BÝYOLOJÝK MÜCADELEDE UZMAN KURULUÞ

Adana Zirai Mücadele Araþtýrma Enstitüsü

Türkiye'nin önemli tarým alanlarýnýn baþýnda gelen Akdeniz Bölgesi'nde 1931 yýlýnda kurulan bu enstitü bölge tarýmýnda bitki koruma problemlerinin çözümünde hizmet vermektedir. Çalýþma alanýna giren illerde (Antalya, Adana, Gaziantep, Hatay, Ýçel, Kahramanmaraþ, Kilis ve Osmaniye) üretilen ürünler esas alýnarak yürütülen çalýþmalarda; zararlýlar, hastalýklar veya yabancýotlar olarak ortaya çýkan sorunlara çözüm aramakla yükümlüdür.

Bu çalýþmalarda öncelikle biyolojik mücadele alanýnda olmak üzere; hastalýk, zararlýlar ve yabancýotlarla veri toplamak, temel araþtýrma yapmak, alt yapý olanaklarý geliþtirmek, bu olanaklar açýsýndan diðer kuruluþlara yardýmcý olmak ve bitki koruma alanýnda eðitim çalýþmalarý yapmak baþlýca görevleridir.

Bu teknik hizmetler enstütümüzde entomoloji, fitopatoloji, herboloji, biyolojik mücadele ve mücadele ilaçlarý olarak beþ þube ile yürütülmektedir. Bu þubelerde çalýþan elemanlar arasýnda da konular bitki bazýnda veya alt çalýþma konusu olarak ayrýlmaktadýr. Bitki bazýnda entomoloji, fitopatoloji, herboloji þubelerindeki çalýþmalar endüstri ve süs bitkileri, sebze ve yem bitkileri, meyve ve bað, subtropik meyveler, hububat olarak ayrýlmaktadýr.

Alt çalýþma konusu esasýna göre ise entomolojide genel zararlýlar, nematoloji; fitopatolojide viroloji ve doku kültürü, bakterioloji; herbolojide parazit bitkiler, tarým dýþý alanlarda yabancýot çalýþmalarý; biyolojik mücadele çalýþmalarýnda da predatörlerle, parazitlerle ve patojenlerle biyolojik mücadele; mücadele ilaçlarý þubesinde de fiziksel, kimyasal ve kalýntý ananalizi konulari ile çalýþýlmaktadýr.

Adana Zirai Mücadele Araþtýrma Enstitüsü bu hizmetleri 100 da'lýk bir alana kurulmuþ bina ve tesisleri ile vermektedir. Bu alanýn 70 da turunçgil bahçesi olarak deðerlendirilmektedir. Bunun yaný sýra 3.5 da cam ve plastik sera, 38 adet üretim odasý ile 3 adet soðuk hava deposunda oluþan insektaryum birimi, 20 adet iklim odasý, beþ farklý þubede 10 adet laboratuvar, her þubeye ait bilgi iþlem birimi, kütüphane iki toplantý salonu ve sosyal tesisler bulunmaktadýr.

Enstitü malesef hýzlý emekli olma ve çeþitli nedenlerle ayrýlmalarla beraber yýllara göre 30 civarýnda ziraat mühendisi, 5 teknisyen veya laborant ile 55 idari ve yardýmcý elemanla çalýþmaktadýr. Enstütünün deðiþik þubelerinde 1960 - 1999 yýllarý arasýnda 391 proje sonuçlandýrýlmýþtýr. Yapýlan bu çalýþmalardan 24'ü doktora tezi, 27'si ihtisas ve mastýr tezi olarak yayýnlanýrken, 44 çitfci broþürü, 53 kitap yayýnlanmýþtýr. Yapýlan diðer çalýþmalarýn sonuçlarý ise 142 makale ile bilimsel toplantýlarda verilen 199 bildiri olarak duyurulmuþtur. Enstitünün görevleri arasýnda yer alan karantina çalýþmalarýnda yurtdýþýndan ithal edilen tohum ve tohumluk benzeri her türlü bitkisel üretim materyalinin ülkeye giriþinde karantina kontrolleri en hýzlý þekilde yapýlarak ülkemize karantinaya tabii herhangi bir organizmanýn girmemesine özen gösterilmektedir.

Bu amaçla gelen materyaller enstitünün ilgili laboratuvarlarýnda konu uzmanlarýnca incelenmektedir. Son üç yýlda gelen örnek sayýsý giderek artmýþ ve 1999 yýlýnda incelenen örnek sayýsý 600'ü geçmiþtir. Adana Zirai Mücadele Araþtýrma Enstitüsü'nün verdiði hizmetler arasýnda bir de üreticilerimiz veya özel sektör tarafýndan istenen inceleme ve araþtýrmalarýn yürütüldüðü Bitki Koruma Kliniði vardýr. Enstitünün yaptýðý proje çalýþmalarýnýn dýþýnda istenecek herhangi bir inceleme veya araþtýrma ile danýþmanlýk hizmetleri bu þube kanalýyla ilgili þubelerin uzmanlarýnca enstitü tarafýndan belirlenmiþ ücretleri karþýlýðýnda yapýlmaktadýr.

Adana Zirai Mücadele Araþtýrma Enstitüsü'nde Biyolojik Mücadele Çalýþmalarý Türkiye'de biyolojik mücadele ile ilgili çalýþmalar 1930'lu yýllarda turunçgil alanlarýnda zararlý Torbalý koþnil, Icerya purchasi 'nin predatörü Rodolia cardinalis'in yurtdýþýndan getirilerek ülkemize yerleþtirilmesi ile gerçekleþtirilmiþtir. Adana Zirai Mücadele Araþtýrma Enstitüsün'de de biyolojik mücadele ile ilgili çalýþmalar ayný yýllarda baþlamýþtýr.

Daha sonraki yýllarda turunçgil alanlarýnda bulunan ve birçok zararlýyý kontrol altýnda tutan doðal düþmanlar belirlenmiþtir. Turunçgil bahçelerinde biyolojik mücadelenin daha geniþ alanlarda uygulanabilmesi amacýyla 1970'li yýllarýn baþýnda mülga Antalya Biyolojik Mücadele Enstitüsü tarafýndan baþlatýlan çalýþmalara paralel olarak Turunçgil unlubiti, Planococcus citri 'nin biyolojik mücadelesinde kullanýlmak üzere predatör Cryptolaemus montrouzieri ile parazitoit Leptomastix dactylopii'nin kitle üretimi ve salýmý için ilk çalýþmalar baþlatýlmýþtýr.

Biyolojik mücadele þubesinin yaptýðý diðer çalýþmalar ise yine çoðunlukla turunçgillerle ilgili olmuþtur. Bu çalýþmalarýn baþýnda Turunçgil beyazsineði Dialeurodes citri'nin biyolojik mücadelesinin geliþtirilmesi için Doðu Karadeniz bölgesinden bölgemize yerleþtirilen Serangium parcesetosum üzerine yapýlan çalýþmalar gelmektedir. Son yýllarda turunçgillerde yeni bir zararlý olarak kaydedilen Turunçgil yaprak galeri güvesi, Phyllocnistis citrella'nýn biyolojik mücadelesi üzerinde yapýlan çalýþmalarda yerli parazitoit türler belirlenmiþtir. Bunlarýn yaný sýra Avusturalya'dan getirtilerek yerleþtirilmeye çalýþýlan Ageniaspis citricola, Cirrospilus quadristriatus ve Semielacher petiolatus'un üretim çalýþmalarý yapýlmýþ ancak bunlardan sadece S. petiolatus doðada tespit edilebilmiþtir. Biyolojik mücadele þubesinde turunçgillerle ilgili yapýlmakta olan son çalýþma ise Doðu Akdeniz bölgesi'nin bazý kesimlerinde görülen Adana'da henüz ev bahçelerinde ve yollardaki turunçlarda bulunan

Turunçgil Pamuklubiti, Alurotrixus floccosus'un parazitoiti Cales noaki'nin üretimidir. Bu çalýþma bir Tübitak projesi olarak ÇÜ Ziraat fakültesi Bitki Koruma bölümü ile birlikte yürütülmektedir. Biyolojik mücadele þubesinin turunçgil alanlarý dýþýndaki çalýþmalarýnýn baþýnda ise Trichogramma üretim çalýþmalarý gelmektedir. Öncelikle mýsýr alanlarýnda zararlý Mýsýr Kurdu, Ostrinia nubilalis'in biyolojik mücadelesi esas alýnarak mýsýrda entegre mücadele projesinin yürütüldüðü alanlara salýnmak üzere Trichogramma evanescens üretimi yapýlmaktadýr.

Ayrýca pamuk ve sebze alanlarýnda zararlý Pamuk beyazsineði, Bemisia tabaci'nin biyolojik mücadelesinin desteklenmesi amacýyla yürütülen çalýþmalarda sürdürülmektedir. Patojenlerle ilgili biyolojik mücadele çalýþmalarýnda ise doðada pamuk alanlarýnda Pamuk yaprakbiti, Aphis gossypii üzerinde yaygýn olarak belirlenen Fusarium subglutinans ile yürütülmüþtür.

Bu fungusun salgýladýðý insektisit özellikteki mikotoksin nedeniyle zararlý populasyonunu hýzla düþürebildiði belirlenmiþtir. Biyolojik mücadele çalýþmalarýnda doðal düþmanlarýn üretim ve salýmýndan önce onlarýn korunmasý ve desteklenmesi esas olmalýdýr. Baþtada belirtiðimiz turunçgil alanlarýnda yapýlan çalýþmalar gibi belli ekosistemlerde çalýþmalar yapýlmalý doðada var olan biyolojik mücadele potansiyeli ortaya konmalýdýr.

Bu amaçla tarým alanlarýnda özellikle meyve plantasyonlarýnda önemli bir zararlý grubunu oluþturan Coccoidea üst familyasý türleri yani, kabuklubitler, koþniller, unlubiller vb zararlýlarýn tarým ve tarým dýþý alanlardaki doðal düþmanlarý üzerinde çalýþmalar yürütülmektedir. "Turunçgil Bahçelerinde Biyolojik Mücadele Uygulamalarýnýn Yaygýnlaþtýrýlmasý" Doðu Akdeniz Bölgesi'nde Turunçgil unlubiti, Planococcus citri 'nin biyolojik mücadelesinde kullanýlan predatör Cryptolaemus montrouzieri ile parazitoit Leptomastix dactylopii'nin kitle üretim ve salým çalýþmalarý 1970'li yýllardan bu yana sürdürülmektedir.

Enstitümüzde 1973 yýlýndan bu yana üretilen ve satýlan predatör ve parazit miktarý Þekil 1 ve 2 'deki grafiklerde görülmektedir. Þekillerde de görüldüðü gibi ilk yýllarda hiç satýþ yapýlmamýþ, 1980'li yýllarda baþlayan satýþ ilk 10 yýlda üretimle paralel gitmiþ daha sonraki yýllarda ise üretim miktarý satýþ miktarýnýn oldukça üzerinde gerçekleþmiþtir. Buna raðmen çeþitli zamanlarda talepler yoðunlaþmýþ, bu taleplerin karþýlanmasýnda güçlüklerle karþýlaþýlmýþtýr.

Adana Zirai Mücadele Araþtýrma Enstitüsünün þu andaki üretim kapasitesi yýllýk 2 000 000 adet predatör böcek ile 4 000 000 adet parazitoittir. "Turunçgil Bahçelerinde Biyolojik Mücadele UygulamalarýnýnYaygýnlaþtýrýlmasý" konulu proje Adana Zirai Mücadele Araþtýrma Enstitüsü, Biyolojik Mücadele þubesince TÜBÝTAK/TARP-2579-1 nolu proje çerçevesinde Sinerji AÞ ile birlikte yürütülmektedir. Turunçgil alanlarýnda 30 yýldan bu yana yerleþtirilmeye çalýþýlan "Biyolojik Mücadele" bilicinin geliþtirilerek yaygýnlaþtýrýlmasý projenin ana amacýný oluþturmaktadýr. Uzun yýllardýr devlet kurumlarý tarafýndan yapýlan bu üretim ve daðýtýmýn özel sektör olarak Sinerji AÞ tarafýndan da yapýlmasý ülkemizde biyolojik mücadele çalýþmalarý açýsýndan ayrý bir önem taþýmaktadýr.

Bu çalýþmalarda Turunçgil unlubiti, Planococcus citri 'nin biyolojik mücadelesinde kullanýlan predatör Cryptolaemus montrouzieri ile parazitoit Leptomastix dactylopii'nin kitle üretim tekniklerinin geliþtirilmesini, daha az iþ gücü ile daha saðlýklý üretim yapýlmasýný saðlayacak bazý yöntem deðiþiklikleri üzerinde durulmaktadýr.

Böylece daha fazla üretim ile biyolojik mücadele uygulamak isteyen üreticilerin talepleri daha rahat karþýlanacaktýr.

Dolayýsýyla biyolojik mücadele daha geniþ alanlarda uygulanma fýrsatý bulacaktýr. Ülkemizde biyolojik mücadele için üretilen bu faydalý böceklerin çiftciye ulaþtýrýlan fiyatlarý devlet tarafýndan subvanse edilmiþ deðerlerdir. 2000 yýlýnda üretilen predatör böceklerin tanesi 24 000 TL'sýna satýlýrken, parazitoit böceklerin tanesi 12 000 TL'sýndan satýlmýþtýr. Özellikle predatör böceklerin üretim maliyeti yüksektir, buna raðmen maliyetinin % 50 altýnda satýlmaktadýr. Ayrýca 2000 yýlýndan itibaren kullanýlan biyolojik mücadele etmenlerine % 30 vergi iadesi uygulanmaktadýr.

Bu proje çerçevesinde özel bir emek ve iþgücü gerektiren biyolojik mücadele etmenlerinin gerek üretiminin gerekse kullanýmýnýn artýrýlmasý, daha saðlýklý bir çevre ile doðal dengenin bozulmadýðý alanlarda turunçgil üretiminin yapýlmasý hedeflenmiþtir.


BU HABERLE ÝLGÝLÝ DÝÐER GELÝÞMELER

Haber listemize üye olup tarým sektöründeki haberlere, geliþtirici herkese açýk tartýþma platfomlarýna katýlabilirsiniz.
.
Mail adresinizi sol aþaðýya yazýn ve "Listeye Gir" butonuna týklayýn.
Karþýnýza gelecek sayfadaki formu eksiksiz doldurun.

Powered by ListBot

SEKTÖREL
>> Pamuk hasatýnda yeni bir soluk
>> Narenciye sýkýntýlý
>> Þeker pancarýnda kalite üzerine etkili faktörler nelerdir?
>> Ülkemizde mýsýr
>> Biyolojik mücadelede uzman kuruluþ
>> GAP Bölgesi'nde tarýmsal yayýn
>> Sýðýr yetiþtiriciliðinde týrnak bakýmý

>> Türkiye'de bir ilke yol açýlýyor




ANA SAYFAYA DÖN



 

 
 
Copyright©1996-2000 Cine-Tarým A.Þ. Her hakký saklýdýr. Cine-Tarým A.Þ.'nin yazýlý izni olmaksýzýn hiçbir yazýlý ve görsel malzeme kýsmen ya da bütünüyle kullanýlamaz.