GÜNDEM

 
Sınır Ticareti Değil, Sınırsız Ticaret...

Adana Çiftçiler Birliği Derneği Başkanı Cumali Doğru, Yönetim Kurulu Üyesi Sıdıka Erdoğan, Çukurova Kavun-Karpuz Üreticileri ve Sevkiyatçıları Derneği Başkanı İbrahim Savaş, bölgede yaşanan kaçak İran kavun,karpuz, soğan ve patates krizini Adana AKP Milletvekili Zeynep Tekin Görür'e aktardılar.

Adana Çiftçiler Birliği binasında düzenlenen; üretici, toptancı ve sevkiyatçıların da katıldığı toplantıda bölgeden yaşanan sınır ticaretinin çarpıklıkları iktidarın temsilcisi Adana AKP Milletvekili Zeynep Tekin Görür'e iletildi. Konuyla ilgili olarak bir açıklama yapan Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Cumali Doğru şunları söyledi:

“Çukurova'da son yıllarda sera karpuzculuğu önemli bir sektör haline gelmiştir. Bu seralar öncelikle Doğu ve Güneydoğu insanımızın ekmek kapısıdır. İşsizliğin büyük boyutlarda olduğu ve sorun yarattığı ülkemizde seracılığın bir istihdam kaynağı olması, sektörün önemini daha da arttırmaktadır. Ancak İran'dan sınır ticareti adı altında giren karpuzlar sektörü sıkıntıya sokmaktadır. Sektörün sıkıntıya girmesi öncelikle sektörde çalışan insanlarımızın işlerini kaybetmesine neden olmaktadır.
Sınır Ticareti Yönetmeliği, ticarete konu olan malın ticaret yapılan ilin ihtiyacı kadar getirilmesini öngörürken, Türkiye'nin halleri ve sokakları bu yolla getirilen karpuzlarla doluyorsa bunun adı sınır ticareti değil, “sınırsız ticarettir”. Sınır ticareti adı altında büyük gümrük avantajlarıyla getirilen karpuzlar kaçak olarak Türkiye'nin her vilayetinde satılmaktadır.

Doğu ve Güneydoğu bölgelerindeki insanları-mızın ekonomik kalkınmasına destek olmak için uygulanan sınır ticareti aslında üç beş çıkarcıya haksız kazanç sağlarken en önemli zararı da seralarda çalışan insanlarımıza vermektedir. Amacını aşan bu yanlış uygulama henüz vakit varken mutlaka durdurulmalıdır.

Bu yıl Çukurova'da oldukça geniş alanlara karpuz, kavun, soğan, patates ve domates ekilmiş bulunmaktadır. Dolayısıyla önemli bir üretim fazlası olacaktır. Ancak üreticilerin ürünlerini pazarlamada karşılaştıkları sorunlar çözülmeden meydana gelecek üretim fazlası sorunları daha da ağırlaştıracak bundan da en büyük zararı üreticiler ve tarımda çalışanlarımız görecektir.

Ürettiği ürünlerin tüketiciye daha ucuz daha çabuk ulaşabilmesi için pazarlama zincirindeki tıkanıkların kaldırılması gerekir. Bunun içinde geçmişte uygulanan 28.02.2000 tarih ve 1245 sayılı genelgenin aynı gerekçelerle bu yıl da uygulanarak bu ürünlerin bir sezonla sınırlı kalmak kaydıyla toptancı haller dışında satışı ve sevki serbest bırakılmalıdır. O zaman ürün tarlada çürümeyecek daha kısa yoldan tüketiciye ulaşacak bundan da hem üretici hem tüketici yararlanacaktır. Aksi takdirde ürün tarlada çürüyerek kimseye de bir yararı olmayacaktır.”

Çukurova Kavun, Karpuz Üreticileri ve Sevkiyatçıları Derneği Başkanı İbrahim Savaş ise, özellikle bölgede ve Türkiye'nin hemen hemen her tarafında sınır ticareti adı altında satılmakta olan ihtiyaç fazlası İran kavun-karpuz, soğan ve patatesin üreticileri ve çalışanlarını zor durumda bıraktığını, bu konuda hükümetin bu ihtiyaç fazlası kaçak girdilere bir çare bulması gerekliliğini savundu. Savaş, ayrıca 2000 yılında çıkarılan ve hala yeni düzenlemeleri yapılmadan yürürlükte olan Yeni Hal Yasası'nın aksayan yönlerinin de biran önce düzeltilmesi gerektiğini savundu.

 
Kendinizi Mail listemize ekleyin sitemiz ve sektörle ilgili gelişmelerden sizide haberdar edelim.

 

GÜNDEM

>> Buğdayda buruk hasat

>> İthalatçı birlikler komedisi

>> Avrupa, genetik yapısı değiştirilmiş ürünlere ait yasağı kaldırdı

>> Sınır ticareti değil, sınırsız ticaret...

>> Mısır ithalatına kontenjan açıldı

>> Dogru ithalat rejimiyle mısır açığı 1 yılda kapatılabilir..


 

ANA SAYFAYA DÖN
 


Copyright©1996-2000 Cine-Tarım A.Ş. Her hakkı saklıdır.
Cine-Tarım A.Ş.'nin yazılı izni olmaksızın hiçbir yazılı ve görsel malzeme kısmen ya da bütünüyle kullanılamaz.