SEKTÖREL

Nur Özkan

Tahıl Üreticileri Birliği Yön. Krl. Bşk.

 Süne Zararlısı

Adana Tahıl Birliği tarafından organize edilen “Süne zararlısı ve süne ile mücadele” konulu toplantı Adana Seyhan Otel'de yapıldı. Toplantıya üreticiler ve birçok tarım paydaşı katıldı. “Süne zararlısı ile yapılacak mücadele ve daha kaliteli ürün nasıl alınır” konularının işlendiği toplantıda Çukurova Üniversitesi Tarla Bitkileri Bölümü'nden Prof.Dr. İbrahim Genç, Form Gıda Ltd. Şti. Genel Müdürü Serhat Ekmekçi, Adana Zirai Mücadele ve Araştırma'dan Mahmut İslamoğlu ve Çukurova'nın büyük çiftçilerinden Demir Çorat konuşmacı olarak katılım gösterdiler. Süne zararlısı ile mücadele konusunda katılımcılara bilgi aktarımının yapıldığı toplantıda Adana Tahıl Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nur Özkan, yaptığı açılış konuşmasında şunları söyledi:

“Bugün, buraya kendisi küçük fakat zararı büyük olan Süne problemini çözmek için bir çok kurumun ve paydaşın biraraya geldiğini görüyoruz. Bu yıl biraz kaliteli mahsul alabilme umuduyla beklediğimiz buğday ürünümüzle ilgili duyarlık gösterip aramızda bulunan tüm kurumlara, tarım paydaşlarına, un sanayicilerine ve konuşmacı olarak katılan arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Amacımız süne probleminin göz ardı edildiği takdirde ulusal üretimde ulaştığı boyutun milyon dolarla olduğu ve ülkemiz tarım ürünlerinin kalitesine kötü bir imaj lekesinin vurulabileceğini göstermek ve çözüm bulmaktır. Adana Tahıl Birliği olarak bir takım duyumlarımızdan sonra köylerimizde yaptığımız ziyaretler ve çiftçilerle yaptığımız görüşmeler sonucunda üzülerek ifade isterim ki AB'ye girmeye çalışan Türkiye'nin çiftçisi bu bir kadermiş gibi içine kapanmış buğdayımı başkalarından 70-80 bin lira daha ucuz satarım diyerek çaresizlik içinde kanaatkar olmuş,her zamanki gibi üretmeye devam etmiştir. Şimdi kanayan bu yarayı iyileştirmek için bütün taraflar burada olup iki aşamalı toplantının ilkini gerçekleştirecektir. Birinci sorunu ortaya döküp önlem almak, neyi ne kadar yapacağımızı taahüt ederek yazılı olarak bir metne dökmektir. İkinci aşama hasattan sonra durum tespiti yapıp sorunlara köklü çözümler üretmektir. Bilinmelidir ki tüm kurumlar gereğini yaparsa başaramamak için bir neden yoktur. Adana Tahıl Birliği'de bu konunun en baş takipçisi olacaktır.”

Süne niçin bir zararlıdır?
Süne buğdayda tohum çimlenmesini azaltmakta, dane ve un kalitesini düşürerek verimde önemli azalmalara neden olmaktadır. Danenin sadece % 2-3'ü bile zarar görse, bu danenin unu kullanılmaz. Çünkü, yapılan ekmek kabarmaz ve tadı kötü olur. Bazen, Süne zararının çok şiddetli olduğu durumlarda,buğday çok geniş alanlarda hasat edilemez duruma gelmektedir.

Süne Kuzey Afrika'nın bazı bölgelerinde, Batı Asya'nın tamamında ve Orta Asya ülkelerinin çoğunda bulunmaktadır.

Çiftçi süne zararlısı hakkında ne bilmelidir?

Çiftçi süne mücadelesini planlamak için sünenin biyolojisini(yıl boyu nerede yaşadığını, ne zaman ve nerede beslendiğini) bilmek zorundadır. Ergin süneler kışı buğday tarlaları çevresindeki tepelerde çalılıklar ve ağaçların altında geçirir. Baharda hava ısındığında buğday ve arpa tarlalarına uçarlar, beslenirler, yumurtlarlar ve ölürler. Yumurtalardan çıkan nimfler (yavru böcekler) gelişmekte olan tanelerde beslenmeye başlarlar, yavaş yavaş büyüyerek bir ay içinde ergin olurlar.
Eğer bir tarla erken hasat edilirse,erginler beslenmek için komşu tarlalara uçarlar. Hasat sonrası tarla sıcaklığının da artmasıyla, erginler ağaç ve çalılıklar altındaki döküntülerde gölgelik ve korunak bir yer aramak için dağ eteklerine göç ederler. Gelecek bahara kadar orada kalırlar.

Sünenin yaşam döngüsü bitkinin büyüme dönemi ve öncesindeki yerel hava şartlarına bağlı olarak değişmektedir. Türkiye'nin güneyinde, İlkbaharda, sıcaklık 12-13 dereceye ulaştığında,genellikle Mart ortalarında, erginler hububata göç eder ve Haziran'da tarlaları terk eder.

Süne için ne yapılabilir?

Zararlı popülasyonunu takip edin:
Süne popülasyonu hava koşullarına bağlı olarak yıldan yıla değişmektedir. Zararlı, ilaç uygulamasının yapılıp yapılmamasına karar verebilmek için yıllık olarak gözlenmeli ve kaydedilmelidir. Bu kayıtların saklanması da yaralıdır.

Erkenci buğday ekin ve erken hasat edin:Buğday, Süne ergin olmadan önce hasat edilirse zarar azalmaktadır. Erkenci çeşitlerin yetiştirilmesi ve bölgesel “yeknesak bir ekim zamanı uygulaması” zararı en aza indirmektedir.

Buğday tarlalarının çevresindeki bozulmamış bitki alanlarını koruyun: Doğal düşmanlar Sünenin popülasyonunu azaltmaktadır. Bu nedenle faaliyetleri teşvik edilmelidir. Tahıllar kışlaklara yakın, tarım alanı olmaya uygun olmayan, dağlık alanlarda yetiştirilmemelidir. Bu yerler işlenmemiş olarak korunmalı ve yaralı böceklere beslenme ve barınak sağlanmalıdır.

Kimyasal mücadeleyi yalnızca gerektiğinde uygulayın: Seçici böcek ilaçları (insektisit) yalnızca Sünenin ekonomik oranda zarar vereceği popülasyona ulaştığında kullanılmalıdır. Uygulama, erginler tahıl tarlalarına göç ettiğinde yapılmalıdır.


BU HABERLE İLGİLİ DİĞER GELİşMELER

Kendinizi Mail listemize ekleyin sitemiz ve sektörle ilgili gelişmelerden sizide haberdar edelim.

 

SEKTÖREL

>> Buğdayın yolculuğu ve form gıda

>> Süne zararlısı

>>
Pamuğun tarihçesi ve çöküşü

>> Seralarda domates yetiştiriciliği

>> Erik yetiştiriciliği

>> Türk Tütüncü'lüğünün dünü, bugünü

>> Çukurova'da Alara Entegre Meyve Üretim Projesi

>> Makarna sanayi

>> Süt ineklerinin kuru dönemde beslenmesi





 

ANA SAYFAYA DÖN
 


 

Copyright©1996-2000 Cine-Tarım A.Ş. Her hakkı saklıdır.
Cine-Tarım A.Ş.'nin yazılı izni olmaksızın hiçbir yazılı ve görsel malzeme kısmen ya da bütünüyle kullanılamaz.