ARAŞTIRMA

 
Tijen İnaltong
www.geocities.com/tijeninaltong

İlkbahar lezzetleri

İlkbahar; doğanın uyandığı, ağaçların çiçeğe vurduğu, arıların bal yapmak için yarıştığı, kuşların günün ilk ışıklarıyla birlikte şen şakrak ötmeye başladığı mevsimdir. Bizler de doğanın uyanışına beslenme biçimimizdeki değişikliklerle yanıt vermeliyiz ki, yenilenmenin bir parçası olalım.

Kışın yenen ağır ve ısı verici yemekler bizi hantallaştırabilir. Ancak, bahardaki canlanış, vücudun depoladığı yağı yakarak iç organlarımızı temizler. Ağır kış yemekleri toksinlerden arınmayı zorlaştırır, bu da organları strese sokar. Depolanan bu yağlar ve toksinlerden arınmanın en kolay yolu, daha hafif yiyecekleri tercih etmek ve yüksek oranda yağ içeren ürünlerden (süt ürünleri ve hayvansal yağlardan) uzak durmaktır. Fazla yemek ya da yanlış beslenmek yani özellikle yağlar, alkol, kafein, şeker ve katkı maddeleri içeren yiyecekleri fazlaca tüketmek, karaciğerin gereğinden fazla çalışmasına neden olur. Baharda karaciğeri fazla yormamak için bu maddelerin tüketimini azaltmalıyız.

Karaciğeri ve safra kesesini güçlendirecek yiyecekleri diyetimize kıştan başlayarak ilave etmek, vücutta 'ilkbahar temizliği'nin kıştan başlamasına yardımcı olur. Yağ ve tuz tüketimini azaltmak ve bahar enerjisi taşıyan bitkilerin tüketimini arttırmak, doğayla uyum içinde mevsime hazırlanmamızı sağlar. Özellikle bahar aylarında büyüdükleri için buğday, yulaf, arpa, taze soğan ve yeşil yapraklı bitkiler bahar mutfağında sık sık kullanılmalıdır. Bu dönemde bitkiler henüz olgunluğa ulaşmadığından ekşi bir tat söz konusudur. Ekşi tatlar karaciğeri canlandırır. Bu nedenle salatalarda limon ve az miktarda doğal sirke kullanmak yararlıdır. Limon kabuğu rendesi de aynı amaçla kullanılabilir. Karaciğer sağlığı için ayrıca susam, çilek, enginar, bulgur, lahana, havuç, kereviz, sarımsak, soğan ve bir çok baharatın yemekler de bol bol kullanabilirsiniz.

Sindirim sistemine yardımcı olması amacıyla nane çayı sabahları veya yemeklerden sonra yudumlanabilir. Bilindiği gibi nane çayı hazma da yardımcı olur, midevi rahatsızlıklarda anneleri-

mizin ilk başvurduğu bitkidir nane. Isırgan ya da hindiba gibi doğada yabani olarak yetişen otlar kan temizleyici özelliklerinden ötürü, baharda çiğ veya pişmiş olarak sofralarımızı süslemelidir. Kalın bağırsaklarda tıkanıklık olması, karaciğerdeki toksinlerin atılmasını zorlaştırır. Bu tıkanıklığı gidermek için de, ilkbaharda iki hafta boyunca her sabah, bir bardak havuç suyunun içine bir çorba kaşığı soğuk sıkma zeytinyağı ilave edip içebilirsiniz. Ünlü tıp bilgini İbn-i Sina'ya göre ilkbaharda hastalıkları önlemenin en iyi yolu müshille bağırsakları temizlemek, besin ve alkol tüketimini sınırlamak ve bol miktarda sıvı tüketmektir.

Öneriler

Sebze suyunu, çorbalarınızı lezzetlendirmek ve sebzelerin bol vitamin ve mineral içeren kabuklarından, saplarından yararlanabilmek için evde düzenli olarak hazırlamanızı öneririm. Günümüzde pek çok kişi yemeklere lezzet vermesi için hazır et ve tavuk bulyonlarını kullanıyor. Oysa bulyonlarda kanserojen olabileceği söylenen katkı maddeleri bulunuyor. Diyelim ki, salata yaptınız. Marulun ve taze soğanın dış yapraklarını, maydanoz ve dere otunun saplarını, havucun baş kısmını ayırın. Yine sebze yemeği yaparken, patates ve yer elmasının kabuklarını, kerevizin kabuk ve saplarını, ıspanağın köklerini, lahana ve pırasanın dış yapraklarını ve elmanın kabuklarını (elinizde bunlardan hangileri varsa onları kullanın) bir tencereye doldurup, üzerini kapatacak kadar su koyarak kaynatın. 15-20 dakika pişirdikten sonra soğumaya bırakın ve süzüp suyunu buzdolabında 3-4 gün saklayın. Böylece hem sebze artıklarını değerlendirmiş, hem de çorbalarınıza lezzet katmış olacaksınız. Bu suyu ayrıca pilav, makarna ve yemeklerde de kullanabilirsiniz. Denediğinizde ne kadar lezzetli olduğunu göreceksiniz. Osmanlı Mutfağı'nda yer alan bir pilav tarifi de soğan suyuyla yapılıyormuş. Hazırladığınız sebze suyuna bir tane soğan atıp kendinize bir Osmanlı pilavı hazırlamaya ne dersiniz? İçine biraz da az kavrulmuş badem koydunuz mu ...


 

 E-MAIL LİSTESİ
Kendinizi Mail listemize ekleyin sitemiz ve sektörle ilgili gelişmelerden sizide haberdar edelim.
Ekle Sil
BÖLÜMLER

>> Kısa kısa

>> Beslenme


 
ANA SAYFAYA DÖN
 


Mevsim Bitkisi :
Bakla Tazeyken A,B ve C vitaminleri, kurutulduğunda da demir içerir. Hazmı kolay ve besleyici bir bitki olan baklanın tazesi ve kurusu yemeklerde, çorba ve mezelerde bol bol kullanılabilir, ayrıca ilaç olarak çiçeklerinden yararlanılır. 20 gr. kurutulmuş çiçeği 1 lt. suda haşlanarak, idrar sökücü olarak ve böbrek iltihaplarında kullanılır. Vücudu toksinlerden arındırır, mesane ve böbrek taşlarını döker, lumbago, romatizma ve siyatik ağrılarında yararlıdır. Göz tansiyonu için bakla unundan yapılan hamur göz üzerine konup, 1 saat bekletilir ve bu işlem günde 3 kez tekrarlandığında fayda sağlanır. Taze bakla sürgünleri Ege'de ve Akdeniz'de salatalara konur.

Mevsim Yemeği :
Isırgan Püresi ( 4 kişilik )
Malzemeler: 1 demet ısırgan, 7-8 adet doğranmış pazı ya da ıspanak yaprağı, 1.5 su bardağı mısır ve buğday unu karışımı, 3 diş doğranmış sarımsak, 1 çorba kaşığı kıyılmış nane (veya 1 tatlı kaşığı kuru nane), 3 çorba kaşığı zeytinyağı ve tuz.

Yapılışı: Bir tencerede 3 su bardağı su kaynatın. İçine biraz tuzla, ısırgan ve pazıları koyup kısa bir süre haşlayın. Üzerine yavaş yavaş un serperek karıştırın. Tencerenin kapağını kapayın, arada karıştırarak pişirin. Eğer

Copyright©1996-2000 Cine-Tarım A.Ş. Her hakkı saklıdır.
Cine-Tarım A.Ş.'nin yazılı izni olmaksızın hiçbir yazılı ve görsel malzeme kısmen ya da bütünüyle kullanılamaz.