NARENCÝYE SIKINTILI

Kýsa adý TUYED olan Turunçgil Yetiþtiricileri Derneði tarafýndan düzenlenen, narenciye yetiþtiricilerinin sorunlarý ile ilgili toplantýya konuk olarak katýlan Çukurova'nýn narenciye yetiþtiricisi ve iþletmecisi olan Ali Özler, dýþ pazarlar hakkýnda bilgi aktarýmýnda bulundu.

Narenciyeciliðin son zamanlarda pazar sýkýntýsý çektiðini ve üretimini fazla olduðunu vurgulayan Özler, bu konuda Tuyed üyelerine bir takým önerilerde bulundu. Ali Özler, Tuyed binasýnda gerçekleþen toplantýda narenciye yetiþtiricisinin sorunu ve pazarý hakkýnda þunlarý söyledi: "Dünyada birçok sektörde olduðu gibi narenciye de de üretim fazlalýðý bulunmaktadýr ve bunun önümüzdeki yýllarda daha da artacaðý kesindir.

Bu artýþ hem memleketimizde, hem de dünyanýn diðer ülkelerinde olacaktýr. Bu iþlerden kazanç saðlamak, azami üretim, masraflarý kontrol altýna almak ve kaliteli meyve yetiþtirmekten hata yapmamaktan geçecektir. Kazanç kesinlikle fiyat beklentileri ile saðlanamayacaktýr. Burasý bir üretici topluluðu olduðuna göre sorunlarýmýza çözüm oluþturmak için sorunlarýmýzý ve bu sorunlarýn önceliklerini tespit etmemiz gereklidir. Bu iþlevi kimse üreticiler adýna yapamaz.

Sorunlarýn tespiti için gerekli olan unsurlar; Halihazýrdaki ve önümüzdeki 10 sene için cins cins ürün tahminleri, bu vesile ekim politikamýzý bazý boþluklar dolduracak ve ektiðimiz çeþitlere verime bindiði dönemde daha fazla fiyat þansý yakalayacak þekilde ayarlayabiliriz. Þu anda tüm ekimler tahminler üzerine yapýlmaktadýr.

Birçok çeþitlerimizde þu veya bu sebepten yeterli verim alamamaktayýz. Bu konularda bir çok insan deneme yanýlma metodu ile bir çok kaynaðýn israfýna sebep olmaktadýr. Verim, kalite ve yetiþtirme sorunlarýný tespit edecek ve öncelilerini belirleyecek bir komisyon kurulmasý, bu komisyonun tespit edeceði sorunlar için araþtýrma kuruluþlarý ile bütçe verilerek iþbirliðine gidilmesi.

Yine bir komisyon kurularak, burada en yüksek olan ilaç ve gübre maliyetlerinin bir araþtýrmasýnýn yapýlmasý. Bu konuda yeterli farklýlýklar görüldüðü takdirde gerekli tedbirlerin alýnmasý. TUYED'in en önemli bir politikasý da satýþ birimlerini güçlendirmek olmalýdýr. Gereksiz iç rakabet yüzünden çok miktarda deðer kaybettiðimiz bir gerçektir. Ayrýca, son 5-6 yýldýr ihracatýmýzýn 300-400 bin ton arasýna sýkýþmýþ olduðuda göz ardý edilmemelidir.

Burada en büyük haksýz rekabet DFÝF tabir edilen ön ödemeleri yüzünden ortaya çýkmakta, dürüst ihracatçýnýn rekabet gücü olmaktadýr. Ayrýca, iç pazarýnda bir araþtýrmasý yapýlarak ne tip tüketim þekilleri olduðu tespit edilmelidir. Neticede yapýlmasý gerekli olan; Elimizdeki üretim ve gelecek üretimin belirlenmesi.

Buna kaynak ayrýlmasý gereklidir. Bu plana ve iç piyasaya tüketim þekillerine göre hem üretim, hem de tüketim için master plan yapýlmalý, bu planýn uygulanmasýnda destek aranmalýdýr. Ülkemizde narenciyenin sanayisi yok denecek kadar azdýr. Bir takým standart dýþý meyvenin buraya kanalize edilmesi, diðerlerinin tüketim dönemlerinin yayýlmasý mutlaka fiyatlarda dengeleyici bir unsur olacaktýr. Sanayi oluþumu için ihracatçý, sanayici ve TUYED ortaklýðý ile bir oluþum yapýlabilir, çünkü yatýrýmý nispeten büyük, iþletmesi ancak yüksek tonajlar ile dönebilecek bir sistemdir.

TUYED burada sürükleyici olabilir, bu tip bir oluþuma teþvikler verilmesini saðlayabilir. Alým-satým da standart bir kontrat sistemi ve alýcýlardan asgari bir takým banka garantileri istenilerek zayýf ve problem çýkartabilecek tipte alýcýlarý devre dýþý býrakmak, pazarlýklarýn sadece fiyat ve ödeme tarihleri þeklinde yapýlmasýný saðlamak keza, gerekli kulisi yaparak fon sisteminin üreticiye kanalize edilmesini saðlamak. Bu fiyatlarý bir miktar düþürecektir, ancak bu fonlarýn israfýný önleyecektir.

Randýman analizi için üreticilere basit bir paket programý temin etmek. Bu vesile ile randýmansýz bölümlerin yenilenmesine olanak tanýnabilir. Üreticinin maliyetlerini kontrol altýnda tutmasý saðlanýr. Eðer seçilen komisyon yeterli fiyat farklarý görür ise alýmlarda bir birliðe gidebilir. Bu Tuyed'in kuracaðý bir þirket olabilir. Tüm Çukurova narenciye üreticisinin taleplerini karþýlamak için þirketler çok büyük fedakarlýklar yapabilirler.

Bizim þartlarýmýz diðer ülke þartlarýndan farklý olduðu için mutlaka sorunlarýmýzý çözmek için hazýr reçeteleri deðil, kendi araþtýrmalarýmýz sonucunda elde edeceðimiz neticeleri kullanmalýyýz. Neticede Tuyed'in araþtýrmalar için bir bütçe yapmasý gereklidir. Mutlaka parsel ve iþletmelerin büyümesi gereklidir.

Son olarak þunu belirtmek istiyorum, iþler kötüye gitmektedir. Hayat standartlarýmýzý ve bahçelerimizi muhafaza etmek istiyorsak, çözüm yine bizlerdedir. Kimse bize bir þey vermeyecektir. Herþeyi kendi çabamýz ile elde etmek durumundayýz.


BU HABERLE ÝLGÝLÝ DÝÐER GELÝÞMELER

Haber listemize üye olup tarým sektöründeki haberlere, geliþtirici herkese açýk tartýþma platfomlarýna katýlabilirsiniz.
.
Mail adresinizi sol aþaðýya yazýn ve "Listeye Gir" butonuna týklayýn.
Karþýnýza gelecek sayfadaki formu eksiksiz doldurun.

Powered by ListBot

SEKTÖREL
>> Pamuk hasatýnda yeni bir soluk
>> Narenciye sýkýntýlý
>> Þeker pancarýnda kalite üzerine etkili faktörler nelerdir?
>> Ülkemizde mýsýr
>> Biyolojik mücadelede uzman kuruluþ
>> GAP Bölgesi'nde tarýmsal yayýn
>> Sýðýr yetiþtiriciliðinde týrnak bakýmý

>> Türkiye'de bir ilke yol açýlýyor



ANA SAYFAYA DÖN



 
 
Copyright©1996-2000 Cine-Tarým A.Þ. Her hakký saklýdýr. Cine-Tarým A.Þ.'nin yazýlý izni olmaksýzýn hiçbir yazýlý ve görsel malzeme kýsmen ya da bütünüyle kullanýlamaz.