GÜNDEM

 
Buğdayda Buruk Hasat

Çukurova'da buğday ekili arazilerin bu yıl yaşanan kuraklığın yanında zamansız yağışlardan da olumsuz yönde etkilendiği belirlendi. Adana İl Tarım Müdürü Abdullah Keskin, yaptığı açıklamada, hububat üreticilerinin gözdesi haline gelen buğdayın bu yıl 322 bin 870 hektarlık alana ekildiğini ancak, hava koşullarının çiftçinin aleyhinde geliştiği için bu yıl buruk bir hasat yaşandığını söyledi.

Keskin, teknik ekiplerce yaptıkları araştırmada, hava koşullarının neden olduğu zararı ortaya çıkardıklarını belirterek, “Üreticiler bu yıl kuraklık nedeniyle yağmur duasına bile çıktı. Ancak, sanıldığı gibi buğdayda sadece kuraklık değil zamansız yağışlarında olumsuz etkisi oldu”dedi.

Bu sezon buğdayın gelişme sürecinde alınan yağış miktarının aslında yeterli olduğuna dikkati çeken Keskin, şunları söyledi: “Buğdayın gelişme sürecinde bitki gelişimine paralel olarak ortalama su ihtiyacı 500-600 milimetre civarındadır. Uzun yıllar buğdayın gelişme dönemindeki yağış miktarı ortalaması ise 515,2 milimetre iken 2003-2004 buğday yetiştirme sezonunda alınan yağış miktarı ise 589,6 milimetredir. Bu da gösteriyor ki bu yağış buğdayın ihtiyacına yakındır. Ancak, buğdayın suya ihtiyaç duyduğu mart-nisan aylarında yağışın yetersiz olması, bu dönem sonrası gelen yağışlar gelişen başaklarda ürün yatmasına ve dane kaybına neden oldu.”

Verim kaybı
Adana İl Tarım Müdürü Abdullah Keskin, yörede 55 bin hektar alanda sulama yapıldığını belirlediklerini, bitkinin ihtiyaç duyduğu dönemde sulama yapamayan üreticilerin kayıplarının daha fazla olduğuna işaret ederek şunları söyledi: “Bu yıl yağışın az ve nispi nemin düşük olması, sıcaklığın normalin üzerinde seyretmesi sonucu ilçeler bazında yapılan incelemelerde kıraç alanlarda yüzde 20-25 taban arazilerimizde yüzde 10-15 civarında verim kaybı olmuştur.”

Kırmızı yarı-sert adana buğdayının maliyeti ve üretici satış fiyatı ne olmalı?
Ülkemiz ve Bölgemiz için çok büyük önemi bulunan buğday hasatının yapıldığı şu günlerde bölgemizdeki buğday üreticilerini meraklı bir bekleyiş ve heyecan sarmıştır. Bu bekleyişin sebebi hiç şüphesiz ki üreticilerin bir sezon boyunca yapmış oldukları emek ve masrafların karşılığını alabilmek ve buğdayını üretim masraflarının üstünde karlı bir şekilde satmak istemeleridir.

Bölgemizde 2004 yılında 3 milyon dekar civarında buğday ekimi yapılmış olup mevsim başlarında aşırı yağışlar nedeniyle ekili bulunan bir çok buğday çürümüş, daha sonrada arkasından yaşanan kuraklık ve sıcak nedeniyle de bir çok buğday tarlasında erken başaklanma olmuştur. Bu yıl Çukurova da ki buğday rekoltesini 1.200.000 ton olacağı tahmin ediliyordu. Ancak yaşanan bu olaylar karşısında, buğday rekoltesinin 900 bin 1 milyon ton civarına düşeceğini tahmin ediyoruz.
Ülkemizde buğday üretiminden umduğunu bulamayan Türk çiftçisi buğdaya küsmüş, Türkiye'nin ihtiyacı olan 23 milyon ton buğday üretimi 19 milyon ton'a düşmüştür. Bunun neticesinde ise maalesef buğday da ithalatçı ülke konumuna geldik.
Ayrıca Avrupa birliği ülkelerinde bu yıl beklenen buğday rekoltesi 128 milyon ton olup, geçen seneye göre 22 milyon ton, tüm dünyada ise 44 milyon ton artış beklenmektedir. Bu üretim fazlasını ise üreticileri desteklenmeyen ve fiyat istikrarsızlığı olan ülkelere ihracat ile gidermeye çalışacaklardır.

Geçtiğimiz yıllarda buğdayda izlenen yanlış politikalarının tekrar edilmemesi için bu yılki buğday ürününün fiyatını en iyi şekilde ayarlamak gerekir. Zaten şu anda Adana Ticaret Borsasında Çukurova buğdayı 410 420 bin TL civarında işlem görmektedir. Eğer Devlet buğdayı bizim istediğimiz fiyatların dışında, Toprak Mahsulleri Ofisi'ne fiyat açıklattıracaksa bu fiyatı hiç açıklamamalı ve Ofis satış fiyatını yüksek tutup serbest piyasanın çalışması için gereken mekanizmayı oluşturmalıdır.

2004 yılı Kırmızı-yarı sert Adana buğdayının 1kg' ının maliyeti ve satış fiyatının ne olması gerektiği üzerine TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şubemiz tarafsız ve objektif bir çalışma yapmış olup 1Kg Kırmızı-yarı sert Adana buğdayının maliyeti 388.000TL olup buna üretici kârı %20 ilave edildiğinde 1Kg buğdayın 465.000TL / Kg'dan satılması gerektiği ortaya çıkmıştır.

Sonuç olarak;
Stratejik bir öneme sahip olan buğday üretimini arttırmak ve açlıkla karşı karşıya kalmamak istiyorsak, tespit ettiğimiz bu fiyat mutlaka verilmeli. Eğer maliyet veya maliyet altında fiyat açıklaması yapılacaksa bu açıklama hiç yapılmamalı ,gerekli serbest piyasa koşulları sağlanarak buğdayın değerinde satımı sağlanmalıdır.
ATB Başkanı Coşkuntuncel, “Devlet buğday taban fiyatlarına müdahale etmesin”
Çukurova bölgesinde hasadı başlayan buğday için Adana Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fethi Coşkuntuncel, devletin artık buğday taban fiyatına müdahale etmemesi gerektiğini vurgulayarak, “Devlet buğday taban fiyatlarına artık müdahale etmemeli, sadece denetlemeli bu görevi yerine getirmeli”dedi.

Devletin, buğday taban fiyatının belirlenme-sinde müdahale etmek yerine, taban fiyatının dünya fiyatlarıyla entegre olabilmesi için çaba göstermesi gerektiğini savunan Coşkuntuncel, “Buğday fiyatı aşağı düşerse devlet adına Toprak Mahsulleri Ofisi alım müdahalesi yapmalı. Buğday fiyatı yükseldiğinde ise TMO elindeki ürünü piyasaya sürerek denge unsuru olmalı”şeklinde konuştu.

Buğdayın dünya piyasalarındaki fiyatının belli olduğunu hatırlatan Coşkuntuncel,”Dünya piyasalarındaki fiyatların üzerinde fiyat verip üreticinin desteklenmesi yerine tohum, gübre, mazot gibi girdilerde katkı sağlanmalı. Ülkemizde tarımla ilgilenen üreticilerin yüzde 38'i buğdayla uğraşıyor. Bu nedenle buğdayla ilgili kararların doğru olarak verilmesi ülke ekonomisi açısından çok önemli”dedi.

Üretiminin artırılmasının en iyi yolunun prim sistemi olduğunu kaydeden ATB Başkanı Fethi Coşkuntuncel,” Bu sistemin uygulandığı Amerika, Fransa, Hollanda ve Yunanistan gibi ülkelerin üreticileri daha kaliteli ürün alabilmek için destekleniyor. Türkiye'de de bu uygulama-nın hayata geçirilmesi ekonomimize olumlu ölçüde yansıyacaktır. Bu nedenle de üreticileri-mizin desteklenmesi gerekiyor” diye konuştu.

 
Kendinizi Mail listemize ekleyin sitemiz ve sektörle ilgili gelişmelerden sizide haberdar edelim.

 

GÜNDEM

>> Buğdayda buruk hasat

>> İthalatçı birlikler komedisi

>> Avrupa, genetik yapısı değiştirilmiş ürünlere ait yasağı kaldırdı

>> Sınır ticareti değil, sınırsız ticaret...

>> Mısır ithalatına kontenjan açıldı

>> Dogru ithalat rejimiyle mısır açığı 1 yılda kapatılabilir..


 

ANA SAYFAYA DÖN
 


Copyright©1996-2000 Cine-Tarım A.Ş. Her hakkı saklıdır.
Cine-Tarım A.Ş.'nin yazılı izni olmaksızın hiçbir yazılı ve görsel malzeme kısmen ya da bütünüyle kullanılamaz.