GÜNDEM

 
Mazot Desteği Üreticiyi Memnun Etmedi


Üreticiler hükümetin mazot desteğini yeterli bulmadı. Hükümetin, Doğrudan Gelir Desteği (DGD) ödemelerinden faydalanan çiftçilerle sınırlı kalmak üzere 2003 yılı için dekar başına 3 milyon 900 bin lira mazot yardımı yapılacağını açıkladığını hatırlatan üretici temsilcileri, mazot desteğinin verilmesinde DGD kayıtlarının esas alınmasının zaten az olan desteğin gerçek üretici dışındaki kesimlere gitmesine yol açacağını savundular.

Hükümetin üreticiye ucuz mazot projesinin üreticiyi şok ettiğini vurgulayan Tariş Pamuk Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Cavit Ancın, "Yine ot bitmeyen yerlere, saban girmeyen dağlara dolayısıyla bazı insanlara mazot parası adı altında haketmedikleri paralar verilecek. Ben bu paranın yarısından fazlasını haketmeyen insanların alacağına inanıyorum. Tıpkı Doğrudan Gelir Desteği ödemelerinde olduğu gibi" dedi.

Üreticinin mazot desteğini "dilenciye verilen para" gibi gördüğünü ifade eden Söke Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kemal Kocabaş, "Dekar başına 3 milyon 900 bin lira mazot desteği hiçbir üreticinin yarasına merhem olmaz. Verilen destek bir depo benzin bile değil. Üretici o benzini tarlaya bir gidiş-gelişte yakıyor. Sadece ekim sırasında 9 litre benzin kullandık. Pamuk üreticisi dekar başına 25-30 litre benzin kullanıyor. Yani bu destek pamuk üreticisi için çok küçük bir miktar" diye konuştu.

Söke Ovası'nda üreticilerin yüzde 70'inin kiralık tarlalarda üretim yaptığını vurgulayan Kocabaş, doğrudan gelir desteğini tarla sahiplerinin aldığını vurgulayarak, mazot desteğinin de doğrudan gelir desteği kayıtlarına göre verilmesi durumunda desteğin üreticiye değil, mülk sahiplerine gideceğini ifade etti. Kocabaş, "Bu durumda sözkonusu destek esas üreticiye ulaşamayacak. Bu nedenle doğrudan gelir desteği kayıtlarının esas alınmasını istemiyoruz" şeklinde konuştu.

Hayal kırıklığı
Pamuk ekimi için dekarda 28-30, buğday için 15-16, mısır ve soya için ise 21-22 litre mazot kullanıldığını anlatan Antakya Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Celal Civelek de hükümetin mazot desteğini ilk gündeme getirdiği zaman bunu kullanılacak mazot miktarı üzerinden indirim yapılacağı şeklinde anladıklarına işaret eden Civelek, "Çünkü öyle lanse ettiler. Açıklama ise çok farklı bir şekilde çıktı ve üreticide büyük bir hayal kırıklığı oldu. Hükümet aslında mazot desteği için ekstra bir kaynak da yaratmadı. Çünkü daha önce doğrudan gelir desteğinin 20 milyon olacağı ifade edilmişti. Bu 16 milyona çekildi ve 3 milyon 900 bin lira mazot desteği verileceği açıklandı. Yani sakalımızdan kestiklerini bıyığımıza ekliyorlar." dedi.

Mazot desteğinin verilirken doğru yere gitmesine çok dikkat edilmesi gerektiğini anlatan Civelek, “Doğrudan gelir desteği kayıtlarının esas alınmasını istemiyoruz. Çünkü doğrudan gelir desteğinin kayıtları doğru ve yeterli değil" diye konuştu. Mazot desteğinin az da olsa tarımsal üretimin desteklenmesi açısından bir başlangıç olarak değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Trakya Birlik Genel Müdürü Cemalettin Uslu ise verilen desteğin gerçekten çok az olduğunu kaydetti. Uslu, ancak tarımsal üretimdeki bütün desteklerin kaldırıldığı bugünlerde mazot desteği verileceğinin açıklanmasını bir başlangıç ve olumlu bir gelişme olarak değerlendirdiklerini ifade etti.

 

 
Kendinizi Mail listemize ekleyin sitemiz ve sektörle ilgili gelişmelerden sizide haberdar edelim.

 

GÜNDEM

>> Üreticide hayal kırıklığı

>> 2. Yaş meyve sebze sempozyumu

>> Çünkü devlet baba dedik ya...

>> Mazot desteği üreticiyi memnun etmedi

>> Tarım kırmızı alarm veriyor

>> SARS pamuk fiyatlarını da sarstı



 

ANA SAYFAYA DÖN
 


 

Copyright©1996-2000 Cine-Tarım A.Ş. Her hakkı saklıdır.
Cine-Tarım A.Ş.'nin yazılı izni olmaksızın hiçbir yazılı ve görsel malzeme kısmen ya da bütünüyle kullanılamaz.