GÜNDEM

Basında Tarım

140 bin aile tütünden çekildi


Tütünde sözleşmeli üretim, ekici aile sayısını ve üretim miktarını azalttı. Geçen ürün yılında 516 bin adet olan ekici sayısı 140 bin adet azalarak 376 bin adete, 160 milyon kilogram olan tütün üretimi ise 147 milyon kilograma gerileyecek.

Zeytinyağında yeni rakip Suriye

Zeytinyağı üretiminde beşinci sırada yer alan Türkiye, yerini Suriye'ye kaptırma tehlikesiyle karşı karşıya. Suriye'nin sektörü bir devlet politikası dahilinde desteklediğini söyleyen Zeytinyağı ihracatçıları, Türkiye'nin de aynı yolu izlemesi gerektiğini vurguladılar.

Fındıkta umutlar Çin'e bağlandı.

Fındıkta yaşanan rekolte ve fiyat sorununun çözümü için düzenlenen toplantıda 1 milyar 300 milyon nüfusu olan Çin'de her kişiye günde bir fındık yedirilmesi halinde Türkiye'de sorunun kalmayacağı görüşü ortaya konuldu.

Kuru üzümde yüksek rekolte

Manisa Ticaret Borsası Başkanı Arif Koşar, 2002 yılında çekirdeksiz üzüm rekoltesinin 240 bin ton, çekirdeksiz yaş üzün rekoltesinin ise 75 bin ton civarında gerçekleşmesinin beklendiğini belirtti. Koşar, yaptığı açıklamada geçen yıl kuru üzüm rekoltesinin 200 bin ton yaş üzüm rekoltesinin de 60 bin ton civarında gerçekleştiğini ifade etti.

Tütün ekmekten vazgeçenlere ek destek

11 ilde tütün üretiminde vazgeçen üreticilere, dekar başına ek destek verilecek. Tütün üretiminden vazgeçip alternatif ürünlere yönelecek çiftçilere verilecek desteklerin uygulama usul ve esasları yeniden belirlendi.

Orta ve Doğu Anadolu'da buğday verimi çok düşük

İzmir Ticaret Borsası Tuğrul Yemişçi verimsiz topraklarda buğday üretiminin önlenmesini istedi. Yemişçi, Doğu Anadolu ve İç Anadolu Bölgesi'nde üreticilerin, fazla masraf gerektirmediği için verimsiz kıraç topraklarda buğday üretimine yöneldiklerini söyledi

Gıda ve tarım dış ticareti alarm veriyor

Türkiye, gıda sanayi ve tarım sektöründeki dış ticarette avantajlı konumunu giderek yitiriyor.
Tarımsal üretimde ve buna bağlı olarak gıda sanayiin de hem ihracat, hem de

Denizli'de damızlık bir deve kuşu 3 milyar

Denizli'de damızlık bir deve kuşunu 3 milyar liraya satıldı. Denizli'nin Gökpınar beldesinde faaliyetini sürdüren Öz-Se gıda Hayvancılık şirketi sahibi Hüdai Aslan, yaptığı açıklamada Türkiye'de 100'e yakını büyük, 300'e yakın çiftlikte, deve kuşu yetiştirildiğini söyledi.

Sezonun ilk Arpası 341 bin liradan satıldı.

Sezonun ilk arpa ürünü Konya ticaret borsasından getirildi. Yılın ilk mahsulü arpa, kilosu 341 bin liradan satıldı.

Yaş üzümde 100-150 bin ton ihracat hedefleniyor

Yaş üzüm tüketim ve ihracatının arttırılamaması nedeniyle her yıl kuru üzümde arz fazlası sorunu yaşayan üretici ve ihracatçılar, yaş üzüm ihracatına bu yıl da 50 dolarlık teşvik primi uygulamasının devam etmesini istiyorlar. Geçen yıl 82 bin ton yaş üzüm ihracatı yapan ihracatçılar, primin devamı halinde ihracatın 100-150 bin tona çıkabileceğini ifade ediyorlar.

Tarım makinelerinde üretim adetinin sadece yüzde 15'ni ihraç edebilen Türkiye geçen yıl ithalatta 63 milyon dolar ödedi. Türk tarım makineleri ihracatçıları, başta İtalyanlar olmak üzere liste fiyatının yüzde 50-55'ne varan oranlarda iskonto yapan firmalarla rekabet edemiyor.
Türkiye, tarım makinelerinde de
ithalatçı durumuna geldi.

Hazine şekere teşviki kesti

Sanayiciye ihracatı teşvik için piyasa fiyatının altında şeker satan Türk Şeker, hazinenin talimatıyla bu uygulamaya son verdi.

Pamuk fiyatları yükselmeye başladı.

İzmir Ticaret Borsası'ndan yılbaşından beri 1 milyon 600 bin liranın üzerinde işlem görmeyen pamuk önceki gün ortalama 1 milyon 700 bin liradan satılan pamuk İzmir Ticaret Borsası'nda günde 1 milyon 780 bin liradan alıcı buldu. Pamukta ki fiyat artışının bir süre daha devam etmesi bekleniyor.

Tahkim sorunu, tarım birliklerini bezdirdi

16 Tarım Satış Kooperatifleri Birliği, borçlarını 300 trilyon liraya ulaşmasına rağmen borç tahkimi sorunun çözülememesi nedeniyle sıkıntılı günler yaşıyor. Birlik başkanları Tarım Satış Kooperatif Birliklerinin özerkleştirilmesi amacıyla ilgili yasanın iki yıl önce çıkarılmasına rağmen, yasada ön görüldüğü şekilde birliklerin 1 Mayıs 2000 tarihine kadar olan borçlarını tahkim edilmesi konusuna hala çözüm bulunamamasından yakınıyor.

Üretim fazlası şekerin maliyeti 500 milyon dolar

Nişasta ve Glikoz Üreticileri Derneği (NÜD) Başkan yardımcısı Rint Akyüz, geçen yıl çıkarılan şeker kanununu gereği glikoz ve fruktoz şuruplarına Eylül 2002'den itibaren başlanacak olan kota uygulamasının ve pancar şekeri ile aradaki KDV farkının haksız rekabet yarattığını söyledi.


 


BU HABERLE İLGİLİ DİĞER GELİşMELER

Kendinizi Mail listemize ekleyin sitemiz ve sektörle ilgili gelişmelerden sizide haberdar edelim.

 

GÜNDEM

>> 4.1 milyon kişi tarımla uğraşıyor

>>
Buğday taban fiyatı % 40 arttırıldı

>>
Tarım paydaşları internette

>> Paranın ikiye bölündüğü dünya

>>
Basında tarım

>> Kahramanmaraş içme suyu gerçeği




 
ANA SAYFAYA DÖN
 

Copyright©1996-2000 Cine-Tarım A.Ş. Her hakkı saklıdır.
Cine-Tarım A.Ş.'nin yazılı izni olmaksızın hiçbir yazılı ve görsel malzeme kısmen ya da bütünüyle kullanılamaz.