GÜNDEM

 
Balıkçılara Teşvik Ödemesi Yok

Balıkçılık sektörü için ilk kez bu yıl destekleme primi verilmesine ilişkin mevzuat çıkarılmasına rağmen, henüz hiç ödeme yapılmadı. Balıkçılar, 1 trilyon liraya yaklaşan primlerinin ödenmesini bekliyor. Mayıs ayında yayımlanan hayvancılığın desteklenmesine ilişkin karar ile Türkiye'de kültür balıkçılığı üretimini artırmak üzere, ilk kez destekleme primi uygulaması başladı. Mayıs'ta çıkan karar ve Haziran'da çıkan uygulama tebliğine karşın, şimdiye kadar balıkçılık sektörüne bu kapsamda herhangi bir ödeme yapılmadı.

Balıkçıların, tarımda uygulanan mazot desteğinden de yararlanamadığını hatırlatan sektör temsilcileri, tek teşvik durumundaki destekleme primlerinin ödenmesini, teşviğin avcılığı da kapsamasını, ihracat desteği verilmesini ve balıkçıların da mazot desteğine dahil edilmesini istiyor. Yetkililer, ödemelerin, girdi maliyetleri çok yüksek olan sektörde büyük rahatlama sağlayacağını, ayrıca kayıt dışı satışları da önleyeceğini belirttiler.

Balıkçılık destekleme primleri için, 2003 yılı bütçesine 5 trilyon lira ödenek konulmuştu. Diğer taraftan balıkçılık kooperatiflerinin, balıkçılık federasyonu oluşturmak amacıyla hareket ettiği, bu yöndeki örgütlenmenin bir-iki ay içinde tamamlanacağı kaydedildi.

Su ürünleri desteğinden, bakanlıktan su ürünleri yetiştirici belgesi almış, projeli olarak faaliyete geçmiş veya geçmesi için ön izin verilmiş, gerçek veya tüzel kişilere ait yıllık 41 bin 313 ton balık üretim kapasitesine sahip bin 92 tesisin yararlanması öngörülüyor.

Türkiye'de halen, yıllık 23 bin 139 ton alabalık üretim kapasitesine sahip 961, 18 bin 174 ton çipura-levrek üretim kapasitesine sahip 131 tesis bulunuyor. Çipura-levrek tesislerinin üretimlerinin yüzde 80'ini, alabalık tesislerinin ise üretimlerinin yüzde 20'sini ihraç ettiği belirtiliyor.

Türkiye'de 1988 yılında 4 bin 100 ton olan kültür balığı üretimi, 2001 yılında 67 bin 244 tona kadar çıktı. Toplam su ürünleri üretimi içinde kültür balıkçılığının payı, bu dönemde binde 6'dan yüzde 11'e yükseldi. Türkiye'de yıllık 600 bin tona yakın balık avlanıyor ve üretiliyor, bu sektörde 22 bin tekne 52 bin çalışan bulunuyor.

Su Ürünleri Derneği verilerine göre, geçen yıl sonu itibariyle Türkiye'de 1459 adet alabalık, 247 adet de deniz balığı üretim tesisi bulunuyor. Bakanlığın hazırladığı teşvik tebliğine göre ise bu tesislerden bin 92'sinin teşviklerden yararlanabileceği belirtiliyor.

DİĞER HAYVANCILIK TEŞVİKLERİ ÖDENDİ

Hayvancılığın desteklenmesi için, bu yılın bütçesine 176 trilyon lira ödenek konulmuştu. Şimdiye kadar, yem bitkisi üretiminin desteklenmesi ve suni tohumlama, damızlık düve gibi destekler için 58 trilyon lira ödendiği belirtiliyor.

Arıcılıkta verimi artırmak amacıyla da ana arı alımında, kovan başına 4 milyon lira destek verilmesi öngörülmüştü. Arıcıların yeni kurulan Arı Üreticileri Merkez Birliği'ne üye olmaları halinde bu destek 6 milyon lira olarak uygulanacak. Bu destek için de 1 trilyon lira ayrılmasına karşın, henüz ödeme yapılmadığı belirtildi.

 
Kendinizi Mail listemize ekleyin sitemiz ve sektörle ilgili gelişmelerden sizide haberdar edelim.

 

GÜNDEM

>> İmajımız kötüleşiyor

>> Tarıma destek 3 katrilyon

>> Tarlada ucuz markette pahalı

>> Balıkçılara teşvik ödemesi yok

>> Deli dana şoku

>> Ekoloji fuarı


 

ANA SAYFAYA DÖN
 


 

Copyright©1996-2000 Cine-Tarım A.Ş. Her hakkı saklıdır.
Cine-Tarım A.Ş.'nin yazılı izni olmaksızın hiçbir yazılı ve görsel malzeme kısmen ya da bütünüyle kullanılamaz.