SEKTÖREL

 

 Fransız İnekleri

Fransa'dan Konya'ya getirilip yetiştirilen ve sayıları halen sadece 63 adet olan Şarole (Charolais) cinsi yüksek et verimine sahip inekler, besicilik yapan çiftçilerin yeni gözdesi oldu. İlk kez 1990 yılında Türkiye koşullarına uyum sağlaması için Fransa'dan getirilen Şarole cinsi 21 adet sığır, Konya'da bulunan Bahri Dağdaş Uluslararası Tarım Araştırmaları Enstitüsü bünyesinde adaptasyona tabi tutuldu. Ülkemize asıl getiriliş amaçları, bu sığırlardan elde edilecek spermlerle düşük kalitedeki yerli ırklardan yüksek et verimi sağlamak olan Şaroleler, Fransa'dan getirildikleri 13 yılda Türkiye'deki karasal iklime beklenenin üzerinde uyum sağladı.
Bahri Dağdaş Uluslararası Tarım Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Eyüp Başer, yüksek et verimine sahip Şarolelerin Türkiye'de sadece Konya'da yetiştirildiğini belirterek, "Şaroleleri, halen ülkedeki sperm üretim merkezlerine kaliteli sperm elde edilmesi için gönderiyoruz. Bu inekleri bizden satın alarak yetiştirmek isteyenler çok; ancak, elimizdeki sınırlı sayıdaki Şarole'den çok azını çeşitli araştırmalar için veriyoruz" dedi. Şarole cinsi sığırların, Montafon ve Holstein gibi cinslere göre en az yüzde 30 oranında daha fazla et verimi sağladığını vurgulayan Başer, şunları belirtti:
"Oldukça iri bir cüsseye sahip olan bu hayvanların en büyük özelliği, hastalıklara karşı çok sağlam bir bağışıklık sistemlerinin olmasıdır. Çok nadir olarak hastalanan Şarolelerin bakımı ise yem de dahil hiçbir ekstra masraf gerektirmiyor. Tam bir mera hayvanı özelliği taşıyan inekleri bir meraya götürüp bırakmanız ve içeceği suyu temin etmeniz yeterlidir. En düşük kalitedeki otu bile kolayca ete dönüştürebilen bu sığırlar, çiftçilerden yoğun talep görüyor. Ancak Şarolelerin sayısı sonderece az olduğu için halen satış apamıyoruz. Amacımız, sonderece yüksek et verimine sahip bu hayvanların sayısını artırıp damızlık olarak Türk çiftçisine dağıtmak."
Çiftçiler "şavrole" ismini verdi
Az sayıda olan Şarolelerin bugün için Türk hayvancılığına katkısının, yerli ırkların tohumlanması için sperm elde edilmesi olduğunu ifade eden Başer, ''Yüksek et verimi ve 24 ay gibi kısa bir sürede aldıkları kilolarla adeta yürüyemeyecek duruma gelen Şarolelere çiftçilerimiz, uzun ve genişliğiyle tanınan bir otomobil olan ''Şavrole'' ismini yakıştırdı. Bu nedenle Konya ve çevresinde bu hayvanlar Şavrole olarak biliniyor'' diye konuştu.
Başer, Şarolelerin sayılarının artması ve ülke genelinde yaygın olarak üretilmeye başlanmasıyla birlikte, ülkedeki et üretiminin önemli ölçüde artacağını, böylelikle hem üreticinin hem tüketicinin daha çok kazanacağını sözlerine ekledi

 

 

 

Kendinizi Mail listemize ekleyin sitemiz ve sektörle ilgili gelişmelerden sizide haberdar edelim.

 

SEKTÖREL

>> Kivi yetiştiriciliği

>> Turunçgil cüceleşme hastalığı

>> Elma bahçelerinde zararlılar

>> Gölbaşı Süt Birliği

>> ALARA, Çukurova'yı Kaliforniya yapmayı planlıyor

>> Fransız İnekleri




 

ANA SAYFAYA DÖN
 


 

Copyright©1996-2000 Cine-Tarım A.Ş. Her hakkı saklıdır.
Cine-Tarım A.Ş.'nin yazılı izni olmaksızın hiçbir yazılı ve görsel malzeme kısmen ya da bütünüyle kullanılamaz.