SEKTÖREL
Ceviz
Yetiştiriciliği
Ceviz ağacı, meyvesi ve kerestesi yönüyle oldukça
önemlidir. Ayrıca yeşil kabuğundan ve kökleriden boya elde edilmektedir.
Ceviz meyvesinde en fazla A vitamini bulunur (30 I-U ). Yağ oranı
ise % 60 ' ın üzerindedir.Cevizin kuru ve taze tüketime uygun
çeşitleri vardır.
Ceviz; 800-1800 saat soğuklama ihtiyacı gösterir. Ceviz ağacı;
-25 oC , + 38 oC 'ye kadar dayanıklılık gösterir.
Tesisi ve bakımı :
Ceviz ağaçları; toprak bakımından seçici olmamakla beraber taban
suyu seviyesi kışın 2,5-3m.'den yukarı çıkmayan, fazla su tutmayan
gevşek, süzek, çakıllı, alüvyial topraklardan hoşlanır.
Cevizin kirece dayanıklılığı fazladır.Yüksek taban suyu ceviz
ağacının gelişmesinin aksamasına, yaprakların damar aralarının
açık yeşil, damarlarının kahverengi renk almasına, sürgün uçlarının
kurumasına, bir kaç yıl içerisinde de ağacın kurumasına yol açar.
Ceviz bahcesi aşılı fidanlarla tesis edilir. Sulama imkanı olmayan
yerlerde çöğürler, arazideki yerlerinde yerleştirilip sonra aşılanırlar.
Dikim aralıkları zayıf topraklarda ve yamaç arazilerde 10X10 m.;
kuvvetli, taban yerlerde ise dikim aralığı 12-14 m olarak ayarlanmalıdır.
Fidanlar 60cm. çap ve 60cm derinlikte açılacak çukura dikileceklerdir.
Çukurun dibine 100 -150'şer gram süper fosfat ve potasyum sülfat
gübreleri konulduktan sonra çukurdan çıkan toprağa yanmış hayvan
gübresi karıştırılarak, fidanlar aşı noktası dışarıda kala-cak
şekilde dikilmeli, yanına dikilecek hereğe bağlanmalıdır. Aşılı
fidanlar 4-5 yaşından itibaren verime başlar. Dikim aralıklarını
ise 10-12 yaşından sonra doldururlar. Bu zaman zarfında ara ziraatı
yapılabilir. (vişne,uygun yerlere fındık,taban yerlerde tek yıllık
bitki.)Ceviz ağacının en iyi anlaşacağı kültür bitkisi asmadır.
Fidanların ilk dikim yılında ve imkan bulunan yerlerde yılda en
az bir defa sulama yapılır. Sonbaharda bir defa derin, ilkbaharda
torak zemininin uygun olduğu dönemde yüzlek sürüm yapılır.
Fidanlar dikimde 4-5 göz üzerinden budanırlar .İlk yılın kış budamasında
doruk dal 180cm'den kesilr. Doruk dalın tepe kısmına yakın boyunlu
gözler koparılır. Seçilen ilk ana dalın altındaki kuvvetli sürgünlerde
uç alma yapılır. Ancak HARTLEY gibi terminal tomurcukları verimli
olan çeşitlerde uç alma yapılmaz.
Ürün budaması :
Ceviz ağaçlarında verimi artırmak üzere taç içerisini sıklaştıran
fazla kalınlaşmamış dallar dipten, taç yüzeyini oluşturan dallar
da 2-3 yıllık dal seviyelerinden budanarak seyreltimelidir. Ürün
budamasında daima çıkarılan dalın kalınlığının bırakılan daldan
ince olmasına özen gösterilmelidir.
Ceviz ağacı 100-150 sene gibi ömre sahiptir.
Tekniğine uygun tesis edilmiş bahçelerde ağaç başına verim 120-150kg
olmaktadır.
Standart ceviz çeşitlerinde aranan özellikler:
Ağacın erken meyveye yatması, periyodisite göstermemesi, ağacın
verimli olması soğuklar ve güneş yanıklığına karşı dayanıklı olması,
ağacın sağlıklı bir gelişme göstermesi,hastalık ve zararlılara
karşı dayanıklı olması, meyve iriliği, tüketimi taze olarak yapılacak
ceviz tipleri için çok iri (çap ortalaması38.1mm.'den büyük) kurutmalık
cevizler için iri-orta (çap ortalaması 29.1mm.'den büyük) meyve
şekli düzgün oval; iriliği mütecanis, kabuklu tane ağırlığı 10g'
dan fazla olması gereklidir.
Meyve kabuğu açık ve parlak renkli,düzgün iki parçanın birbirine
sıkıca yapışmış olması, ince olup kolayca kırılması gereklidir.
İç kabuktan kolaylıkla bütün olarak çıkmalı , iç randımanı %50'den
, iç ağırlığı 5 g'dan fazla, iç rengi çok açık olmalıdır. İç,
kabuk boşluğunu tamamen doldurmalı, büzülme yapmamalıdır. Ceviz
içinde bulunan total yağ miktarı kuru maddenin %70' inden çok
olmamalıdır. Cevizlerde tohum anacı olarak halen BALABAN çeşidi
kullanıl-maktadır.
Hastalık ve zararlıları:
Cevizlerde görülen en yaygın hastalık Karaleke, zararlı ise iç
kurdudur. Şubat ayı içersinde %1.52'lik Bordo bulamacı ile bütün
gövde ve dallar yıkanmalı, yere dökülmüş olan yapraklar , kurumuş
dallar toplanarak yakılmalıdır. Mantar enfeksiyo-nuna karşı Mayıs
ve Hazinan ayla-rında koruyucu olarak iki ilaçlama yapılmalıdır
(%0,5 lik bakırlı ilaç).
Meyveler can eriği iriliğini alınca Haziran ayı içersinde atılacak
bakırlı ilaç ile iç kurduna karşı insektisit de tatbik edilmelir.
Yine Temmuz ayının başında ve sonunda kabuk sertleşmeden önce
2 defa fungusit ve insektisit karışımı tatbik edilmelidir.
|
SEKTÖREL
>>
Toprağın
kokusu bile değişiyor
>>
Organik
ürün tüketici ile buluşamıyor
>>
Yakın geleceğin ümit vaadeden meyveleri
>>
Seracılığımızın sorunları ve çözüm önerileri
>>
Odunsu bitkilerde aşı uyuşmazlığı
>>
Ceviz yetiştiriciliği
>>
Aromatik bitki nane

ANA
SAYFAYA DÖN

|