yýl 1500'er dönüm pamuk eken ve dönümünden 450 kg mahsul alan iþinin ehli çiftçilerdir. Ahmet her geçen yýl artan iþçi maliyetleri, iþçi teminindeki ve idaresindeki zorluklar, hasadýn uzamasý ve buna baðlý olarak ortaya çýkan kalite kayýplarý gibi nedenlerden ötürü makinalý hasada geçmeye karar vermiþ ve 50 milyar(79.000$)peþin ve 4 yýl taksitle, her yýlýn Aralýk ayýnda 35 Milyar (54.000$) ödemek üzere, bir John Deere 9970 pamuk toplama makinasý satýn almýþtýr.

Mehmet ise, makinanýn her yýl yüzde 20 artmasý muhtemel taksitlerini nasýl öderim endiþesi ile, ayrýca makinanýn pamukta kayýplara neden olduðuna dair propagandanýn etkisinde kalarak, iþini ameleyle sürdürmeye karar vermiþtir. Bunun için her yýl 200 kiþilik bir tayfa ile anlaþmaktadýr. Birinci elde 330 ton, ikinci elde 231 ton ve üçüncü elde 100 ton pamuk toplamaktadýr. Hasat 50 gün sürmekte, pamuðun yüzde 2'si zayi olmaktadýr.

Mehmet ameleye ilk yýl kilo baþýna birinci elde 50 bin, ikinci elde 60 bin, üçüncü elde 70 bin liradan toplam 38 milyar lira ödemiþtir. Buna karþýlýk birinci elden yüzde 41 randýmanla elde ettiði mahlýçý 950 bir liradan, ikinci ve üçüncü ellerden yüzde 40 randýmanla elde ettiklerini ise 900 bin ve 850 bin liradan satmak suretiyle toplam 245 milyar lira gelir saðlamýþtýr.

Böylece Mehmed'in ilk yýl toplama maliyetinin üzerindeki geliri 207 milyar lira olmuþtur. Daha sonraki yýllarda pamuk fiyatlarý her yýl için yüzde 20 artmýþ, Mehmet'in geliri yükselmiþtir. Ancak amele giderleride en az pamuk kadar artmýþ, dolaysýyla kazancýnda deðiþiklik olmamýþtýr. Ayrýca Mehmet'in amele konusundaki sýkýntýlarý her geçen yýl büyümüþtür.

Mehmet beþinci yýlda ameleye 78 milyar lira öder hale gelmiþtir. Ahmet'e gelince; ilk yýl John Deere pamuk toplama makinasýyla 675 ton pamuðu, iþin acemisi olduðu için yüzde 5 kayýpla ve günde 30 ton olmak üzere 21 günde toplayabilmiþtir.

Bu iþ için kilo baþýna defolyant dahil 15 bin liradan toplam 10 milyar lira para harcamýþtýr. Makinayla topladýðý 641 ton pamuðu sawginde iþleterek yüzde 39 randýmanla 250 ton mahlýç elde etmiþ ve bunu 925 bin liradan satarak 231 milyar gelir saðlamýþtýr.

Ayrýca, Ahmet kendi iþini 21 günde bitirdikten sonra, makinasýyla elle hasadýn yarý fiyatýna, defolyant hariç dönümü 125 milyon lira veya kilosu 30 bin liradan, pamuk toplama müteahhitliði yapmýþtýr. Ýlk yýl, müteahhitlik tecrübesi az olduðu için, 800 ton pamuk toplayabilmiþtir. Bunun için 7 milyar lira harcamýþ, ancak 24 milyar lira hasýlat yaparak 17 milyar para kazanmýþtýr.

Böylece Ahmet'in ilk yýlki geliri 231 milyarý pamuk satýþýndan, 16 milyarý müteahhitlikten olmak üzere 225 milyar lira, yani kardeþinden 9 milyar lira fazla kazanmýþtýr. Ancak, Ahmet toplamayý kardeþinden 27 milyar daha ucuza mal etmesine raðmen, ilk yýl 50 milyar peþinat, 35 milyar da taksit ödediðinden, sonuçta kardeþinden 55 milyar lira daha az kazanmýþtýr. Kýsacasý ilk yýl Ahmet için bayaðý sýkýntýlý geçmiþtir.

Daha sonraki yýllarda, Ahmet'in makinalý toplama maliyeti ve borç taksitleri, amele ücretlerinde olduðu gibi her yýl yüzde 20 artmýþtýr. Ancak, Ahmet makinalý hasatta giderek tecrübe kazandýðýndan, günde 40 tona yakýn pamuk toplamaya baþlamýþtýr. Böylece bir sezonda 50 gün içinde kendi pamuðunun yanýsýra 1300 ton müteahhitlik toplamasý yapmýþ ve müteahhitlik kazancýný arttýrmýþtýr. Ayrýca, ayný tecrübe sonucu pamuk toplamadaki kaybýný yüzde 1 düþürerek yüzde 4 kayýpla toplamaya baþlamýþ, pamuk geliri artmýþtýr. Böylece ikinci yýldan itibaren Ahmet her yýl yüzde 20 artan makine taksitlerine raðmen kardeþinden fazla kazanmaya ve ilk yýlki kaybýný telafi etmeye baþlamýþtýr.

Beþinci yýla gelindiðinde durum tamamen Ahmet'in lehine deðiþmiþtir. Ahmet, o yýl kardeþinden 94 milyar lira daha fazla para kazanmýþtýr. Kardeþi 78 milyar lira amele parasý öderken, Ahmet ayný iþi makinayla 20 milyar liraya mal etmiþ, ayrýca müteahhitlikten 61 milyar lira kazanmýþtýr. Artýk pamuk çiftçiliðinin yanýsýra karlý bir iþ sahibidir. Beþ yýllýk dönem boyunca, Ahmet makine peþinatý nedeniyle kaybettiði ilk yýlý fazlasýyla telafi ederek kardeþinden 83 milyar lira fazla kazanmýþ, ayrýca kendisine yýlda 90 milyar lira para kazandýran bir makine sahibi olmuþtur. Daha sonraki yýllarda Mehmet giderek artacak iþçilik maliyetlerini ve ayrýca temin ve idaresindeki güçlükleri düþünerek, kardeþi Ahmet her geçen yýl artacak kazancýnýn ve istediði zaman tarlaya sokup gece gündüz çalýþtýrabileceði makinasýyla çalýþmanýn keyfini sürecektir.


BU HABERLE ÝLGÝLÝ DÝÐER GELÝÞMELER

Haber listemize üye olup tarým sektöründeki haberlere, geliþtirici herkese açýk tartýþma platfomlarýna katýlabilirsiniz.
.
Mail adresinizi sol aþaðýya yazýn ve "Listeye Gir" butonuna týklayýn.
Karþýnýza gelecek sayfadaki formu eksiksiz doldurun.

Powered by ListBot

SEKTÖREL
>> Pamuk hasatýnda yeni bir soluk
>> Narenciye sýkýntýlý
>> Þeker pancarýnda kalite üzerine etkili faktörler nelerdir?
>> Ülkemizde mýsýr
>> Biyolojik mücadelede uzman kuruluþ
>> GAP Bölgesi'nde tarýmsal yayýn
>> Sýðýr yetiþtiriciliðinde týrnak bakýmý
>> Türkiye'de bir ilke yol açýlýyor




ANA SAYFAYA DÖN



 
 
Copyright©1996-2000 Cine-Tarým A.Þ. Her hakký saklýdýr. Cine-Tarým A.Þ.'nin yazýlý izni olmaksýzýn hiçbir yazýlý ve görsel malzeme kýsmen ya da bütünüyle kullanýlamaz.