GÜNDEM

 
ABD'de Deli Dana Şoku

Amerikan Tarım Bakanlığı, Washington eyaletinde deli dana hastalığına rastlandığını açıkladı. Haber üzerine fast food zincirlerinin hisse senetleri düşüşe geçerken, Japonya ve Güney Kore, ABD'den sığır eti ithalini geçici olarak durdurdu.
ABD Tarım Bakanı Ann Veneman, düzenlediği basın toplantısında, bir Holstein ineğinde rastlanan hastalığın, ABD'deki ilk vaka olduğunu söyledi. Veneman, ABD'nin gıda kaynaklarının güvenilirliğinden emin olduklarını ifade ederek, insan sağlığı için riskin çok az olmasına rağmen gerekli bütün önlemleri alacaklarını kaydetti.
Veneman, vakanın incelendiğini belirterek, 9 Aralık'ta hayvandan alınan örneğin askeri bir uçakla daha ileri testler yapılması için İngiltere'deki bir laboratuvara gönderildiğini söyledi.
Vakanın rastlandığı çiftliğin karantinaya alındığını ifade eden Veneman, "Bu olayda elde ettiğimiz bilgiler ışığında bunun terörizmle alakası olmadığını belirtirim" dedi.

Borsaları vurdu, Japonya, Güney Kore ithalatı askıya aldı
Washington'da rastlanan deli dana vakası, bazı lokanta zincirlerinin borsalarda işlem gören hisse senetlerini de vurdu. Hastalığın ortaya çıktığı resmi makamlarca doğrulanır doğrulanmaz McDonalds gibi fast-food lokanta zincirlerinin borsadaki hisse senetlerinde ani düşüşler görüldü.
Öte yandan Japonya ve Güney Kore, ilk defa deli dana vakasına rastlanması nedeniyle ABD'den sığır eti ithalini geçici olarak durdurdu.
Japonya Tarım Bakanlığı yetkilileri, bakanlığın karantina bürosunun ABD'den sığır eti ithal edilmesiyle ilgili belgelerin yayınlanmasını geçici olarak durdurduğunu belirttiler. En büyük Amerikan sığır eti müşterilerinden biri olan Japonya, Amerikan Et İhraç Federasyonu'nun rakamlarına göre geçen yıl ABD'den 842 milyon dolarlık sığır eti ithal etti.
Bu arada Güney Kore Tarım Bakanlığı da ABD'den sığır eti ithalinin geçici olarak durdurulduğunu açıkladı. Bakanlık tarafından yayımlanan bildiride, hükümetin, sene başında Kanada sığır etine olduğu gibi ABD sığır etinin ithaline karşı da aynı önlemleri alacağı bildirildi. Halen piyasada olan Amerikan sığır eti ve sakatatlarının da satışı askıya alındı.
Güney Kore Tarım Bakanlığı'nin internet sitesinde yer alan bilgiye göre, Seul yönetimi ocak-ekim ayları arasında ABD'den 208 bin ton sığır eti aldı.

Amerikalı üreticiler tedirgin
ABD'nin Washington eyaletinde ülkenin ilk deli dana vakasının görüldüğünün açıklanması, et üretimi ve ihracından büyük gelir elde eden Amerikalı üreticiler arasında da korkuya yol açtı.
Uzmanlar, deli dana vakası nedeniyle Amerikalı sığır yetiştiricileri ve et üreticilerinin hem iç hem de dış piyasada büyük gelir kaybına uğrayabileceğini belirtiyorlar. Amerikan Et İhraç Federasyonu ve Ulusal Sığır Yetiştiricileri Derneği'nin verilerine göre ABD'nin sığır yetiştiriciliği ve et sanayisiyle ilgili rakamlar şöyle:
ABD'deki sığır eti sanayiinin değeri yaklaşık 175 milyar dolar, sektör 1 milyondan fazla kişiye iş imkanı sağlıyor.
Geçen yıl 3 milyar 200 milyon dolardan fazla sığır eti ihraç eden ABD, sadece Japonya'ya 842 milyon dolarlık 250 milyon kilo et sattı. ABD'de parakende et piyasasında geçen yıl 65 milyar dolar döndü. Bu yıl ise sığır eti üretiminin 27 milyar doları bulduğu bildiriliyor.
Amerikalılar, her yıl ortalama 27 kilogramdan fazla et tüketiyor. Et tüketimi, sığır eti üretiminin rekor seviyeye ulaştığı 1976 yılında kişi başına ortalama 40 kilogram olmuştu.
'Deli dana' nedir?
ABD'de ilk defa bir deli dana vakası tespit edildiğinin açıklanması, dikkatlerin bir kez daha bu hastalığın üzerine çekilmesini neden oldu.
Halk dilinde deli dana olarak bilinen, bilimsel adı 'bovine spongiform encephalopathy' (BSE) olan hastalık yüzünden 1980'li ve 90'lı yıllarda İngiltere'de milyonlarca hayvan itlaf edildi.
Hastalığa ilk olarak 1985 yılında siyah-beyaz mandıra ineğinde rastlandı. Belirtilileri ise hayvanda sersemleşme, diğer sığırlara tos vurma ve diğer hayvanlardan ürkmeydi.
İngiltere, BSE gerekçesiyle 1980'li ve 90'lı yıllarda 3.7 milyon sığırı öldürdü. İngiliz yetkililer, 1986 ila 2002 yılları arasında 181 binden fazla BSE vakasına rastlandığını doğruladılar.
Deli dana hastalığı, Creutzfeldt-Jakob disease (CJD) denilen türünü içeren etlerin yenilmesi suretiyle insanlara geçebiliyor. CJD yüzünden çoğu İngiltere'de olmak üzere, Fransa, İtalya, İrlanda, Kanada ve ABD'de 137 kişi ölmüştü.
Dünya üzerinde halen CJD taşıyan 6 hastanın yaşamını sürdürdüğü bildirilirken, İngiltere'de son iki ay içinde yeni CJD vakasına rastlanmadığı belirtiliyor. İngiltere'de hastalığın bittiği öne sürülürken, bu ay İngiliz sağlık yetkilileri 1997 yılında ameliyat sırasında kan verilen bir adamda CJD'nin geliştiğini ve bu kişinin daha sonra öldüğünü açıkladılar.
Bilim adamları, hastalığın CJD formunun insanlarda doğal olarak bulunduğunu, genetik değişime uğranılması durumunda hastalığın insanlarda ortaya çıkma olasılığının milyonda bir olduğunu ifade ediyorlar.
İnsanlara kan ve doku ürünleri kullanımı yoluyla bulaşabilen BSE nedeniyle ABD 1980'li ve 90'lı yıllarda İngiltere'de yaşayan kişilere kan bağışı yapma yasağı getirmişti.

İthal etle yayıldı
BSE, ithal edilen sürüler vasıtasıyla Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, İrlanda, İsrail, İtalya, Japonya, Liechtenstein, Lüksemburg, Hollanda, Polonya, Portekiz, Slovakya, İspanya ve İsviçre'ye yayılmıştı.
ABD ve Kanada, İngiltere'de ortaya çıkan salgınlar sırasında et ithalatını durdurmaya çalışmıştı. İki ülkede rastlanan CJD vakalarının tamamı İngiltere'de yaşamış insanlarda çıkmıştı.
Bilim adamları, bir koyun hastalığı olan scrapie ile yakın benzerlik taşıyan BSE'nin İngiltere'de ortaya çıkmasına sebep olarak, sığırlara scrapie bulaşmış koyunların kalıntılarının hayvan yemi olarak yedirilmesini gösteriyorlar.
BSE, scrapie, CJD ve benzer hastalıkların prion denilen hastalıklı protein parçalarının canlılara geçmesiyle ortaya çıktığı bildiriliyor. Ne yaşayan bir organizma ne de virüs olan bu şekilsiz protein parçacığı, kendisini ölümcül protein türlerine dönüştürebiliyor.
BSE, scrapie, CJD ve benzer hastalıklar için belirli bir iyileştirme ve tedavi şekli ise bulunmuyor.

Türkiye ve Rusya da 'deli dana' görülen ABD'den et ithalatını durdurdu
Japonya ve Güney Kore'nin ardından Rusya ve Türkiye de ilk defa deli dana vakasına rastlanılan ABD'den sığır eti ithalini geçici olarak durdurdu.
Türkiye, Uluslararası Hayvan Hastalıkları Ofisi'nin (OIE) uyarısı üzerine, ABD'den hayvan ve hayvansal ürün ithalatını yasakladı.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı yetkililerinden edinilen bilgiye göre, ABD'nin BSE hastalığına rastlandığını doğrulamasının ardından, Türkiye de bu ülkeden hayvan ve hayvansal ürün ithalatını yasakladı.
Rusya Tarım Bakanı Aleksi Gordevey de, gazetecilere yaptığı açıklamada, her türlü sığır eti ürünlerinin yanı sıra, havyan yemi ve büyükbaş havyan katkı maddesi ürünlerinin ithalatının da geçici olarak durdurulduğunu söyledi.
Rusya ABD'den yılda 20 bin ton sığır eti ithal ederken, bu oran Rusya'nın yıllık et ihracatının yüzde 4'üne denk düşüyor.

 
Kendinizi Mail listemize ekleyin sitemiz ve sektörle ilgili gelişmelerden sizide haberdar edelim.

 

GÜNDEM

>> İmajımız kötüleşiyor

>> Tarıma destek 3 katrilyon

>> Tarlada ucuz markette pahalı

>> Balıkçılara teşvik ödemesi yok

>> Deli dana şoku

>> Ekoloji fuarı


 

ANA SAYFAYA DÖN
 


 

Copyright©1996-2000 Cine-Tarım A.Ş. Her hakkı saklıdır.
Cine-Tarım A.Ş.'nin yazılı izni olmaksızın hiçbir yazılı ve görsel malzeme kısmen ya da bütünüyle kullanılamaz.