ÞEKER PANCARINDA KALÝTE
ÜZERÝNE ETKÝLÝ FAKTÖRLER
Kalite
deðerlerinin deðiþkenlikleri üzerinde bazý faktörlerin
Almaya koþullarýnda etki dereceleri Dr.M.Cesur
NUH Genel Müdür Yardýmcýsý PAN Tohum Islah ve
Üretme A.Þ. Dünya'da þeker üretici kuruluþlarýn
büyük bir çoðunluðunun kaliteli pancar için prim
öngörmesi teknolojik açýdan yüksek kaliteli pancar
üretiminin ne kadar önemli olduðunu açýkça ortaya
koymaktadýr.
Kuþkusuz
kalite ödenen prim üretici çiftçiler açýsýndan
da gelir arttýrýcý bir faktör olarak bir teþvik
unsuru oluþturmaktadýr. Þeker pancarýnda kalite
esas itibariyle üç özellik yoluyla belirlenmektedir.
Yüksek þeker oraný, Düþük þeker dýþý maddeleri
oraný, Mevcut þekerin teknolojik olarak daha az
masrafla elde edilmesi. Ancak tarifi oldukça basit
olan ppancar kalitesini üretim aþamasýnda saðlamak
o kadar kolay deðildir.
Potasyum,
Sodyum ve Amino-Azotu gibi þeker dýþý maddelerin
standart melas kayýplarý üzerine olan etkileri
günümüzde artýk büyük bir çoðunluk tarafýndan
bilinmektedir. Ayný þekilde diðerd bazý önemli
dýþ faktörlerin kalite üzerine olan etkileri de
pek çok kez araþtýrýlarak ortaya konmuþtur. Buna
göre arýtýlmýþ þeker verimi ortalama deðerin deðiþkenliði
(variasyonu) üzerine bazý faktörlerin uzun yýllýk
etki dereceleri aþaðýda gösterilmiþtir.(Prof.
Marlander 1991)
Arýtýlmýþ
Þeker Verimi Ortalama Variasyon Dereceleri (%)
Üretim yýlý : 37,7 Üretim yeri : 20,5 Ekim zamaný
: 23,4 Bitki sýklýðý : 10,1 Hasat zamaný : 7,5
Çeþit : 0,5 Azot-Gübrelemesi : 0,3 100,0
Görüldüðü
üzere üretici tarafýndan yönlendirilmesi oldukça
kolay olan çeþit ve Azot gübrelemesi gibi üzerinde
en çok tartýþýlan faktörlerin etki dereceleri,
deðerlendirmeye ayný tablo içinde kontrolü mümkün
olmayan veya çok zor olan diðer faktörler de dahil
edildiðinde minimuma inmektedir. Ancak sadece
kontrol imkaný üretici elinde olan etki faktörleri
deðerlendirmeye alýndýklarýnda daha deðiþik bir
tablo karþýmýza çýkmaktadýr.
Bu
tabloda Azot gübrelemesi % 47 ve çeþit faktörü
de % 25'lik etki dereceleriyle tablonun en üstünde
yer almaktadýrlar. Arýtýlmýþ Þeker Verimi Ortalama
Variasyon Dereceleri (%) Azot gübrelemesi : 47
Çeþit : 25 Yaprak hastalýklarý : 9 Bitki sýklýðý
: 7 Baþ kesimi : 6 Silolama : 6 100 (Kaynak:ARGE
Bonn, 1997)
Yýl
faktörünün pancar kalitesi üzerine olan dominant
etkisini bir örnek olarak aþaðýda Almanya'nýn
Schladen ve Baddeckenstadt pancar sahalarýnda
1996 ve 1999 yýllarýnda tespit edilen pancar kalite
deðerleri eþliðinde inceleyelim.
Tablo
1: Karþýlaþtýrýlmasý yapýlan yýllara ait bazý
pancar deðerleri: Yýllar Pol. K Na Zararlý-N Arýtýlmýþ
Þeker Pancar verimi Arýtýlmýþ þeker verimi SMK
% mmol/ 1000 gr Pancar % ton/ha ton/ha % 1996
18,48 21,25 2,10 7,27 16,95 46,95 7,96 0,93 1999
18,64 36,65 15,15 16,69 54,74 9,19 1,35 +)Standart
melas kaybý
Tablo
2: Yaðýþ miktarý (Haziran-Eylül) 1996 1999 Uzun
Yýllýk Ortalama 155mm 127 mm 188 mm
Tablo
3: Günlük Ortalama Sýcaklýk (Haziran-Eylül) 1996
1999 Uzun Yýllýk Ortalama 15,3 C 18,3 C 16,0 C
Tablo
4: Yaðýþ Miktarý (Ekim-Eylül) 1995-96 1998-99
Uzun Yýllýk Ortalama 436 mm 629 mm 614 mm
Karþýlaþtýrýlmasý
yapýlan yýllara ait önemli agronomik bilgiler
aþaðýda verilmiþtir:
1-Genelde
üçlü münavebenin uygulandýðý bu bölgede ekim alaný
sabit bir faktör olarak kabul edilebilir.
2-Gübrelemeler
arasýnda önemli bir fark mevcut deðildir. Yýllar
Potasyum(K2O) Azot (N) 1996 215 kg/ha 107 kg/ha
1999 181 kg/ha 120 kg/ha
3-Her
iki kontrol yýlýnda da arýtýlmýþ þeker verimi
yüksek çeþitler ekilmiþtir.
4-Ekim
zamanlarý; 1996 da Nisan ortasý, 1999 da ise Mart
sonu ve Nisan baþý olarak gerçekleþmiþtir. Ekim
zamaný genelde mevcut iklim koþullarýna ve toprak
durumuna baðlý olup, deðiþtirilmesi mümkün olmayan
bir faktördür.
5-Bitki
sýklýðý 1996 da 88,800 bitki/ha 1999 da ise 90,700
bitki/ha olarak gerçekleþmiþ olup, yýllar arasýnda
önemli bir farklýlýk yoktur.
6-Hasat
zamanlarý iþletmeler tarafýndan tespit edilmekte
olup, karþýlaþtýrýlmasý yapýlan yýllarda hemen
hemen ayný kalmýþtýr.
7-Karþýlaþtýrma
yapýlan yýllar arasýndaki iklim farklýlýklarý
ise oldukça belirgindir. Kontrolümüz altýnda bulunmayan
bu faktörün etkilerini bu örneklerde biraz daha
detaylý inceleyelim.
Veriler
1996 yýlýnda pancarlarýn su gereksiniminin karþýlanmasý
ve yaz aylarýnýn sýcaklýk deðerlerinin pancarýn
ana geliþmesini etkileyen kýsýtlayýcý faktörler
olarak ortaya çýktýðýný göstermektedir. Uzun yýllýk
ortalamaya göre yaðýþ miktarýnda ortaya çýkan
eksiklik pancar geliþmesini sýnýrlarken, düþüþ
yaz sýcaklarý enerji depolama prosesini olumsuz
yönde etkilemiþ ve pancarlarý 'kuraklýk stresi
altýnda kalmaksýzýn' erken teknoloji olgunluðuna
sevketmiþtir. Diðer bir deyiþle Potasyum, Sodyum
ve zararlý Azot gibi maddeler pancar bünyesinde
birikime uðramamýþlardýr. Buradan da görüldüðü
gibi üretim yapýlan yýlýn kendisine has özellikleri
pancarýn iç kalitesini ve böylece standart melas
kaybýný (SMK) ve arýtýlmýþ þeker verimini önemli
ölçüde etkilemektedir.
1999
yýlýndaki durum daha farklýdýr. 1998 Sonbaharýnda
kaydedilen aþýrý yaðýþlar topraklarý su tutma
kapasiteleri üzerinde doyurmuþtur. Böylelikle
derin bir kök yapýsýna sahip þeker pancarýnýn
yaz aylarýna kadar ihtiyaç duyduðu su miktarý
özellikle derin ve aðýr yapýlý topraklarda önemli
ölçüde depolanmýþtýr. Ancak daha sonra kaydedilen
yüksek günlük ortalama sýcaklýklar buharlaþmayý
hýzlandýrarak pancarlarýn giderek kuraklýk stresine
girmesine neden olmuþtur. A.Röver ve G.Büttner'in
(1998) yaptýklarý araþtýrma sonuçlarýna göre kuraklýk
stresi pancarýn polarizasyonu üzerinde hemen hemen
hiç etkili olmazken, Potasyum, Sodyum ve özellikle
de zararlý Azot gibi bileksiklerin önemli ölçüde
birikmelerine yol açmaktadýr.
Bilindiði
gibi arýtýlmýþ þeker veriminin hesaplanmasýnda
kullanýlan yeni Braunschweig Formül'ünde özellikle
zararlý Azot'un standart melas kaybý (SMK) üzerine
olan etki derecesi daha da yükseltilmiþ bulunuyor.
Sonuçlara toplu bir þekilde bakýldýðýnda 1996
ve 1999 arasýndaki karþýlaþtýrma yýl faktörü'nün
þeker pancarýnda verim ve kalite üzerine olan
büyük etkisini açýkça ortaya koymaktadýr (Tablo
1) Deðiþtirilmesi kontrolümüz altýnda olan diðer
faktörler hakkýnda ise aþaðýda kýsaca açýklamalar
yapýlmýþtýr. Daha önce de belirtildiði gibi söz
konusu bu agronomik uygulamalar arasýnda Azot
Gübrelemesi ve çeþit seçimi verim ve kaliteyi
en çok etkileyen faktörlerdir.
Azok
Gübrelemesi; Azot gübrelemesi mutlaka toprakta
bulunan bitki tarafýndan alýnabilir azot göz önünde
bulundurularak yapýlmalýdýr. N (min) (mineralize
olmuþ azot), EUF (elektro ultra filtrasyon) ve
bilanço yönetimi gibi metodlarýn uygulamaya konuluþundan
bu yana azot gübrelemesi doðrudan bitki ihtiyacýna
göre ayarlanabilir duruma gelmiþtir.
Azot
gübreleme denemelerinin sonuçlarý deðerlendirildiðinde
parasal en yüksek kazancýn 80-100 kg N/ha dozlarýnda
saðlandýðý görülmektedir. Þeker panacarýnda þeker
oraný ve kalite artan azot dozlarýyla ters orantýlý
bir þekilde düþüþ göstermektedir. Çeþit; Çeþit
seçimi standart melas kayýplarý üzerinde oldukça
etkilidir. Çeþitler arasýnda bu bakýmdan büyük
farklýlýklar mevcuttur.
Bu
nedenle zararlý azot veya standart melas kayýp
oranlarý düþük çeþitlerin tercihi fabrikalar açýsýndan
büyük önem taþýr. Bilindiði gibi geçmiþ yýllarda
Almanya'da pancar alýmlarý kesmedeki polarizasyona
göre gerçekleþmektedir. Yaprak hastalýklarý; Fotosentez
olayýnýn kesintisiz ve optimal bir þekilde gerçekleþmesi
için bitkinin tüm yapraklarýnýn saðlýklý tutulmasý
gerekir. Bu nedenle özellikle mantar hastalýklarýndan
korunmak için fungisit kullanýmý giderek yoðunlaþmaktadýr.
Öte yandan kuþkusuz zararlýlar, parazit ve virüs
hastalýklarýna karþý da gerekli mücadele özenle
yapýlmalýdýr. Bitki sýklýðý; Tarla bitki sýklýðýnýn
80,000 bitki/ha altýna düþmememsi için çaba harcanmalýdýr.
Bu sayýya ulaþmak için sýra üstü mesafeler beklenen
tarla çýkýþ oranlarýna göre ayarlanmalýdýr.
Denemeler
birim alandaki pancar sayýsýnýn yukarýdaki rakamýn
altýna inmesiyle verim ve kalitenin orantýlý olarak
düþtüðünü göstermektedir. Baþ kesimi; Pancar hasadý
sýrasýnda baþ kesimine azami özen gösterilmelidir.
Bilindiði gibi özellikle pancar baþ kýsmýnýnda
çok miktarda melas yapýcý bileþikler bulunmaktadýr.
Depolama;
Pancarýn depolanmasý sürecinde özellikle uygunsuz
iklim koþullarýnda (don, yüksek, sýcaklýk) önemli
zararlara yol açabileceði gözden uzak tutulmamalýdýr.
BU HABERLE ÝLGÝLÝ DÝÐER
GELÝÞMELER
Haber
listemize üye olup tarým sektöründeki haberlere,
geliþtirici herkese açýk tartýþma platfomlarýna
katýlabilirsiniz.
.
|
Mail
adresinizi sol aþaðýya yazýn ve "Listeye
Gir" butonuna týklayýn. |
|
Karþýnýza
gelecek sayfadaki formu eksiksiz doldurun. |
|