GÜNDEM

 
Tarlada Ucuz Markette Pahalı

Kurufasulye aylardır üreticinin elinden 400 bin liraya çıkıyor, parakende fiyatı ise 1 milyon 250 bin ile 1 milyon 950 bin lira arasında değişiyor. Olan üreticiye ve tüketiciye oluyor

Aylardır üreticinin 400 bin liraya elinden çıkardığı kuru fasulye marketlerde 1 milyon 250 bin lira ile 1 milyon 950 bin lira arasında satılıyor. Alt gelir grubunun "eti" olarak bilinen kuru fasulyede bu yıl üretim bolluğu yaşanıyor.

Üreticinin elinde 100 bin ton bekliyor. Üretici söz konusu 100 bin ton kuru fasulye için iç piyasadan umudunu keserek ihracat teşviği verilmesini umarken TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Gökhan Günaydın uzun vadeli çözüm ise tarımda üretim planlanmasından geçtiğini söylüyor. Günaydın, üreticinin düşük fiyatın tüketiciye yansıma-masını ise birkaç firmanın paketlendikten sonra aldığı yüksek kar marjına bağladı.

Gökhan Günaydın, "Birkaç firma var bu işi yapan. Bakliyatı toplayıp aynı büyüklükteki taneleri ayırarak paketliyor ve markayla satıyorlar. Düşük fiyatı tüketiciye yansıtmı-yorlar" dedi. Günaydın,, planlamanın yanısıra devletin piyasayı regüle etmesi gerektiğini belirterek, "Bakliyatta 1994 krizinden sonra fiyatlar sözüm ona serbest piyasada oluşuyor. Devletin müdahalesi yok. Bundan hem üretici hemde tüketici zarar görüyor"diye konuştu.

2001'de üretim az olan fasulyenin kilo fiyatı 1 milyon lirayı aşmıştı. Hasat döneminde bir kilo fasulyeyi 460 bin liraya mal eden çiftçinin zarar ettiğini belirten Karaman Ziraat Odası Başkanı Ercüment Yılmaz'da, "Ülkede bu kadar fasulye varken fiyatın yükselmesi beklenmez. İhracata teşvik getirilmesi durumunda fiyat, yükselerek olması gereken rakamlara ulaşacaktır. Bu konuda daha duyarlı davranılmasını istiyoruz" diye konuştu.

Fasulyede düşük fiyat sürüyor
Üretim bolluğu nedeniyle 400 bin liraya kadar düşen fasulyenin fiyatında aylardır bir değişiklik olmazken, çiftçi, elinde beklettiği yaklaşık 100 bin ton fasulye için ihracata teşvik verilmesini bekliyor. Fasulye üretiminde önde gelen illerden Karaman'ın Ziraat Odası Başkanı Ercüment Yılmaz, yaptığı açıklamada, çiftçinin üretim konusunda bilinçsiz olduğunu ve tarlasına kendi bildiği ürünü ekmeye devam ettiğini söyledi. Bu yüzden, bazı ıllarda bir ürünün üretiminin az, bazı yıllarda ise çok olduğunu belirten Yılmaz, bunun fiyat dengesizliği sonucunu doğurarak, çiftçiyi ve tüketiciyi mağdur ettiğini anlattı. Yılmaz, bu sorun yüzünden 2001 yılında üretimi az olan fasulyenin kilo fiyatının 1 milyon lirayı aştığını, bu yıl yaşanan üretim bolluğu nedeniyle ise fiyatın 400 bin liraya kadar gerilediğini ifade etti. Hasat döneminde bir kilo fasulyenin 460 bin liraya mal edildiğini belirten Yılmaz, şunları söyledi:

''Çiftçi fasulye satışından zarar ediyor. Çiftçinin mağduriyetinin önlenmesi için büyük mücadele verdik. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ise fasulye fiyatının gerçek değerini bulması için ithalata yasak getirirken, ihracat teşviki vereceğini ve Toprak Mahsulleri Ofisi'nin alım yapacağını açıkladı. Fakat bugüne kadar ihracat teşviki konusunda bir düzenleme yapılmadı. Fasulye 400 bin liralık fiyatını aylardır koruyor.''

Yılmaz, fiyatın düşük olması nedeniyle 30 bin tonu Konya ve Karaman'da olmak üzere yaklaşık 100 bin ton fasulyenin çiftçinin elinde beklediğini ifade ederek, ''Ülkede bu kadar fasulye varken fiyatın yükselmesi beklenemez. İhracata teşvik getirilmesi durumunda fiyat, yükselerek olması gereken rakamlara ulaşa-caktır. Bu konuda daha duyarlı davranılmasını istiyoruz'' diye konuştu.

 
Kendinizi Mail listemize ekleyin sitemiz ve sektörle ilgili gelişmelerden sizide haberdar edelim.

 

GÜNDEM

>> İmajımız kötüleşiyor

>> Tarıma destek 3 katrilyon

>> Tarlada ucuz markette pahalı

>> Balıkçılara teşvik ödemesi yok

>> Deli dana şoku

>> Ekoloji fuarı


 

ANA SAYFAYA DÖN
 


Copyright©1996-2000 Cine-Tarım A.Ş. Her hakkı saklıdır.
Cine-Tarım A.Ş.'nin yazılı izni olmaksızın hiçbir yazılı ve görsel malzeme kısmen ya da bütünüyle kullanılamaz.