SEKTÖREL

Toprağın Kokusu Bile Değişiyor

Çukurova Bölgesi' nde geniş tarlaları bulunan ve bu tarlaları son teknoloji ürünü tarımsal aletlerle işleyen Durdu Mehmet Danişoğlu ismini çok duymuş ve merak etmiştim. Durdu Danişoğlu ile tanışmama Adana Tahıl Üreticileri Birliği Başkanı Nur Özkan vesile oldu.

Çalışkan, cevval bir üretici olduğunu duymuştum ve herkes tarafından da takdir edilen bir üretici olduğunu biliyordum. Danişoğlu'nun çalışma metodlarını, çalışma aşkını, heveslerini görünce işlerine olan sevgilerine ve bağlılıklarına saygı duyma-mak elde değil. Durdu Mehmet Danişoğlu çiftçiliği, kardeşi Hamit Danişoğlu ile birlikte yapıyorlar. Durdu Danişoğlu aynı zamanda Adana Tahıl Üreticileri Birliği'nin de aktif bir üyesi. Süne zararlısı döneminde özveriyle tüm Çukurova'yı yamaç köyleri gezip gördüklerini üreticilere aktaran onlarla bilgi birikimlerini ve deneyimlerini paylaşan bir insan.

Danişoğlu çiftliğini ziyaret etmemin en büyük sebeplerinden biri de yıllardır mısır tarlalarını yakmadığını duymuştum. Bunu nasıl yaptığını hangi tarımsal mekanizasyon aletlerini kullandığını merak edip görmek ve gördüklerimizi, öğrendiklerimizi de sizlerle paylaşmak istiyorduk. İlk gördüğümüz çiftliğin yanında mısır hasadı yapılmış bir tarla ve tarlada çalışan laserli tesviye makinasıydı.

Traktörü Durdu Danişoğlu'nun mimar oğlu Niyazi Danişoğlu kullanıyordu. Bizim şansımıza Danişoğlu, bu sene tesviye etmek amacıyla bir çok mısır tarlasını yakmıştı. Bunu neden yaptınız? diye sorduğumuzda, Danişoğlu, ''İçim sızlayarak yaktım ama tesviye için mecburuz. Anız yakmamanın faydasını dönüme aldığım verimde gördüm. Bu laserli tesviye aleti ile sırayla tarlalarımızın ince tesviyelerini yapıyorum. Derin patlatma yaptığım, ince tesviye yaptığım ve yakmadığım tarlalardan daha fazla verim alıyorum. Çiftlik gelirimden her yıl %15 tarımsal mekanizasyon aletlerine pay ayırıyorum. Anız parçalamak için Sönmezler' in yaptığı sap parçalama makinesini kullanıyoruz ve çok memnunum. Ondan sonra büyük koble ile iki koble yapıp tüm sapları toprağın altına gömüyoruz. Yakmadığım tarlalarda toprak yapısının iyileştiğini gözlüyorum.Toprağın kokusu bile değişiyor. 1300 kilo olan ortalama mısır verimimi 1400 kiloya çıkarmayı hedefliyorum. Mısır anızlarını yakmamak çiddi bir mekanizasyon mücadelesi emek ve yakıt tüketimi gerektiriyor. En az 100 beygir gücünde makineler, sap parçalama makinesi, ve büyük bir koble. Bu emeğin ve masrafın karşılığı verim artışı ve gelecek nesilere vasfı bozulmamış tarım toprakları bırakmak oluyor.”
Hele birde Durdu Danişoğlu gibi bununla kalmayıp derin patlatma yapıp, ince tesviye aletleri ile tarlanın sulama problemlerini de çözüyorsanız bu verimlilik daha da artıyor.

Yolgeçen köyünde Durdu Danişoğlu ve kardeşinin yaptıkları bu iki sayfaya sığacak gibi değil. Hasad Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Seyfettin Battal dostumuz, Durdu Danişoğlu'nun yaptıklarını ve Çukurova'nın tarımsal potansiyelerini çok güzel anlatmış.

Çiftlikte son model klimalı bir biçerdöver var. Hasad zamanı ya Durdu bey ya da kerdeşi Hamit kullanıyor. Bu sayede tarlanın neresinde su çıkmamış mısır zayıf olmuş, görüyor suculardan hesap soruyorlar. Bunu anlatırken Durdu Bey, “bu biçerlerin uydu kontrolüleri, dönüm dönüm verim haritası vereni var” deyince, bilgisine bir kere daha şaşırdım. Ona kendi makinesinin bu özeliğe sahip olduğunu bir aparat eklerse onu da yapabileceğini söyledim.

Çiftlikteki tarımsal mekanizasyon parkının büyüklüğü beni şaşırtınca dayanamayıp ne kadar bir araziye sahip olduklarını sordum. Danişoğlu'nun, (Çukurova'da bir adet vardır tarlaların dönümü, sahip olunan arazi toplamı pek dile getirilmez edilmez her tarlanın bir ismi vardır) cevabını duyunca, “Durdu bey burada bu söylediğiniz rakamın üç misli büyüklükte araziyi işletecek makine parkı ve alet var” dedim.
Durdu Danişoğlu gülerek, “biz işimizi seviyoruz yatırımlarımızı da ona göre yapıyoruz” dedi.

Durdu Mehmet Danişoğlu, kardeşi, çocukları çalışkan üretmeyi tarımı işini seven üreticilerimize güzel bir örnek.

 
Kendinizi Mail listemize ekleyin sitemiz ve sektörle ilgili gelişmelerden sizide haberdar edelim.

 

SEKTÖREL

>> Toprağın kokusu bile değişiyor

>> Organik ürün tüketici ile buluşamıyor

>> Yakın geleceğin ümit vaadeden meyveleri

>> Seracılığımızın sorunları ve çözüm önerileri

>> Odunsu bitkilerde aşı uyuşmazlığı

>> Ceviz yetiştiriciliği

>> Aromatik bitki nane


 
ANA SAYFAYA DÖN
 

Copyright©1996-2000 Cine-Tarım A.Ş. Her hakkı saklıdır.
Cine-Tarım A.Ş.'nin yazılı izni olmaksızın hiçbir yazılı ve görsel malzeme kısmen ya da bütünüyle kullanılamaz.