YORUM

Funda ÖZKAN / Radikal


Karadeniz'e 255 Milyon Dolar Aktı


Türkiye Ziraat Odaları Birliği, fındık üreticilerini uçakla attıkları şiirli bildirilerle uyarıyor: "Aman fındığınızı tarladan pazara hemen indirmeyin" diye. Giresun Ziraat Odası, tüm köy yollarını afişlerle donatmış: "Fındığını gıdım gıdım getir, ihtiyacın kadarını pazara çıkar." Rekoltenin düşük olması nedeniyle önümüzdeki aylarda fındığın taban fiyatının üzerinde değerlene-ceğini söylüyorlar.

DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar'ın başdanışmanı, 127 yıllık fındıkçı ailenin ferdi Lokman Kondakçı, "Dünyanın hiçbir yerinde hiçbir memleket, ürettiği malın fiyatı çok yükseldi diye şikâyetçi olmaz. Avrupalıya satarken aman bu ürün çok pahalı oldu, ucuzlatalım demek ahmaklıktır" diye konuşuyordu.

Fındık, Türkiye'de 10 milyon kişiyi ilgilendiriyor. 10 milyon kişi doğrudan veya dolaylı fındıktan hayatını kazanıyor. Bu yıl, son 10 yılın en düşük rekoltesi ve 150 bin ton açık var. Fındığın en büyük alıcısı çikolata üreticileri. Ne fiyat versen alacak. Ne oluyor? Türkiye'de birileri aylarca fındığın fiyatının yüksekliğinden yakınıyor. Hükümet 2 milyon lirada ısrar ederken, Fiskobirlik 'hükümete rağmen' brüt 2.5 milyon liralık taban fiyatı açıkladı.

Elimde bir tablo var. Brüt 2.5 milyon liranın ilanından sonra piyasada oluşan bugünkü fiyatlara göre 100 kilosu 330 dolar üzerinden ihracatla hangi ilin fazladan ne kadar kazanacağını tablosu: Ordu: 85 milyon dolar. Giresun: 46 milyon dolar. Samsun: 30 milyon dolar. Trabzon: 25 milyon dolar. Artvin-Rize: 5 milyon dolar. Sakarya-Düzce-Zonguldak-Bartın: 64 milyon dolar. Tüm Karadeniz'in fındık gelirinin toplamı 255 milyon dolar.

Ne kadar küçük rakam değil mi hortumlanan milyar dolarlık bankaların yanında? Bir yanda 20 küsur bankada 20 küsur milyar dolarlık batak. Diğer yanda taban fiyattaki kamuoyunun baskısıyla yapılan zam sayesinde 255 milyon dolarlık gelir elde edecek 10 milyon insan. 100 kilosu 330 dolar değil de 430 dolar olsa, bu iller birkaç milyon dolar daha elde edecekti.

Yetkililerin de fark etmesi gerekiyor.
Karadeniz'deki diş doktorundan, beyaz eşya bayiine kadar tüm kesimler fındıktan gelen parayla ayakta duruyor. Ve Avrupalı fiyatına kızacak diye korktuğumuz fındıkta, Türkiye üretiminin yüzde 70-80'ini ihraç ederek, dünya pazarını elinde tutuyor.

Arşivlerimize çoktan girdi. Fiskobirlik yöneticisi 21 Temmuz'da yaptığı açıklamada diyordu ki, "Hazine'den gelen bir telefonla 10 trilyon lira zararım oldu." Üretici fındığını tarladan yüklemiş, pazara getirirken, depoda kalmış 2002 yılı mahsulü fındığın satılmasını sağlayan telefondan bahsediyor. Amaç bariz olarak bu yılın fındığının fazla değerlenmesinin önünü kesmekti. Bir gün telefonun öbür tarafındaki sesin sahibi de ortaya çıkarılır.

 

Kendinizi Mail listemize ekleyin sitemiz ve sektörle ilgili gelişmelerden sizide haberdar edelim.

 

YORUM

>> Suyun Gözüne / Kemal Erdoğan

>> Karadeniz'e 255 milyon dolar aktı / Funda Özkan

>> Ayçiçeğinin üretimi değil, ithalatı teşvik ediliyor / A. Ekber Yıldırım

 


 
ANA SAYFAYA DÖN
 

Copyright©1996-2000 Cine-Tarım A.Ş. Her hakkı saklıdır.
Cine-Tarım A.Ş.'nin yazılı izni olmaksızın hiçbir yazılı ve görsel malzeme kısmen ya da bütünüyle kullanılamaz.