KISA KISA

Tarımsal üretimimizi kendimize yeter duruma getirmek için üzerinde çalışılması gereken temel noktalar

Dr. Mehmet DÜZGÜN

1- Türkiye tarım topraklarının kimler tarafından kullanıldığının belirlenmesi. Çünkü tarım topraklarının 1/3'nün sahibi devlet olmasına karşın birçoğunun kullanıcısı belli değildir (hazine arazilerinde olduğu gibi). Tapu Kadastro çalışmalarının günün ihtiyaçlarını giderecek şekilde tamamlanarak toprağı kullanana bunu belgeleme imkanı verilmelidir. Güncellikten uzak osmanlıca yazılı belgelerle tarım işletmeleri günün koşullarına uygun çalışamaz.

2- Ülkemiz tarım işletmelerinin %80'den fazlası ekonomik işlenebilirlik alan sınırının çok altında büyüklüğe sahiptir. Bu durumdaki işletmelerin bırakın yeni teknolojiler talep etmesini ayakta kalmaları bile mucizedir. Son 20 yıldır temel tarımsal üretimde, artan nüfusumuzu besleyecek artışlardan vazgeçtik reel azalmalar meydana gelmiştir. Tarım işletmelerinin bu yapısıylada başka sonuca ulaşılması mümkün değildir.Tarım alanlarının ekonomik işlenebilirlik büyüklüklerde toplulaştırılması zornluluğu gerçeği ile yüzleşmenin zamanı geçmektedir.

3- Miras hukukunda tarım işletmelerinin yapısını bozmayacak düzenlemelerin acilen gerçekleştirilmesi bir zorunluluktur.

4- Tüm tarafların katılımıyla ÜLKESEL TARIM POLİTİKASI'nın oluşturulması.

SONUÇ: Yukarda anabaşlıklarla belirtilen sorunları çözmeden ne tarımsal üretimi arttırabiliriz yani ülkemiz insanını besleyebiliriz ne de ZİRAAT MÜHENDİSLİĞİ mesleği ile ilgili sorunları çözebiliriz. Temel konular üzerinde fikir üretmediğimiz ve çözümleyici öneriler sunamadığımız sürece tarih önünde hesap veremeyiz. Ancak panel ve konferans yaparak birşeyler yaptığımız mesajını vermeye çalışırız.



BU HABERLE İLGİLİ DİĞER GELİŞMELER

Haber listemize üye olup tarım sektöründeki haberlere, geliştirici herkese açık tartışma platfomlarına katılabilirsiniz.
.
Mail adresinizi sol aşağıya yazın ve "Listeye Gir" butonuna tıklayın.
Karşınıza gelecek sayfadaki formu eksiksiz doldurun.

Powered by ListBot

KISA KISA

>> Elektrikli çitin avantajları

>>
Growtech Avrasya 2001 Uluslararası
>> Sera, Tarım Ekipmanları ve Çiçek
>> Fuarı Antalya'da yapılıyor


>> Tarımsal üretimimizi kendimize
>> yeter duruma getirmek için
>> üzerinde çalışılması gereken temel
>> noktalar


>>
Tuyed'in olağan kongresi yapıldı


>>
Kayısı üreticinin elinde kaldı





 
ANA SAYFAYA DÖN
 

 

 
Copyright©1996-2000 Cine-Tarım A.Ş. Her hakkı saklıdır. Cine-Tarım A.Ş.'nin yazılı izni olmaksızın hiçbir yazılı ve görsel malzeme kısmen ya da bütünüyle kullanılamaz.