TARIMSAL MEKANÝZASYON ULUSAL KONGRELERÝ ÝLE ÝLGÝLÝ ÖNERÝLER

Tarýmsal Mekanizasyon Ulusal Kongreleri 1976 yýlýndan beri aksamadan sürdürülegelmektedir.

Yüz akýmýz olan ve topluluðumuzun yýlda bir kez de olsa bir araya geldiði bu etkinliðin sadece akademik alanda deðil ayný zamanda sosyal ve diðer alanlarda saðladýðý katkýlar büyüktür.Tarýmsal Mekanizasyon 19.Ulusal Kongresi'nde kapakta isimleri yer alan akademisyenlerin öncülüðünde geniþ bir kesimin onayýný almýþ bu bildirge 2 Haziran 2000 günü Doç.Dr. Vahit Kiriþci tarafýndan izleyicilere sunulmuþtur.

Söz konusu bildirgede yer alan temel konular aþaðýdaki gibidir. Bilim Kurullarý: Akademik faaliyetleri objektif olarak deðerlendirebilmenin ön koþullarýndan birisi, konu veya alan uzmaný kimselerden oluþan bilim kurullarýnýn oluþturulmasýdýr. Yurt içi hakemli elektronik dergiler, kongre, simpozyum, workshop gibi etkinlikler baþta olmak üzere her türlü faaliyetlerde ilgili bilim kurullarýndan yararlanma yoluna gidilmesi faaliyetlerin niteliðini artýracaktýr.

Bu amaçla, muhtemel çalýþma konularýný kapsayacak þekilde istekli öðretim üyelerinden oluþan bir bilimsel deðerlendirme kurulunun oluþturulmasý faydalý olacaktýr. Çalýþma Gruplarý: Böylelikle benzer konularda çalýþan araþtýrýcýlarýn birbirlerine yakýnlaþmasý ve alt bilim dallarý arasýnda çalýþma ortamlarýnýn yaratýlmasý mümkün olacaktýr.

Mekanizasyon Kulübü/Derneði: Hali hazýrda tarýmsal mekanizasyon topluluðunu temsil edecek bir sivil toplum örgütü bulunmamaktadýr. Bu çerçevede yasal zeminde kurulacak bir derneðin elektronik ortamda faaliyet göstermesi ile geniþ kitlelere ulaþýlmasý mümkün hale gelecektir.

Bu amaçla vakit kaybedilmeden Dernekler Kanununa uygun olarak bir derneðin kurulmasý ve faaliyetlerinin internet ortamýna taþýnmasý gerekmektedir. Veri Tabaný: Ülkemizde araþtýrmaya ayrýlan kaynaklarýn yetersiz olduðu bilinmektedir. Özel çabalarla belirli çalýþma konularý için sahip olunan araþtýrma materyali, araç ve gereçlerin de sýnýrlý olduðu dikkate alýndýðýnda, konu benzerlikleri olan araþtýrýcýlarýn bu sýnýrlý olanaklardan yararlanarak ortak çalýþma yapmalarý da bilimsel yaklaþýmýn bir gereðidir. Bu çerçevede çalýþma konularýna göre sahip olunan insan kaynaklarý ve altyapý durumunun kapsamlý olarak sunulduðu veri tabanýnýn oluþturulmasý uygun olacaktýr.

Bölümlerimizde yürütülen araþtýrma faaliyetlerinde zaman zaman konu çakýþmalarý görülmektedir. Bazý çalýþmalar ise ayný alanda yapýlmakta ancak birbirini tamamlama özelliði taþýmamaktadýr. Bu da zaman ve kaynak israfýna neden olmaktadýr.

Terminoloji Birlikteliði: Akademik zeminde ayný dili konuþmanýn gerekliliðinden hareketle, bilimsel kavramlarýn yerinde ve doðru kullanýmý açýsýndan sanal ortamdan da yararlanarak çalýþma gruplarýnýn konularý ile ilgili terminolojileri ortaya koymalarý yararlý olacaktýr. Sunu/Poster Teþvik : Kongrelerimizde bilginin ilgililerine aktarýlmasýnda çaðdaþ sunu ve poster tekniklerinin yeterince dikkate alýnmadýðý izlenmektedir.

Çaðdaþ sunu ve poster teknikleri ile ilgili derslere yüksek lisans ve doktora programlarýnda yer verilmesi, kullanýlmalarýnýn özendirilmesi, baþarýlý bulunan sunu ve poster sahiplerinin ödüllendirilmesi, bu tür teþviklere akademik özgeçmiþlerde yer verilmesi ve ilgili jürilerde deðerlendirme ölçütlerinden sayýlmasý yararlý olacaktýr.

Etkinliklere Katýlým Zenginliði ve Çeþitliliði : Tarýmsal mekanizasyonla ilgili etkinliklere aðýrlýklý olarak üniversitelerimizdeki akademisyenlerin katýldýðý, çiftçi, imalatçý ve diðer bilim dallarýndan meslektaþlarýmýzýn katýlmadýðý veya katýlýmýn yetersiz olduðu dikkate alýndýðýnda, bilim dallarý içi veya arasý çalýþmalarýn özendirilmesi, Ulusal ve uluslararasý destekli projelerin yanýsýra araþtýrmanýn sonuçlarýný kullanacak kesimlerin desteðinin olduðu projelerin teþvik edilmesi gerekmektedir.

Yeni Çalýþma Konularý : Kongre, sempozyum vb. etkinliklerde tarýmsal mekanizasyon eðitim ve öðretiminin özel bir oturumda ayrýntýlý olarak ele alýnmasý, dünyadaki geliþmeler ve ülke içi bir önceki düzenlemeler dizisiyle þekillendirilmiþ ülke içi mevcut yapýnýn tartýþýlmasý ve bu doðrultuda kýsa, orta ve uzun vadeli hedeflerin ve yapýlmasý gerekenlerin ortaya konulmasý, uzaktan (eþzamansýz, sanal) eðitim gibi diðer disiplinlerin yoðun olarak tartýþtýðý konulardaki çalýþmalarýn takdimine yer verilmesi yararlý olacaktýr.

Gençlik Etkinlikleri : Akademik boyutunun yaný sýra sosyal boyutu da önemli olan kongre, sempozyum vb. etkinliklerin hepsini bir araya getirmesi nedeniyle genç mekanizasyoncular açýsýndan da yegane platform olduðu bilinmektedir. Bu çerçevede gençlerin birbirlerine daha fazla yakýnlaþmalarýna ve sorunlarýný tartýþabilmelerine imkan saðlayýcý, akademik, sosyal ve kültürel aktivitelere yer verilmesi ve bazý özel oturumlarýn yapýlmasý yararlý olacaktýr.

Etkinlikleri Deðerlendirme : Kongre, sempozyum vb. etkinliklerin sonunda bir sonraki etkinliðe ýþýk tutabilecek noktalarýn yakalanabilmesi gerekmektedir. Bu amaçla etkinlik sonunda bir anket formunun daðýtýlmasý ve sonuçlarýnýn deðerlendirilmesi ve elektronik ortamda yayýnlanmasý yararlý olacaktýr.

Kongre/Sempozyum Sonuç Bildirgesi : Ýlgili çevrelerde ve kamuoyunda yeterince yer bulabilmesi ve genç araþtýrýcýlara gelecekteki çalýþma konularý ile ilgili ipucu vermesi bakýmýndan, yapýlan kongre, sempozyum gibi etkinliklerin genel bir deðerlendirmesini içeren bir sonuç bildirgesinin yayýnlanmasý yararlý olacaktýr.

Hazýrlayanlar: Doç.Dr. Vahit Kiriþci / Doç.Dr. Kamil O. Sýndýr Doç.Dr. Ýbrahim Akýncý / Doç.Dr. Engin Çakýr


BU HABERLE ÝLGÝLÝ DÝÐER GELÝÞMELER

Haber listemize üye olup tarým sektöründeki haberlere, geliþtirici herkese açýk tartýþma platfomlarýna katýlabilirsiniz.
.
Mail adresinizi sol aþaðýya yazýn ve "Listeye Gir" butonuna týklayýn.
Karþýnýza gelecek sayfadaki formu eksiksiz doldurun.

Powered by ListBot

GÜNDEMDE NE VAR?
>> Makinayla pamuk hasatýna ülke olarak hazýr mýyýz?
>> Tarýmsal mekanizasyon ulusal kongreleri ile ilgili öneriler
>> Tarým politikalarýnda mevcut durum-3
>> Tarýmsal ürünlerin pazarlanmasý gerekiyor
>> Sek Süt'ten üreticiye destek




ANA SAYFAYA DÖN



 
 
Copyright©1996-2000 Cine-Tarým A.Þ. Her hakký saklýdýr. Cine-Tarým A.Þ.'nin yazýlý izni olmaksýzýn hiçbir yazýlý ve görsel malzeme kýsmen ya da bütünüyle kullanýlamaz.