BÖLÜMLER / KISA KISA



Kansere Karşı Karpuz

Yaz mevsiminin vazgeçilmez meyvelerinden karpuz içerdiği laykopen maddesinin, kansere karşı koruyucu özeliği olduğu bilinen A ve E vitaminlerinden daha etkili olduğu bildirildi.
Erciyes Üniversitesi Atatürk Sağlık Yüksekokulu Beslenme ve Diyetetik Bölümün'nde Uzman Diyetisyen Betül Çiçek, karpuzun kansere karşı koruma özelliği olan laykopen maddesi bakımından zengin bir meyve olduğunu söyledi. Çiçek; “Laykopen antioksiden özelliği nedeniyle serbest radikaller denilen toksinlerin sağlıklı doku ve organlara bağlanmasını engeller” dedi.

Çumra Kavunu Pazara Çıkıyor

Konya'nın Çumra ilçesinde yetiştirilen ünlü Çumra kavunu, önümüzdeki haftadan itibaren pazarda müşteri ile buluşacak. Çumra Ziraat Odası Başkanı Salih Acar, yaptığı açıklamada, Adana kavunundan sonra piyasaya çıkan Çumra kavununa adını ve kokusunu veren en önemli unsurun bereketli toprak ve özenli bakım olduğunu söyledi. Sarı ve siyah renkte olan ''Altınbaş''ın yanı sıra yörede ''Çini kızı'' cinsi kavunun da yetiştirildiğini belirten Acar, pazara çıkacak kavunun, bu yıl uygun iklim şartları nedeniyle geçen yıla oranla daha lezzetli olmasının beklendiğini ifade etti.

4-5 yıldır Çumra'da, kavunun kökünü çürütebilen tabandan sulama yönteminin terk edilerek, yukardan yağmurlama ile sulama uygulamasına geçildiğini anlatan Acar, ''Organik gübre ve yağmurlama sulama ile yetiştirilen kavundan daha iyi sonuç alıyoruz. Ürünlerimiz, aracılar vasıtasıyla Rusya'nın yanı sıra Türk Cumhuriyetleri'ne de gönderiliyor'' dedi.

Acar, geçen yıllarda fazla ekim yapıldığı için tüketicinin ürünü satmada büyük sıkıntı çektiğini anımsatarak, ''Bu yıl ekim alanı yüzde 25 kadar azaltılarak, 5 bin dekara düştü. Çiftçi, kaliteyi artırmak ve pazarlama sorunu yaşamamak için üretim alanını daralttı'' diye konuştu. Çumra kavununun kilo fiyatının 200 bin liradan aşağı düşmeyeceğini belirten Acar, üretimde gösterilen titizliğin kazanca yansıyarak, kavunun bu yıl üreticinin yüzünü güldürmesini beklediklerini söyledi.

Şeftali Rekoltesi Arttı, Fiyatlar Düştü

Çanakkale'nin Lapseki ilçesinde, şeftali üretiminde geçtiğimiz yıllara göre rekoltenin artması sonucu, fiyatlarda da düşüş yaşandı. Yurtdışına şeftali ihracatının sona ermesinin ardından üreticiler iç piyasaya yönelirken, geçtiğimiz haftaiçi 500 bin ile 750 bin lira arasında satılan şeftalinin kilosu 150 bin liraya kadar düştü. Lapseki Şeftali Üreticileri Başkanı Recep Avcı, şeftalide bu yıl geçtiğimiz yıllara göre, rekoltenin arttığını belirterek, "İlçe'deki soğuk hava deposunun yetersiz kalması nedeniyle, zarar etmemek için fiyatları düşürmek zorunda kaldık. Geçtiğimiz haftalarda kilosunu 500 bin ile 750 bin liradan sattığımız şeftaliyi bu kez yaklaşık 7 kilogramlık kasalarla 1 milyon liradan satmaya çalışıyoruz" dedi.

Toptan Yumurta Fiyatları Düştü

Türkiye'nin önemli yumurta üretim merkezlerinden Kayseri ve Afyon'un Başmakçı ilçesi'nde, toptan yumurta fiyatları, bu hafta düştü. Kayseri Tavukçuluk ve Yumurta Üreticileri A.Ş. (KAYTAŞ) Genel Müdürü Ünal Yılmaz, geçen hafta 5 bin 400 lira ucuzlayan yumurta fiyatlarının, bu hafta da aynı miktarda düşüş gösterdiğini belirtti. Yılmaz, yumurta talebinin azalması nedeniyle fiyatların iki haftadır ucuzladığına dikkati çekti. Kayseri'de toptan yumurta fiyatları 37 bin 800 ile 97 bin 200 lira arasında değişirken, bakkal ve marketlerde yumurtanın tanesi 110-125 bin liradan satılıyor.
Afyon'un Başmakçı ilçesinde ise yumurta fiyatları haftaya 5 bin lira ile 12 bin lira arasında değişen fiyat düşüşüyle başladı. Buna göre, Başmakçı'da, duble yumurta 110 bin liradan 98 bin liraya, anaç yumurta 107 bin liradan 95 bin liraya, yeni anaç yumurta 102 bin liradan 90 bin liraya, yarka yumurta 88 bin liradan 76 bin liraya, piliç yumurta 65 bin liradan 55 bin liraya, kılavuz yumurta ise 40 bin liradan 35 bin liraya düştü. Afyon marketlerinde yumurta 90 bin liradan satılıyor.

Anzer Balında Düşük Rekolte

Ballıköy Tarımsal Kalkındırma Kooperatifi As Başkanı Mustafa Lezgioğlu, yörede bulunan bin 500 kovandan bu sezon sadece 200 kilo dolayında bal üretimi beklediklerini belirtti. Lezgioğlu, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin en fazla tanınan balı olan Anzer Balı'nın sağımının yapılmaya başladığını belirterek, bu sezon düşük bir bal rekoltesi olacağını vurguladı. Lezgioğlu, Anzer yöresinde bu sezon mevsimin erken başlayıp erken bittiğini ifade ederek, ''Anzer'de bu sezon bin 500 kovandan ancak 200 kilo dolayında bal rekoltesi bekliyoruz'' dedi. Lezgioğlu, balların kooperatifte yapılacak tahlilleri sonucunda satışının yapılacağını belirterek, geçtiğimiz yıl kilosu 225 milyon liradan satılan Anzer Balı'nın bu yıl ki fiyatının 275 ile 300 milyon lira arasında olacağı bildirdi.

 

Kendinizi Mail listemize ekleyin sitemiz ve sektörle ilgili gelişmelerden sizide haberdar edelim.

 

BÖLÜMLER

>> Kısa kısa


 
ANA SAYFAYA DÖN
 


Copyright©1996-2000 Cine-Tarım A.Ş. Her hakkı saklıdır.
Cine-Tarım A.Ş.'nin yazılı izni olmaksızın hiçbir yazılı ve görsel malzeme kısmen ya da bütünüyle kullanılamaz.