ÞEKER PANCARINDA KALÝTE ÜZERÝNE ETKÝLÝ FAKTÖRLER

Kalite deðerlerinin deðiþkenlikleri üzerinde bazý faktörlerin Almaya koþullarýnda etki dereceleri Dr.M.Cesur NUH Genel Müdür Yardýmcýsý PAN Tohum Islah ve Üretme A.Þ. Dünya'da þeker üretici kuruluþlarýn büyük bir çoðunluðunun kaliteli pancar için prim öngörmesi teknolojik açýdan yüksek kaliteli pancar üretiminin ne kadar önemli olduðunu açýkça ortaya koymaktadýr.

Kuþkusuz kalite ödenen prim üretici çiftçiler açýsýndan da gelir arttýrýcý bir faktör olarak bir teþvik unsuru oluþturmaktadýr. Þeker pancarýnda kalite esas itibariyle üç özellik yoluyla belirlenmektedir. Yüksek þeker oraný, Düþük þeker dýþý maddeleri oraný, Mevcut þekerin teknolojik olarak daha az masrafla elde edilmesi. Ancak tarifi oldukça basit olan ppancar kalitesini üretim aþamasýnda saðlamak o kadar kolay deðildir.

Potasyum, Sodyum ve Amino-Azotu gibi þeker dýþý maddelerin standart melas kayýplarý üzerine olan etkileri günümüzde artýk büyük bir çoðunluk tarafýndan bilinmektedir. Ayný þekilde diðerd bazý önemli dýþ faktörlerin kalite üzerine olan etkileri de pek çok kez araþtýrýlarak ortaya konmuþtur. Buna göre arýtýlmýþ þeker verimi ortalama deðerin deðiþkenliði (variasyonu) üzerine bazý faktörlerin uzun yýllýk etki dereceleri aþaðýda gösterilmiþtir.(Prof. Marlander 1991)

Arýtýlmýþ Þeker Verimi Ortalama Variasyon Dereceleri (%) Üretim yýlý : 37,7 Üretim yeri : 20,5 Ekim zamaný : 23,4 Bitki sýklýðý : 10,1 Hasat zamaný : 7,5 Çeþit : 0,5 Azot-Gübrelemesi : 0,3 100,0

Görüldüðü üzere üretici tarafýndan yönlendirilmesi oldukça kolay olan çeþit ve Azot gübrelemesi gibi üzerinde en çok tartýþýlan faktörlerin etki dereceleri, deðerlendirmeye ayný tablo içinde kontrolü mümkün olmayan veya çok zor olan diðer faktörler de dahil edildiðinde minimuma inmektedir. Ancak sadece kontrol imkaný üretici elinde olan etki faktörleri deðerlendirmeye alýndýklarýnda daha deðiþik bir tablo karþýmýza çýkmaktadýr.

Bu tabloda Azot gübrelemesi % 47 ve çeþit faktörü de % 25'lik etki dereceleriyle tablonun en üstünde yer almaktadýrlar. Arýtýlmýþ Þeker Verimi Ortalama Variasyon Dereceleri (%) Azot gübrelemesi : 47 Çeþit : 25 Yaprak hastalýklarý : 9 Bitki sýklýðý : 7 Baþ kesimi : 6 Silolama : 6 100 (Kaynak:ARGE Bonn, 1997)

Yýl faktörünün pancar kalitesi üzerine olan dominant etkisini bir örnek olarak aþaðýda Almanya'nýn Schladen ve Baddeckenstadt pancar sahalarýnda 1996 ve 1999 yýllarýnda tespit edilen pancar kalite deðerleri eþliðinde inceleyelim.

Tablo 1: Karþýlaþtýrýlmasý yapýlan yýllara ait bazý pancar deðerleri: Yýllar Pol. K Na Zararlý-N Arýtýlmýþ Þeker Pancar verimi Arýtýlmýþ þeker verimi SMK % mmol/ 1000 gr Pancar % ton/ha ton/ha % 1996 18,48 21,25 2,10 7,27 16,95 46,95 7,96 0,93 1999 18,64 36,65 15,15 16,69 54,74 9,19 1,35 +)Standart melas kaybý

Tablo 2: Yaðýþ miktarý (Haziran-Eylül) 1996 1999 Uzun Yýllýk Ortalama 155mm 127 mm 188 mm

Tablo 3: Günlük Ortalama Sýcaklýk (Haziran-Eylül) 1996 1999 Uzun Yýllýk Ortalama 15,3 C 18,3 C 16,0 C

Tablo 4: Yaðýþ Miktarý (Ekim-Eylül) 1995-96 1998-99 Uzun Yýllýk Ortalama 436 mm 629 mm 614 mm

Karþýlaþtýrýlmasý yapýlan yýllara ait önemli agronomik bilgiler aþaðýda verilmiþtir:

1-Genelde üçlü münavebenin uygulandýðý bu bölgede ekim alaný sabit bir faktör olarak kabul edilebilir.

2-Gübrelemeler arasýnda önemli bir fark mevcut deðildir. Yýllar Potasyum(K2O) Azot (N) 1996 215 kg/ha 107 kg/ha 1999 181 kg/ha 120 kg/ha

3-Her iki kontrol yýlýnda da arýtýlmýþ þeker verimi yüksek çeþitler ekilmiþtir.

4-Ekim zamanlarý; 1996 da Nisan ortasý, 1999 da ise Mart sonu ve Nisan baþý olarak gerçekleþmiþtir. Ekim zamaný genelde mevcut iklim koþullarýna ve toprak durumuna baðlý olup, deðiþtirilmesi mümkün olmayan bir faktördür.

5-Bitki sýklýðý 1996 da 88,800 bitki/ha 1999 da ise 90,700 bitki/ha olarak gerçekleþmiþ olup, yýllar arasýnda önemli bir farklýlýk yoktur.

6-Hasat zamanlarý iþletmeler tarafýndan tespit edilmekte olup, karþýlaþtýrýlmasý yapýlan yýllarda hemen hemen ayný kalmýþtýr.

7-Karþýlaþtýrma yapýlan yýllar arasýndaki iklim farklýlýklarý ise oldukça belirgindir. Kontrolümüz altýnda bulunmayan bu faktörün etkilerini bu örneklerde biraz daha detaylý inceleyelim.

Veriler 1996 yýlýnda pancarlarýn su gereksiniminin karþýlanmasý ve yaz aylarýnýn sýcaklýk deðerlerinin pancarýn ana geliþmesini etkileyen kýsýtlayýcý faktörler olarak ortaya çýktýðýný göstermektedir. Uzun yýllýk ortalamaya göre yaðýþ miktarýnda ortaya çýkan eksiklik pancar geliþmesini sýnýrlarken, düþüþ yaz sýcaklarý enerji depolama prosesini olumsuz yönde etkilemiþ ve pancarlarý 'kuraklýk stresi altýnda kalmaksýzýn' erken teknoloji olgunluðuna sevketmiþtir. Diðer bir deyiþle Potasyum, Sodyum ve zararlý Azot gibi maddeler pancar bünyesinde birikime uðramamýþlardýr. Buradan da görüldüðü gibi üretim yapýlan yýlýn kendisine has özellikleri pancarýn iç kalitesini ve böylece standart melas kaybýný (SMK) ve arýtýlmýþ þeker verimini önemli ölçüde etkilemektedir.

1999 yýlýndaki durum daha farklýdýr. 1998 Sonbaharýnda kaydedilen aþýrý yaðýþlar topraklarý su tutma kapasiteleri üzerinde doyurmuþtur. Böylelikle derin bir kök yapýsýna sahip þeker pancarýnýn yaz aylarýna kadar ihtiyaç duyduðu su miktarý özellikle derin ve aðýr yapýlý topraklarda önemli ölçüde depolanmýþtýr. Ancak daha sonra kaydedilen yüksek günlük ortalama sýcaklýklar buharlaþmayý hýzlandýrarak pancarlarýn giderek kuraklýk stresine girmesine neden olmuþtur. A.Röver ve G.Büttner'in (1998) yaptýklarý araþtýrma sonuçlarýna göre kuraklýk stresi pancarýn polarizasyonu üzerinde hemen hemen hiç etkili olmazken, Potasyum, Sodyum ve özellikle de zararlý Azot gibi bileksiklerin önemli ölçüde birikmelerine yol açmaktadýr.

Bilindiði gibi arýtýlmýþ þeker veriminin hesaplanmasýnda kullanýlan yeni Braunschweig Formül'ünde özellikle zararlý Azot'un standart melas kaybý (SMK) üzerine olan etki derecesi daha da yükseltilmiþ bulunuyor. Sonuçlara toplu bir þekilde bakýldýðýnda 1996 ve 1999 arasýndaki karþýlaþtýrma yýl faktörü'nün þeker pancarýnda verim ve kalite üzerine olan büyük etkisini açýkça ortaya koymaktadýr (Tablo 1) Deðiþtirilmesi kontrolümüz altýnda olan diðer faktörler hakkýnda ise aþaðýda kýsaca açýklamalar yapýlmýþtýr. Daha önce de belirtildiði gibi söz konusu bu agronomik uygulamalar arasýnda Azot Gübrelemesi ve çeþit seçimi verim ve kaliteyi en çok etkileyen faktörlerdir.

Azok Gübrelemesi; Azot gübrelemesi mutlaka toprakta bulunan bitki tarafýndan alýnabilir azot göz önünde bulundurularak yapýlmalýdýr. N (min) (mineralize olmuþ azot), EUF (elektro ultra filtrasyon) ve bilanço yönetimi gibi metodlarýn uygulamaya konuluþundan bu yana azot gübrelemesi doðrudan bitki ihtiyacýna göre ayarlanabilir duruma gelmiþtir.

Azot gübreleme denemelerinin sonuçlarý deðerlendirildiðinde parasal en yüksek kazancýn 80-100 kg N/ha dozlarýnda saðlandýðý görülmektedir. Þeker panacarýnda þeker oraný ve kalite artan azot dozlarýyla ters orantýlý bir þekilde düþüþ göstermektedir. Çeþit; Çeþit seçimi standart melas kayýplarý üzerinde oldukça etkilidir. Çeþitler arasýnda bu bakýmdan büyük farklýlýklar mevcuttur.

Bu nedenle zararlý azot veya standart melas kayýp oranlarý düþük çeþitlerin tercihi fabrikalar açýsýndan büyük önem taþýr. Bilindiði gibi geçmiþ yýllarda Almanya'da pancar alýmlarý kesmedeki polarizasyona göre gerçekleþmektedir. Yaprak hastalýklarý; Fotosentez olayýnýn kesintisiz ve optimal bir þekilde gerçekleþmesi için bitkinin tüm yapraklarýnýn saðlýklý tutulmasý gerekir. Bu nedenle özellikle mantar hastalýklarýndan korunmak için fungisit kullanýmý giderek yoðunlaþmaktadýr. Öte yandan kuþkusuz zararlýlar, parazit ve virüs hastalýklarýna karþý da gerekli mücadele özenle yapýlmalýdýr. Bitki sýklýðý; Tarla bitki sýklýðýnýn 80,000 bitki/ha altýna düþmememsi için çaba harcanmalýdýr. Bu sayýya ulaþmak için sýra üstü mesafeler beklenen tarla çýkýþ oranlarýna göre ayarlanmalýdýr.

Denemeler birim alandaki pancar sayýsýnýn yukarýdaki rakamýn altýna inmesiyle verim ve kalitenin orantýlý olarak düþtüðünü göstermektedir. Baþ kesimi; Pancar hasadý sýrasýnda baþ kesimine azami özen gösterilmelidir. Bilindiði gibi özellikle pancar baþ kýsmýnýnda çok miktarda melas yapýcý bileþikler bulunmaktadýr.

Depolama; Pancarýn depolanmasý sürecinde özellikle uygunsuz iklim koþullarýnda (don, yüksek, sýcaklýk) önemli zararlara yol açabileceði gözden uzak tutulmamalýdýr.


BU HABERLE ÝLGÝLÝ DÝÐER GELÝÞMELER

Haber listemize üye olup tarým sektöründeki haberlere, geliþtirici herkese açýk tartýþma platfomlarýna katýlabilirsiniz.
.
Mail adresinizi sol aþaðýya yazýn ve "Listeye Gir" butonuna týklayýn.
Karþýnýza gelecek sayfadaki formu eksiksiz doldurun.

Powered by ListBot

SEKTÖREL
>> Pamuk hasatýnda yeni bir soluk
>> Narenciye sýkýntýlý
>> Þeker pancarýnda kalite üzerine etkili faktörler nelerdir?
>> Ülkemizde mýsýr
>> Biyolojik mücadelede uzman kuruluþ
>> GAP Bölgesi'nde tarýmsal yayýn
>> Sýðýr yetiþtiriciliðinde týrnak bakýmý

>> Türkiye'de bir ilke yol açýlýyor




ANA SAYFAYA DÖN



 
 
Copyright©1996-2000 Cine-Tarým A.Þ. Her hakký saklýdýr. Cine-Tarým A.Þ.'nin yazýlý izni olmaksýzýn hiçbir yazýlý ve görsel malzeme kýsmen ya da bütünüyle kullanýlamaz.