ARAŞTIRMACI GÖZÜYLE

TBS Nereden Gelir?

Toplam Bakteri Sayısı (TBS); süt toplama tanklarından alınan çiğ süt örneklerinde bulunan toplam bakteri sayısıdır. Süt örneğinin çok az bir miktarı besin ortamına yerleştirilerek belli bir sıcaklıkta inkube edilir. Sonuç olarak bakteri kolonileri sayılır ve bulunan rakam koloni oluşturma birimi olarak nitelendirilir (KOB)/ml. Bu miktar TBS olarak anılır.
TBS nereden gelir?
TBS süte, meme içinde, sütle temas eden yüzeyler sebebiyle ve tankın içinde bulaşan bakterileri temsil eder. Ayrıca meme başı derisi ve diğer dış yüzeyler sebebiyle bulaşan bakterilerde TBS’e dahildir.
Sağım Ekipmanının İlgisi
Meme başından çıkan süt meme lastikleri, pençe, lastik veya plastik borular, sensorlar, süt ölçerler, süt girişleri, paslanmaz çelik ve/veya cam borular lastik contalar, toplama üniteleri, transfer pompaları, ısı değiştirme üniteleri ve nihayetinde süt toplama tankları ile temas eder.
Sağım sisteminde ne kadar çok “pislik” birikimi olursa bakteri üremesi için o kadar çok fırsat olur.
Her parçanın temizliği ve hijyen koşulları TBS’yi tayin eder. Örnek olarak: eski ve çatlak lastik parçaları temizlemesi zordur ve bunlar bakterilerin kolayca tutunabilecekleri yerleri teşkil ederler. Süt bu yüzeylerden geçerken bakterinin süte bulaşması çok kolay olacaktır. Diğer bir örnek ise müşterinin ekipmanına göre üretilmeyen ve dikkatle test edilmeyen deterjanlardır. Bu TBS’yi yükseltebilir.
Uzun sağım periyotları (büyük sürülerde >4 saat), sütün geçiş yaptığı filtrelerde bakteri üremesine yol açabilir. Bu durumlarda filtrelerin dört saate bir değiştirilmesi gerekir. Soğutma Tankının İlgisi
Soğutma sisteminin kapasitesi ihtiyaçlara yetecek seviyede olmalıdır. Hızlı soğutma ve soğutma tankında iyi soğutma koşullarının sağlanması bakteri üremesinin büyük ölçüde yavaşlamasını sağlar. Ek olarak, soğutma tankının iç yüzeyini süt boşaltıldıktan hemen sonra düzgün bir şekilde temizlenilmesi ve bir dahaki kullanımdan önce sterilize edilmesi gereken soğutma tankları, sütle temas halinde büyük bir yüzeydir.
Süt ineklerinin ilgisi ve meme başı derisi bakterileri

Streptococcus agalactiae
gibi mastitise sebep olan ve Streptococci gibi çevresel bakteriler hastalıklı inekler tarafından yüksek miktarlarda çevreye yayılır. Böyle ineklerden birkaçı bile TBS’yi arttırmaya yetecek kadar bakteriyi çevreye yayabilir.
coliforms
ve Staph. aureus gibi diğer genel mastitis patojenleri ciddi enfeksiyonlar yol açabilirler ama normal olarak TBS’yi belirgin bir şekilde arttırmaya yetecek kadar bakteri yaymazlar.
Meme başı derisinde, meme başında devamlı yaşayan bakteri (Staph.) türleri ve kir, gübre ve yatak materyaline bağlı olarak bulunan bakteriler bulunur. Bu sebeple sağım başlıklarını takmadan önce meme başlarını düzgün bir şekilde temizlemek ve kurulamak, bu kaynakların en aza indirgenmesi açısından önemlidir. Suyun her zaman potansiyel bir bakteri kaynağı olduğunu unutmayınız
. TBS süt ürünlerinde problemlere sebep olabilir

Sağlıklı bir sürüden, temiz bir şekilde elde edilmiş
ve soğutulmuş sütte 10 000 KOB/ml’den az TBS bulunur. Tüm Avrupa Topluluğu üyeleri 100 000 KOB’yi c eza seviyesi olarak kabul etmiştir. Birçok işletme düşük bakteri içeren sütlere ödül vermektedirler çünkü bu sütlerin kokusu ve tadı daha güzeldir ve bu sütlerle yapılan içme sütü, peynir, yoğurt gibi ürünlerin kalitesi daha iyidir ve raf ömürleri daha yüksektir. Ayrıca düşük bakterili sütün mamüllere çevirim verimliliği yüksektir.Birçok mandıra, bakterileri yok etmek ve  üremelerini önlemek için sütü pastorize etmelerine rağmen bu bakteriler geride, elde edilecek ürünün kalitesini olumsuz yönde etkileyebilecek enzim kalıntıları ve hatta toksinler bırakabilirler. O halde, yüksek süt kalitesini güvence altına almanın en iyi yolu, bakterilerin süte karışmasını engellemek ve süt işleninceye kadar sütü, soğutma tanklarında düşük derecelerde etkin bir şekilde soğutarak saklamaktır.

Sütte TBS’nin artmasını nasıl önleyebiliriz
TBS’nin artmasına etki eden birçok kaynak vardır. Aşağıda belirtilen noktalar yüksek süt kalitesini ve  TBS’nin azalmasını sağlamak için yapılabilecek koruyucu tedbirleri göstermektedir.

Sağım ekipmanlarının temizleme ve dezenfeksiyonu
Her kullanımdan sonra bütün ekipmanları düzgün bir şekilde temizleyin ve dezenfekte edin. Sistemin, sağımdan sonra suyunun süzülmesine ve kurumasına dikkat edin. Sadece servis elemanları tarafından tavsiye edilen kimyasal maddeleri ve temizleme yöntemlerini kullanın. Bütün lastik parçaları sık sık kontrol edin, değiştirin ve tavsiye edilen servis programını takip edin. Herhangi bir birikinti olup olmadığını kontrol edin, bunları temizleyin ve yenilerinin oluşmamasını engelleyin.
Birikinti Tanım  Temizliği
Yağ Yüzeylerde yağlı Görüntü Alkali deterjan kullanın
Protein Mavi/Gökkuşağı;
vernik gibi renk
Klorlu alkali deterjan kullanın
Mineraller Beyaz Birikintiler Asit çözücü kullanın
Süttaşı Beyazdan sarıya doğru renkte birikinti Dönüşümlü olarak alkali ve asitli deterjan kullanın
Demir Kırmızıdan kahverengiye doğru veya siyah renklenme Asit çözücü kullanın
Bakteri Kırmızı veya pembe/mor renklenme veya lekelenme Klorlu alkali deterjan kullanın
Lastik Parçalar Sütte siyah veya siyahımsı artıklar Kimyasal maddelerin dozajını ayarlayın / lastik parçaları değiştirin

Sütün soğutulması ve depolanması
Soğutma tankının soğutma işlemini hızlı bir şekilde gerçekleştirdiğinden ve doğru soğutma ısısını sağladığından emin olun. Temizlik sonuçlarını sık sık kontrol edin ve temizleme solüsyonunun sıcaklığının doğru olduğundan emin olun.

Sağlıklı hayvanları düzgün bir sağım rutini ile sağın

Düzgün yönetim ve sağım rutini ile düşük meme enfeksiyonu seviyesi sağlayın. Sağımcının ellerinin temiz olduğundan emin olun.  Sağımdan önce, her bir inek için ayrı bir temizleme havlusu kullanarak meme başlarını mutlaka temizleyip kurulayınız Başlıkları temiz, kuru meme başlarına takınız. Sağımdan sonra, DeLaval’in mastitis oluşturan bakterilere karşı yüksek etkinliğe sahip ve deri kondisyonunu iyileştirme özelliğine sahip, deri dostu daldırma solüsyonlarından DİPAL 1+4 ‘ü kullanın.Kaliteli süt elde etmek için mutlaka DeLaval’in yüzyıllık deneyiminden yararlanın. Bu Türk çiftçisi için bir şansdır.


BU HABERLE İLGİLİ DİĞER GELİŞMELER

Haber listemize üye olup tarım sektöründeki haberlere, geliştirici herkese açık tartışma platfomlarına katılabilirsiniz.
.
Mail adresinizi sol aşağıya yazın ve "Listeye Gir" butonuna tıklayın.
Karşınıza gelecek sayfadaki formu eksiksiz doldurun.

Powered by ListBot

ARAŞTIRMACI GÖZÜYLE
>>
Hakan ÖZEKMEÇİ / TBS Nereden Gelir
>>
A. Nedim NAZLICAN / Soyalı Yıllar





ANA SAYFAYA DÖN



Hakan Özekmekçi
DeLaval Türkiye
Çiftlik Ürünleri Müdürü
Danýþma Tel.
0 232 464 18 60 - 61

 
 
Copyright©1996-2000 Cine-Tarım A.Ş. Her hakkı saklıdır. Cine-Tarım A.Ş.'nin yazılı izni olmaksızın hiçbir yazılı ve görsel malzeme kısmen ya da bütünüyle kullanılamaz.