SEKTÖREL

ANTEPFISTIĞI ÜRETİMİNDE GELENEK ENGELİ

Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü (AAE) Müdürü Dr. Hüseyin Tekin, sulu koşullarda antepfıstığı üretimine ilişkin hazırlıklarının tamamlandığını bildirdi. Dr. Tekin, GAP kapsamında yapılan baraj, kanal ve kanalet tesisleri sonrasında sulanan tarım alanı miktarının artacağını dikkate alarak, sulu koşullarda antepfıstığı üretimine ilişkin çeşitli projeler yürüttüklerini söyledi. Antepfıstığı tarımının sulu koşullarda yapılması halinde verimlilikte önemli artış olacağını ve ürün kalitesinin yükseleceğini belirten Dr. Tekin, şöyle konuştu:
''Antepfıstığı Siirt türü, kuru koşullarda dekara 103 kilo ürün veriyor. Sulu koşullarda bu miktar 262 kiloya yükseliyor. Diğer türlerde de 2-3 kata varan üretim artışı gerçekleşiyor. Antepfıstığının ekonomik değeri yüksek bir ihraç ürünü olduğunu dikkate aldığımızda bu üretim artışının çiftçilerimiz ve ülkemiz için büyük öneme taşıdığını gözardı edemeyiz.''
Dr. Tekin, Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü olarak yıllardan bu yana üretimi geliştirme amaçlı çalışmalar yürüttüklerini ifade ederek, ''Son 5 yıldır sulu koşullarda antepfıstığı yetiştiriciliği konusu üzerinde önemle durduk. Bilimsel çalışmalar sonucu elde ettiğimiz veriler, çiftçiler benimsedikleri takdirde ekonomik faydaya dönüşecektir'' diye konuştu. Barajlar ve sulama tesisleri sayesinde sulu koşullarda antepfıstığı üretme olanağının arttığını anımsatan Dr. Tekin, şöyle devam etti:
''Üreticiden, önerilerimizi dikkate alarak yanı başlarına kadar ulaşacak suyu iyi değerlendirmelerini bekliyoruz. Sulu koşullarda antepfıstığı yetiştiriciliğine ilişkin olarak hazırlıkları tamamladık. Hem fidanlarımız hem de üreticinin ihtiyaç duyduğu bilgi bizde hazır. Üretici de bildiğini okumaktan, üretimi geleneksel yöntemlerle sürdürmekten vazgeçmeli. Öyle ki, antepfıstığı ağacının sulanmaması gerektiğine, sulandığı takdirde kuruyacağına inanan çifçilerimizin sayısı az değil. Çalışmaların başarıya ulaşması için, üreticinin bilime inanması gerekir.'

ABD, antepfıstığı standardında revizyon istiyor

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Dokuzoğuz, ABD'nin antepfıstığı standardında revizyon yapılmasını istediğini söyledi. Prof. Dr. Dokuzoğuz, ''Antepfıstığında Standart'' konulu toplantıda, Türk Standardları Enstitüsü'nün (TSE) 1989 yılında kırmızı kabuklu, 1991 yılında da iç antepfıstığına ilişkin standart hazırladığını, hazırlanan standartların Avrupa ülkelerince kabul edildiğini anımsattı ve ABD'nin, standartların üzerinden uzun zaman geçtiğini gerekçe göstererek revizyon isteminde bulunduğunu duyurdu. Prof. Dr. Dokuzoğuz, konuşmasını şöyle sürdürdü: ''Üreticiler ve ihracatçı firmalar yapılması istenen revizyon konusunda dikkatli olmalılar. ABD'nin, revizyon istemesinin gerçek nedenini kesin olarak bilemiyor olmamıza karşın, bu konuda üzerimize düşeni yapmak zorundayız. Antepfıstığının, kalibresi, rengi, tadı ve nem oranı gibi özellikleri konusuda yeni düzenlemeler yapılması kaçınılmaz olabilir. Revizyonun ne zaman yapılacağı konusunda kesin bir tarih belirlenmemekle birlikte dış pazarlarda yer bulabilmemiz açısından revizyona hazır olmak zorundayız.''
Aflatoksine dikkat
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Köksal da konuşmasında, son yıllarda fındık, fıstık, incir, üzüm gibi ürünlerde aflatoksinin önlenmesinin büyük önem kazandığına dikkati çekti. Nem oranı ile ilgili olan aflatoksin konusunun çok önemli olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Köksal, şu görüşleri dile getirdi:
''Ürünlerin kurutulması aşaması aflatoksinin önlenmesi açısından büyük önem taşıyor. Başta Avrupa ülkeleri olmak üzere tüm ülkeler aflatoksin konusunda çok titizler. Aflatoksin oranı yüksek olan ürünlerin dış pazarlarda alıcı bulma şansı bulunmuyor. 27 Ekim'de Almanya'nın Hamburg kentinde aflatoksin konulu bir toplantı yapılacak. Bu toplantıya, dünyanın birçok ülkesinden uzmanlar katılacak ve bir dizi önemli kararlar alınacak.'' TSE tarafından düzenlenen ve Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü'nde yapılan toplantı sonunda, üretici ve ihracatçı firmaların temsilcilerinden standartların revizyonuna ilişkin yazılı görüşleri alındı.


BU HABERLE İLGİLİ DİĞER GELİŞMELER

Haber listemize üye olup tarım sektöründeki haberlere, geliştirici herkese açık tartışma platfomlarına katılabilirsiniz.
.
Mail adresinizi sol aşağıya yazın ve "Listeye Gir" butonuna tıklayın.
Karşınıza gelecek sayfadaki formu eksiksiz doldurun.

Powered by ListBot

SEKTÖREL
>>
Antepfıstıgı üretiminde gelenek engelİ
>>
Bioteknoloji çılgınlaşıyor 

>> Gübrede tartışma
>> Bennet Modeli
>> Sık dikim yapılarak kaliteli elma yetiştiriciliğinin geleceği
>> Sığır Irklarımızın islahı





ANA SAYFAYA DÖN



 
 
Copyright©1996-2000 Cine-Tarım A.Ş. Her hakkı saklıdır. Cine-Tarım A.Ş.'nin yazılı izni olmaksızın hiçbir yazılı ve görsel malzeme kısmen ya da bütünüyle kullanılamaz.