GAP BÖLGESÝNDE TARIMSAL YAYIN

Ülkelerin sahip olduÛu insan kaynaklarÝnÝn nitelikleri toplumsal ve ekonomik kalkÝnmada temel etmenlerdir. EÛitim ise, insan kaynaklarÝnÝ istenilen yönde geliþtirerek, kalkÝnmanÝn itici gücü haline getirmenin en önemli araçlarÝndandÝr. EÛitim yatÝrÝmlarÝ, çoÛunlukla fiziki sermaye yatÝrÝmlarÝnÝ tamamlamakta ve onlarÝ daha üretken hale getirmektedir (1).

Bu nedenledir ki hangi geliþmiþlik grubunda olursa olsun tüm ülkeler, sÝnÝrlÝ kaynaklarÝnÝn bir bölümünü insan sermayesine yatÝrmak durumunda kalmaktadÝrlar. Ünsan sermayesine yatÝrÝm hem bireyin kendisine, hem de yaþadÝÛÝ topluma fayda saÛlamaktadÝr.

GAP Bölgesinde EÛitim ve YayÝma Ühtiyaç Geliþmekte olan ve geri kalmÝþ ülkelerde kÝrsal nüfus kentsel nüfusa göre eÛitim olanaklarÝndan daha az yararlanmaktadÝr. Bu ise örgün eÛitim yanÝnda yaygÝn eÛitim üzerinde önemle durmayÝ gerektirmektedir.

EÛitimin çiftçi verimliliÛi üzerindeki etkisini araþtÝran bir çalÝþmada 4 yÝllÝk temel eÛitim almÝþ üreticilerin, almayanlara oranla daha üretken olduklarÝ belirlenmiþtir (1). AyrÝca eÛitim düzeyi ile yenilikleri benimseme arasÝnda iliþki olduÛunu gösteren çok sayÝda çalÝþma bulunmaktadÝr (2). GAP, sahip olduÛu büyük potansiyeli nedeniyle geliþmelerin tesadüfe bÝrakÝlmasÝnÝn mümkün olamamayacaÛÝ boyutta bir projedir (3). TarÝm kesimine örgütlü olarak müdahele etmede önemli bir politika aracÝ olan tarÝmsal yayÝm insanÝ odak almaktadÝr ve etkin kullanÝldÝÛÝnda çok önemli faydalar saÛlamaktadÝr.

Ancak, Projenin kÝsa bir süre öncesine kadar yalnÝzca fiziki sermaye yatÝrÝm projesi olarak algÝlanmÝþ olmasÝ ve insan unsurunun ikinci plana itilmiþ olmasÝ, bugün yaþanan sorunlarÝn önemli bir nedeni olarak ifade edilebilir. Buna göre fiziki sermaye unsurlarÝnÝn kullanÝcÝsÝ insandÝr ve bu kitlenin özellikleri ve geliþtirilecek nitelikleri baþarÝda anahtar faktör durumundadÝr. Bölgede tarÝmsal nüfusun eÛitim düzeyi oldukça düþüktür.

Erkek nüfusun %76'sÝ, kadÝn nüfusun ise %45'i okuryazardÝr(1990). Türkiye ortalamasÝ ise erkek nüfusta %89 ve kadÝn nüfusta %72'dir(4). Bu deÛerler yetiþkin yaþ grubundakiler ve özellikle kadÝn nüfus için incelendiÛinde çok daha olumsuzdur. Bu durum bugün üretici konumunda olan, üretim kararÝnÝ alan, kaynaklarÝ kullanan ve üretim faaliyetinde bulunan yetiþkinlerin, sahip olduklarÝ kaynaklarÝ etkin ve sürdürülebilir kullanabilmeleri için yayÝma olan ihtiyacÝ göstermektedir.

GAP Bölgesinde TarÝmsal YayÝm Hizmetleri Dünyada tarÝmsal yayÝm hizmetleri %81oranÝnda TarÝm BakanlÝklarÝ tarafÝndan yürütülmektedir(5). Avrupa ülkelerinde ise önemli ölçüde üretici örgütleri (Üngiltere, Üspanya ve Yunanistan dÝþÝnda) bu hizmeti vermektedir. Türkiye'de tarÝmsal yayÝm hizmetlerini sunmak için TarÝm ve Köyiþleri BakanlÝÛÝ görevlendirilmiþtir. BakanlÝk bu hizmeti, yayÝmÝn kurumsallaþtÝÛÝ 1940'lardan beri, ülke genelinde büyük ölçüde aynÝ paralelde yürütmektedir.

AyrÝca BakanlÝk dÝþÝnda doÛrudan görevi tarÝmsal yayÝm olmayan ancak yayÝm faaliyetinde de bulunan çeþitli kamu (Toprak Reformu Genel MüdürlüÛü, GAP Bölge KalkÝnma Üdaresi BaþkanlÝÛÝ, AraþtÝrma Enstitüleri vd) ve diÛer özel kuruluþlar bulunmaktadÝr(6). Bugün Türkiye ve dolayÝsÝyla Gap bölgesi tarÝmsal yayÝmÝnda çok önemli sorunlar bulunmaktadÝr.

Bu sorunlarÝn genelde kaynaÛÝ olarak düþünülen ve tartÝþÝlmasÝ gereken konular aþaÛÝda sÝralanmÝþtÝr:

1-YayÝmÝn BakanlÝk tarafÝndan etkin olamayan bir þekilde ve yetersiz motivasyonla verilmesi Tek tip yayÝm yaklaþÝmÝ anlayÝþÝnÝn deÛiþtirilmesine, üreticilerin aktif katÝlÝmÝnÝ ve paylaþÝmÝ saÛlayacak yayÝm yaklaþÝmlarÝna olan ihtiyaç Benimsenen yayÝm yaklaþÝmÝnÝn etkin olmamasÝ ve deÛiþim için yeterli çaba gösterilmemesi Kamu'nun, yayÝmÝn özelleþtirilmesi yönünde düzenleyici, özendirici ve teþvik edici olmasÝ Üretici örgütlenmesinin yetersizliÛi nedeniyle bunlarÝn yayÝm fonksiyonunu yüklenemesi DÝþ pazarlara yönelik üretim ve sözleþmeli tarÝmÝn yaygÝnlaþtÝrÝlmasÝ GAP Bölgesinde Kamu yayÝm hizmetleri EÛitim ve Ziyaret YaklaþÝmÝnÝ esas alan TarÝmsal YayÝm ve UygulamalÝ AraþtÝrma Projesi(TYUAP) kapsamÝnda verilmektedir. ÞanlÝurfa, DiyarbakÝr, Mardin 1984, diÛer iller ise 1990 yÝlÝndan itibaren proje kapsamÝna alÝnmÝþtÝr.

GAP Bölgesinde yürütülmekte olan yayÝm faaliyetlerinde ortaya çÝkan sorunlar, ülke genelindeki sorunlardan soyutlanamaz. Ancak ülke genelinde karþÝlaþÝlan sorunlar bölgeye daha büyük boyutta yansÝmÝþtÝr, denilebilir. Bölgede Kamu yayÝmÝnda varolan bazÝ sorunlar ve çözümüne yönelik öneriler aþaÛÝda maddeler halinde verilmiþtir:

1-Çiftçi EÛitimi ve YayÝm Þubesi(ÇEYÞ) TarÝm Ül MüdürlüÛü'ndeki þubelerden biridir ve hiçbir önceliÛi yoktur. Oysaki kendisinden beklenen iþlev çok fazladÝr. Bu nedenle BakanlÝk yayÝmÝ yeniden ele alÝnmalÝdÝr. Ve ÇEYÞ'nin ayrÝcalÝklÝ þube haline dönüþtürülerek, yayÝma tam zaman ayÝran güçlü bir otorite olmasÝ saÛlanmalÝdÝr. Bölge illerinde eksik ziraat mühendisi oranÝ %40.8 ve yayÝmcÝ ziraat mühendisi oranÝ %42'dir. Eksik Köy Grubu TarÝm Merkezi oranÝ ise %37.2'dir(7),(8). Bu veriler planlanan deÛerlere henüz ulaþÝlamadÝÛÝnÝ göstermektedir. UlaþÝm araçlarÝ ve yayÝmda kullanÝlacak öÛretim araçlarÝ yetersizdir(2),(9). YayÝma ayrÝlan sÝnÝrlÝ kaynaklar(taþÝt-öÛretim araçlarÝ vb), yayÝm amaçlÝ kullanÝlmalÝdÝr.

YayÝm çalÝþmalarÝnda temel çalÝþma konusu üretim tekniklerini geliþtirme üzerinde kurulmuþtur. Üþletme ekonomisine yönelik konular ise ihmal edilmiþtir. YayÝmÝn konu alanÝ içine karlÝlÝÛÝ ve etkinliÛi artÝrÝcÝ konular alÝnarak, yayÝmÝn konu alanlarÝ geniþletilmeli ve geliþtirilmelidir. Ülgili birimler arasÝnda koordinasyon sorunlarÝ vardÝr. ...rneÛin yayÝm-araþtÝrma birimleri arasÝnda önemli kopukluklar vardÝr. Bunun için yayÝm için araþtÝrma kavramÝ üzerinde durulmalÝdÝr. Çiftçi sorunlarÝnÝn öncelik almasÝ ve çiftçi koþullarÝna (on-farm trials) uygun bulgular elde etmek için yayÝm hiyerarþik olarak araþtÝrmanÝn üzerinde olmalÝdÝr. Üreticilerin yayÝm faaliyetine aktif katÝlÝmÝnÝ saÛlayacak yaklaþÝmlar üzerinde durulmalÝdÝr.

AraþtÝrma bulgularÝnÝn yayÝm birimine sunulmadan önce, bulgunun ekonomik yararlÝlÝÛÝnÝ ve üretici koþullarÝna uygunluÛunu ortaya koymak gereklidir.

1-YayÝm elemanlarÝnÝn önemli bir bölümü yer deÛiþtirme(tayin olma) eÛilimindedir. YayÝmcÝlarÝn uzun yÝllar bölgede çalÝþmasÝnÝ saÛlayacak önlemler alÝnmalÝdÝr.

2-YapÝlan iþe göre teþvik unsurlarÝ geliþtirilmeli, çalÝþanlar arasÝnda rekabet oluþturulmalÝdÝr.

3-ÇalÝþanlarÝn iþ tatmini ve motivasyonu üzerinde mutlaka durulmalÝdÝr.

4-YayÝm elemanlarÝnÝn lisansta aldÝklarÝ yayÝmcÝlÝk niteliÛini geliþtirici dersler yetersizdir.

-Ziraat Mühendislerinin kendi uzmanlÝk alanlarÝnda çalÝþmalarÝ saÛlanmalÝdÝr(2).

6-Grup çalÝþmasÝnÝ benimseyen ve kendi konusunda uzman personel seçilmelidir.

7-KadÝnlara ve geleceÛin üreticileri olan gençlere yönelik çalÝþmalar üzerinde durulmalÝdÝr.

8-Çiftçi çocuklarÝnÝn TarÝm Meslek Liselerinde öÛrenim görmelerine ortam hazÝrlanmalÝdÝr.

9-Bölgede tarÝmsal faaliyette bulunmak isteyen iþsiz yada istekli Ziraat Mühendislerine arazi tahsis edilmesi üzerinde önemle durulmalÝdÝr.

GAP, bölge ve ülke genelinde önemli deÛiþimleri ortaya çÝkarma potansiyeline sahiptir. Ancak; bölgede yayÝmÝn etkinliÛinin düþük olmasÝ nedeniyle, eldeki verileri dikkate alarak yayÝmÝn yeni bir bakÝþla acil olarak düzenlenmesine ihtiyaç vardÝr.

Milyarlarca dolar hacanarak ortaya konulan fiziksel yapÝlarÝn, amaca uygun olarak sürdürülebilirlik ilkesi doÛrultusunda kullanÝmÝnÝn saÛlanabilmesi için, bu kaynaklarÝ ve yapÝlarÝ kullanacak kimselerin mutlaka eÛitimi üzerinde titizlikle durulmalÝdÝr.

Etkin çalÝþan bir yapÝnÝn hemen kurulmasÝ için, gerekli mali kaynaklar ve ortam hazÝrlanmalÝdÝr. Bu istem kaynaklarÝn sürdürülebilir kullanÝmÝ yönünde yalnÝzca bölgenin talebi olarak algÝlanmamalÝ, bu ülkede yaþayan herkesin talebi olarak algÝlanmalÝdÝr.


BU HABERLE ÝLGÝLÝ DÝÐER GELÝÞMELER

Haber listemize üye olup tarým sektöründeki haberlere, geliþtirici herkese açýk tartýþma platfomlarýna katýlabilirsiniz.
.
Mail adresinizi sol aþaðýya yazýn ve "Listeye Gir" butonuna týklayýn.
Karþýnýza gelecek sayfadaki formu eksiksiz doldurun.

Powered by ListBot

SEKTÖREL
>> Pamuk hasatýnda yeni bir soluk
>> Narenciye sýkýntýlý
>> Þeker pancarýnda kalite üzerine etkili faktörler nelerdir?
>> Ülkemizde mýsýr
>> Biyolojik mücadelede uzman kuruluþ
>> GAP Bölgesi'nde tarýmsal yayýn
>> Sýðýr yetiþtiriciliðinde týrnak bakýmý

>> Türkiye'de bir ilke yol açýlýyor




ANA SAYFAYA DÖN



 
 
Copyright©1996-2000 Cine-Tarým A.Þ. Her hakký saklýdýr. Cine-Tarým A.Þ.'nin yazýlý izni olmaksýzýn hiçbir yazýlý ve görsel malzeme kýsmen ya da bütünüyle kullanýlamaz.