GEÇMÝÞTE ÇUKUROVA'DA PAMUK ÜZERÝNE OYNANAN OYUNLAR

Çukurova'da Hititler devrinden beri pamuk ekildiÛi yazÝlÝ belgelerden anlaþÝlmaktadÝr. ...nemli bir madde haline gelmesi 1750 yÝllarÝnda sanayi devriminden sonra gerçekleþmiþtir.

Pamuk 1.Dünya SavaþÝ'nÝn en önemli stratejik hammaddesiydi. 2.Dünya SavaþÝ'nda ise petroldü. Bugün ikisi de konumlarÝnÝ korumaktadÝrlar. 1861-1866 da Amerika Birleþik Devletleri'ndeki iç savaþ nedeni ile Avrupa'da pamuk sÝkÝntÝsÝ çekildi. FransÝzlar'Ýn Çukurova'yÝ elde etme isteÛini ve Ermenilere yardÝm edip, onlarÝ kÝþkÝrtmasÝnÝn temelinde en büyük etken Çukurova'da pamuk ekip, sanayinin hammaddesini karþÝlamaktÝ.

Üngiltere'nin himayesinde Hindistan ve Pakistan vardÝ. Onlar böyle bir pamuk üretim yerine sahip deÛillerdi, bu nedenle Çukurova'ya göz diktiler. ABD'de ki iç savaþ sonrasÝ dünyada pamuÛun pahalanmasÝ ile Çukurova'da 1 batman(5Kg) pamuk 1 sarÝ liraya kadar çÝkmÝþtÝr. Bu fiyat artÝþÝ Çukurova'da pamuÛu iyice cazip kÝlmÝþtÝ o zamanlar. Etraftaki bazÝ karacan ve meþe bölgeleri, meralar tarla yapÝldÝ.

1839 da Tanzimat FermanÝ'nÝn ardÝndan 1856 da ki KÝrÝm SavaþÝ'ndan sonra ilan edilen Islahat FermanÝ ile OsmanlÝ'nÝn yÝpranan toprak sisteminin deÛiþmesi öngörüldü. 1858 Arazi Kanunnamesi ile þahÝslarÝn arazi sahibi olabilmesi yolu açÝldÝ. 1862 de Tapu Kanunu adÝ altÝnda yeni bir düzenleme yapÝldÝ. Gayri Müslimlerin Türkiye'de ev yerine baþka toprak sahibi olma imkanÝ tanÝndÝ.

Üngiliz ve FransÝzlarÝn yardÝmÝyla Ermeniler Çukurova'da toprak sahibi yapÝlmaya baþlandÝ. ...zel madde ile devlet arazisi borca karþÝlÝk satÝþ yolu açÝldÝ. Bu maddeden Ermeniler de yararlandÝ. Köylüleri borçlandÝrÝp arazi sahibi oldular. Çukurova'da Ermeni sayÝsÝnÝn arttÝrmak ve Çukurova topraÛÝna sahip olmak için FransÝzlar ve Üngilizler, Ermenilere maddi yardÝmda bulundular. Bir örnek vermek gerekirse, bugünkü Çimento FabrikasÝ dolaylarÝnda bir Ermeni'nin HAVECE (Aga) HEYTULLAH'Ýn 25 bin dönüm topraÛÝ vardÝ. FransÝzlar, OsmanlÝ'ya karþÝ DadaloÛlu ve KozanoÛlu'nu kullandÝlar. 1865 de Ahmet Cevdet Paþa'yÝ OsmanlÝ PadiþahlarÝndan Abdülaziz, Üskenderun'a yolladÝ.

Ahmet Cevdet Paþa, Üskenderun, Belen arasÝna karagahÝnÝ kurar (bugünkü askeri birliÛin olduÛu yer) buradan, Üngiliz, FransÝzlar'Ýn yardÝmÝyla Çukurova, Maraþ ve Amik ovalarÝnda Ermeniler'in toprak sahibi olmalarÝnÝ kontrol altÝna almaya çalÝþÝr. Türkler'in elinden topraklar Ermeniler'e gitmesin diye çaba gösterir. 1876 1. Meþrutiyet'i 1908 de de, 2. Meþrutiyeti ilan eden 2.Abdülhamit, eski Hariciye BakanÝ Abidin Paþa'yÝ, Çukurova'da oynanan bu oyunlara mani olmasÝ için yollar.

O devirlerde Valiler'in geniþ yetkileri vardÝ. Arazilerin Türkler'in elinde kalabilmesi için çaba gösterdi. Bu çaba içinde Türkler'e daÛÝtÝlmak üzere eskiden Yörükler'in kÝþlaklarÝ olan ve Adana'nÝn Hergele yolu ile hayvanlarÝnÝn otladÝÛÝ Akkuyu, HavaalanÝ, Tarsus'a doÛru AÛbaÛ ÇiftliÛi bölgesindeki 86 bin dekar araziyi kendi üzerine geçirmiþtir. Abidin Paþa'nÝn Adana'da giriþtiÛi en önemli iþlerinden biride, Türkler'i þahinlerde kasabalarda devamlÝ oturan hale getirmek için yaptÝÛÝ iskan faaliyetleridir. Amaç Ermenilerin çoÛalmasÝna karþÝ Türk nüfusunu üstün kÝlmaktÝ. Çukurova için genel bir kanÝ ise, "Türkler Ermenilerin topraklarÝnÝ ellerinden aldÝ" düþüncesi hakimdir.

Fakat iþin aslÝ öyle deÛildir. FransÝz, Üngiliz ve kÝsmen de ÜtalyanlarÝn yardÝmÝ ile etraftan ve DoÛu Anadolu'dan Çukurova'ya Ermeniler özellikle 1850 den sonra toplanmaya baþladÝ ve onlar zamanla toprak sahibi yaptÝlar. Cumhuriyet'in kurulmasÝndan sonra Türkler tekrar topraklarÝna kavuþtu. FransÝz ve Ütalyanlar, Ermenilere verebilmek için Adana'da bankalar kurdular. BunlarÝn en meþhurlarÝ halk arasÝnda 'Horoz Dibek' olarak bilinen Ütalyan bankasÝ ve FransÝzlarÝn 'Þark BankasÝ', Suriye BankasÝ ve OsmanlÝ BankalarÝydÝ. AmaçlarÝ Türklerin elinden topraklarÝ alÝp, Ermenilere daÛÝtmaktÝ Bu oyuna düþenlerden biri de RamazanoÛlu BeyliÛinden KazÝm Ener'in babasÝ Zeki Bey'di.

Cumhuriyetle birlikte Atatürk'ün ilk yaptÝÛÝ iþlerden biri bu bankalarÝn faaliyetlerine son vermek ve bütün evraklarÝnÝ Ziraat BankasÝ'na devrettirmek oldu. Cumhuriyet'in ilanÝndan sonra Türkiye'de ilk defa taþrada Ziraat BankasÝ Adana'da kuruldu.


BU HABERLE ÝLGÝLÝ DÝÐER GELÝÞMELER

Haber listemize üye olup tarým sektöründeki haberlere, geliþtirici herkese açýk tartýþma platfomlarýna katýlabilirsiniz.
.
Mail adresinizi sol aþaðýya yazýn ve "Listeye Gir" butonuna týklayýn.
Karþýnýza gelecek sayfadaki formu eksiksiz doldurun.

Powered by ListBot

YORUM
>> Kemal ERDOÐAN / Hasad Mevsimi
>> Namýk Kemal KALAYCI (Editör Köþesi) / Cine Tarým Dergisi 4 Yaþýnda
>> Orhan ÜRGENÇ / Geçmiþte Çukurova'da Pamuk Üzerine Oyunlar
>> Berna DÜRÜK / Ýnek Takvimi ile Yarýnýn Gelirini Bugünden Hesaplayýn
>> Oðuz OYAN (Dünya Gazetesi) / Çiftçi, Çýkarýnýn Farkýnda mý?
>> Ali Ekber YILDIRIM (Dünya Gazetesi) / Zeytinyaðcýlar, Avrupa'nýn Yarýsý Kadar Prim istiyor?
>> Sadullah USUMÝ ( Cumhuriyet Gazetesi) / Çiftçiye Verilecek Tarým Kredisi Aðýrlaþýyor?



ANA SAYFAYA DÖN



 
 
Copyright©1996-2000 Cine-Tarým A.Þ. Her hakký saklýdýr. Cine-Tarým A.Þ.'nin yazýlý izni olmaksýzýn hiçbir yazýlý ve görsel malzeme kýsmen ya da bütünüyle kullanýlamaz.