BÖLÜMLER / KISA KISA


Büyük Sermayeden Tarıma Büyük Yatırım

Türkiye'de büyük sermayenin artık tarım ve hayvancılığa da büyük yatırımlar yapmaya başladığı belirtildi. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı yetkilileri; Koç, Doğan, Pınar, Saray, Kalebodur,
Hedef, Aytaç, Dimes, Söktaş ve diğer tanınmış holding ve grupların bu sektöre oldukça büyük yatırımlar yaptıklarını açıklayarak, tarımdaki
güzel gelişmelerin bunda büyük payı olduğunu vurguladılar. Bu kuruluşların geniş araziler satın
alarak veya kiralayarak büyük tesisler kurduklarını belirten yetkililer “bakanlığımıza bağlı Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nün (TİGEM) elinde
çok geniş araziler ve işletmeler var. Zarar eden veya verimsiz işletmelerimizi bu gruplara ya da talep eden diğer firmalara uzun süreli kiraya verebiliriz. Zaten bu kuruluşlar da en az 1000 dönümlük yerler arıyorlar” dediler.

Zeytinyağında İşler Yolunda Gidiyor

İzmir_Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçı Birlikleri Başkan vekili Ali Nedim Güreli, gelecek sezonda zeytinyağı fiyatlarında ani yükseliş ve düşüşüler beklemediklerini söyledi. Zeytinyağında yaklaşan sezonla ilgi değerlendirmelerde bulunan Güreli, Türkiye'de yok yılına rağmen 85 bin tona yakın üretim olacağını belirtti. Geçen sezonda 40 bin ton civarında stok bırakıldığını belirtten Güreli, “önümüzdeki sezon elimizde 120 bin tonluk ürün olacak. Bu ürünle var yılı olan geçen sezonla aynı seviyelerde ihracat yapabileceğimizi tahmin ediyorum dünya fiyatları üzerinde İspanya'daki kooperatiflerin büyük etkisi var. Dünya çapında üretim ve tüketimde denge gözüküyor, fiyatlarda ani yükseliş ve düşüşler beklemiyoruz” dedi

Tariş ile işbirliği
Sektörde geçen yıl çok iyi bir sezon geçirdiklerini dile getiren Güreli, Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliklerinin uyguladığı politika sayesinde son on yılın en iyi fiyatlarıyla ürün sattıklarını belirtti. Güreli şunları söyledi:
“Özerkleşme süreci sonrası Tariş, ticari bir şirket gibi hareket etmeye başladı. Tariş-Özel teşebüssü işbirliği sayesinde en iyi sezonlardan birini geçirdik.”

Tarıma Destek Sıkıntı Yaratıyor

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, tarım sübvansiyonları konusunda sıkıntı yaşandığını belirtti. Dünya Ticaret Örgütü'nün(WTO) Meksika'da düzenlediği Bakanlar Konferansı'na katılmak üzere Kankun'a giden Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, düzenlediği basın toplantısında, Avrupa Birliği ile ABD'yi karşı karşıya getiren tarım politikalarının konferanstaki tartışmaların odak noktası olacağını belirterek iki tarafın tarım sübvansiyonuna yaklaşık 300 milyar dolar ayırdığını, Türkiye'nin tarımda önemli bir üretici olarak görüşmeleri “en az tarife indirimi”yle bitirmeyi amaçladığını kaydetti. 2005'te dünyada tüm kotaların kalkmasıyla Çin'in Türkiye için tehdit oluşturmayacağını da savunan Tüzmen, “Çin'e yapılan ihracat ilk sekiz ayda yüzde 102 oranında arttı. Türkiye 2005'ten sonra da buradan pay alabilir” dedi.
İhracatçıların yurtdışındaki pazar paylarını kaybetmemek için zararına satış yaptığını kaydeden Tüzmen, önümüzdeki dönemde kurların kendi içinde dengeyi bulacağını umduklarını belirtti. Öte yandan Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, WTO'nun yaptırım gücü sayesinde Uluslarası Para Fonu'ndan(IMF) ve Dünya Bankası'ndan daha büyük bir küresel güç olduğunu savundu.


Kendinizi Mail listemize ekleyin sitemiz ve sektörle ilgili gelişmelerden sizide haberdar edelim.

 

BÖLÜMLER

>> Kısa kısa


 
ANA SAYFAYA DÖN
 


Bal Üreticisine Naftalin Uyarısı

Arıcıların, ürünlerini zararlı böceklerden korumak için arı kovanlarında naftalin kullanmasının, bal ihracatını olumsuz yönde etkilediği vurgulanırken, daha dikkatli olunması istendi.

Konya'da kurulu Cebel Bal ve Gıda Firması'nın Genel Müdürü Şakir Sudan, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin birçok bölgesinden aldıkları balın yüzde 40'ına yakınını bu yıla kadar İngiltere ve Almanya gibi Avrupa ülkelerine ihraç ettiklerini bildirdi.

Türkiye'nin bal üretimi açısından dünyada eşine az rastlanır bir iklime sahip olduğunu ifade eden Sudan, ancak bu potansiyelin bilinçsizce kullanılan yöntemler nedeniyle gerektiği gibi değerlendirilmediğini, Türkiye'de arıcılık sektörünün gelişmesi ve ihracatın artırılması için arıcıların mutlaka eğitilmesi gerektiğini vurguladı.

Sudan, ''Ülkemizde bal üreticileri, arılarını bal zararlısı böceklerden korumak için naftalin ya da zirai ilaçlar kullanıyorlar. Bu maddeler balın kalitesini bozuyor. Ayrıca, bal içinde kalan az miktardaki kalıntılar da, bizi zor durumda bırakıyor. Zirai ilaçların önemli bir kısmını Konya'daki laboratuvarlarda analiz ettirerek tespit edebiliyor ve ona göre önlem alabiliyoruz. Ancak, naftalin zirai ilaçlar kadar kolay tespit edilemiyor.''

Sudan, çoğu zaman naftalin içeriği tespit edilmeden balın yurt dışına gönderildiğini belirterek, bu nedenle ürünlerinin, bazen geri döndüğünü, bazen de imha edildiğini anımsattı. Bu durumun geçen yıllarda kendilerine maddi anlamda zarara soktuğunu ifade eden Sudan, sözlerine şöyle devam etti:

"Balda naftalin kullanılması nedeniyle bu yıl ihracatımızı yüzde 50 oranında düşürmek zorunda kaldık. Çiftçilerimizi uyarmamıza karşın bu konuda ısrarcı davranmaları hem bize hem ülke ekonomisine zarar veriyor. Arıcıların bilinçsizce davranışları yüzünden ihracattaki düşüş devam ediyor. Bu konuda arıcılara hem daha iyi eğitim verilmesi ve hem de devletin önerdiği ilaçların kullanımının sağlanması gerekiyor.''

Sudan, arıcılıkta naftalin kullanımının önlenmesi gibi bazı sorunların giderilmesi halinde, yılda 1 milyon dolarlık bal ihraç edebileceklerini sözlerine ekledi.



 

 

Copyright©1996-2000 Cine-Tarım A.Ş. Her hakkı saklıdır.
Cine-Tarım A.Ş.'nin yazılı izni olmaksızın hiçbir yazılı ve görsel malzeme kısmen ya da bütünüyle kullanılamaz.