GÜNDEM

Çukurovalı çiftçiler, Ankara’da dert anlattı...

Devlet dinledi

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli Çukurovalı çiftçileri makamında ağırladı. Çiftçilerin içinde bulunduğu sıkıntıları ve gelecek ile ilgili kaygılarını dile getirmek isteyen Adanalı çiftçiler, Çiftçiler Birliği Başkanı Cumali Doğru, TUYED Genel Başkanı Uğur Paksoy, Tuyed üyesi Mehmet Yaltır, Kemal Erdoğan ve Orhan Ürgenç’ten oluşan bir heyet oluşturarak Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli ve Tarım ve Köyişleri Bakanı Prof. Dr. Hüsnü Yusuf Gökalp’i ziyaret ettiler.

 

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli Çukurovalı çiftçileri makamında ağırladı. Çiftçilerin içinde bulunduğu sıkıntıları ve gelecek ile ilgili kaygılarını dile getirmek isteyen Adanalı çiftçiler, Çiftçiler Birliği Başkanı Cumali Doğru, TUYED Genel Başkanı Uğur Paksoy, Tuyed üyesi Mehmet Yaltır, Kemal Erdoğan ve Orhan Ürgenç’ten oluşan bir heyet oluşturarak Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli ve Tarım ve Köyişleri Bakanı Prof. Dr. Hüsnü Yusuf Gökalp’i ziyaret ettiler.

Türkiye’de son yıllarda tarımın ciddiye alınmaz duruma gelmesi çiftçi temsilcilerinin harekete geçmesini yoğunlaştırdı. “Sorunu sorunun sahibi ile konuşma” noktasına gelmesini sağlamak amacıyla bu yolda da epey yol alan Adanalı çiftçiler heyeti, “bir yıldan beri yaptığımız görüşmelerle bazı sorunlarımızı çözdük. Bu konuda bürokratlar, milletvekilleri, Tohum Komisyonu Başkanı, Tarım Bakanı bizlere çok iyi niyetle yaklaştılar.

Bu sefer ki gidişimizde ki amacımız devletin başındaki en yetkili kişilere sesimizi duyurmaktı. Sayın Bahçeli ile görüşerek sorunlarımızı dile getirdik” dediler.

Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Devlet Bahçeli ve Tarım ve Köyişleri Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp ile görüşen çiftçiler heyeti yaptıkları görüşmelerde şu konulara değindiler:

Cumali Doğru: “Geçtiğimiz 2000 yılının değerlendirmesini yaparken, şunu belirteyim ki tarımda hayata geçirilen bazı kararlar iyi neticeler verdi. Örneğin; Buğday ve mısırda alınan önlemler ve hasat zamanı dışarıdan ürün ithal edilmemesi, yurtiçindeki serbest piyasayı canlandırdı. Netice olarak tüccar ve sanayici alım yaptı. Ofise fazla bir yük getirilmedi. Çiftçi de ürününü iyi değerlendirdi. Pamukta dünya piyasası iyi gitti, bu aynen içeriye yansıtıldı, son 15 yıldan bu yana pamukçu en iyi kazancını sağladı. Turunçgil ihracat primi zamanında çıktı. İhracat iyi gitmekte, çiftçi narenciyesini iyi değerlendirdi. Gelecek yılda bize yardımcı olacağınızı ümit ediyoruz”

Uğur Paksoy: “Adana’da iki yıl önce yapılan tarım şurasının sonucunda gördük ki çiftçi üretici bazında örgütlenmeli. Bizde üretici örgütlenmesi yasasının meclisten çıkmasını beklemeden, ürün bazında örgütlenmenin bir örneğini Turunçgil üreticilerini bir araya getirmek için Tuyed’i kurduk. Tuyed çevrede örnek oldu. Osmaniye, Dörtyol ve Erzin’ de ki Turunçgil üreticileri de bir araya gelerek derneklerini kurdular. Üretici Birlikleri Yasasıyla çiftçi kendi örgütlerini kuracaktır. Biz devletten bir maddi yardım talep etmiyoruz, yeter ki kanun meclisten çıkarken kendi içinde maddi güce kavuşur durumda olsun. Biz de Türkiye narenciyesini daha iyi tanıtıp dış satımın önünü açabilir kaliteyi düzeltici çalışmalar yapabiliriz”

Mehmet Yaltır: “Devlet sivil örgütlenmelerden korkmamalı, sivil toplum örgütleri hükümetlerle beraber, sorunları çözmek için vardır. Bu nedenle de Avrupa Birliği, uyum sürecinde tarımda yeniden örgütlenme, Avrupa örnekli bir yapı ön görülmekte. Sonuçta biz bu ürün bazında örgütlenmeleri yapmak zorundayız. Biz üreticiler olarak bu uyum yasaları doğrultusunda örgütlenmelere hız vermeliyiz. Turunçgil üreticilerinden sonra Silifke ve Adana bölgesindeki Çilek Üreticileri Birliğini kurmak üzere harekete geçtik. Hükümet’te, bu yasayı biran önce kanunlaştırılsa çok iyi olur”

Kemal Erdoğan: “ Gittikçe bütünleşen, küçülen, globalleşen bir dünya var. Artık kendimize ait dünyamız var diyemeyiz. Tarımda gelişmiş ülkeleri takip edebilirsek, onlardan kopmamış oluruz. Bunun başında da tarımda bilgisayar yazılımı geliyor. Devlet bu konuda kendini yenilemeli, ufkunu geliştirmeli. Türkiye’nin en büyük problemi küçük işletmeler. Ortalama 50 dekarlık, 4 milyon işletme var. Bu günkü dünya şartlarında teknolojiyi bu işletmelerde uygulamak şansımız yoktur. Bu nedenle teknolojiyi, Türk tarımında kullanabilmesi için çiftlikler projesini geliştirmekteyiz.”

Orhan Ürgenç: “ Son 15 yılda Tarım Bakanlığı’nın, kademeli olarak Türkiye çapında etkisi kaybettirildi. Bu hükümetteki Tarım Bakanı, bakanlığı yine eski haline, etkili duruma getirmeye çalışıyor. Bu konuda ona destek olmak lazım. Tarım Bakanı sorunu sorunun sahibi bizlerle beraber çözmeye çalışıyor. Bazen gücü yetmiyor. Bunlardan birisi de gübredeki yüzde 17’lik KDV’nin kalkması konusunda yardımcı olursanız memnun oluruz. Ürün tekelinde örgütlenme yasası 5-6 aydır Başbakanımızın masasında durduğu duyumunu aldık, bu yasanın bir an önce meclise gelmesini sağlarsanız, çiftçi kısacası üretici birlikleri vasıtasıyla daha etkili bir güç halinde problemlerini siyasilerle, bürokratlarla çözer”



BU HABERLE İLGİLİ DİĞER GELİŞMELER

Haber listemize üye olup tarım sektöründeki haberlere, geliştirici herkese açık tartışma platfomlarına katılabilirsiniz.
.
Mail adresinizi sol aşağıya yazın ve "Listeye Gir" butonuna tıklayın.
Karşınıza gelecek sayfadaki formu eksiksiz doldurun.

Powered by ListBot

GÜNDEM

>> Tarım alanında yapılması gereken
>> düzenlemeler


>>
AB'ye üyeliğin yolu tarımdan geçer

>> Devlet dinledi

>> Tarım öğretiminin 155. yılı kutlandı
 
>> Adana'da Doğu Akdeniz Zeytin
>> Birliği kuruldu




 
ANA SAYFAYA DÖN



Tarım Bakanı Prof. Dr. Hüsnü Yusuf Gökalp ile de görüşen, Adanalı Çiftçiler Heyeti, bakandan, bakanlığın içinde bulunduğu durumu, hükümettin Dünya Bankası ile olan görüşmeleri ve Avrupa Birliği ile olan ilişkileri hakkında bilgiler aldılar. Bu görüşmelerde Adana Milletvekili Recai Yıldırım, Ali Malaman ve Fatin Özdemir’de hazır bulundular.

 
Copyright©1996-2000 Cine-Tarım A.Ş. Her hakkı saklıdır. Cine-Tarım A.Ş.'nin yazılı izni olmaksızın hiçbir yazılı ve görsel malzeme kısmen ya da bütünüyle kullanılamaz.