ZEYTÝNYAÐCILAR, AVRUPA'NIN YARISI KADAR PRÝM ÝSTÝYOR

Geçtiðimiz hafta sonu Ayvalýk Cunda Adasý'nda "2000 Ayvalýk Zeytinyaðý Paneli" yapýldý. Türkiye zeytinyaðý üretiminin üçte birini üreten körfez bölgesinde bu yýl yapýlan dördüncü panel oldu. Daha önce Altýnoluk, Burhaniye ve Edremit'te benzer paneller yapýldý.

Bu panellerin hepsinde konuþulanlar, istekler, beklentiler hep ayný. Zeytinyaðý üreticisi de, ihracatçýsý da, sanayicisi de prim istiyor. Ne kadar prim istiyor?

Avrupa'daki zeytinyaðý üreticisinin aldýðý primin yarýsý kadar bir prim istiyor. Ayvalýk'ta yapýlan panelde Dýþ Ticaret Müsteþarlýðý Uzmaný Gamze Artun ve Tariþ Ekonomik Araþtýrmalar Organizasyon ve Eðitim Müdürü Dr. Mustafa Tan'ýn verdiði bilgilere göre rakiplerimiz Ýspanya, Ýtalya baþta olmak üzere üretici ülkelerde üreticiye kilobaþýna 1.2-1.3 dolar prim veriliyor.

Midilli Ticaret ve Sanayi Odasý Baþkaný Kiryo Mathiellis'le konuþmamýzda Yunanistan'da üreticinin hem aðaç baþýna bir teþvik aldýðýný hem de prim ödendiðini söyledi. Dünyada zeytinyaðý üreten her ülkede prim veya baþka bir yöntemle üretici desteklenirken, Türkiye'nin zeytin ve zeytinyaðý üreticisini desteklememesi sadece rekabet gücümüzü azaltýr. Bu nedenle ihracatçýlar, sanayiciler ve üreticiler aðýzbirliði yapmýþ zeytinyaðýnda kilobaþýna en az 60 sent prim istiyorlar.

Bu yýl zeytinyaðý üretimi 170-180 bin ton civarýnda bekleniyor. Bunun da yaklaþýk 100 bin tonu prime konu olacaktýr. Eðer 60 sent prim verilirse, 60 milyon dolar düzeyinde bir kaynaða ihtiyaç var. Bu para 2001 Nisan-Mayýs ayýnda ödenecektir. Bunun anlamý eðer hükümet isterse bu kaynaðý 2001 bütçesine koyabilir.

Prim için kaynak olmadýðýný, hükümetin istikrar programý uyguladýðýný söyleyen siyasetçilere verilen yanýt mantýklýydý. Hem zeytinyaðý üreticisi hem de sanayicisi ve ihracatçýsý olan Ege Zeytin ve Zeytinyaðý Ýhracatçýlarý Birliði Yönetim Kurulu Üyesi Ali Nedim Güreli, paneldeki konuþmasýnda sözü kaynak yetersizliðine getirerek: "Kimse dürüst davranmýyor. Politikacýlar buraya gelip bize yalan söylüyorlar. Bazýlarý hükümetin 1 dolar prim önerdiðini, bazýlarý 1.5 dolar önerdiðini söylüyor. Halbuki hepimiz biliyoruz ki, IMF ve Dünya Bankasý ile yapýlan anlaþma çerçevesinde geçmiþte verilen prim miktarý mutlaka düþürülecek.

Zeytinyaðýnda 1999'da verilen 40 sent prim, bu sene 28 sent olarak uygulanacak. Bunun kararý alýndý ama açýklanamýyor. Sadece iki batýk bankanýn devlete maliyeti 10 milyar dolar. Bu 10 milyar dolarda bizim hakkýmýz var. Bir gün gelecek örgütleneceðiz ve bu hakkýmýz bizim diyerek alacaðýz" dedi. Güreli, bu sözleriyle de çok alkýþ aldý.

Devletin batýk bankalara milyarlarca dolar aktarýrken zeytinyaðý üreticisine 60 milyon dolarý vermemesinin tepkisiydi bu alkýþlar. Ege Zeytin ve Zeytinyaðý Ýhracatçýlarý Birliði Baþkaný Þevket Aksoy'un verdiði bilgi ve aktardýðý anýsý ülkemizdeki üreticilerle rakiplerimiz arasýndaki uçurumu göstermesi açýsýndan çok güzel bir örnek, sizlerle paylaþmak istiyoruz.

Þevket Aksoy'un anlattýklarý özetle þöyle: "Ýspanya, Avrupa Birliði'nin yýllýk 1.5 milyar dolar seviyesinden baþlayan zeytin üreticisine saðladýðý parasal destek sonucu AB'nin en yoksul bölgesi sayýlan Andolusia bölgesinin kalkýnmasýný saðlamýþtýr. Brüksel'in saðladýðý bu destek aþamalý olarak azalmakta olup, bu yýl 700 milyon dolar seviyesindedir. Ýspanya'ya yaptýðým bir gezi sýrasýnda zeytinlerini sýkma tesislerine Range Rover arabalarýnda götüren çiftçileri gördüðümde yaþadýðým þaþkýnlýðý gizleyememiþtim ve yanýmda bulunan Ýspanyol arkadaþým bunun çok yaygýn olduðunu söylemesi beni daha da þaþýrttý." Anýlardan sözetmiþken yazýmýzý bir de bizim üreticimizin yaþadýðý bir anýyla tamamlayalým.

Ayvalýk Ticaret ve Sanayi Odasý Baþkaný Ziya Þensal anlattý. Geçmiþ yýllarda zeytinyaðcýlar yine Ankara'ya sorunlarýný anlatmaya gitmiþler. Dönemin Tarým Bakaný'na dertlerini anlatmýþlar.

Tarým Bakaný uzun uzun dinledikten sonra: "Bu kadar zahmetli bir iþi niye yapýyorsunuz bu sene zeytin ekmeyin, buðday ekin" önerisinde bulunmuþ. Yaþanmýþ iki anýyý birinci aðýzdan aktardýk. Yorumu size býrakýyoruz, daha fazla söze gerek var mý?


BU HABERLE ÝLGÝLÝ DÝÐER GELÝÞMELER

Haber listemize üye olup tarým sektöründeki haberlere, geliþtirici herkese açýk tartýþma platfomlarýna katýlabilirsiniz.
.
Mail adresinizi sol aþaðýya yazýn ve "Listeye Gir" butonuna týklayýn.
Karþýnýza gelecek sayfadaki formu eksiksiz doldurun.

Powered by ListBot

YORUM
>> Kemal ERDOÐAN / Hasad Mevsimi
>> Namýk Kemal KALAYCI (Editör Köþesi) / Cine Tarým Dergisi 4 Yaþýnda
>> Orhan ÜRGENÇ / Geçmiþte Çukurova'da Pamuk Üzerine Oyunlar
>> Berna DÜRÜK / Ýnek Takvimi ile Yarýnýn Gelirini Bugünden Hesaplayýn
>> Oðuz OYAN (Dünya Gazetesi) / Çiftçi, Çýkarýnýn Farkýnda mý?
>> Ali Ekber YILDIRIM (Dünya Gazetesi) / Zeytinyaðcýlar, Avrupa'nýn Yarýsý Kadar Prim istiyor?
>> Sadullah USUMÝ ( Cumhuriyet Gazetesi) / Çiftçiye Verilecek Tarým Kredisi Aðýrlaþýyor?




ANA SAYFAYA DÖN



 
 
Copyright©1996-2000 Cine-Tarým A.Þ. Her hakký saklýdýr. Cine-Tarým A.Þ.'nin yazýlý izni olmaksýzýn hiçbir yazýlý ve görsel malzeme kýsmen ya da bütünüyle kullanýlamaz.