SEKTÖREL

Meme Dezenfektanları ve Mastitis

Hakan ÖZEKMEKÇİ
DeLaval Türkiye
Çiftlik Ürünleri Müdürü

Süt Sığırı Yetiştiriciliğinde iyi çiftlik ve sürü yönetimi, süt kalitesi ve miktarı karlılığı etkileyen en önemli faktörlerdir.

Çiftlik ve sürü yönetim faktörleri ise; 
Yanlış sağım teknikleri, kötü barındırma koşulları, standartlara uymayan süt sağım sistemleri, sürüdeki hastalıklar ve dengesiz beslenmedir.

Doğru sağım teknikleri, çiftçinin daha fazla kaliteli süt elde etmesine, aynı zamanda karlı bir işletme yürütmesine yardımcı olur.

Kuşkusuz süt üretiminin yapılmasında meme sağlığı çok önemlidir. Meme sağlığı denince aklımıza Mastitis gelir.

Mastitis ne yapar? Sağım sonrası meme başları yaklaşık 20-25 dakika açık kalmaktadır. Bu süre içerisinde bakteriler meme içine girebilmek için uygun ortamı bulurlar. Meme içinde önce sütü sonra sütü sentezleyen ve salgılayan dokuları tahrip ederler. Meme içine bakteri girmesinden meydana gelen doku tahribatına Mastitis denir.

Mastitis; Sub-klinik, klinik ve kronik seyreder. Meme içindeki hasarlı tabaka hiçbir zaman iyileşmez. Süt üretimi düşer, yeniden hastalanma riski artar.

İstatistikler ineklerin % 53’ünün yılda en az bir defa mastitis’e yakalandığını söylüyor. Mastitis süt sığırcılığında en fazla para harcanan hastalıktır. Mastitis’i tedavi etmektense önlemeye çalışmak gerekir.

Mastitis’i önleme yöntemleri ise şöyledir;
Sağım sonrası meme dezenfektanı kullanmak, kuru dönem antibiyotik tedavisi uygulamak aşı kullanmak, iyi çiftlik ve sürü yönetimi, kesim.

Sağım öncesi ve sonrası memeyi uygun bir dezenfektana daldırmak veya spreylemek bakterilerin meme içine girişini engeller.

Meme Dezenfektanı ne yapar?

Meme dezenfektanı kullanımı (Teat-dipping) sağımdan sonra meme başında ince bir tabaka halinde biriken bir meme başı deliği çevresinde yoğunlaşan süt kalıntılarını yıkar. Meme başında bakterilerin üremesi için uygun olan ortamı kaldırır. Antiseptik bir zar oluşturarak meme ucunda meme içine bakteri girişini engeller.

Etkili bir Meme Dezenfektanı nasıl olmalı?

1-Etkin ve tam anlamıyla dezenfekte etmeli

2-Zararlı kalıntı bırakmamalı

3-Etkisini uzun süre korumalı

4-Meme derisini yumuşatıp korumalı

Meme dezenfektanı kullanımının meme başındaki bakteri florasını %95-99 oranında azalttığı tespit edilmiştir. Mastitis sorunu olan sürülerde birkaç ay süre ile meme dezenfektanı kullanımı ile bakteri sayısının çok önemli oranlarda düştüğü bildirilmektedir.

Kullanılan meme dezenfektanın meme derisi üzerine olumlu etkisi olmalıdır. Cilt kuruyabilir. Kuru cilt kolaylıkla çatlar ve yaralanır. Çatlaklar ve yarıklar bakterileri barındırır. Tahriş olmuş meme, ineklerde strese yol açar. Buna bağlı olarak süt veriminde düşme ve sağım süresinin uzamasına neden olur.

Sonuç olarak diyebiliriz ki;

Mastitis çok pahalı bir hastalıktır.

Mastitisi kontrol için bilinçli sürü yönetimi gereklidir.

Düzenli kullanılan meme dezenfektanı hastalık riskini en aza indirir. Bizimi önerimiz, Hamra Dipal 1+4.



BU HABERLE İLGİLİ DİĞER GELİŞMELER

Haber listemize üye olup tarım sektöründeki haberlere, geliştirici herkese açık tartışma platfomlarına katılabilirsiniz.
.
Mail adresinizi sol aşağıya yazın ve "Listeye Gir" butonuna tıklayın.
Karşınıza gelecek sayfadaki formu eksiksiz doldurun.

Powered by ListBot

SEKTÖREL

>> Arama Çalışması Toplantı Sonuçları

>> Pamuk Uluslararası İstişare
>> Komitesi Pamukta Önemli Kararlar
>> Aldı

>>
Bütün Dünya Kullanıyor "Don
>> Pervaneleri"

>> Hazera Toros'tan Tarla Günleri

>> Meme Dezenfektanları ve Mastitis

>>
Sığırda boynuz köreltme





ANA SAYFAYA DÖN



 
Copyright©1996-2000 Cine-Tarım A.Ş. Her hakkı saklıdır. Cine-Tarım A.Ş.'nin yazılı izni olmaksızın hiçbir yazılı ve görsel malzeme kısmen ya da bütünüyle kullanılamaz.