GÜNDEM

ABD Adana Konsolosu Greata Holtz, ülkesinin tarımda Türkiye ile ortak yatırımlara girmesi gerektiğini söylüyor.

Türkiye, tarımda büyük bir potansiyel

Röportaj: Orhan ÜRGENÇ

Adana’da görev yapan ABD’nin yeni Konsolosu Greata Holtz ile tarım üzerine yaptığımız söyleşide, Bayan Holtz’un yaklaşımları ve Türk tarımı ile ABD’nin bu konuda müşterek girişimleri olması gerektiğini ısrarla vurguladı. Bu konuda Konsolosluk olarak üzerlerine düşen görev neyse yapacaklarını söyleyen Holtz, Türk çiftçisini ve Çukurovalı çiftçileri bilinçlendirmek ve teknolojik gelişmeleri göstermek amacıyla konsolosluk olarak Amerika Birleşik Devletleri’ne geziler düzenlediklerini ve bunu daha sıklıkta yapmak istediklerini dile getirdi.

ABD yeni Adana Konsolosu Greata Holtz ile Türk tarımı ve ABD’nin rolü üzerine yapılan söyleşide Konsolos Holtz ilginç açıklamalarda bulundu.

ABD-Türkiye ilişkilerine değer verdiğini, bu ilişkinin gelişmesinde iki ülke arasında ve Ortadoğu barışına da büyük katkısı olacağını vurgularken, “ABD-Türkiye ilişkilerinin gelişmesinde tarımda ki iki ülke arasında ki yakınlaşmanın da biz Türkiye’yi dünya da hızlı gelişen, geleceği olan 10 ülke arasında görüyoruz. Türkiye’nin ortaya koyduğu gelişmeyi, yükselmeyi göz ardı etmek olmaz. Türkiye’nin potansiyeli şu andaki görünüşünden daha yüksek. Artık Türkiye’yi tek başına düşünmekte yanlış. Bağımsızlıklarına yeni kavuşan Orta Asya Türk Cumhuriyetleri ile beraber görmek gerekir. Ayrıca Türkiye gerek tarihi geçmişi, gerekse konumu itibariyle Kafkasların, Balkanların Ağabeyi durumundadır. Ortadoğu’da Türkiye’nin vazgeçilmez göz ardı edilmez bir durumu bir gücü var. İyi bir rol oynayacağız kanısındayım” dedi.

** Sayın Holtz; Türkiye, 2.Dünya Savaşından sonra tarımda, ABD’nin teknolojisi ile tanıştı. Bu durum 60’lı yılların başına kadar bütün hızıyla devam etti. Ancak sonraları giderek azaldı. Biz de Avrupa teknolojisi ile gelişme göstermeye çalıştık. Türkiye de özellikle 1950-60 arasındaki tarımda hızlı kalkınmada ABD’nin payı büyüktü. Dünya ile tarımda da bütünleşmeye çalışan Türkiye ile ABD arasında tarımda yeniden hızlı bir yakınlaşma olması gerekmez mi?

“Bizim, Türkiye ile işbirliğimizin geliştiği bir ortamdayız. Bu nedenlerle Türkiye ABD’den, tarımda ortak yatırımlar görmeli. ABD, Türkiye’nin bu potansiyelini iyi değerlendirmeli. ABD’nin teknolojisinin yanı sıra yatırımlar için finans kaynağıyla da Türkiye’ye gelmeli. Bu konuda bir örnek; İzmir’e kurulmakta olan John Deere Fabrikasıdır. Bakın size bir başka örnek daha verebilirim. Çukurova denilince eskiden akla dünyada pamuk gelirdi. Ama bugün ovayı gezdiğimizde pamuk ekili alana rastlamak çok zor. Türkiye, eskiden pamuk ihraç ederken, bugün pamuk ithal eder duruma gelmiş. Potansiyel var. Çok kısa dönemde kendine yetecek pamuğu yetiştireceği gibi dış satımda gerçekleştirebilir. Burada en önemli faktör pamuk toplama makinaları, bu pahalı makinalar ABD kredisi ile Türk hükümetlerinin teşviki ile girebilir ve dışarıdan pamuk almaktansa, makine almalı ülke kalkınmasına daha faydalıdır”

** Başka ne gibi tarım teknolojisi Türkiye’ye girebilir?

“Amerikan iş adamları heyetleri Türkiye devamlı gidip gelmekte, yatırım ve teknoloji satmak için araştırma yapmaktalar. Harran’da Soya yetiştirmek ve soya işleme fabrikası için çalışmalar devam etmekte.

Büyük traktörler tohum teknolojisi yeni fidanlar, Toroslar’da ki 1000-1500 metre yüksekliklere ve iklime uygun geliştirilmiş kiraz ve vişne fidanları ABD’den getirilebilir. Gübre fabrikaları kimyasalların alım veya teknolojik yatırımı uygun düşer. Son yıllarda bazı Türk çiftçiler ABD’ye Konsolosluğumuz vasıtası ile gönderildi. Ancak hep aynı üreticiler gitmekte, halbuki Çukurova’da konsoloslukla ilişkisi olmayan ama yeniliklere açık bilgi ve görüşünü geliştirecek çok çiftçiniz var. Türk çiftçisi, Amerikalı meslektaşlarının durumunu, neler yaptığını, ne gibi makinalar kullandığını yerinde görmesi için bu heyetleri organize edip çiftlikleri, tarım fuarlarını göstermekteyiz. Bu sayı ne kadar çok olursa biz memnun oluruz amacımıza daha iyi ulaşırız.

Türkler’in ABD’de ki çiftlik gezilerini organize etmeye devam edeceğiz, bu konuda bize Cine Tarım Dergisi olarak yardımcı olursanız memnun oluruz. Dünyada tarım zor virajdan geçiyor bu nedenle de Türkiye’de tarım yeniden yapılanmakta üreticiler için zor bir durum Türk çiftçisinin başarılı olmasını dilerim”


BU HABERLE İLGİLİ DİĞER GELİŞMELER

Haber listemize üye olup tarım sektöründeki haberlere, geliştirici herkese açık tartışma platfomlarına katılabilirsiniz.
.
Mail adresinizi sol aşağıya yazın ve "Listeye Gir" butonuna tıklayın.
Karşınıza gelecek sayfadaki formu eksiksiz doldurun.

Powered by ListBot

GÜNDEM

>> Tarımın Kalbi İstanbul'da Attı

>>
2001, Üretimde düşüş yılı

>> Tekelleşme Olmayacak

>>
Türkiye, tarımda büyük
>> potansiyel





ANA SAYFAYA DÖN



 
Copyright©1996-2000 Cine-Tarım A.Ş. Her hakkı saklıdır. Cine-Tarım A.Ş.'nin yazılı izni olmaksızın hiçbir yazılı ve görsel malzeme kısmen ya da bütünüyle kullanılamaz.