BÖLÜMLER

Yem sektörü Antalya' da buluştu

TÜRKİYEMBİR' in Antalya' daki
toplantısına ilgi ve katılım büyüktü




Türkiye Yem Sanayicileri Birliği' nin geleneksel olarak iki senede bir düzenlemiş olduğu TUYEM (Uluslararası Yem Kongresi ve Yem Sergisi )' nin 6.ncısı 21/24/Nisan/2002 tarihleri arasında Antalya Belek Papillon Hotels (Sol Belvil)' de gerçekleştirilmiştir.
Katılımcıların beğenisini kazanan, önceki Tuyem' lere göre gelişme kaydeden Tuyem 6 'ya başta Tarım ve Köyişleri Bakanı Sayın. Prof. Dr. H. Yusuf GÖKALP olmak üzere, Antalya Valisi, Bazı Milletvekilleri, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı, Koruma ve Kontrol, TÜGEM, TMO Genel Müdür ve Yardımcıları, İlgili Elemanları, IFIF Genel Sekreteri, AB Genel Sekreter Yardımcısı, basın mensupları, sivil toplum örgütü temsilcileri, yerli ve yabancı sektör temsilcilerinden oluşan 485 kişi iştirak etmiştir.
Tuyem 6 'nın açılışında, saygı duruşu ve İstiklal Marşı' nın okunmasını müteakip, Türkiye Yem Sanayicileri Birliği' ni tanıtıcı ve sponsorlara teşekkür edilen görüntülü bir barkovizyon gösterisi yapılmıştır.
Açılış konuşmasını yapan TürkiyeYem Sanayicileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı M.Ülkü KARAKUŞ konuşmasında; konuklara hoşgeldiniz dedikten sonra; sektörün yaşanan ekonomik savaştan maalesef büyük kayıplar vererek %30 daraldığını, bugün ise herşeye rağmen
geleceğe umutla bakma mecburiyetinde olan Türkiyemiz' in yaralarını sarma sürecine girdiğini, tarım sektöründe önemli bir yere sahip yem sektörünün tarımsal politikalardan direkt etkilendiğine değinerek, uygulanan veya uygulanacak politikalara göre vaziyet almak durumunda olduğunu beyan etmiştir.
Başkan daha sonra; yeni dünya düzeninde sahada veya sahnede oyun oynayan kadroda olmadığımızı söyleyerek, kadroya girebilmek için öncelikle refah seviyemizin yükseltilmesi gerekliliğini vurgulayarak, bu arada, Tarımsal nüfusumuzu gereken süre içerisinde aşağıya çekememiş ve bunun zorluklarını uzun yıllar yaşayacak bir toplum olduğumuzu söylemiştir.
Konuşmasının sonunda ise; geçtiğimiz yüzyılda teknolojik gelişmeler sayesinde dünya genelinde tarlaların veriminin 3 kat arttığını, nedeninin 20. Yüzyılın başına göre sulanan arazi miktarının 6 kat artmış olduğunu, su ekonomisinin tarımdan yana olmaması nedeniyle, tarımın hep kaybeden taraf olduğunu, su kıtlığı haritasında ülkemizin orta katagoride olduğunu, bu konuda zengin olmadığımızı, fakat dikkatli olmazsak fakirleşebileceğimizi ifade ederek, tahıl üretimimizin dünya ortalamasının oldukça üstünde bulunmakla birlikte, bizim gibi tarım ülkesi için oldukça düşük sayıldığını, sektör olarak,
sorunların çözümü için sektörün elinden gelen gayreti göstereceğini beyan etmiştir.
Açılış Konuşmalarına ; ASA adına Suzan SCHAYES ve IFIF (Dünya Yem Sanayicileri Federasyonu) adına Genel Sekreter Roger GILBERT 'in Konuşmaları ile devam edilmiştir.
Son konuşmayı ise , Tarım ve Köyişleri Bakanı Sayın Prof. Dr. H. Yusuf GÖKALP yapmıştır. Sayın Bakan konuşmasında; Tuyem 6' yı düzenleyen yetkililere teşekkür ederek, geleceğimiz, çocuklarımız ve Türkiye için 1. Üretici 2. Ticaret Erbabı Tüccar 3. Sanayici 4. Hayvan Üreticisi' nden oluşan halkayı çok iyi kurmamız gerektiğine değinerek, bakanlığın müsteşar muavini ve tüm üst düzey bürokratlarının toplantının başından sonuna kadar toplantıda olacağını, toplantıda alınacak kararlar doğrultusunda bakanlığının hareket edeceğini, tarımın geleceği için mutlaka inadına üretimin artırılması gerektiğini söyleyerek, bunun için tek imza ile 38 adet devlete ait TİGEM' lerin üreticilere devredilmesi konusunda Yüksek Planlama Kurulu' ndan yetki aldığını, bunda kararlı olduğunu beyan etmiştir.
Bilahare sayın bakan; Avrupa'da gündemde olan 3 P'yi 1 Protein 2 Population ( Nüfus) 3 Politikayı iyi algılamamız gerektiğini, üçüncü olan politikayı iyi tespit etmemiz gerektiğini beyanla, bunun için liberal ekonomiye, ithalata, ihracata evet, ama kuralsız ithalata izin vermeyeceklerini, 57. hükümetin hayvancılığa büyük önem verdiğini, bu nedenle kesif yem üretimi yanında kaba yem üretimine önem vermemiz gerektiğini, bunun için karma
yem sektöründen yardım talep ettiğini, sektörün bunun için elinden gelecek yardımı yapacağına inancını ifade etmiştir.
Sayın bakan daha sonra özetle;
*Sektörün KDV ile ilgili sorununu bildiğini, bunun için halen çalıştıklarını
*Tarımın gelişmesi için sözleşmeli üretimin mutlaka uygulamaya konulması gerektiğini
*TMO'nin tarım ürünleri regülasyonu kurulu haline getireceklerini, bu hasat döneminde regülasyon için tüm tedbirleri aldıklarını, çiftçinin hasat ettiği her ürünü alacaklarını, stokçuluk yapılarak piyasada rekabetin oluşmasına müsaade etmeyeceklerini
*Köylüyü doğru desteklerle desteklemeye devam edeceklerini, ama köylünün cebine giren destekleri vereceklerini
*Avrupa Birliğine Kurum ve Kuruluşlarına kendi kurallarımızla , kendi değerlerimizle, kendi ekonomik gücümüzle , üretimimizle gireceğimizi
*Soya üretimindeki gelişmelerin umut verici olduğunu, ve memnunluk duyduğunu, belirterek Tuyem 6' nın hayırlı olmasını dilemiştir.
Bilahare; sayın bakana; karma yem sektörüne verdiği desteğe teşekkür etmek üzere başkan tarafından bir plaket verilmiştir.
18 Firmanın iştirak ettiği Yem Sergisi ve standlar sayın bakan tarafından açılarak, konukların ziyaretine açılmıştır.
Organizasyonun ilk günü sabah oturumunda ise;
Avrupa Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Güven ERDAL Başkanlığında; Dr. Hüseyin SUNGUR, Yavuz KOCA, Doç. Dr. Cemil ERTUĞRUL, Prof. Dr. Erkan BENLİ, Dr. Sait KOCA ve Hasan Girenes'in panelists olarak iştirak ettiği “HAYVANCILIĞIMIZIN AB ORTAK TARIM POLİTİKASINA UYUM ÇALIŞMALARI “konulu panelde konu iki saate yakın süre içerisinde enine boyuna tartışılmıştır.
Başkanlığını TMO Genel Müdürü Prof. Dr. Mevlüt KARAKAYA' nın yaptığı 1. Oturumda;
“ALTERNATİF YEM KAYNAKLARI“ konulu tebliğ Johannes E.J.VAN EYS,
“YEM İŞLEME TEKNOLOJİLERİNDEKİ YENİ GELİŞMELER“ konulu tebliğ Bart BROKKING tarafından sunulmuş, yazılı olarak verilen sorular tebliğciler tarafından cevaplandırılmıştır.
Tuyem 6' nın 2. günü ise; başkanlığını Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ali EROĞLU' nun yaptığı 2.
Oturumda;
“YEM FABRİKALARINDA YÖNETİM ve OTOMASYON “ konulu tebliğ Adnan ÖZTÜRK
“RUMİNANT BESLENMESİNDE SON GELİŞMELER “ konulu tebliğ Johannes E.J. VAN EYS
“YEM ve HAYVANSAL ÜRETİMDEKİ KALİTE KONTROL UYGULAMALARI “ konulu tebliğ Dr. Hans MARX tarafından sunulmuştur.
Öğleden sonraki; Başkanlığını Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Prof. Dr. Nihat ÖZEN'in yaptığı 3. Oturumda ise "KANATLI YEMLERİNDE ENZİM KULLANIMINDAKİ YENİ GELİŞMELER" konulu tebliğ Prof. Dr.İsrael NİR ve Prof. Dr. Nizamettin ŞENKÖYLÜ tarafından,
“YEM İMALİNDE BUHAR TESİSATLARI ve ENERJİ TASARRUFU“ konulu tebliğ Cafer ÜNLÜ tarafından sunulmuş olup, her iki oturumda da yazılı olarak verilen sorular yine tebliğleri sunanlarca cevaplandırılmıştır.
Organizasyonun Toplantı Bölümü M.Ülkü KARAKUŞ tarafından yapılan Genel Değerlendirme ile son bulmuştur.
İkinci gün akşamı; ses ve güldürü sanatçılarının gösterilerinin sunulduğu eğlenceli bir gala gecesi yemeği verilmiştir.
Tuyem 6' nın bilgilendirme, ticaret, dinlenme, eğlence ve tüm sektörün bir araya getirilmesi olan amacına ulaştığını tahmin etmekteyiz.

 

BU HABERLE İLGİLİ DİĞER GELİŞMELER

Haber listemize üye olup tarım sektöründeki haberlere, geliştirici herkese açık tartışma platfomlarına katılabilirsiniz.
.
Mail adresinizi sol aşağıya yazın ve "Listeye Gir" butonuna tıklayın.
Karşınıza gelecek sayfadaki formu eksiksiz doldurun.

Powered by ListBot
BÖLÜMLER

>> Kısa kısa

>> Sempozyum

>>
Ekolojik tarım


>> Kongre / Yem sektörü buluştu


 
ANA SAYFAYA DÖN
 




Antalya' da yapılan Uluslararası 6. Yem Kongresi, yem sanayinin tüm ilgililerini biraraya getirdi. Tarım Bakanı ve sektörtemsilcileri yem sanayinin sorunlarını karşılıklı konuşma fırsatı buldular. Türkiyem - Bir Yönetim Kurulunu ve başkanı böyle kalabalık ve başarılı bir toplantı gerçekleştirdiği için kutluyoruz. Yem sektörü haziran ayında İstanbul' da yapılacak YUTAV fuarında üretici temsilcilerinin ve Tarım Bakanı'nın da katılacağı bir toplantıda 6 Haziran İstanbul CNR ' de tekrar biraraya gelecek.

Copyright©19962000 CineTarım A.Ş. Her hakkı saklıdır. CineTarım A.Ş.'nin yazılı izni olmaksızın hiçbir yazılı ve görsel malzeme kısmen ya da bütünüyle kullanılamaz.