GÜNDEM

 
TMO Alımları Çeltik Üreticisini Sevindirdi

Trakya Çeltik Üreticileri Derneği Başkanı Dr. Gürsel Şimşek, Türkiye'de ki çeltik üretimi ve alımları konusunda dergimize şu açıklamalarda bulundu:

“Son dört yıldan bu yana hükümetlerimizin uygulamış olduğu ithalat rejimi ile çıkmazda olan üreticilerimiz bir nebze olsun nefes alabildiler. Bu doğru politikaların devamı gerekli. Bu vesile ile son günlerde basında çıkan, pirinç fiyatlarının yüksekliğinden bahseden ve bundan da özellikle ithalat rejimini sorumlu tutan yazılar tamamen kamuoyunu yanlış bilgilendirmekten ibarettir. Biz,Trakya Çeltik Üreticileri Derneği olarak Tarım ve Köyişleri Bakanı Prof.Dr.Sami Güçlü'ye takdim ettiğimiz bir raporla bu gerçekleri anlatmaya çalıştık. Sayın Bakana sunduğumuz raporu, Cine Tarım Dergisi okuyucuları için burada aynen yayınlıyoruz. İthalat politikası doğru son günlerde basında çıkan haberlerde pirinç fiyatlarından bahsedilerek Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın pirinç ve çeltikte uygulamakta olduğu ithalat yasağının kime yaradığından bahisle tüketicinin tabağındaki ucuz pirincin pahalılaştığı ifade edilmektedir. Halbuki pirinç fiyatlarının yüksek olduğunu iddia edenler aslında pirinci fabrikadan aldıktan sonra toptancı, paket pirinç satan firmalar, market ve
hipermarketler zincirinde yüksek kar marjlarıyla çalışan tüccarların ta kendisidir.

Bugün fabrikadan işlenmiş baldo çeşidi pirinci 1.5 milyon Tl./kg. satın alan firmalar hipermarketlerde 3.5 milyon Tl./kg. gibi uçuk bir fiyatla tüketiciye arz etmektedirler. Dolayısıyla burada ne üretici ne fabrikacının ne de tarımsal üretimi destekleyen Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın gıdadaki ithalat rejimi de bunun sorumlusu değildir.TMO alımları
rahatlattı bakanlığımızın son 4 yıldan bu yana devam ettirdiği bu ithalat rejimi üreticimizi ziyadesiyle memnun etmektedir. 2003 hasat döneminde TMO'nin çok ciddi bir alım politikası uygulayarak son 4 yılın en yüksek alım miktarı olan 130 bin ton çeltiği Türkiye genelinde satın alması piyasa regülasyonu sağlama açısından çok önemli olmuştur. 2003 yılında üreticinin girdilerinin %30 artmış olmasına karşın ithal ürünlerin fiyatlarının düşük dolar kuru nedeni ile çok ucuz olması yerli pirinç üreticisinin beklediği fiyata çeltiğini satamamasına sebep olmuş ancak TMO'nin ciddi istikrarlı alım politikasıyla bu dar boğazdan geçmesine sebep olmuştur. Ancak her yıl Ağustos ayından başlayarak Ocak ayına kadar devam eden ithalat yasağının önce 1 Mart 2004 e şimdi de 1 Temmuz 2004 e kadar devam ettirilmesinin prensip kararı olarak alınmasından sonra şu anda üreticinin elinde bulunan ürün değerine satılmaktadır. Bugün için Baldo çeşidi çeltik 850 bin Tl./Kg., Osmancık çeşidi çeltik 730 bin Tl./Kg. olarak alıcı bulmaktadır.

Ekim alanları artıyor ülkemizde son 4 yıldan beri çeltik tarım alanlarında artış kaydedilmekte olup 1999 da 550 ? 600 bin dekar olan ekim alanları 2004 yılında 700 -750 bin dekara çıkmış bulunmaktadır. Ayrıca üreticinin ekmiş olduğu çeltik çeşidi değişmiş, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsünün 1997 yılında Türk tarımına sunduğu Osmancık çeşidi rağbet görmüş ve tarım alanlarımızın 2003 yılı itibariyle %90?ı Osmancık çeşidi çeltik ekilişi yapılmıştır. Osmancık çeşidi çeltik Baldo çeşidine göre ortalama randımanı en az 10 randıman daha fazla olduğu için ülkemizin pirinç üretiminde ayrıca bir artış getirmiştir.

Bunun yanında Osmancık çeşidi çeltiğin tarla verimi de en az %20 fazladır. Buna göre ülkemiz ekim alanın artmasından dolayı 100 bin ton fazla çeltik üretimi, Osmancık çeşidine geçilmesinden dolayı da en az 100 bin ton fazla çeltik üretimi olmuş, dolayısıyla 1999 lar da 330 bin ton olan Türkiye çeltik üretimi bugün 500 bin tona çıkmıştır. Bunun sonucu Türkiye pirinç üretimi 1999 yılında 180 bin tondan, 2003 yılında 300 bin tona çıkmıştır. Türkiye pirinç tüketimi 450 bin ton civarında düşünüldüğünde şu anda üretim tüketimin %70 ine cevap vermektedir.T.M.O bugün için depolarında bulundurduğu 147 bin ton çeltiği piyasaya satmak zorundadır ki 2004 hasat sezonunda tekrar regülasyon mekanizmasını işletebilsin. bu miktar çeltik bugün için ülkemizin en az 3 aylık ihtiyacını karşılayabilecektir.

Ayrıca bir o kadar çeltikte ülke genelinde üretici ve fabrikacının elinde bulunmaktadır. Bunun sadece 40 bin ton kadarı Edirne yöresindeki üretici ve fabrikacılardadır. Dolayısıyla devlet elindeki bu ürünü denize dökmeyeceğine göre haklı sebeplerle hem devletimiz açısından hem de üreticimiz açısından ithalat yasağı devam etmelidir, aksi takdirde bu kadar çeltik TMO'nun elinde kalır ve ülkeye bir anda girecek olan binlerce ton ucuz çeltik nedeniyle 2004 sezonu üreticilerimiz için bir kabus olur.

Çeltik ithalatında fon uygulanmadığını iddia edenlerin aksine fonlar 1999 yılından başlamak üzere bu güne kadar en yüksek seviyededir, devlet bu konuda da desteğini göstermektedir. Ancak 1995-1996 yıllarında gümrük birliği anlaşmalarında ve Dünya Ticaret Örgütü ile yapılan anlaşmalar gereği bugün çeltikte %39, pirinçte % 46 dan yukarı gümrük vergisi uygulanamamaktadır. Bu sebeple bu vergiler yetersiz kalmaktadır.

Bu nedenle ithalat sınırlaması şu an için tek çözümdür. Ancak üreticiye ucuz girdi sağlanır, çeltikte ürün bazında ton başına pirim sistemine geçilirse ithalat sınırlaması olmaksızın bu fonlarla yerli üretici yabancı üretici karşısında mücadele edebilir.Ayrıca pirinçte yeniden K.D.V. oranlarının düzenlenmesiyle tüketicinin daha ucuz pirinç yemesi sağlanabilir.”

 
Kendinizi Mail listemize ekleyin sitemiz ve sektörle ilgili gelişmelerden sizide haberdar edelim.

 

GÜNDEM

>> Önce çiftçiyi inandırmak lazım

>> Sapeksa'nın yeni adı Toros Agripak

>> Cumali Doğru yeniden başkan

>> TMO alımları çeltik üreticisini sevindirdi

>> Growtech Eurasia 2004'e ilgi büyüktü

>> Ekoloji İstanbul 2004 ziyaretçi akınına uğradı

>> Buğday kalitesine göre bölgeler belirlenecek


 

ANA SAYFAYA DÖN
 


 

Copyright©1996-2000 Cine-Tarım A.Ş. Her hakkı saklıdır.
Cine-Tarım A.Ş.'nin yazılı izni olmaksızın hiçbir yazılı ve görsel malzeme kısmen ya da bütünüyle kullanılamaz.