OKUYUCU KÖŞESİ

Tarım günde 1 milyar dolar sübvansiyon

Tuyed Yönetim Kurulu 2.Başkanı Mehmet Yaltır, 27 Ocak 2001 tarihinde Milliyet Gazetesi’nde Meral Tamer’in köşesinde yayınlanan “Tarıma günde 1 milyar dolar sübvansiyon” başlıklı yazıda ABD, Japonya, Avrupa ülkeleri gibi gelişmiş ülkelerin kendiu çiftçilerine günde 1 milyar dolar sübvansiyon adı altında 365 milyar dolar aktardıklarına inanamadığını vurgulayan Yaltır, “Ne acıdır ki başta IMF ve Dünya Bankası uzmanları olmak üzere, birçok yetkili günün modası olan Globalleşme ve Serbest Piyasa Ekonomisi‘ni her platformda övmektedirler. Gelişmiş ülkeler ise sözde buna katılmakta ancak uygulamada tamamen farklı davranmaktadırlar. Genellikle batılıların ne yaptığına değil de ne söylediğine bakma alışkanlığı olan bizler de 365 milyar dolar sübvansiyonu duyunca hep beraberd şaşırmaktayız. Türkiye’de tarımdaki sübvansiyon hakkında kötü bir şeymiş gibi konuşulmasının nedeni sübvansiyonun kendisinden değil dejenere olmuş destekleme sisteminden kaynaklanmaktadır. Bu nedenle de esas konu dejenere olan bu sistemi düzeltmek iken, sübvansiyonun tamamen kaldırılması liberal ekonominin bir gereği imiş gibi kabul edilmektedir. Tarımla ilgili önemli sorunlar ülkemizdeki değişik platformlarda daha yeni yeni tartışılmaya başlanmıştır. Nitekim bazı eksikliklere rağmen, TÜSİAD’ın hazırlattığı tarım raporu bu konuda iyi bir adım olmuştur”dedi.

Kısa adı TUYED Olan Adana Turunçgil Yetiştiricileri Derneği Yönetim Kurulu 2.Başkanı Mehmet Yaltır’ın çok ilgisini çeken ve inanamadığı yazının metni ise aynen şöyle:

Milliyet Gazetesi yazarı Meral Tamer köşesinde gelişmiş ülkelerde çiftçilere uygulanan günde 1 milyar dolarlık sübvansiyonu şu şekilde dile getiriyor:

Dünya Ekonomi Formu WEF’in yıllık tarihinde herhalde ilk kez açılış oturumu 3.Dünya ülkeleri liderlerine ayrılmıştı. Dolaysıyla da Davos toplantılarına bambaşka bir perspektif getirdiler.

Örneğin Brezilya Tarım Bakanı Marcus Vinicius Pratini de Moreas “Gelişmiş ülkeler tarıma günde 1 milyar dolar sübvansiyon verdikleri için 3.Dünya ülkeleri müthiş zor duruma düşüyor. Biz Brezilya olarak tarım ürünlerimizi ihraç edemiyoruz. Afrika ülkeleri ise açlık çekiyor” dedi ve büyük alkış aldı. Ben ise ABD, Avrupa ülkeleri ve Japonya’nın kendi çiftçilerine yılda sübvansiyon adı altında toplam 365 milyar dolar aktardıklarını duyunca kulaklarıma inanamadım.

Hani serbest ticaret? Hani piyasanın kendi kurallarına göre işlemesi? Nerede liberal ekonomi? Zaten Brezilyalı bakanda ülkede üretilen gıda maddelerini başta ABD gibi gelişmiş ülkelere ihraç edememekten yakındı ve “Ticaret serbestse bu çift yönlü olmalı. Zenginler bize mallarını rahatça satarken, biz malımızı onlara satmak istediğimizde kapılar yüzümüze kapanmamalı”dedi.

Toplantı sonrasında öğrendiğim bir husus beni daha da şaşırttı. Biliyorsunuz başta ABD gelişmiş ülkelerde tarımda verimlilik sürekli artıyor ve bu verimli artışla da övünülüyor. İnanılır gibi değil ama verimlilik artıkça maliyetler düştüğü için devletlerden yapılan sübvansiyon da artıyormuş.


BU HABERLE İLGİLİ DİĞER GELİŞMELER

Haber listemize üye olup tarım sektöründeki haberlere, geliştirici herkese açık tartışma platfomlarına katılabilirsiniz.
.
Mail adresinizi sol aşağıya yazın ve "Listeye Gir" butonuna tıklayın.
Karşınıza gelecek sayfadaki formu eksiksiz doldurun.

Powered by ListBot

OKUYUCU KÖŞESİ

>> Tarıma günde 1 milyon dolar
>> sübvansiyon




 
ANA SAYFAYA DÖN
 

 

Mehmet YALTIR
TUYED 2. Başkanı

 
Copyright©1996-2000 Cine-Tarım A.Ş. Her hakkı saklıdır. Cine-Tarım A.Ş.'nin yazılı izni olmaksızın hiçbir yazılı ve görsel malzeme kısmen ya da bütünüyle kullanılamaz.