ARAŞTIRMA

 
Dr. Belit BALCI

Çukurova Meyveleri İle Avrupa Çıkartması

Modern meyve yetiştiriciliği ve bunun paralelinde yürütülmesi gereken, dünya tarım gündeminde güncelliğini koruyan “İyi Tarım Uygulamaları” ülkemiz meyveciliğinin geleceğini yönlendirecek ana öğelerdir. Meyveciliğin modern bitki materyalleri, alet, ekipman ve uygulamalarla yapılması üretilen ürünün verimlilik ve kalitesinin sağlanmasını kolaylaştırması bakımından öneme sahiptir. Orta ve uzun vade sorumluluğu isteyen meyvecilik faaliyetinde ortaya konan sermaye ve emeğin hak ettiği karşılığı bulmasında önemli faktörlerden birisi elde edilen ürünün pazarlanabil-mesidir. İç ve dış pazarlara arz edilecek ürünün pazarlanabilmesindeki kolaylık talep edilebilir olması ile doğrudan ilişkilidir. Bu gereklilik söz konusu ürünün verimlilik, kalite ve birim maliyetler bakımından uygunluğu ile sağlanabilir ve meyvecilikte, yetiştiricilik faaliyetinin yapılmasının düşünüldüğü bölgedeki tarımsal değişkenliklerin bir bütün olarak değerlendirilmesiyle ortaya çıkacak sonuca uyum gösteren bitki materyalinin seçimindeki başarı ile başlar.

Çukurova Bölgesi'ndeki tarımsal arazi boyutları, eurepgap ( iyi tarımsal uygulamaları ve kayıt tutma sistemleri) ve ihracata yönelik modern üretim faaliyetlerinin sertifikalandırılmasında büyük bir avantaja sahiptir. Geniş araziler eurepgap'a uygunluk avantajı, bu durum Avrupa pazarına uygun meyve üretim kolaylığı anlamına gelecektir. Çukurova bunu değerlendirmelidir.
İlk Turfanda ve erkenci yetiştiriciliğe uygun koşullara sahip olma özelliği ile ABD'nin toplam meyve üretiminin % 60'ını karşılayan Kaliforniya eyaleti ile büyük paralellik gösteren Çukurova bölgesine uygun meyve tür ve çeşitlerinden bazıları, ALARA Tarsus ve Ceyhan bahçelerinde 400 dönüm üzerinde alanda yapılan AR-GE çalışmaları sonucunda büyük oranda ortaya çıkmış durumdadır. Bu meyve tür ve çeşitlerinin kademeli bir geçiş süreci sonunda üretimlerinin yaygınlaştırılmasını öngören bu programa göre bölge üreticilerimizin hizmetine sunulacak olan ilk ürünler “İhraç Siyah İncir Çeşidi” ile “Yazlık Elma Çeşitleri”dir. Bölge için uygun olarak belirlenen nektarin ve Japon erik fidanlarının 2003-2004 dikim sezonu için siparişlerinin alınarak tükenmesi sebebiyle bölgede olumlu sonuç veren bu türlere ait çeşitlerinin üstün nitelikli ALARA fidanlarına yönelik fidan siparişleri 2004-2005 dikim sezonunda teslim edilmek üzere alınmaktadır.

Çukurova'da üretilen ihracat meyveleri ile Avrupa çıkartması:
Tarsus'ta 170 dekarda tesis edilen, Alara Siyah İncir bahçesindeki 26 aylık fidanlardan ihracata yönelik üretimden ilk turfanda meyvelerin hasadına başlanmıştır. Türkiye'den Siyah İncir ihracatı, genelde Ağustos sonu itibariyle başlayıp yoğunluk kazanmaktadır. Alara'nın Çukurova Projesi ile dış pazara yönelik ilk turfanda, siyah incir ihracatı Avrupa pazarında devrim yaratacaktır. Çukurova, ürün olmayan dönemde yegane üretici bölge olma avantajını taşımaktadır.

Alara AŞ, taze incir ihracatında 1 milyon 200 bin kutu ile dünya birinciliğini yıllardır elinde tutmaktadır. Alara'nın hedefi bu miktara ek olarak bir milyon kutu siyah inciri, ilk turfanda olarak Temmuz ve Ağustos döneminde dış pazara göndererek ihracatı 2 milyon kutunun üzerine taşımak yani ihracatı ikiye katlamaktır. Temmuz ve Ağustos döneminde Türkiye'den Avrupa'ya üstün kaliteli siyah incir ihracatı pazarda yeni bir çığır açacaktır.

Dünyanın en kaliteli siyah inciri, dış ülkelerde ürünün olmadığı dönemde Çukurova'daki üretim ile pazarın hakimi olacaktır. Bu ürünlerin üreticisine tanıtım faaliyetlerinin ikincisi ALARA'nın dünya

üzerindeki en büyük ihracatçısı olduğu Bursa Siyahı İncir çeşidinin hasadının başlaması ile ALARA Tarsus bahçesinde yapılacaktır. Çukurova bölgesi ekolojik açıdan meyveciliği çok avantajlı hale getirir.

İlk turfanda elma üretimi sayesinde Temmuz-Ağustos aylarında hasat edilebilir olmaları sebebiyle ülkemizdeki özellikle turizmin yoğun olduğu bu aylarda önemli bir boşluğu dolduracak olan meyve çeşitlerinin fidanları önümüzdeki sezon bölge üreticilerimizin hizmetine sunulacak olan diğer ürünlerdir. Sert, sulu, farklı renk, tat ve aromaya sahip olmaları ve depolanabilirlikleri ile dünya pazarında talep edilebilirliği olan bu ürünlerin bölgede üretimi son yıllarda özellikle ithal yolu ile market raflarında görmeye başladığımız bu ürünlere olan talebi karşılayacaktır. Üstün verimlilik ve kalite özelliklerine sahip olmaları ile yöre koşullarına adapte olan nektarin ve Japon erik çeşitleri dış pazarda talep gören bir kimliğe sahiptir.

Dünyada ilk turfanda ve erkenci üretimin önemli kısmının yapıldığı Kaliforniya, Güney İspanya, Güney Fransa ve İtalya ile benzer koşullara sahip olan Çukurova bölgesinde yapılan modern meyvecilik faaliyetleri gerek yöre gerekse ülke ekonomisine önemli katkılar sağlayacaktır.

 
Kendinizi Mail listemize ekleyin sitemiz ve sektörle ilgili gelişmelerden sizide haberdar edelim.

 

Copyright©1996-2000 Cine-Tarım A.Ş. Her hakkı saklıdır.
Cine-Tarım A.Ş.'nin yazılı izni olmaksızın hiçbir yazılı ve görsel malzeme kısmen ya da bütünüyle kullanılamaz.