RÖPORTAJ

Çukurova tarımına kendini adamış bir misyoner

Röportaj: Orhan ÜRGENÇ

Çukurova Bölgesi’nde ve Adana’da tanınmış çiftçiler arasında yer alan özellikle narenciye konusunda kendisini yetiştiren Mehmet Celal Özgiray, Narenciye besleme konusunda bölgede uzman kişi olarak tanınır. Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Cumali Doğru’nun, Özgiray için “Etiketi olmayan narenciye uzmanı” yakıştırması da narenciye konusunda ne kadar bilgi birikimi olan bir kişi olduğunu göstermektedir. Almanya’da yüksek öğrenim yaparak Kimya Yüksek Mühendisi olan Özgiray, narenciye yetiştiriciliğinin yanısıra kendi kurmuş olduğu Adil Kimya fabrikasında da Yaprak Gübresi üretimi yapmaktadır. Bu sayımızda Özgiray’la narenciye ve yaprak gübresi üretimi konusunda görüştük ve konuştuk.

Sayın Özgiray; Adil Kimya’yı ne zaman ve ne amaçla kurdunuz? Düşük maliyetli yaprak gübresi üretimi yaptığınızı biliyoruz bize bu konuda neler söyleyeceksiniz?

Adil Kimya kimyasal madde üretimi ve ticareti amacı ile 1981 yılında kurulmuştur. Aynı yıl ait olduğu tarım işletmesinin ihtiyacını karşılamak üzere yaprak gübresi ve yayıcı yapıştırıcı imalatına başlamıştır.

Daha sonra çevredeki komşu tarım işletmelerinden gelen yaprak gübresi taleplerini karşılamaya çalışmıştır. Zaman içerisinde, üretilen yaprak gübrelerinin kalitesi ve düşük maliyeti Çukurova tarım sektöründe kendisini ispatlamıştır.

1994 yılında yapılan yeni imalathaneye paralel olarak üretim miktarı artmış, özellikle narenciye sektörü için üretilen bakramin, ferralin, tetracare, wettralin adlı ürünler geniş kullanım alanı bulmuştur.

1998-2000 yılları arasında denemeler tamamlanarak ürünler arasına phiteamin,, phiteamin+Zn, phiteamin+Cu adlı fosfit bazlı yaprak gübreleri ile regulerin adlı pH regülatörü katılmıştır. Tarla bitkileri için kullanılan ferlboron un üretimine başlanmıştır.

2001 yılında bakramin, ferralin, tetracare ve ferlboron üretiminde kullanılan disodyum-EDTA terk ederek üretici için büyük avantajlar sağlayan dipotasyum-EDTA kullanılmaya başlanmıştır.

Neden yaparak gübresi üretiminde sodyum-EDTA kullanmaktan vazgeçip üretimi değiştirerek potasyum-EDTA kullanmaya başladınız?

Yaprak analiz standartlarını incelersek potasyum için % 1,2-1,7 arası normal, % 1,8-2,4 arası yüksek değerler olarak verilmiştir. Sodyum için normal değer verilmemiştir. Bitkinin sodyuma ihtiyacı yok. Yüksek değer olarak da % 0,15-0,25 arası veriliyor. Yapraktaki sodyum düzeyi % 0,25 i geçince bitkiyi sodyumla zehirlemeye başlıyoruz. %6 demir ve şelatlama maddesi olarak da disodyum-EDTA içeren bir yaprak gübresi kimyasal hesap olarak % 6,63 (Na2O) sodyum içerir. Yine % 6 demir şelatlama maddesi olarakta dipotasyum-EDTA içeren bir yaprak gübresi de % 10,08 (K2O) potasyum içerir. O halde disodyum-EDTA içerikli yaprak gübresinin bitkiye faydalı olmayan, hatta zararlı olduğu için TSE tarafından bir üst sınır konulan sodyum içeriği için fazladan ödeme yapıyoruz.

Potasyum-EDTA ile şelatlı % 6 demir içerikli yaprak gübresi kullandığımızdan aynı ödemeye karşılık % 10 (K2O) potasyum kullanmış oluyuoruz. Bir yandan istenmeyen % 6 sodyumdan kurtulurken diğer yandan olması istenilen % 10 potasyum elde ediyoruz. Ayrıca EDTA ya organik olarak bağlı olan Potasyum, potasyumsülfat veya potasyumnitrat içerisindeki potasyumdan çok daha çabuk ve kolay alınır.

Yakın tarihte diğer yaprak gübresi üreticilerinin de üretimlerini bu yönde değiştirmelerini dilerim.

Bütün bu anlattıklarınız daha önce de bilinen gerçekler değil mi? Neden daha önce değil de üretim tarzınızı şimdi değiştirdiniz?

Elbette, bu bilgiler yeni değil. Üretim ise tamamen teknik bir konu. Gerekli kimyasallar yakın tarihe kadar kullanılmayacak düzeyde pahalı idi. Şu anda da potasyum-EDTA ithal etmek istesek pahalı. Ben ithal edilen yarı mamül kimyasalları kullanıp ikinci aşama sentezi burada yaparak çözüm bulabildim. Bugün fosfor ihtiyacını topraktan fosfonikasit türevleri ile karşılarsak topraktaki mykorrhiza gibi bazı faydalı mantarlara zarar vermemiş oluruz. Fosfonikasit türevleri halen fosfat türevleri ile rekabet edemeyecek kadar pahalılar. Biz de şimdilik verdiğimiz zarara katlanıp fosfat türevlerini kullanmaya devam ediyoruz. Fosfonikasit türevlerinde gerçekleşecek fiyat düşmesine kadar da sadece bu konudaki araştırmaya devam edeceğiz.

Belki yakın bir gelecekte topraktan fosfor gübrelemesini fosfonikasit türevleri ile yapacağız.


BU HABERLE İLGİLİ DİĞER GELİŞMELER

Haber listemize üye olup tarım sektöründeki haberlere, geliştirici herkese açık tartışma platfomlarına katılabilirsiniz.
.
Mail adresinizi sol aşağıya yazın ve "Listeye Gir" butonuna tıklayın.
Karşınıza gelecek sayfadaki formu eksiksiz doldurun.

Powered by ListBot

RÖPORTAJ

>> Çukurova tarımına kendini adamış
>> bir misyoner


 
ANA SAYFAYA DÖN
 



 
Kimya Yüksek Mühendisi
Adil Kimya Yönetim Kurulu Başkanı
Mehmet Celal ÖZGİRAY

 
Copyright©1996-2000 Cine-Tarım A.Ş. Her hakkı saklıdır. Cine-Tarım A.Ş.'nin yazılı izni olmaksızın hiçbir yazılı ve görsel malzeme kısmen ya da bütünüyle kullanılamaz.