ÖZDEK
VE YÖNTEMLER
Büyüme düzenleyici maddelerin kapsamına,bitkide
doğal olarak oluşan hormonlar ve bitkiye dışarıdan
verilen yapay bitki büyüme maddeleri girmektedir.
Bitkisel hormonlarla ilgili bir çok kitapta bitki
hormonu şu şekilde tanımlanmıştır. Doğal olarak
bitkilerde oluşturulan büyüme ve buna bağlı olarak
diğer fizyolojik etkinlikleri kontrol eden,oluştuğu
yerden bitkilerin diğer kısımlarına taşınabilen
ve oralarda da etkin olabilen,çok az dozlarda
dahi etkisini gösterebilen maddelere “Hormon”
denir. Bitkide büyüme düzenleyici maddelerden
oksinler sınıfına giren 2,4-D (2,4 diklorofenoksi
asetik asit ) ve 2,4,5-T (2,4,5-triklorofenoksiasetik
asit) en iyi bilinen yapay oksinlerdendir.Büyümeyi
teşvik eden bu maddeler derişimleri yükseltildiği
anda seçici herbisit (yabancı ot öldürücü) etkisi
göstermektedir. Yaygın olarak kullanılan 2,4-D
bir herbisit olup yine bu amaçla kullanılmak üzereTarım
ve Köy İşleri Bakanlığınca imaline 07.08.1964;
ithaline ise 17.05.1971 tarihinden itibaren izin
verilmiştir (6).Oksinin bitkilerde büyümeyi teşvik
edici etkisi, temelde hücre büyümesiyle sağlanmaktadır.Bu
durum oksinin hücre çeperini gevşetici etkisi
ile gerçekleşmektedir (7).Oksinlerin bitkilerde
değişik fizyolojik etkinlikleri vardır. Oksinlerle
muamele edilmibani hıyarlarda dişi çiçeklerin
sayılarının arttığı buna karşın erkek çiçeklerin
sayılarının azaldığı gözlenmiştir (8).Lahana ve
karnabaharda depolama sırasında sık sık meydana
gelen yaprak dökümü, hasat öncesinde 100 mg kg-1
konsantrasyonunda 2,4-D muamelesi ile kontrol
edilebilmektedir (11). 2,4-D nin 25 mg kg-1 uygulanması
ile limon meyvelerinin olgunlaşmadan dökülmesi
önlenir ve böylece meyve toplama zamanı yaza kadar
uzatılmış olur(9). Bu çalışmada 2,4-D ve 2,4,5-T
nin gaz kromatografisiyle tespiti için bir metot
çalışması yapılarak bazı meyve ve sebzeler üzerinde
metodun çalışabilirliği tespit edilmiştir.
ÖZDEK VE YÖNTEMLER
Özdek : Bornova semt pazarından elde
edilen domates, patlıcan, çilek aynı gün içinde
ekstraksiyon işlemine tabi tutulmuştur.
Yöntem Kromatografi Aygıtı :
The Standing Comitteof Analyst adlı makaleden
alınarak modifikasyon yapılmıştır.
Kimyasal maddeler:maddeler Dietil eter,
%5’lik KOH çözeltisi,Hekzan,Sodyum Sülfat, H2SO4
çözeltisi (5M)Diklorometan, Bütanol,Aseton, Standart
çözelti(50 mg/100ml olacak şekilde 2,4-D ve 2,4,5-T
standartlary aseton içerisinde çözülür),Standart
çalışma çözeltisi ( Standart çözeltiden 1 ml alınarak,
kuru azot altynda uçurulur ve kalıntı hekzan ile
100 ml ye seyreltilir).
Malzemeler :
Ayırma hunisi( 1 L , 100 ml,50 ml lik), Santrifuj
cam tüpleri , Vakumlu Döner Buharlaştırıcı, Erlen.
Cihaz ve Çalışma Şartlary:
Kromatografi aygıtı;(Gaz Kromatoğrafi
HP 5890 series II GLC ) ,Dedektör (Elektron
tutucu dedektör [ ECD] ) , Kolon (HP Ultra 2 ;
Kapiler ; 25 m uzunluk ; 0.320 mm iç çap ; 0.52
mm film kalınlığı) , Enjeksiyon hacmi 1 m l .Enjeksiyon
sıcaklığı : 220 oC ,Dedektör sıcaklığı :250 oC
,Fırın sıcaklığı :200oC , H2 taşıyıcı gaz akış
hızı: 1 ml dak-1. Basınç :4.3 psi ,Split oranı
:1 10-1
Ekstraksiyon Yöntemi :
Parçalanarak homejen hale getirilmiş örnekten
200 gr tartılarak , su ile 1 litreye tamamlanır,
üzerine 5 ml sülfirik asit çözeltisi ilave edilir
(1 < pH < 2 ), pH istenilen ölçülerde olmazsa
biraz daha sülfirik asit çözeltisi ilave edilerek
pH ayarlanyr. Çözelti 1litrelik ayırma hunisine
alınarak 150 ml dietil eter eklenir 2 dakika kuvvetlice
çalkalanır fazlar ayrıldıktan sonra, dietileter
fazı alınır. Sulu kısım tekrar 50 ml dietileter
ile partisyona tabi tutulur. Dietileter fazları
birleştirilerek, vakumlu döner buharlaştırıcıda
5 ml kalıncaya kadar buharlaştırılır
Hidrolizasyon :
5 ml lik çözelti ,kuru azot gazıyla 1 ml oluncaya
kadar buharlaştırılır . Üzerine 5 ml KOH çözeltisi
konularak buhar banyosunda 1 saat bekletilir.Çözelti
oda sıcaklığına soğutulur. Daha sonra muhteviyat
50 ml lik ayırma hunisine alınarak , çözelti tüpü
2 kez 5 ml lik saf su ile yıkanarak ayırma hunisine
ilave edilir . 20 ml hekzan ile 2 kez ekstrakte
edilir. Fazlar ayrılarak sulu kısım atılır. Hekzan
fazına 2 ml sülfirik asit ilave edilerek karıştırılır
. Üzerine 20 ml diklorometan konularak fazlar
ayrıldıktan sonra diklorometan içeren kısım buhar
banyosunda 5 ml kalıncaya kadar bekletilir. Geriye
kalan 5 ml çözelti kuru azot gazıyla buharlaştırılarak
kurutulur.
Türevlendirme :
Kurutulan kalıntı 0.5 ml bütanol ile çözülür.
Çözülme tam olmazsa , bir miktar ısıtılır. Üzerine
2-3 damla konsantre sülfirik asit ilave edilir.Cam
tüpün ağzı sıkıca kapatılarak 100 0C su banyosunda
45 dakika bekletilir ve oda sıcaklığına soğutulur,
daha sonra 10 ml saf su ve 1ml hekzan ilave edilerek
30 saniye kuvvetlice çalkalanır . Hekzan fazı
ayrılır.Hekzan fazından 1 ml cihaza enjekte edilir.
Çalışma Çözeltisinin Hazırlanması:
Standart çalışma çözeltisinden 1 ml alınarak
,kuru azot gazı ile kurutulur. Daha sonra türevlendirme
basamağı uygulanarak cihaza verilir.
Geri Kazanım İçin Standart
İlavesi :
Parçalanarak homejen hale getirilmiş örneğin 200
gr mına 5 ml standart çalışma çözeltisi ilave
edilerek bütün işlemler aynen buna da uygulanmıştır.
BULGULAR VE TARTIŞMA
2,4-D ve 2,4,5- T standart çözeltilerinin alıkonma
zamanlarının (Retention time ) birbirine eşit
olduğu saptanmıştır.Bulunan sonuçlar toplam 2,4-D
ve 2,4,5-T olarak verilmiştir.2,4,5-T nin kullanımına
Türkiye’de izin verilmezken ,Almanya’da bütün
bitki türlerinde 0.05 mg kg-1 e kadar izin verilmektedir(2,4).
2,4-D nin kullanımına Kanada da kuşkonmaz için
5 mg kg-1 , turunçgiller için 2 mg kg-1 e kadar
, Almanyada turunçgiller için 2 mg kg-1 limon
ve diğer bitkiler için de 0.1 mg kg-1e kadar izin
verilmiştir. Türkiye’de ise süt ve süt ürünlerinde
,üzüm, şekerpancarında 0.02 mg kg-1; hububatta
0.2 mg kg-1; çeltik ve mısırda 0.05 mg kg-1 e
kadar izin verilmiştir (1,3,5). Örtü altında yetiştirilen
sebzeler arasında önemli bir yeri olan domates
ve patlıcan da verimi arttırmak için , kullanılmasına
izin verilmediği halde kullanılmaya devam edilen
2,4-D’nin domates , patlıcan ve çilekte kalıntı
miktarının belirlenmesine çalışılmıştır. Bulunan
sonuçlar Tablo 1 de verilmiştir. Patlıcana ait
kromatogram şekil 1 de gösterilmiştir
.
Tablo1.Bazy Meyve ve Sebzelerde Rastlanan Toplam
(2,4-Dve 2,4,5-T) Kalıntıları
ÖRNEKLER |
Toplam(2,4-Dve 2,4,5-T) Kalýntý miktarý mgkg-1 |
Domates |
2 |
Patlýcan |
5 |
Çilek |
7,2 |
Domates üzerinde yapılan 3 farklı geri kazanım çalışmaları
sonucu Tablo 2 de verilmiştir.
Tablo 2. 2,4-D Yçin Geri Kazanım Yüzdeleri :
DENEME |
Geri Kazanım % |
1 |
96 |
2 |
100 |
3 |
90 |
Ortalama |
95,33 |
Yapılan geri kazanım sonucunda % 95.33 geri kazanım
elde edilmiştir Bitki gelişimini düzenleyici maddelerin
insan sağlığına zararlı maddeler olduğu FAO-WHO
uzmanlar komitesi tarafından bildirilmesine rağmen
ülkemizde kullanım oranlarına dikkat edilmediği gözlenmiştir
. meyve ve sebzeler üzerine yapılan çalışmalar
sonucu bulunan kalıntı limitleri :Almanya, Kanada
ve Türkiye için müsaade edilen miktarlaryn üzerinde
çıkmıştır.Yabancı ot öldürücü (herbisit ) olarak
tarımda kullanılan 2,4-D nin sera koşullarında
kullanıldığı tesbit edilmiştir. İnsan sağlığına
zararı sebebiyle bitki gelişimini düzenleyici
maddelerin kullanımında bir takım önlemler alınmakta
,ilaç etiketlerinin üzerinde kullanım şekli belirtilmektedir.
Bu maddelerin hasata yakın zamanlarda kullanımından
kaçınılmalıdır. Bitki gelişimini düzenleyici maddelerin
kullanımında olduğu kadar satış ve pazarlanmasında
da aksaklıklar vardır. Bu tip maddelerin bilinçsizce
doz ayarlaması sonucu kullanımında , hem istenildiği
gibi sonuç alınamamakta hem de insan sağlığı riske
sokulmaktadır.
KAYNAKLAR :
Anonymous, 1990. “ Zirai Mücadele İlaçlary ve
Bitki Gelişimini Düzenleyici Maddelerin Kalıntı
Limitlerinin Kontrolüne Dair Tebliği ” Resmi Gazete
Sayı:20624 s.33 .
Anonymous, 1993a. Bundesgesctzblatt Teil Nr.
49.Food and Drug Regulation in Germany.
Anonymous, 1993b. “Maximum Residue Limit for
Agricultural Chemical” Food and Drug Regulation
in Canada.
Anonymous, 1994. “Ruhsatly Zirai Mücadele İlaçları”
T.C. Tarym ve Köy İşleri Bakanlığı ,Koruma ve
Kontrol Genel Müdürlüğü Yayınları. Ankara.
Anonymous, 1997. Türk Gıda Kodeksi.Tarım ve Köy
İşleri Bakanlığı .
BU HABERLE İLGiLİ
DİĞER GELİŞMELER
Haber
listemize üye olup tarım sektöründeki haberlere,
geliştirici herkese açık tartışma platfomlarına
katılabilirsiniz.
.
|
Mail
adresinizi sol aşağıya yazın ve "Listeye
Gir" butonuna tıklayın. |
|
Karşınıza
gelecek sayfadaki formu eksiksiz doldurun. |
|
SEKTÖREL
>>
Dr.
Muhammed DÖNMEZ / Özdek ve Yöntemler
>> A.
Nedim NAZLICAN / Soyanın Buruk Hikayesi
>> Mehmet
EREL (TAVAŞ AŞ Genel Müdürü) / Mısır
Operasyonu
ANA
SAYFAYA DÖN
|
Dr. Muhammed Dönmez |
|